Ο απόλυτος αιφνιδιασμός για την επιστολική ψήφο – Ανοίγει ο δρόμος και για τις εθνικές εκλογές
Η διάταξη που ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 ψήφων.
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
«Φωτιά» στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο έβαλε η Νίκη Κεραμέως από το βήμα της Βουλής καταθέτοντας τροπολογία για τη θέσπιση της για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Η υπουργός Εσωτερικών αιφνιδίασε την αντιπολίτευση καθώς το σχέδιο νόμου προέβλεπε τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.
Η διάταξη που ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 ψήφων.
Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές.@PrimeMInisterGR @th_livanios #epistoliki #YpEs #GiaTonPoliti
— Niki Kerameus (@nkerameus) January 22, 2024
«Ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη μεγάλη αλλαγή»
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη μεγάλη αλλαγή. Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της δημοκρατίας: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, όχι μόνο στα δημοψήφισματα αλλά και στις εθνικές εκλογές», είπε η υπουργός Εσωτερικών εισπράττοντας τα θερμά χειροκροτήματα από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα»
Πρόσθεσε πως «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουμε το δημοκρατικά αυτονόητο, πέρα και πάνω από κομματικές αντιθέσεις, πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα, να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι στα θέματα δημοκρατίας είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και οι πρώτες αντιδράσεις
Με τη Διάσκεψη των Προέδρων να έχει αποφασίσει να διατεθούν έως και τρεις συνεδριάσεις, καθώς εκτιμά ότι θα εγγραφούν πολλοί βουλευτές για να λάβουν τον λόγο, την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά η Ελληνική Λύση και η «Νίκη» που υπέβαλαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο (απορρίφθηκαν) που στη φάση της επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισαν «ναι» επί της αρχής Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Σε μία διαδικασία επί ενός νομοσχεδίου που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, η κυβέρνηση κατάφερε με την παραπάνω κίνηση να αλλάξει πλήρως τον χαρακτήρα της συζήτησης στην Ολομέλεια με τις αντιδράσεις να είναι έντονες ακόμα και από τα κόμματα που επί της αρχής είχαν συμφωνήσει με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, έσπευσε να στηλιτεύσει την κυβερνητική απόφαση, λέγοντας: «Είναι προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε αδιανόητο η υπουργός Εσωτερικών να χειρίζεται σημαντικά θέματα «με τόσο τσαπατσούλικο τρόπο», κάνοντας λόγο για «τροπολογία λαθροχειρίας».
«Η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως “μεταρρυθμιστική”, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές.
Ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση.
Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος.
Είναι σαφές ότι πριν την ομιλία της υπουργού υπήρξε μια συζήτηση και μία στάση με συγκεκριμένα δεδομένα και πως μετά την ομιλία της Υπουργού ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επί της τροπολογίας με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να επισημαίνουν πως συζήτηση από μηδενική βάση σημαίνει ότι ενδεχομένως αλλάζει η στάση του ΠΑΣΟΚ, που ηταν «ναι με επιφυλάξεις».
Την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο αλλά και στην τροπολογία, εξέφρασε ο Γιάννης Γκιόκας βουλευτής του Κόμματος και ειδικός αγορητής στο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνη και αντιδραστική τομή που αφενός αλλοιώνει τον χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας που υπήρχε έως σήμερα και αφετέρου δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για νόθευση και χειραγώγηση της λαϊκής ψήφου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις