Αναβιώνουν οι φόβοι της Δύσης για τη συνεργασία μεταξύ Β.Κορέας και Ρωσίας – Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες
Ρωσικά πλοία φαίνεται να φορτώνουν σε λιμάνι της Βόρειας Κορέας, εν μέσω της κατηγορίας ότι η Πιονγκγιάνγκ προμηθεύει πυραύλους και βλήματα στη Μόσχα
- Εννιά νεκροί σε επίθεση εναντίον νοσοκομείου στο Σουδάν - Τέθηκε εκτός λειτουργίας (ΠΟΥ)
- Πληροφορίες ότι θα δοθεί παράταση στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες – «Διαπιστώθηκαν προβλήματα»
- Σκύλος και γάτα: Συμβουλές για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς απρόοπτα
- Η διαλυμένη υγεία, η μοναξιά και η θλίψη: Οι δραματικές τελευταίες ημέρες της Μαρίας Κάλλας
Σύσσωμη η Δύση παρακολουθεί με κομένη την ανάσα την συνεργασία Βόρειας Κορέας και Ρωσίας, η οποία υπεγράφη στην συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι δύο ηγέτες. Μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών 50 χωρών ζητούν τον άμεσο τερματισμό της συμφωνίας. Μην έχοντας κάποια απάντηση από την πλευρά του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι Βρετανοί έστειλαν δορυφορικά πλάνα στον ΟΗΕ προκειμένου να αρχίσει άμεσα επίσημη έρευνα για τις συμφωνίες πώλησης όπλων κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Guardian, που επικαλείται μια αδημοσίευτη έκθεση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών άμυνας, δείχνει εικόνες που ελήφθησαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου από τρία ρωσικά πλοία, τα Maia, Angara και Maria, να φορτώνουν εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι Νατζίν της Βόρειας Κορέας, λίγες ώρες πριν μεταβούν σε ρωσικά λιμάνια στην Άπω Ανατολή.
Πώς αντέδρασε ο ΟΗΕ
Αν και η υπηρεσία δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει τι υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια, ακολούθησε την ανακοίνωση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι βαλλιστικοί πύραυλοι από τη Βόρεια Κορέα χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
«Η χρήση βορειοκορεατικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε διπλωμάτης του ΟΗΕ. «Υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και αποκαλύπτει πόσο απελπισμένη έχει γίνει η Ρωσία στην αποτυχημένη εισβολή της. Αυτό και άλλα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ θα πρέπει να προκαλέσουν πλήρη έρευνα για την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κυρώσεων από τη Ρωσία και τη ΛΔΚ [Βόρεια Κορέα]».
Η έκθεση, μαζί με άλλα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, παραδόθηκε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, η οποία αναμένεται να δημοσιεύσει τον επόμενο μήνα την πρώτη τελική της έκθεση από τότε που αυξήθηκαν απότομα φέτος οι ύποπτες βορειοκορεατικές αποστολές πυρομαχικών προς τη Ρωσία.
Υπό κυρώσεις τα πλοία που περιλαμβάνονται στην έκθεση
Όλα τα πλοία που περιλαμβάνονται στην έκθεση τέθηκαν υπό κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2022 λόγω των δεσμών τους με τη ναυτιλιακή εταιρεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Oboronlogistika OOO, η οποίαε «μπλέκεται στην παράνομη κατάληψη και κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία από το 2014, καθώς και με ιδιωτικές ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό για λογαριασμό της [κυβέρνησης της Ρωσίας]».
Δύο από τα τρία πλοία είχαν επίσης εντοπιστεί σε πρόσφατη έκθεση του Royal United Services Institute thinktank. Η έκθεση έδειξε αύξηση των μεταφορτώσεων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, η οποία «αποκαλύπτει ότι η Ρωσία έχει πιθανότατα αρχίσει να στέλνει βορειοκορεατικά πυρομαχικά σε κλίμακα».
Ένα τρίτο εντοπίστηκε από το NK News, έναν ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο που επικεντρώνεται στη Βόρεια Κορέα, ως «μέρος μιας ομάδας εμπορικών πλοίων που έχουν ολοκληρώσει πολλαπλές παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών που παρέχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στη Ρωσία».
Οι παραδόσεις αυτές αναφέρθηκαν ως ικανές να επιτρέψουν τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο που «σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους».
Λεπτές οι διαφορές μεταξύ των πυραύλων – Βρέθηκαν θραύσματα βορειοκορεατικής κατασκευής πυραύλων
Εισαγγελείς στο Χάρκοβο δήλωσαν στον Guardian ότι ύποπτα θραύσματα βορειοκορεατικής κατασκευής πυραύλων Iskander είχαν σταλεί στο Κίεβο για ανάλυση και δήλωσαν ότι οι πύραυλοι είχαν λεπτές διαφορές: χειροποίητα γράμματα για τους σειριακούς αριθμούς και διαφορετικό κώνο εξάτμισης ακροφυσίων και συγκόλλησης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οκτώ μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αναφέρεται: «Αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν, εν μέρει, με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων και εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων που προμηθεύτηκαν από τη [Βόρεια Κορέα].»
Ο ανώτερος διευθυντής του Λευκού Οίκου για τον έλεγχο των εξοπλισμών, Pranay Vaddi, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας ήταν «πρωτοφανής» και προειδοποίησε ότι η ρωσική στρατιωτική βοήθεια προς τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να υπονομεύσει την πολιτική πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Πού χρειάζεται η Βόρεια Κορέα την βοήθεια της Ρωσίας
Η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι ενδέχεται να λάβει ρωσική βοήθεια για το διαστημικό της πρόγραμμα. Πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν, ένα μέλος της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας φωτογραφήθηκε με ένα έγγραφο με τον προφανή τίτλο «Κατάλογος παρατηρήσεων στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας», σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Ο κατάλογος φαινόταν να περιλαμβάνει το διαστημικό κέντρο Progress Rocket και το μηχανολογικό εργοστάσιο Voronezh, που είναι γνωστό ότι παράγει κινητήρες, αν και η γραφή δεν ήταν απολύτως σαφής, έγραψε το πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Πούτιν είχε υποσχεθεί στο παρελθόν να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους και η Βόρεια Κορέα κατάφερε να εκτοξεύσει τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο τον Νοέμβριο. Η Νότια Κορέα ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία βοήθησε στην κατασκευή του κατασκοπευτικού δορυφόρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις