Αμαζόνιος: «Χαμένη πόλη» χιλιάδων κατοίκων ανακαλύφθηκε στη ζούγκλα
Η αρχαία πόλη του λαού των Ουπάνο στο Εκουαδόρ εκτιμάται ότι είχε περίπου τον ίδιο πληθυσμό με το Λονδίνο της ρωμαϊκής εποχής.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Κρυμμένα για αιώνες κάτω από την πυκνή βλάστηση του Αμαζονίου, ίχνη χιλιάδων κτηρίων και δρόμων μαρτυρούν ότι οι πολιτισμοί της περιοχής ήταν πιο ανεπτυγμένοι από ό,τι γνωρίζαμε.
Αρχαιολόγοι αναφέρουν στο περιοδικό Science ότι ανακάλυψαν μια αρχαία πόλη στο Εκουαδόρ φιλοξενούσε πληθυσμό τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων πριν από περίπου 2.000 χρόνια.
Ο Στεφάν Ροστέν, αρχαιολόγος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας και επικεφαλής της μελέτης, είχε αντιληφθεί την παρουσία τεχνητών λοφίσκων στην περιοχή πριν από πάνω από δύο δεκαετίες.
Μέχρι σήμερα όμως δεν είχε τη δυνατότητα να ερευνήσει προσεκτικά την περιοχή. Τη λύση προσέφερε η τεχνολογία των εναέρων ερευνών με LIDAR, ένα είδος ραντάρ που χαρτογραφεί το έδαφος κάτω από τη βλάστηση.
Ο συνδυασμός των εναέριων ερευνών με επιτόπιες έρευνες αποκάλυψε ίχνη κτηρίων χτισμένων πάνω σε 6.000 τεχνητούς λοφίσκους που περιβάλλονταν από καλλιέργειες και κανάλια απορροής. Οι μεγαλύτεροι δρόμοι είχαν πλάτος 10 μέτρα και μήκος 10-20 χιλιόμετρα.
Η πόλη κατοικούταν από τον λαό των Ουπάνο περίπου από το 500 π.Χ έως το 600 μ.Χ, περίοδος που αντιστοιχεί χρονικά με την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη, γράφουν οι ερευνητές.
Το μέγεθος του πληθυσμού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, σίγουρα όμως ξεπερνούσε τα 10.000 άτομα και ίσως έφτανε τα 30.000, δήλωσε στο Associated Press ο Αντουάν Ντορισόν του CNRS.
Τα νούμερα αυτά είναι συγκρίσιμα με τον πληθυσμό του Λονδίνου τη ρωμαϊκή εποχή, επισήμανε.
«Δείχνει ότι ο πληθυσμός ήταν εξαιρετικά πυκνός και η κοινωνία εξαιρετικά σύνθετη» σχολίασε ο Μάικλ Χέκενμπεργκερ, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Η κατασκευή των λοφίσκων και των δρόμων υποδεικνύει την ύπαρξη ενός συστήματος καταμερισμού εργασίας, πρόσθεσε ο Χοσε Ιριάρτε του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Οι Ίνκας και οι Μάγια έχτιζαν με πέτρα, όμως οι λαοί του Αμαζονίου συνήθως δεν είχαν διαθέσιμη πέτρα. Έχτιζαν με λάσπη» επισήμανε.
Ο Αμαζόνιος συχνά θεωρείται «απάτητη ζούγκλα με μικρές μόνο ομάδες ανθρώπων. Όμως οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι πόσο πιο περίπλοκο από ό,τι νομίζαμε» είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις