Μπόρις Τζόνσον: Μία προεδρία Τραμπ θα σώσει τον κόσμο
«Μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο κόσμος», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον από τη στήλη του στη Daily Mail.
Τη λύση για το καλό του κόσμου και της ανθρωπότητας φαίνεται πως βρήκε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και αυτή δεν είναι άλλη από μία νέα τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, η θητεία του οποίου συνέπεσε με εκείνη του Τραμπ για 13 μήνες μεταξύ 2019 και 2021 σε άρθρο του στην εβδομαδιαία στήλη του στη Daily Mail υπογραμμίζει πως «μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο κόσμος».
Και υπογραμμίζει ότι «πρέπει να δούμε με ψυχραιμία τι συνέβη στην τελευταία του προεδρία ως οδηγό για το μέλλον».
Μάλιστα παρόλο που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα επαινέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που έχει προκαλέσει φόβους στο Κίεβο αλλά και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες ότι θα αποσύρει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ο Τζόνσον διαφωνεί.
«Οδηγός για το μέλλον η θητεία του»
Έτσι ο Τζόνσον χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως τον «σημαντικότερο αγώνα της εποχής μας», τον οποίο οι δυνάμεις του Κιέβου «μπορούν, πρέπει και θα νικήσουν», στέκεται στη στάση του Ρεπουμπλικανού προέδρου με αφορμή τα πεπραγμένα στην τετραετία που ήταν πρόεδρος.
Παράλληλα στηλιτεύοντας άρθρο του Economist που χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ «τη μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο το 2024», αναφέρει ότι «ανησυχώ στη σκέψη ότι ορισμένα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φαίνεται να θέλουν να παραδώσουν μια κυρίαρχη και δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα στο σκοτάδι και την τυραννία. Και έτσι ναι, φυσικά, δεδομένων ορισμένων από τις απόψεις που επιπόλαια αποδίδονται στον Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα αυτό, έχω αναλογιστεί βαθιά τι θα μπορούσε να σημαίνει μια νίκη του Τραμπ για τον πόλεμο».
«Ο Τραμπ δεν θα θελήσει να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που εγκατέλειψε την Ουκρανία»
Ο Τζόνσον λοιπόν κάνει μία ιστορική αναδρομή όσον αφορά την Ουκρανία για να υπεραμυνθεί της άποψής του και όπως γράφει: «Λοιπόν, αναρωτηθείτε πρώτα: Ποιος Αμερικανός πρόεδρος ήταν ο πρώτος που υπερασπίστηκε την Ουκρανία, μετά την εισβολή του Πούτιν το 2014; Ήταν ο μεγάλος φιλελεύθερος διεθνιστής Μπαράκ Ομπάμα; Όχι, κύριε. Δεν έκανε τίποτα για να διώξει τον Πούτιν από την Ουκρανία, είτε από την Κριμαία είτε από το Ντονμπάς. Ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Γερμανοί και, ειλικρινά, ούτε η τότε κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αποφάσισε – μυστηριωδώς – να νίψει τας χείρας της και να αναθέσει την τύχη των Ουκρανών στο ηθικά χρεοκοπημένο ‘Σχήμα της Νορμανδίας’».
Ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ που έδωσε στους Ουκρανούς εκείνα τα αντιαρματικά όπλα Javelin, τα οποία -μαζί με τους βρετανικούς πυραύλους NLAW και άλλα όπλα- ήταν τόσο πολύτιμα για τους Ουκρανούς στη μάχη για το Κίεβο- και ήταν τουλάχιστον εν μέρει χάρη σε αυτή την τολμηρή απόφαση του Τραμπ που οι Ουκρανοί μπόρεσαν να καταπλήξουν τον κόσμο και να απομακρύνουν τους στρατούς του Πούτιν από την ουκρανική πρωτεύουσα».
Έτσι προσθέτει πως δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Τραμπ «θα θελήσει να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που εγκατέλειψε μια χώρα την οποία έχει ήδη βοηθήσει σημαντικά να κρατήσει ελεύθερη».
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Τραμπ θα παρατήσει τους Ουκρανούς»
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Τραμπ θα παρατήσει τους Ουκρανούς- αντίθετα, έχοντας καταλάβει, όπως σίγουρα έχει καταλάβει, ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τον Πούτιν, εκτιμώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειές του και να τελειώσει αυτό που άρχισε – δίνοντάς τους αυτό που χρειάζονται για να νικήσουν», προσθέτει και σημειώνει πως «αν αυτό ισχύει, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, υπό τον Τραμπ, η Δύση να είναι ισχυρότερη και ο κόσμος πιο σταθερός».
Στη συνέχεια ο Τζόνσον αναφέρεται στο σημερινό γεωπολιτικό σκηνικό και διερωτάται, «μπορείτε πραγματικά να πείτε ότι ο κόσμος αισθάνεται πιο ασφαλής τώρα απ’ ό,τι όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος;», για να απαντήσει ο ίδιος στο ερώτημα που έθεσε.
«Παντού βλέπετε την κακοήθεια του Ιράν και των εχθρικών παραγόντων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Βλέπουμε τον Πούτιν να ρίχνει ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στους πολίτες της Ουκρανίας. Βλέπουμε τη Χαμάς -που εκπαιδεύεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν- να εξαπολύει τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα. Τώρα, βλέπουμε τους Χούθι να χρησιμοποιούν ιρανικούς πυραύλους για να διαταράξουν την παγκόσμια ναυτιλία. Σας ρωτώ, με κάθε σοβαρότητα – πιστεύετε ότι κάτι από αυτά θα συνέβαινε τώρα αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια;», γράφει χαρακτηριστικά για να απαντήσει ο ίδιος στο ερώτημά του κάνοντας αναφορά στην βομβιστική επίθεση που εξουδετέρωσε τον επικεφαλής του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί.
«Ο Τραμπ ήταν αυτός που ξαφνικά κατέπληξε τον κόσμο εξουδετερώνοντας βίαια τον Κασέμ Σολεϊμανί»
«Ο Τραμπ ήταν αυτός που ξαφνικά κατέπληξε τον κόσμο, στις αρχές του 2020, εξουδετερώνοντας βίαια τον Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Ο διπλωματικός κόσμος έπαθε νευρικό κλονισμό. Αλλά δεν ακούσαμε πολλά από το Ιράν, για το υπόλοιπο της προεδρίας Τραμπ, έτσι δεν είναι; Ή πάρτε τη Συρία, όπου ο Μπασάρ αλ Άσαντ – άλλος πελάτης του Ιράν – δηλητηρίασε τον ίδιο του το λαό το 2013 με παράνομα χημικά όπλα. Τι έκανε η Αμερική, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα; Τίποτα. Και τι έκανε ο Τραμπ, όταν ο Άσαντ το έκανε ξανά και χρησιμοποίησε δηλητηριώδη αέρια εναντίον του ίδιου του λαού του το 2018; Με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τραμπ τον χτύπησε τόσο σκληρά και κατέστρεψε τόσα πολλά αεροπλάνα του, ώστε ο Άσαντ δεν χρησιμοποίησε ποτέ ξανά χημικά όπλα».
Γιατί ο Τραμπ είναι ο κατάλληλος ηγέτης
Στη συνέχεια ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρεται στους λόγους που ο Ταμπ είναι κατάλληλος να ηγηθεί του κόσμου.
«Θα μπορούσατε βεβαίως να υποστηρίξετε, με βάση αυτά τα στοιχεία, ότι αυτό που χρειάζεται τώρα ο κόσμος είναι ένας ηγέτης των ΗΠΑ, του οποίου η προθυμία να χρησιμοποιήσει βία και ο απόλυτος απρόβλεπτος χαρακτήρας είναι ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους εχθρούς της Δύσης. Αν είναι έτσι, αυτός ο ηγέτης είναι ο Τραμπ.
Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι, μετά τον εφιάλτη του Covid και την επέκταση του κράτους σε όλη τη Δύση, ο κόσμος χρειάζεται τώρα έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που είναι ενθουσιώδης εκφραστής των ελεύθερων αγορών και του καπιταλισμού. Αν είναι έτσι, αυτός είναι ο Τραμπ.
Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι ανάμεσα στα πολλά πράγματα που θα έπρεπε να κάνει η Βρετανία για το Brexit είναι μια σωστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που ενδιαφέρεται πραγματικά για το θέμα. Αν είναι έτσι, ο Τραμπ είναι ο άνθρωπός σας», αναφέρει ακόμα και ασκεί σκληρή κριτική στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η Λαγκάρντ η πραγματική απειλή για την Ευρώπη»
«Είναι αρκετά απίστευτο να ακούει κανείς μερικές από τις ειρωνείες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέει ότι ο Τραμπ είναι ‘απειλή’ για την Ευρώπη», ανέφερε αρχικά για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πραγματική απειλή δεν είναι ο Τραμπ, αλλά «η Κριστίν Λαγκάρντ και όλοι όσοι συνεχίζουν να επιβάλλουν το μοντέλο υψηλής φορολόγησης και ρύθμισης στους Ευρωπαίους».
«Ας το παραδεχτούμε: το πραγματικό ζήτημα για τους Τραμποφοβικούς δεν είναι η εξωτερική πολιτική, το περιβάλλον ή η οικονομία. Είναι περισσότερο το γούστο, το στυλ και η αναμφισβήτητη ικανότητά του να εκνευρίζει τους ανθρώπους. Υποθέτω ότι έχει πιαστεί να λέει μερικά απροκάλυπτα πράγματα – αλλά ποιος δεν έχει πιαστεί; Όποιος είναι αναμάρτητος σε αυτό το θέμα, ας ρίξει τον πρώτο λίθο», αναφέρει ακόμα και καταλήγει:
«Όλοι μας πρέπει να ωριμάσουμε και να συνηθίσουμε την προοπτική. Αν κάνει το σωστό και στηρίξει τους Ουκρανούς – και πιστεύω ότι θα το κάνει – μια προεδρία Τραμπ μπορεί να είναι μια μεγάλη νίκη για τον κόσμο».
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό