ΕΕ: Προκαταβολή ύψους 25 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις ζημιές του Daniel
Στόχος η αντιμετώπιση των καταστροφών από την κακοκαιρία Daniel
- Η ιστορία του αέναου ομολόγου που εδώ και 400 χρόνια πληρώνει τον τόκο
- Τρόμος στην Ξάνθη το βράδυ των Χριστουγέννων - Μπούκαραν σε σπίτι με όπλο και άρπαξαν χρήματα και λίρες
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
- Σε λειτουργία το πιο «απότομο» τελεφερίκ στην Ελβετία - Κόβει την ανάσα
Προκαταβολή 25 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ.
«Οι πλημμύρες του περασμένου έτους που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Daniel ήταν ένα τραγικό γεγονός για την Ελλάδα. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τα σπίτια τους, ενώ καταστράφηκαν και σημαντικές υποδομές. Με την προκαταβολή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, βοηθάμε την Ελλάδα να ανακάμψει από την καταστροφή και αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε δίπλα της με πλήρη αλληλεγγύη», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira.
Ο κυκλώνας, που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες (κυρίως στις περιφέρειες της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), θεωρείται ο πιο θανατηφόρος κυκλώνας τροπικού τύπου που έχει καταγραφεί στην ιστορία στη Μεσόγειο
Συνολική ζημία σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ
Η Ελλάδα είχε υποβάλλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα μέσα Νοεμβρίου του 2023, και είχε ζητήσει προκαταβολή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία. Η χώρα μας υπολόγισε τη συνολική ζημία σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Επιτροπή, αφού προχώρησε σε αξιολόγηση του σχετικού αιτήματος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πληρωμή προκαταβολής από το Ταμείο. Συγκεκριμένα, το ποσό της προκαταβολής που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχεται σε 25,3 εκατομμύρια ευρώ και η πληρωμή θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοηθάει τα κράτη – μέλη και τις υπό ένταξη χώρες να «ανακουφιστούν» από το οικονομικό βάρος που προκαλείται από μεγάλες φυσικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το Ταμείο, το 2002, έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ για 129 καταστροφές σε 24 κράτη μέλη (συν το Ηνωμένο Βασίλειο) και 3 υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις