Η αποστολή ναυτικής δύναμης στην Ερυθρά Θάλασσα στο τραπέζι των ΥΠΕΞ της ΕΕ – Η ελληνική φρεγάτα που προετοιμάζεται
Η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα θέλησε να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις με τις επισκέψεις Γεραπετρίτη σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Αίγυπτο
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή\ θα είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, όπου συμμετέχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο πρώτο μέρος ο ισραηλινός ΥΠΕΞ, στο δεύτερο οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ στο τρίτο μέρος ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, με την ΕΕ, με την ΕΕ να μην έχει δείξει μέχρι σήμερα δυνατότητες ομόφωνης παρέμβασης στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Οι συναντήσεις που προηγήθηκαν
Η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα θέλησε να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις με τις επισκέψεις Γεραπετρίτη σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Αίγυπτο, με επίκεντρο την ανθρωπιστική βοήθεια και την επόμενη μέρα του πολέμου.
Ερυθρά Θάλασσα
Στην ατζέντα των ΥΠΕΞ αναμένεται να είναι και οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και η οργάνωση ναυτικής αποστολής της ΕΕ στην περιοχή. Στη συνεδρίαση αναμένεται να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές, με τις συνομιλίες να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα προχωρημένες και αρμόδιες πηγές να βλέπουν τελική έγκριση στο ΣΕΥ του Φεβρουαρίου, καθώς παραμένουν στρατιωτικά θέματα να διευκρινιστούν, όπως οι κανόνες εμπλοκής και όχι μόνο.
Στη δήλωση του στις 21 Δεκεμβρίου όταν ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Νίκος Δένδιας είχε αναφερθεί στον «πρωταρχικό συμφέρον» Ελλάδας «για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών».
Η επιλογή της φρεγάτας «Ύδρα»
Από την ίδια μέρα είχε γίνει γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό είχε προτείνει να συμμετάσχει στην επιχείρηση φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, είτε η φρεγάτα «Ύδρα» είτε η φρεγάτα «Ψαρρά».
Η τελική επιλογή δείχνει να είναι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η φρεγάτα «Ύδρα».
Ρόλο κλειδί για την απόφαση έπαιξε ότι οι ΜΕΚΟ – αν και δεν έχουν εκσυγχρονιστεί – φέρουν δύο οπλικά συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx CIWS. Στο πλήρωμα θα είναι και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών.
Αντι – drone
Αρμόδιες πηγές τόνιζαν στο in ότι είναι σε εξέλιξη δοκιμές και για την τοποθέτηση συστήματος αντι – drone, για την αυτοπροστασία της φρεγάτας. Συγκεκριμένα δοκιμάζεται ένα σύστημα ελληνικής εταιρείας το οποίο εξετάζεται αν πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό για να τοποθετηθεί τελικά.
Δεν φεύγει χωρίς όλα τα συστήματα αυτοπροστασίας
Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει επιμείνει στην αναγκαιότητα αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας, εστιάζοντας στην Ναυτιλία. Ο Δένδιας πάντως έχει ξεκαθαρίσει πως η φρεγάτα η οποία θα πάει θα πρέπει να διαθέτει τα «αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας». Μία προϋπόθεση που θέτει και το Πολεμικό Ναυτικό αφού οποιοδήποτε πλοίο δεν πρόκειται να αναχωρήσει χωρίς τα απαραίτητα συστήματα σε πλήρη λειτουργία.
Για την συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα στο Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να έχουν γνωστοποιηθεί τα ολοκληρωμένα σχέδια των κανόνων εμπλοκής, της ευθύνης του ελληνικού πλοίου καθώς και της περιοχής που θα επιχειρήσει.
Δεδομένου ότι οι ΜΕΚΟ έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες, το ελληνικό πλοίο αναμένεται να βρεθεί να επιχειρεί δίπλα σε πλοίο ικανό να προσφέρει αεράμυνα περιοχής.
Μέσα Φεβρουαρίου
Ανώτατες πηγές του ΥΠΕΘΑ σημείωναν ότι το ελληνικό πλοίο δεν αναμένεται να αναχωρήσει πριν τα μέσα Φεβρουαρίου, περίοδος που αναμένεται να έχει δοθεί και η επίσημη έγκριση για την επιχείρηση από την ΕΕ.
Πρόθεση είναι η ελληνική φρεγάτα να φοράει δύο «καπέλα» τόσο της επιχείρησης Prosperity Guardian, όσο και της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι η κατάσταση λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και των απειλών που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά πλοία καθώς και η πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην Prosperity Guardian τέθηκε τόσο στο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, όσο και στην πρόσφατη επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Κάιρο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κυπριακής Δημοκρατία θα συνταχθεί με τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά την έγκριση της αποστολής ναυτικής δύναμης, ωστόσο δεν θα συμμετάσχει.
Η Κύπρος
Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο έχει προκληθεί ανησυχία μεταξύ των πολιτών καθώς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρησιμοποιήσει τις βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι προκειμένου να βομβαρδίσουν θέσεις των Χούθι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις