Παραδοχή Χρυσοχοΐδη για τη βία στα γήπεδα: Δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι και η αστυνομία δεν έκανε τη δουλειά της
Για την έξαρση της παραβατικότητας και για τη βία στα γήπεδα μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, παραδέχθηκε, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην αστυνομία.
Το άνοιγμα των γηπέδων στους αγώνες της Σούπερ Λιγκ από τις 12 Φεβρουαρίου προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καλώντας τους φιλάθλους «να πάρουμε τα παιδιά μας και να πάμε στα γήπεδα και να τελειώνουμε με όλους αυτούς» που προκαλούν τα επεισόδια.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για τη βία στα γήπεδα η κυβέρνηση, καθώς οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και η αστυνομία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Ειδικότερα, ερωτηθείς γιατί η βία στα γήπεδα δεν έχει καταπολεμηθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης απέδωσε το γεγονός στην μη εφαρμογή των νόμων αλλά και στην ίδια την αστυνομία που «πρέπει να έχει μια συνέχεια στη δουλειά της. Το έγκλημα χρειάζεται διείσδυση και εξάρθρωση».
Μάλιστα ο υπουργός έφερε το εξής παράδειγμα: «Υπάρχει μια διάταξη που λέει ότι όποιος είναι υπόδικος ή κατάδικος, ενδεχομένως για θέματα αθλητικής βίας, είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια την ώρα που υπάρχει ένας αγώνας της ομάδας του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Δεν υπάρχει κάποιος που παρουσιάζεται. Δεν του έχει επιβληθεί τέτοια ποινή. Αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης».
«Η Αστυνομία δεν έχει δουλειά μέσα στα γήπεδα»
Όσον αφορά στις κάμερες στα γήπεδα, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και για το πότε θα ανοίξουν για τους φιλάθλους, εξέφρασε την πεποίθηση πως «όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα θα υπάρχουν κάμερες και πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα»
«Είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Αθλητισμού. Τα πράγματα πάνε καλά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Συμμετέχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ να είναι οι κάμερες, τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα που θα γίνονται αυτοί οι αγώνες. το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα».
Για την παρουσία αστυνομικών στα γήπεδα ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχουν καμιά δουλειά οι αστυνομικοί στα γήπεδα, Οι αστυνομικοί είναι έξω από τα γήπεδα. Τον έλεγχο στην είσοδο τον πραγματοποιούν οι ΠΑΕ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Μόνο αν υπάρξουν σοβαρά επεισόδια».
Είναι εγκληματικές ομάδες
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην οπαδική βία δεσμεύτηκε ότι «θα καταβάλω μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε αυτά τα εγκληματικά στοιχεία να τα οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη και να τελειώνουμε γιατί είναι οργανωμένο έγκλημα».
Όπως είπε οι ομάδες αυτές που δημιουργούν τα προβλήματα είναι εγκληματικές ομάδες. «Δεν είναι απλά χουλιγκάνοι που πάνε κάποιοι και κάνουν φασαρία στο γήπεδο. Είναι εγκληματικά στοιχεία, αντικοινωνικά στοιχεία τα οποία συμμετέχουν σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που κάνουν και άλλα πράγματα και ναρκωτικά και βία ασκούν. Πολλά πράγματα τα οποία έχουν σχέση με το βαρύ έγκλημα».
Ενισχύεται η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας
Όπως ενημέρωσε «προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποδιεύθυνση αθλητικής βίας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, ούτως ώστε να διεισδύσει σε αυτές τις οργανώσεις και να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα, συν τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουνε οι ΠΑΕ και όχι μόνο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και στο μπάσκετ, ακόμα και στο βόλεϊ, ακόμα και σε απίστευτα μικρούς αγώνες, έτσι ώστε να εξαφανιστεί κάθε έννοια βίας από αυτά».
Επαναφορά της Λευκής Βίβλου
Αναφερόμενος στη «Λευκή Βίβλο» ένα πρότζεκτ που ίδιος είχε ξεκινήσει 2,5 χρόνια πριν και για το οποίο έλεγε ότι είναι ένα συμβόλαιο ασφάλειας μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «ναι, βεβαίως θα την επαναφέρουμε» ενώ σχολιάζοντας τι έχει αλλάξει από τότε είπε ότι «περάσαμε μια πανδημία[…] αντιλαμβανόμαστε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα μετά από μια δοκιμασία που περάσαμε όλοι μας και βλέπουμε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Ένα είναι αυτό. Και δεύτερον, η αστυνομία έζησε ένα πολύ συγκλονιστικό γεγονός που ήταν ο Έβρος και εν μέρει και η Μόρια. Κρίσεις οι οποίες συνέβαλαν στο να αναθεωρήσουμε πάρα πολλές απόψεις. Άρα λοιπόν πρέπει να ορίσουμε την αστυνομία του 21ου αιώνα. Και η “Λευκή Βίβλος” τι κάνει; Προσπαθεί να επανατοποθετήσει την αστυνομία στη νέα εποχή και να χτίσει μαζί με τους πολίτες μια νέα σχέση εμπιστοσύνης».
Έξαρση της παραβατικότητας
Μιλώντας για την έξαρση της παραβατικότητας και τις αιτίες του φαινομένου υπογράμμισε ότι «υπάρχει πάντα ένας κανόνας και στην πολιτική και στη ζωή: τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν. Οι οργανισμοί του δημοσίου αλλά και οι επιχειρήσεις, η οικογένεια, όλοι μας πρέπει να προσαρμοζόμαστε στη νέα εποχή. Η αστυνομία, να αντιληφθείτε τι εννοώ, τελευταία φορά που άλλαξε ήταν το 2000, όταν τότε εγώ, πολύ μικρός σε ηλικία, υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε, δημιούργησα μέσα από ένα προεδρικό διάταγμα κι έναν νόμο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τότε κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αλλαγή ποτέ».
Στην σωστή επισήμανση ότι ξαναέγινε έκτοτε υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι « τα διαστήματα που ήμουν ήταν αρκετά μικρά και δεν μπόρεσα να κάνω κάτι […] Συνεπώς η απάντηση είναι ότι πρέπει να αλλάξει η αστυνομία και πρέπει να ξαναχτίσει με τους πολίτες, με την κοινωνία, μια σχέση η οποία θα οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν».
Αλλαγή ηγεσίας στην Αστυνομία – «Γίνεται restart »
Για τη σχέση του με τους αστυνομικούς και ειδικότερα ερωτηθείς για την πρόσφατη απομάκρυνση του 80% της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας τόνισε «η σχέση μου με το προσωπικό είναι σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού, αλλά ταυτόχρονα είναι σχέση αυστηρότητας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας. Με αυτή την έννοια κάναμε μια βαθιά τομή για να δημιουργήσουμε τις επόμενες γενιές ηγεσίας στην αστυνομία. Υπήρξε μια βαθιά τομή προκειμένου να αναδείξουμε τους ικανότερους, τους πιο αποτελεσματικούς, τους πλέον καλούς αξιωματικούς, κατά κοινή ομολογία, που θα μπορέσουν να βάλουν τους στόχους μαζί με μένα, την πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και να πάμε μπροστά. Ο καθένας θα αξιολογηθεί και θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρει […] Γίνεται ένα restart θα λέγαμε, μια επανεκκίνηση. Μια επανεκκίνηση η οποία είναι τόσο αναγκαία, ένα φρεσκάρισμα στην ηγεσία ούτως ώστε και το προσωπικό να αποκτήσει ηθικό, αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια επιχειρησιακή επάρκεια […] Πολλές φορές οι οργανισμοί, όπως σας είπα, όταν δεν αλλάζουν, κάθονται, εφησυχάζουν και στη συνέχεια δημιουργούνται προβλήματα τα οποία έρχονται σαν χιονοστιβάδα. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους και να πάμε κατευθείαν να γίνουμε αποτελεσματικοί και να καταπολεμήσουμε όλα αυτά που περιγράψατε προηγουμένως».
«Application σαν το panic button για τη βία ανηλίκων»
Για το πού υπάρχουν αδυναμίες σημείωσε «υπάρχουν καινούργια προβλήματα με παλιές συνταγές. Δηλαδή να σας πω, εγώ μεγάλωσα σε ένα χωριό και είχαμε και τότε βία μεταξύ μας, έπεφτε ξύλο. Η μεγάλη αντιπαράθεση ήταν ντόπιοι – πρόσφυγες και έπεφτε ξύλο πολύ όταν παίζαμε μπάλα, αλλά δεν υπήρχαν μαχαίρια, δεν κινδύνευε η ζωή κάποιου. Σήμερα λοιπόν υπάρχει αυτό το θέμα της βίας ανηλίκων και ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει μια οργανωμένη πολιτική, ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να πούμε στους γονείς »τα παιδιά σας από δω και πέρα, όταν θα βγαίνουν έξω δεν θα κινδυνεύουν». Και τώρα κάθομαι κάθε μέρα με τους συνεργάτες μου, έχω πάρει τα στατιστικά στοιχεία μαζί με τους αρμόδιους αξιωματικούς, μαζί με τους νέους που έχουν τοποθετηθεί, και αύριο μαζί με τις επιχειρησιακές δυνάμεις, ούτως ώστε να διατάξουμε μια ολοκληρωμένη επιχειρησιακή στρατηγική, έτσι ώστε και αποτρεπτικoί να είμαστε, αλλά ταυτόχρονα όταν υπάρχουν παραβατικά παιδιά να δούμε τους εισαγγελείς με άλλες υπηρεσίες, με τα σχολεία, πώς θα τους διαχειριστούμε».
Σημείωσε ότι αυτά θα εφαρμοστούν άμεσα: «ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση. Όπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application το οποίο θα ειδοποιεί την αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου. Μαζί βέβαια με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών».
«Πλέον το 100 θα απαντά σε 1-2 λεπτά»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ρωτήθηκε αν ισχύει ότι χιλιάδες κλήσεις στο 100 έμεναν αναπάντητες επειδή ήταν υποστελεχωμένο το τηλεφωνικό κέντρο και ο ίδιος έδωσε εντολή να επιστρέψουν άμεσα 40 αστυνομικοί. «Νομίζω πια ότι θα μπορούμε να απαντάμε σε ένα – δυο λεπτά […] Συμπληρώνουμε αυτές τις μέρες άλλες 30 κοπέλες αστυνομικούς και αγόρια, νεαρά παιδιά, εκπαιδευμένα έτσι ώστε η αναμονή να είναι στα πολύ οξυμένα περιστατικά ένα έως δύο λεπτά».
- Χριστούγεννα: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα;
- ΗΠΑ: Υποψήφια για το Κογκρέσο για το Τέξας εκτελεί κούκλα και ζητά επαναφορά της θανατικής ποινής
- Συνταγή: Smash burger με bacon και cheddar
- Εύβοια: «Δεν έκανα εγώ το έγκλημα» υποστήριξε ο γαμπρός – Ρίχνει στα αδέλφια τη δολοφονία του πατέρα
- Καιρός: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα η κακοκαιρία «Elena» – Πού θα εκδηλωθούν βροχές
- Συρία: Διαδηλώσεις χριστιανών μετά την πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου – Η υπόσχεση των νέων αρχών