Μ.Βρετανία: Τραγικός θάνατος νηπίου αφήνει ερωτηματικά για την παιδική προστασία
Ο τραγικός θάνατος ενός δίχρονου παιδιού, άνοιξε συζήτηση για το επίπεδο της παιδικής προστασίας στην Μ.Βρετανία όπου οι θάνατοι και οι δολοφονίες παιδιών έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη.
Η ανακάλυψη του πτώματος του δίχρονου Μπράνσον Μπάτερσμπι και του 60χρονου πατέρα του, Κένεθ, στο διαμέρισμά τους στη βορειοδυτική Αγγλία συγκλόνισε την κοινή γνώμη πριν από λίγες ημέρες και έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της παραμέλησης της κατάστασης των παιδιών στην Αγγλία, στην κορυφή των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας.
Την ίδια στιγμή το δημόσιο αίσθημα στη Βρετανία είναι έτοιμο να εκραγεί μετά τον άδικο θάνατο ενός δίχρονου παιδιού από ασιτία, όπως αναφέρθηκε από το BBC ανακοίνωσε. Αφού ο πατέρας του πέθανε από καρδιακή προσβολή, έμεινε μόνος στο σπίτι δίπλα στο σώμα του πατέρα του για αρκετές ημέρες και πέθανε από ασιτία. Το θέμα αυτό οδήγησε σε ευρεία κριτική, μεταξύ άλλων από τη μητέρα του παιδιού, για τον οργανισμό κοινωνικών υπηρεσιών, το ισχύον πλαίσιο της πρόνοιας και την απόδοση των εργαζομένων, οι οποίοι συναντήθηκαν με κλειστές πόρτες τρεις φορές όταν επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο σπίτι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αργότερα κατέστη σαφές ότι μετά από αυτό το γεγονός, ένας κλέφτης μπήκε στο άδειο και σφραγισμένο σπίτι τους.
Στην περίπτωση του 60χρονου πατέρα, η οικογένεια παρακολουθούνταν από την Πρόνοια (ως ευάλωτη ομάδα) και το νομικό πλαίσιο απέτυχε να σώσει τον δίχρονο Μπράνσον
Ενώ η τραγωδία αυτή έφερε για άλλη μια φορά την «αδιαφορία και την ανευθυνότητα των βρετανικών κυβερνητικών θεσμών απέναντι στα παιδιά» στην κορυφή των μέσων ενημέρωσης, κατέστησε το θέμα της «ανευθυνότητας των κοινωνικών λειτουργών και της πτώσης των ηθικών προτύπων της βρετανικής κοινωνίας το θέμα της ημέρας στα μέσα ενημέρωσης». Λέγεται ότι ο κοινωνικός λειτουργός που γνώριζε ότι το παιδί ζούσε με τον 60χρονο πατέρα του, έφυγε από το χώρο χωρίς να γνωρίζει την κατάστασή τους.
Συγκλονιστικές στατιστικές για τα παιδιά θύματα επιθέσεων και δολοφονιών
Φυσικά, αυτό το 2χρονο παιδί δεν είναι το μοναδικό θύμα της συστηματικής αναποτελεσματικότητας της βρετανικής προστατευτικής δομής. Όπως το καλοκαίρι του 2023, τα αγγλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη δολοφονία ενός 10χρονου κοριτσιού κοντά στο Λονδίνο και έγραψαν: Ο πατέρας, η μητριά και ο θείος της Σάρα Σαρίφ, το πτώμα της οποίας βρέθηκε σε ένα ημιτελές σπίτι κοντά στο Λονδίνο, διώκονται για φόνο.
Ωστόσο, τα βρετανικά κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, το BBC, εστιάζοντας στην πακιστανική καταγωγή της οικογένειας αυτού του παιδιού, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την χώρα και την νοοτροπία της παιδικής προστασίας, προτάσσοντας αντ’ αυτού την ισλαμοφοβία. Η Σάρα μεταξύ άλλων, είχε σπασμένη κλείδα, υπέστη πολλαπλά κατάγματα πλευρών και αιμορραγία στον εγκέφαλο. Το πτώμα της Σάρα βρέθηκε στο σπίτι της στο Γουόκινγκ στις 10 Αυγούστου. Η νεκροψία διαπίστωσε ότι η Σάρα είχε υποστεί «πολλαπλά και εκτεταμένα τραύματα». Σε σημείο οι αρχές να απορούν πως δεν έγινε γνωστό νωρίτερα. Ο εισαγγελέας Ζιλ Μπέντλοου δήλωσε στο δικαστήριο ότι οι μεταθανάτιες έρευνες για να διαπιστωθεί πώς πέθανε η Σάρα συνεχίζονται.
Οι περιπτώσεις δολοφονιών ανηλίκων από τους φροντιστές τους και άτομα με εξουσία
Έχουν δημοσιευθεί αρκετές εκθέσεις για τη δολοφονία παιδιών στην Αγγλία, γεγονός που δείχνει το βάθος της τραγωδίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Guardian έγραψε σε ένα ρεπορτάζ: «Οι Άρθουρ Λαμπίντζο-Χιουζ, Σταρ Χόμπσον, Φίνλεϋ Μπόουντεν και Τζέικομπ Κράουτς δολοφονήθηκαν σε διάστημα επτά μηνών το 2020, αφού κακοποιήθηκαν από τους ενήλικες που υποτίθεται ότι φρόντιζαν».
Ο εξάχρονος Άρθουρ δολοφονήθηκε από τη μητριά του τον Ιούνιο του 2020 μετά από εβδομάδες βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης με αλμυρά ποτά και 14 ώρες στην απομόνωση. Ο Σταρ δολοφονήθηκε από τον φίλο της μητέρας του στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. Ο 10 μηνών Φίνλεϋ βρέθηκε νεκρός από τους γονείς του την ημέρα των Χριστουγέννων του 2020, αφού υπέστη 130 ξεχωριστά τραύματα. Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε η δίκη μιας νοσοκόμας που σκότωσε 7 μωρά στο νοσοκομείο.
Στο πλαίσιο αυτό, η υπόθεση του Τζίμμι Σάβιλ, του παρουσιαστή του BBC, ο οποίος είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τουλάχιστον 450 παιδιά πριν πεθάνει το 2011, ονομάστηκε ως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα των προηγούμενων ετών στην Αγγλία, είχε επιτεθεί σε 14 κορίτσια, μεταξύ των οποίων και ένα 10χρονο κορίτσι, μεταξύ 1967 και 1985. Για φέτος οι αναφορές κάνουν λόγο για 493 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε νοσοκομεία, μονάδες ψυχικής υγείας και κέντρα γενικής χειρουργικής στην Αγγλία, με τουλάχιστον 171 θύματα κάτω των 13 ετών που καταγράφηκαν από 32 αστυνομικές μονάδες.
Αύξηση των παιδικών θανάτων λόγω παραμέλησης
Οι στατιστικές της βρετανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι μεταξύ 2020 και 2021, υπήρξαν 223 θάνατοι παιδιών λόγω κακοποίησης ή παραμέλησης, δηλαδή αύξηση κατά 188 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι επικριτές κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση για τη μείωση των υπηρεσιών υποστήριξης των παιδιών και των εφήβων- επειδή τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά στην Αγγλία αντιμετωπίζουν σεξουαλική εκμετάλλευση κάθε χρόνο και τουλάχιστον 27.000 παιδιά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες.
Ο κίνδυνος της φτώχειας που παραμονεύει στα παιδιά της Αγγλίας
Στο πλαίσιο αυτό, το βρετανικό Υπουργείο Εργασίας και Συνταξιοδοτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε- 4,2 εκατομμύρια παιδιά, που αντιστοιχούν στο 29% του πληθυσμού κάτω των 18 ετών, βρίσκονταν σε σχετική φτώχεια κατά το έτος που έληξε τον Απρίλιο του 2022. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, περισσότερα από ένα εκατομμύριο αγγλικά παιδιά έχουν βιώσει τη φτώχεια μέσα σε ένα χρόνο. Φυσικά, το ζήτημα αυτό δεν επανέρχεται μόνο στην τρέχουσα εποχή, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των φτωχών παιδιών της Αγγλίας αυξήθηκε από 2,3 εκατομμύρια άτομα το 2013 σε περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια άτομα το 2014 και αυτή η ανοδική τάση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Πηγή: Πρακτορείο nour, με πηγές από το BBC
- Santo Wines: Το success story των ηφαιστειακών κρασιών της Σαντορίνης
- ΑΑΔΕ: Υπάλληλος της υπηρεσίας σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διετάχθη εσωτερική έρευνα
- Η Μπαρτσελόνα που έπαθε… Σίτι και η ζωή χωρίς τον Γιαμάλ
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Ντορέττα Παπαδημητρίου: Τελικά είναι ζευγάρι με τον Γιώργο Γεροντιδάκη; Τι απαντά
- Famagusta: Οι μαρτυρίες που συγκλόνισαν τη μικρή οθόνη