Τραμπ και Πούτιν, οι αγαπημένοι «κακοί» του πλανήτη – Έριξαν τη «σκιά» τους στο Νταβός παρότι απόντες
Ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ, ούτε ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ: κανένας από τους δύο δεν ήταν στη λίστα των προσκεκλημένων για την 54η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ωστόσο ο ηγέτης στο Κρεμλίνο και ο… πρώην που σχεδιάζει να ξαναγίνει νυν, επιστρέφοντας στο Λευκό Οίκο, κατάφεραν να κυριαρχήσουν στο Νταβός.
Το τακτικό talkfest του Ιανουαρίου ψηλά στις ελβετικές Άλπεις προσέλκυσε έναν εντυπωσιακό κατάλογο παγκόσμιων ηγετών όλων των πολιτικών πεποιθήσεων.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Γιανγκ, παρουσίασε το σχέδιο πέντε σημείων της Κίνας για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Ο Χαβιέρ Μιλέι χρησιμοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε πρόεδρος της Αργεντινής, για να εκθέσει την εξαιρετικά φιλελεύθερη ατζέντα του. Όσο για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, εκείνος υπερηφανεύτηκε για την επιτυχία του στην αναζωογόνηση της γαλλικής οικονομίας.
Ωστόσο, σε μια εβδομάδα που κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ήταν ο αγαπημένος «κακός» των πάντων, σημειώνει χαρακτηριστικά ο βρετανικός Guardian.
Ο Ρώσος πρόεδρος εκφώνησε κάποτε κεντρική ομιλία στο Νταβός, αλλά αυτό συνέβη πριν από 15 χρόνια, πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Αυτές τις μέρες, ο Ρώσος ηγέτης είναι σίγουρα «persona non grata».
Τους ανατριχιάζει η ιδέα μιας νέας προεδρικής θητείας Τραμπ
Κρίνοντας από το κλίμα στο φόρουμ, πάντως, ούτε τον Τραμπ θα υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες, αν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη φορά το Νοέμβριο. Η ατζέντα του – τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία εντός 24 ωρών, προτεραιότητα στις ΗΠΑ και υποχώρηση από την παγκοσμιοποίηση – έρχεται σε αντίθεση με την «ορθοδοξία» του Νταβός.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με την είδηση ότι οι Ρεπουμπλικανοί στην πολιτεία-κλειδί της Αϊόβα επέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιο πρόεδρό τους και η σαρωτική του νίκη αντηχούσε στην αίθουσα του συνεδρίου. Οι πολιτικοί και οι επικεφαλής των πολυμερών οργανισμών βασανίζονταν όλοι από το ίδιο ερώτημα: τι θα σημαίνει μια άλλη προεδρία Τραμπ για τον κόσμο;
Ιδιωτικά, πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι σκέφτονταν κάτι άλλο: «τι θα σημαίνει μια προεδρία Τραμπ για την τιμή της μετοχής της εταιρείας μου;».
Η προοπτική να συγκρουστεί η τεχνητή νοημοσύνη με τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για τη διασπορά παραπληροφόρησης ήταν στο μυαλό των παγκόσμιων ηγετών
Ποιοι έλαμψαν δια της απουσίας τους;
Ο κορυφαίος επικριτής του Κρεμλίνου, Μπιλ Μπράουντερ, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο μιας προεδρίας Τραμπ θα πρέπει να ωθήσει τις δυτικές κυβερνήσεις στην κατάσχεση των αποθεματικών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
«Η κατάσχεση των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ. Πρέπει να γίνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές, έτσι ώστε αν αυτό συμβεί, η Ουκρανία να μπορέσει να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της και να κερδίσει», εξήγησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπράουντερ, διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital, μιλούσε στο περιθώριο του φόρουμ, αφού δεν ήθελε να… πληρώσει το εισιτήριο εισόδου των 250.000 δολαρίων. Δεν ήταν ο μόνος που έβλεπε το Νταβός ως μια γιγαντιαία εκδήλωση για την παραγωγή χρήματος…
Κι άλλοι πολιτικοί έλαμψαν δια της απουσίας τους. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, θα απολάμβανε την κουβεντούλα με τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας που μιλούσαν για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά το να βρίσκεται στο Νταβός με την παγκόσμια ελίτ δεν θεωρείται καλή εμφάνιση για τον πλουσιότερο πρωθυπουργό της Βρετανίας. Ακόμη και αν δεν συνέβαινε αυτό, ο Σούνακ θα είχε μείνει στο σπίτι του, λόγω των δυσκολιών της κυβέρνησης να περάσει το «νομοσχέδιο Ρουάντα» για το μεταναστευτικό από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Η εμφάνιση Ζελένσκι, οι αμερικανικές εκλογές και η τεχνητή νοημοσύνη
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε με έναν πρωταρχικό στόχο: να αναζωογονήσει τη φθίνουσα δυτική στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς τη χώρα του. Με τη σύγκρουση να διανύει τον τρίτο χρόνο της, το Κίεβο ανησυχεί ότι αρχίζει να επικρατεί πολεμική κόπωση και ότι το επίκεντρο της προσοχής έχει μετατοπιστεί στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου.
«Δεν μπορείτε να παγώσετε τη σύγκρουση. Ο Πούτιν είναι ένα αρπακτικό που δεν ικανοποιείται από τα κατεψυγμένα προϊόντα. Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Μπορούμε να τον νικήσουμε στο έδαφος, στον αέρα και στη θάλασσα – και το έχουμε αποδείξει», υποστήριξε.
Το «υπονοούμενο» της εμφάνισης Ζελένσκι ήταν ότι ο χρόνος μπορεί να εξαντλείται για τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων, με την προοπτική ενός άλλου ενοίκου του Λευκού Οίκου να διαφαίνεται. Αυτό ανέδειξε μια νέα ανησυχία: η προοπτική να συγκρουστεί η τεχνητή νοημοσύνη με τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για τη διασπορά παραπληροφόρησης ήταν στο μυαλό των παγκόσμιων ηγετών.
Σε αντίθεση με τον Τραμπ και τον Πούτιν, ο αναπτυσσόμενος τομέας της τεχνητής νοημοσύνης ήταν πολύ εμφανής στο Νταβός. Κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου του χιονοδρομικού κέντρου, όπου οι μπουτίκ και τα εστιατόρια μετατράπηκαν προσωρινά σε αναδυόμενους εταιρικούς εκθεσιακούς χώρους, η εκκολαπτόμενη βιομηχανία βρισκόταν παντού.
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη
- Πρώτες δοκιμές στην Cosmote για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρων
- Τραμπ: Εξαπολύει πυρά για υπερβολικές χρεώσεις και ζητεί πίσω τη Διώρυγα του Παναμά
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας