Οι πρώτες κόντρες στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο
Tο ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η «Νίκη» υπέβαλαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο.
- Χτυπούν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων - Πότε θα γίνει η πρώτη λειτουργία
- Σπάνιο εύρημα: Αιγυπτιακός τάφος γεμάτος άθιχτα περιδέραια, βραχιόλια και δαχτυλίδια
- Μητέρα σκότωσε το παιδί της και μετά έστειλε μήνυμα στον πατέρα του «μην φρικάρεις, δεν έχουμε πια γιο»
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
Στην Ολομέλεια εισήχθη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο καθιερώνεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η επιστολική ψήφος ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.
Με το «καλημέρα» το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η «Νίκη» υπέβαλαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο που στη φάση της επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισαν «ναι» επί της αρχής Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας
Με τη Διάσκεψη των Προέδρων να έχει αποφασίσει να διατεθούν έως και τρεις συνεδριάσεις, καθώς εκτιμά ότι θα εγγραφούν πολλοί βουλευτές για να λάβουν τον λόγο, την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο μέτρο το οποίο εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούν αυτή την πρακτική. Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, κάνει δύο πολύ σοβαρές παραδοχές: ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος έχει εφαρμογή και για τις ευρωεκλογές. Το αναφέρει ξεκάθαρα, η επιστημονική υπηρεσία. Το δεύτερο είναι ότι θέτει ζητήματα παραβίασης της αρχής της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και της μυστικότητας. Εμείς καταθέτουμε ένσταση αντισυνταγματικότητας», είπε ο Γιάννης Γκιόκας.
«Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και προβάλλουμε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου γιατί καταργείται η ψήφος με αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων του εξωτερικού, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και αρχή της μυστικότητας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.
«Παραβιάζονται τέσσερις αρχές»
«Καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας, επί της αρχής. Με το νομοσχέδιο οι τέσσερις αρχές η καθολικότητα, η αμεσότητα, η μυστικότητα και το ταυτόχρονο της διεξαγωγής των εκλογών παραβιάζονται. Οι αρχές αυτές απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του πρώτου άρθρου του Συντάγματος που δεν μπορεί μάλιστα να αναθεωρηθεί. Δεν νοείται να κάμπτονται συνεπώς αυτές οι αρχές, διότι απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Περιμένουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τόσο απλόχερα πρόσφεραν τη συναίνεσή τους, να τοποθετηθούν επί αυτών των ζητημάτων», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Η «Νίκη» έχει μιλήσει για την αντισυνταγματικότητα και καταθέτουμε ένσταση για την παραβίαση του άρθρου 51 του Συντάγματος. Στην Ελλάδα οι εκλογές πρέπει να γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία και να τηρούνται οι αρχές της καθολικότητας, της αμεσότητας, της μυστικότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών», είπε ο ειδικός αγορητής της Νίκης Γ. Αποστολάκης. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θα απαιτήσει αυξημένη πλειοψηφία 2/3 και τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέπεται ως μοναδικός τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο και κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί αυτών, γιατί αυτό απαιτεί ο σεβασμός στον κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό διάλογο.
«Οι πολίτες ότι αποκτούν πλέον ένα δικαίωμα που θα έπρεπε να έχουν εδώ και καιρό»
Η κυβέρνηση, διά στόματος του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Γκιούλεκα, υποστηρίζει ότι οι πολίτες ότι αποκτούν πλέον ένα δικαίωμα που θα έπρεπε να έχουν εδώ και καιρό, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν με τις ενστάσεις τους ανησυχία για ζητήματα που αφορούν πιθανή παραβίαση της αρχής της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και της μυστικότητας.
Ιστορική μεταρρύθμιση, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στην επιστολική ψήφο αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρόκειται για μια ιστορική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας, και χαίρομαι πρωτίστως επειδή υλοποιούμε τη δέσμευσή μας προς τους απόδημους Έλληνες. Τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον ακατάλυτο δεσμό τους με την πατρίδα. Χαίρομαι όμως και γιατί η πρωτοβουλία μας εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής», ανέφερε.
Η διαδικασία για την άσκηση της επιστολικής ψήφου
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει υπογραμμίσει ότι για τη μεθοδολογία και τον σχεδιασμό της επιστολικής ψήφου, σημαντικό βάρος δόθηκε στην πλήρη και αυστηρή ικανοποίηση των οδηγιών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, και γι’ αυτό με τις τιθέμενες διατάξεις:
- θεσπίζεται η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των αιτήσεων των εκλογέων για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο. Δεν τίθεται κανένας περιορισμός πλην της εγγραφής του εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης δεν τίθεται κανένας γεωγραφικός περιορισμός ή η επίκληση οποιουδήποτε λόγου επιλογής της επιστολικής ψήφου.
- Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή έως σαράντα (40) ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών.
- Ο εκλογέας εισέρχεται στην εφαρμογή με τους προσωπικούς του κωδικούς-διαπιστευτήρια της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. (taxisnet) και η αίτηση επιβεβαιώνεται με χρήση κωδικού μιας χρήσης σε κινητό τηλέφωνο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (One Time Password), η οποία αναβαθμίζει το επίπεδο ασφαλείας.
- Δεν εμπλέκονται στη διαδικασία τα πολιτικά κόμματα ή οι υποψήφιοι, είτε στην αποστολή είτε στην παραλαβή των φακέλων. Προβλέπονται δε αυστηρές ποινές σε όποιον διακινεί τον φάκελο ψηφοφορίας ή τον ανοίγει χωρίς αυτό να προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου.
- Οι φάκελοι πρέπει να έχουν φτάσει στα χέρια της Επιτροπής Συλλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου έως τις 17:00 (δηλαδή το απόγευμα της παραμονής της ημέρας των εκλογών. Η έγκαιρη αποστολή όλου του σχετικού υλικού από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους εκλογείς (είκοσι ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής) διασφαλίζει ότι οι φάκελοι θα φτάσουν στα χέρια των ψηφοφόρων εγκαίρως και θα έχουν ικανό χρόνο για την έκφραση της προτίμησής τους.
- το νομοσχέδιο σαφώς αναγράφει την καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των αιτήσεων από την Επιτροπή Συλλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου. Σχετικά με την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου αναγράφονται εξαντλητικά όλες οι περιπτώσεις.
- περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες καταμέτρησης των ψήφων, ο τόπος καταμέτρησης, ο χρόνος έναρξης διαλογής των ψήφων, η διαδικασία εξαγωγής αποτελέσματος
- ορίζεται ξεκάθαρα ότι τα κόμματα μπορούν να ορίσουν εκπροσώπους και στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου αλλά και στις Εφορευτικές Επιτροπές Διαλογής Επιστολικής Ψήφου.
⇒ Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει υπογραμμίσει πως έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες για μια ασφαλή διαδικασία που τηρεί όλες τις προϋποθέσεις και των βέλτιστων πρακτικών, αλλά και των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών, ιδίως για τη γνησιότητα της έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της μυστικότητας της ψήφου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις