Macintosh: H συσκευή που έβαλε τους υπολογιστές στη ζωή μας
Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που γνώρισε τέτοια παγκόσμια απήχηση
Τον Ιανουάριο 1984 συντελείται ένα επαναστατικό βήμα στην τεχνολογία του 20ου αιώνα, που θα άλλαζε τις ζωές μας για πάντα. Η μικρή ακόμα τεχνολογική εταιρεία Apple λανσάρει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Έχει το όνομα Macintosh και σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες απόπειρες και δικές της και άλλων εταιρειών, είναι η συσκευή που σταδιακά θα κάνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στις 22 Ιανουαρίου 1984, ακριβώς 40 χρόνια δηλαδή πριν από σήμερα, προβάλλεται για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση, το διαφημιστικό σποτ του Macintosh.
Προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της προβολής του Super Bowl, τον τελικό δηλαδή του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου που παραδοσιακά συγκεντρώνει εκατομμύρια τηλεθεατές.
Σκηνοθετημένο από τον Ρίντλεϊ Σκοτ και με ευθεία αναφορά στο εμβληματικό δυστοπικό μυθιστόρημα «1984», το σποτ του νέου προσωπικού υπολογιστή Macintosh, με τίτλο «1984» ευαγγελίζεται αυτό ακριβώς που τελικά έφερε ο συγκεκριμένος υπολογιστής, μια επανάσταση.
Είναι η περίοδος που η νέα ακόμα εταιρεία Apple και ο τεχνολογικός κολοσσός IBM ξεκινούν την κούρσα των προσωπικών υπολογιστών και ο Macintosh γίνεται ο πύραυλος με τον οποίο θα εκτοξευθεί η Αpple.
Γράφει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 5ης Φεβρουαρίου 1984:
«Ποιος θα κερδίσει τη μάχη των προσωπικών κομπιούτερς. Η μεγάλη IBM ή η μικρή APPLE; Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε σαν ένα παραμύθι στην εφευρετική και πολυάσχολη Καλιφόρνια όταν ορισμένοι νεαροί που “έπιαναν τα χέρια” τους, κατασκεύασαν τον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή του οποίου οι πωλήσεις έφθασαν το 1983 το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
»Η περίοδος της ευτυχίας κράτησε ώσπου οι κολοσσοίτου κλάδου και πριν απ’ όλους η IBM είχαν τον καιρό που χρειαζόταν για ν’ ανατιδράσουν. Κι έτσι βγήκε στην αγόρα ο PC της IBM με την υποστήριξη μιας διαφημιστικής εκστρατείας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.
»H Apple μετά την αποτυχημένη LISA που πούλησε μόνο 20.000 κομμάτια, φτιάχνει τον Macintosh, προσλαμβάνει επιτυχημένους μάνατζερ, αναδιοργανώνει την παραγωγή και ξοδεύει 50 εκατομμύρια δολάρια σε διαφήμιση.
»Και επιπλέον υιοθετεί τέτοια τεχνολογία, ώστε ο MACINTOSH να μη συνδέεται με τους υπολογιστές της ΙΒΜ: Τα παίζει δηλαδή όλα για όλα.
Οι PC κατακτούν την Ευρώπη
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (personal computers), οι λεγόμενοι και «μικροί υπολογιστές», γίνονται όλο και πιο περιζήτητοι.
Όπως αναφέρει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 23ης Σεπτεμβρίου 1984: «Μετά από μία δεκαετία αμφιβολιών, η Ευρώπη έχει αρχίσει να πιστεύει στους μικρούς υπολογιστές. Και οι ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην αυξανόμενη ζήτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων και των καταναλώτων, για προσωπικούς και οικιακούς υπολογιστές.
»Είναι γεγονός ότι η ζήτηση για τέτοιους υπολογιστές έχει αυξηθεί πολύ πρόσφατα:
Το μεγαλύτερο μέρος των τριών εκατομμυρίων συσκευών που υπάρχουν σήμερα έχει εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών.
(…)
»Οι οικιακοί υπολογιστές είχαν φθάσει στην Ευρώπη τα 2.5 εκατ. στα τέλη του 1983, ενώ ήταν τέσσερις φορές περισσότεροι στις ΗΠΑ. Η IDC προβλέπει ότι για την Ευρώπη ο αριθμός αυτός θα φθάσει το 1989 τα 4,5 εκατομμύρια».
Στιβ Τζομπς
«ΤΟ ΒΗΜΑ» της 21ης Ιουλίου 1985 συγκαταλέγει τον Στιβ Τζομπς, συνιδρυτή της Apple το 1976, ανάμεσα στους «αστέρες του αύριο»:
«Στήβεν Τζομπς: Σε ηλικία μόλις 30 ετών, είναι πρόεδρος της εταιρείας Apple Computer Inc και ένα από τα ικανότερα και πλουσιότερα στελέχη επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.
»Εγκατέλειψε τις κολεγιακές του σπουδές πριν εννέα χρόνια και πούλησε το “Φολκσβάγκεν” του για να αγοράσει τα απαραίτητα υλικά, για τον πρώτο δικής του έμπνευσης ηλεκτρονικό υπολογιστή APPLE.
»Έτσι σιγά σιγά έφτιάξε τη δική του εταιρεία, μικρή στην αρχή».
Το 1985 ο Στίβ Τζομπς θα αποχωρήσει τελικά από την Apple στην οποία όμως θα επιστρέψει το 1997, αναλαμβάνοντας και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Το όραμα και η μετέπειτα πορεία του Στιβ Τζόμπς, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2011, σε ηλικία 56 ετών, τον κατέστησαν έναν από τους πιο επιδραστικές προσωπικότητες της εποχής μας.
Oι νέοι του ’80
Πώς όμως έβλεπαν οι νέοι στην Ελλάδα την «εισβολή» των προσωπικών υπολογιστών στην καθημερινότητά μας. «ΤΑ ΝΕΑ» της 25ης Νοεμβρίου 1984 φιλοξένησαν την άποψη του Γιώργου Ζαμπάτου, 16χρονου μαθητή που έτρεφε έντονο ενδιαφέρον για τα τεχνολογικά θέματα.
«Το κομπιούτερ είναι το μέλλον. Όσο πάνε, όλα αυτοματοποιούνται και μηχανοποιούνται. Και όπως είναι φυσικό το κομπιούτερ άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας με γρήγορο ρύθμο. Εκείνο που πρέπει να προσέξει ο άνθρωπος είναι να μπορεί να το ελέγχει πάντα κι όχι να αφεθεί σ’ αυτό.
»Υπάρχει περίπτωση το κομπιούτερ να κυριαρχήσει στην ανθρώπινη ζωή και να την καταστρέψει, όπως π.χ. ένας πυρηνικός πόλεμος…»
Οι φόβοι που εκφράζονται σήμερα για την ΑI, την τεχνητή νοημοσύνη, εκφράζονταν τότε για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που πλέον στις μέρες μες αποτελούν συσκευή εκ των ων ουκ άνευ του οικιακού και επαγγελματικού εξοπλισμού.
Τα όσα αναφέρει πάντως ο 16χρονος «προδίδουν» τις δυνατότητες που είχαν τότε, στα μέσα του ’80, οι προσωπικοί υπολογιστές καθώς και τον βαθμό της εξοικείωσής μας με αυτούς.
«Το βλέπω σαν έναν μέσο ψυχαγωγίας αλλά είναι και ένας τρόπος να μάθω, πιο εύκολα, περισσότερα πράγματα.
»Το κομπιούτερ όμως, γνωρίζει μόνο αριθμούς και πρέπει να μπορέσεις να μάθεις κατευθείαν τον κώδικα της μηχανής. Για να “καταλάβει” πρέπει να του δώσεις “μασημένη” τροφή.
»Για να σε βοηθήσει πρέπει να το διδάξεις πρώτα, δηλ. πρέπει να κατέχεις εσύ το θέμα καλά για να του δώσεις απ’ την αρχή τα πάντα, οτιδήποτε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει».
- ΗΠΑ: Ο φαλακρός αετός κατάφερε να κατονομαστεί ως «εθνικό πτηνό» χάρη σε έναν 78χρονο με εμμονή
- Χούθι: Αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις κατά του Ισραήλ με πύραυλο και drones
- Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ζητά από το Πεντάγωνο να εντατικοποιήσει τις παραδόσεις όπλων
- Συρία: Δεκατέσσερις νεκροί αστυνομικοί από στρατιώτες του έκπτωτου καθεστώτος Άσαντ
- «Μόνος στο Σπίτι»: Βρήκε αγοραστή η διάσημη έπαυλη του «Home Alone»
- Ρωσία: Ρώσοι επιστήμονες επικρίνουν την απάντηση των αρχών για την πετρελαιοκηλίδα