Γυροειδής αλωπεκία, ακόμα μια πιθανή παρενέργεια του κορονοϊού
Αμερικανική μελέτη καταγράφει αύξηση κρουσμάτων, η οποία όμως δεν είναι σαφές αν προκαλείται από τον ίδιο τον ιό ή από ψυχολογικούς παράγοντες.
Ενισχύονται οι υποψίες για σχέση του πανδημικού κορονοϊού με αυτοάνοσα νοσήματα.
Νέα μελέτη στις ΗΠΑ συνδέει την Covid-19 με έξαρση ή πυροδότηση της γυροειδούς αλωπεκίας, γνωστής και ως «τριχοφάγου», μια μορφή αυτοάνοσης τοπικής τριχόπτωσης, συνήθως στο κεφάλι.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Dermatology, έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες ενδείξεις για σχέση της Covid με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η συχνότητα γυροειδούς αλωπεκίας 19 βρέθηκε αυξημένη σε όλες τις ομάδες άνω των 20 ετών
Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνοψίζουν με άρθρο τους η παθολόγος καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη.
Η μελέτη συνέκρινε 259.369 ασθενείς Covid-19 με αντίστοιχους υγιείς εθελοντές που δεν είχαν νοσήσει και διαπίστωσε η επίπτωση της γυροειδούς αλωπεκίας σε ασθενείς με COVID-19 ήταν αναλογικά υψηλότερη από την επίπτωση στην ομάδα ελέγχου.
Η συχνότητα εμφάνισης γυροειδούς αλωπεκίας μετά την Covid-19 βρέθηκε σημαντικά αυξημένη σε όλες τις ομάδες άνω των 20 ετών, ανεξαρτήτως φύλου.
Αυτό υποστηρίζει τον πιθανό ρόλο του ιού στην εμφάνιση και έξαρση της γυροειδούς αλωπεκίας, αν και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης, όπως το ψυχολογικό στρες, μπορεί να έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την αντιγονική μοριακή μίμηση μεταξύ του SARS-CoV-2 και των αντιγόνων του θύλακα της τρίχας, ενεργοποίηση κυτταροκινών και ακολούθως ενεργοποίηση της φλεγμονώδους απόκρισης.
Η μελέτη αναδεικνύει την επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ της Covid-19 και της γυροειδούς αλωπεκίας.
Aπαιτούνται ωστόσο περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα σε αυτοάνοσα νοσήματα και την Covid-19.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις