Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Θα μπορούσαν τα ταρώ του TikTok να «φτιάξουν» την πληγωμένη σας καρδιά;

Θα μπορούσαν τα ταρώ του TikTok να «φτιάξουν» την πληγωμένη σας καρδιά;

Oι νέοι απομακρύνονται από την εκκλησία και στρέφονται προς τα ταρώ, καθώς θεωρούν ότι προσφέρουν μια παρόμοια αίσθηση καθοδήγησης χωρίς ομοφοβικές, ρατσιστικές ή σεξιστικές προεκτάσεις.

«Αν το βλέπεις αυτό, αυτό το μήνυμα προορίζεται για σένα», λέει η 24χρονη μέντιουμ Amie Bayardelle, καθώς αναμειγνύει με ευκολία μια ελαφρώς ταλαιπωρημένη τράπουλα ταρώ και κοιτάζει στην κάμερα του iPhone της.

«Αισθάνομαι ότι υπάρχει κάτι που θέλει να σας εκφράσει ο άνθρωπος σας».

Στη Βρετανία, μόνο το 37% της Gen Z πιστεύει στον Θεό, γεγονός που τους καθιστά τη λιγότερο θρησκευόμενη γενιά της χώρας μέχρι σήμερα

Κάνοντας scroll στο TikTok, είναι πιθανό να συναντήσετε μια πλειάδα από αυτές τις ψηφιακές «αναγνώσεις» ταρώ.

Από το 2020 έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητά τους, με το #tarot να έχει πάνω από 85 δισεκατομμύρια προβολές και τα #psychic και #fortuneteller να κερδίζουν 10 δισεκατομμύρια και 850 εκατομμύρια προβολές αντιστοίχως.

«Μερικά χαζά μηνύματα»

Οι νέοι άνθρωποι όλο και περισσότερο εγκαταλείπουν την προσευχή και αντ’ αυτού στρέφονται στα FYP τους για να αποκωδικοποιήσουν τα μπερδεμένα μηνύματα από τις ερωτικές τους συναναστροφές ή να καταλάβουν αν ένας πρώην που έχει φύγει από καιρό είναι ακόμα εκεί έξω, σκεπτόμενος την κατάρρευση της σχέσης τους.

«Οι αναγνώσεις των μέντιουμ γύρω από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αφορούσαν πολύ περισσότερο την επαφή με κάποιον που είχε πεθάνει»

Αυτές οι συχνά υπερβολικά εξειδικευμένες προβλέψεις αποτελούσαν πηγή παρηγοριάς για τον 25χρονο Nicholas, ο οποίος άρχισε να παρακολουθεί τα ταρώ του TikTok πέρυσι μετά από έναν θυελλώδη χωρισμό. «Μου είπαν να επικεντρωθώ στον εαυτό μου αν ήθελα άλλη μια ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τον σύντροφο μου», λέει.

@bathrobespiritual♬ original sound – Bathrobe Spiritual 🧿🦋🌈

Από τότε που έπεσε πάνω στα βίντεο στο FYP του, εξαρτάται πλέον από δύο διαφορετικούς αναγνώστες για να λαμβάνει καθημερινή καθοδήγηση. «Χωρίς αυτές, πιθανώς θα μου είχε πάρει πολύ περισσότερο χρόνο να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα και θα είχα στείλει μερικά χαζά μηνύματα», παραδέχεται.

Ατομική καθοδήγηση

Παρόλο που η επιθυμία να καταφεύγουν σε διαδικτυακούς μέντιουμ για συμβουλές μπορεί να υποδηλώνει ότι οι νέοι γίνονται πιο πνευματικοί, η πίστη τους στις πρακτικές της νέας εποχής στην ουσία δεν υπερβαίνει την πίστη των προηγούμενων γενεών.

«Μεταξύ 20 και 25 τοις εκατό των ανθρώπων πιστεύουν στη μαντεία, και αυτό παραμένει απολύτως σταθερό από τη δεκαετία του 1950», λέει η Linda Woodhead, επικεφαλής του τμήματος Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου.

«Κάθε γενιά φαίνεται να την ανακαλύπτει ξανά, αλλά αυτό που προσφέρει στους ανθρώπους αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Οι αναγνώσεις των μέντιουμ γύρω από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αφορούσαν πολύ περισσότερο την επαφή με κάποιον που είχε πεθάνει. Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό για τους νέους σήμερα- πρόκειται πολύ περισσότερο για ατομική καθοδήγηση πλέον».

Αν και η πίστη στην πνευματικότητα της νέας εποχής δεν έχει υποχωρήσει, η πίστη στην παραδοσιακή θρησκεία εξακολουθεί να μειώνεται. Στη Βρετανία, μόνο το 37% της Gen Z πιστεύει στον Θεό, γεγονός που τους καθιστά τη λιγότερο θρησκευόμενη γενιά της χώρας μέχρι σήμερα.

Οι αυτοαποκαλούμενοι μέντιουμ

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην απροθυμία τους να παραμερίσουν τις αξίες τους για μια πίστη που μπορεί στο παρελθόν να απέκλειε ομάδες με βάση τη σεξουαλικότητα, τη φυλή ή το φύλο. Το ταρώ, λοιπόν, προσφέρει μια παρόμοια αίσθηση καθοδήγησης χωρίς ομοφοβικές, ρατσιστικές ή σεξιστικές προεκτάσεις.

Πίσω από αυτά τα θραύσματα μιας αλλιώτικης καθοδήγησης κρύβεται μια νέα ομάδα νέων, αυτοαποκαλούμενων μέντιουμ που χρησιμοποιούν το μυστήριο του αλγορίθμου για να προσφέρουν τις προβλέψεις τους.

Ο 22χρονος Dylan Andrejczuk είναι ένας από τους πολλούς που παραδίδουν καθημερινά αναγνώσεις μέσω του FYP, αφού ξεκίνησε την πρακτική κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown του 2020.

Παρά την ταραχώδη οικονομία, την πολιτική αστάθεια και την επιδεινούμενη κλιματική κρίση, λέει ότι οι περισσότεροι από το ακροατήριο του αναζητούν φώτιση γύρω από την ερωτική τους ζωή. «Η ανάγνωση που λαμβάνω περισσότερο είναι, «θα επιστρέψουν;», λέει. «Τείνουν να είναι άνθρωποι που ρωτούν για τις προηγούμενες σχέσεις τους και για το αν θα τα ξαναβρούν».

Λαϊκές θεωρίες

Η πίστη στο πεπρωμένο μπορεί να ευδοκιμήσει ειδικά στο TikTok, όπου οι λειτουργίες του αλγορίθμου εξακολουθούν να αποτελούν ένα μυστήριο, το οποίο γνωρίζουν μόνο τα ανώτερα στελέχη της διοίκησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των μέντιουμ, υιοθετούν συχνά τη «λαϊκή θεωρία» για να αποκρυπτογραφήσουν το νόημα των βίντεο που τους σερβίρονται.

«Δεδομένου ότι οι χρήστες του TikTok δεν έχουν καμία πραγματική εικόνα για το πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, δημιουργούν θεωρίες με βάση τις εμπειρίες τους», λέει ο Shiv Issar, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και ερευνητής της κοινωνικής κατασκευής των αλγορίθμων.

@dylanandrejczuk_ #foryou#foryoupage#fyp ♬ original sound – Dylan Joshua Andrejczuk

«Συχνά, αυτές οι λαϊκές θεωρίες επιβεβαιώνονται από άλλους ανθρώπους που είχαν παρόμοιες εμπειρίες στην πλατφόρμα, αλλά δεν μπορεί να φτάσει παραπέρα. Ορισμένοι άνθρωποι αξιοποιούν την εμπειρία τους σε τομείς όπως η επιστήμη των δεδομένων ή η πληροφορική για να προσδώσουν στις θεωρίες τους μεγαλύτερη εγκυρότητα, ενώ άλλοι βασίζονται στον βαθμό στον οποίο το περιεχόμενό τους έχει γίνει viral».

Ίσως γι’ αυτό πολλές αναγνώσεις από μέντιουμ στο TikTok τείνουν να είναι πιο αισιόδοξες, αποφεύγοντας κάθε προειδοποίηση για κίνδυνο ή σκοτάδι μπροστά μας. Έχει υποστηριχθεί ότι ενθαρρύνοντας τους χρήστες να σχολιάσουν για να «διεκδικήσουν» μια θετική επιβεβαίωση, το βίντεο θα ενισχυθεί με τη σειρά του από τον αλγόριθμο και θα παρουσιαστεί σε περισσότερους χρήστες.

Mε πληροφορίες από Dazed | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Jane Seymour | Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν (1973)

Must in

Ολυμπιακός: Στην Ελλάδα ο Μενσά (vid)

Ο Γκανέζος σέντερ ήρθε στην Ελλάδα για να ενσωματωθεί στις προπονήσεις του Ολυμπιακού και να τεθεί στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο