ΕΕ: Πράσινο φως για την ψηφιακή σήμανση των λιπασμάτων
Τι αλλάζει στον κανονισμό για την σήμανση των λιπασμάτων
Σε προσωρινή συμφωνία για την ψηφιακή σήμανση των λιπασμάτων κατέληξαν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να την καταστήσουν σαφέστερη, απλούστερη και ψηφιακή.
Η πρόταση αυτή, η οποία τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία, αποσκοπεί στην εισαγωγή της δυνατότητας επιλογής ψηφιακής ετικέτας σε προϊόντα λίπανσης της ΕΕ, στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας των ετικετών, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική χρήση αλλά και στην απλοποίηση των υποχρεώσεων σήμανσης για τους προμηθευτές, μειώνοντας παράλληλα το κόστος για τον κλάδο.
Οι ψηφιακές ετικέτες θα είναι διαθέσιμες για μια περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που το προϊόν τοποθετείται στην αγορά
Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε ενθαρρύνει την ευρύτερη χρήση της ψηφιακής σήμανσης, ενώ περιλαμβάνει μέτρα για την παροχή φυσικών ετικετών όταν είναι περισσότερο απαραίτητες. Η συμφωνία διευκρινίζει επίσης ότι οι ψηφιακές ετικέτες θα είναι διαθέσιμες για περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που το προϊόν τοποθετείται στην αγορά.
Η πρόταση
Με την τροποποιητική αυτή απόφαση προτείνεται να επιτρέπεται στους προμηθευτές προϊόντων λίπανσης να κοινοποιούν τις πληροφορίες επισήμανσης σε φυσική μορφή, σε ψηφιακή μορφή ή σε συνδυασμό των δύο. Το κείμενο της Επιτροπής προτείνει να επιτρέπεται μια ψηφιακή μορφή μόνο όταν τα προϊόντα λίπανσης της ΕΕ πωλούνται χωρίς συσκευασία ή όταν τα προϊόντα πωλούνται σε οικονομικούς φορείς, που δεν είναι τελικοί χρήστες των προϊόντων.
Οι αγρότες και άλλοι καταναλωτές προϊόντων λίπανσης που πωλούνται σε συσκευασία θα συνεχίσουν να επωφελούνται τόσο από ψηφιακές όσο και από φυσικές ετικέτες για τις πιο σημαντικές πληροφορίες (π.χ. προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, γεωπονική αποτελεσματικότητα ή περιεχόμενο). Η πρόταση της Επιτροπής καθορίζει το περιεχόμενο και τις τεχνολογικές απαιτήσεις για τις ψηφιακές ετικέτες. Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ψηφιακή ετικέτα θα είναι αναζητήσιμη, προσβάσιμη, δωρεάν και ικανή να καλύψει τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων.
Κύρια στοιχεία της συμφωνίας
Η προσωρινή συμφωνία προωθεί την ευρύτερη χρήση της ψηφιακής σήμανσης για τη μείωση του κόστους, της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγωγών, αλλά διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων ή ατόμων με περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες, έχουν όλα τα πληροφορίες που χρειάζονται με φυσικά μέσα.
Επιτρέπει επίσης, τη χρήση ψηφιακών ετικετών για προϊόντα που πωλούνται χωρίς συσκευασία (χύμα), με την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες της ετικέτας εμφανίζονται και σε φυσική μορφή σε εμφανές σημείο στο σημείο πώλησης.
Οι νομοθέτες αποφάσισαν να διευρύνουν τη διαθεσιμότητα ψηφιακών ετικετών σε διάρκεια 10 ετών από τη στιγμή που το προϊόν διατίθεται στην αγορά.
Τέλος, η προσωρινή συμφωνία επαναφέρει στη φυσική ετικέτα ένα συγκεκριμένο σύνολο πληροφοριών σχετικά με τη γεωπονική απόδοση των προϊόντων λίπανσης.
- Αγορές: Πότε ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Καιρός: Τοπικές βροχές την Παρασκευή, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη