«Φουρτούνα» διαρκείας στην κυβέρνηση για το γάμο των ομόφυλων – Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου
Έχουν αρχίσει και μετράνε «κουκιά» στο Μαξίμου μετά τα «φροντιστήρια» ενώ λοξοκοιτάζουν & την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Όχι» με προτροπές «να μην υποκύψουν οι βουλευτές» από τον Ι. Αβέρωφ.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Στρωμένος με «αγκάθια» είναι ο δρόμος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ενόψει της εισαγωγής στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «ισότητα στον γάμο». Ο Κυριάκος Μητσοτακής ευελπιστεί ότι θα γίνει νόμος του κράτους «μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου» αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως η συζήτηση θα συνεχιστεί και μετά καθώς θα υπάρχουν αναταράξεις.
Τα «φροντιστήρια γάμου» στην Πειραιώς βοήθησαν σε κάποιον βαθμό καθώς υπήρξαν βουλευτές που πείστηκαν να υπερψηφίσουν όμως μια κρίσιμη μάζα από τους «γαλάζιους» εκπροσώπους του λαού στο Κοινοβούλιο δεν δείχνει διατεθειμένη να παρεκκλίνει από την αρχική της γραμμή τραυματίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης.
Πόσοι βουλευτές είναι με το «ναι», πόσοι με το «όχι» και πόσοι το σκέφτονται
Σε σύνολο 158 βουλευτών περίπου οι 100 θεωρείται βέβαιο πως θα ανταποκριθούν θετικά αλλά η υπερψήφιση του νομοσχεδίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα από τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου που συγκλίνουν στο «ναι».
Το κόμμα της Πειραιώς, προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις, υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα συνειδησιακό ζήτημα και δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας ενώ ο πρωθυπουργός σιγοντάρει με το δοκιμασμένο πολιτικό «τρικ» της αποχής που φαίνεται πως εν μέρει λειτουργεί. Βεβαίως, η πλειοψηφία των «γαλάζιων» βουλευτών δείχνει αποφασισμένη να καταψηφίσει αφού υπολογίζονται σε περίπου 20. Μειοψηφικό ρεύμα είναι όσοι θα επιλέξουν να απέχουν μαζί με αυτούς που εμφανίζονται προβληματισμένοι.
Κάλεσμα στους Έλληνες βουλευτές, «να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς»
Ξεκάθαρα με αυτούς που έχουν πάρει τις αποφάσεις τους δηλώνοντας εξαρχής αντίθετος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στην τεκνοθεσία, παραμένει ο βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Γκιουλέκας.
Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα (OPEN TV) δεν πείστηκε από το «φροντιστήριο» που έγινε και ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια όταν έρθει στη Βουλή.
Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η δημόσια παρέμβαση (στην εφημερίδα της Ηπείρου «Πρωινός Λόγος») του πρώην βουλευτή και ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Αβέρωφ. Εκτός από την αντίθεσή του στη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο πρώην δήμαρχος Μετσόβου απευθύνει κάλεσμα στους Έλληνες βουλευτές, «να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και να υπερασπιστούν τις παραδοσιακές αξίες και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αντιστεκόμενοι σε πιέσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την ταυτότητά μας».
Το άρθρο – κόλαφος αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό με βαριές εκφράσεις: «Το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης μεταξύ δυο ανθρώπων και ταυτόχρονα ένα νομικό συμβόλαιο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του, θυμίζει επιχείρημα »τεχνητής νοημοσύνης», στερουμένου παντελώς αξιακού κώδικα και βεβαίως μακριά από τις αντιλήψεις και τα πιστεύω κάθε ορθόδοξου χριστιανού Έλληνα», σημειώνει μεταξύ άλλων.
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου
Με βαριά τα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου η «βροχή» δεν αποκλείεται να έρθει την Τρίτη (23/01) ημέρα που συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
Η συνεδρίαση θα γίνει στην Αθήνα, στο Συνοδικό Μέγαρο, με μoναδικό θέμα συζητήσεως: «Εκκλησία και ‘’θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου’’».
Στους κόλπους της εκκλησίας υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι στο νομοσχέδιο ενώ ο Αρχιεπίσκοπος φρόντισε να βάλει έξτρα πίεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη να σπεύδει να κλείσει άμεσα του θέμα επισημαίνοντας ότι, στη χώρα μας, τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα.
Είχε προηγηθεί με απόλυτη μυστικότητα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κυβερνητική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλειφθούν οι διακρίσεις και να εξασφαλιστεί η ισότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια στο ζήτημα του πολιτικού γάμου, αλλά και να αναγνωριστούν και τα νομικά δικαιώματα για τα παιδιά.
Ο Αρχιεπίσκοπος σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες επανέλαβε την πάγια θέση της Εκκλησίας και την αντίθεση των ιεραρχών και τον ενημέρωσε ότι θα συγκαλέσει την Ιεραρχία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός συναντάται συχνά με τον Αρχιεπίσκοπο. Συνάντηση έγινε και προ δεκαημέρου για θέματα που ανέφερε σε επίσημη επιστολή του στον πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος από τις 29 Δεκεμβρίου, πολύ πριν έρθει στο προσκήνιο το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Συγκεντρώσεις για λίγους
Μικρές ομάδες πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν την Κυριακή (21/01) συγκεντρώσεις κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Με κεντρικό σύνθημα «Στηρίζουμε την Ελληνική Οικογένεια» εικόνες γνώριμες με ελληνικές σημαίες, σταυρούς και εικόνες του Χριστού, επανεμφανίστηκαν στο Σύνταγμα. Αντίστοιχη διαμαρτυρία έγινε και στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από τον Λευκό Πύργο, από την κίνηση «Ενωμένοι Μακεδόνες», ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις