Ντόναλντ Τραμπ, ο «εκλεκτός» της θρησκευτικής Δεξιάς
Πώς οι σκληροπυρηνικοί ευαγγελιστές σέρνουν το «άρμα» της επιχειρούμενης επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
«Έχουμε ήδη έναν Μεσσία στον οποίο μπορούμε να εναποθέσουμε την ελπίδα και την πίστη μας», έγραψε προ ημερών στο X o Στιβ Ντις, ένας συντηρητικός Αμερικανός συγγραφέας και παρουσιαστής talk-show από την Αϊόβα, σκιαγραφώντας στη συνέχεια τον Ντόναλντ Τραμπ λίγο-πολύ ως… βιβλική φιγούρα.
«Αυτό που χρειαζόμαστε», προσέθεσε -απευθυνόμενος κυρίως στους λευκούς ευαγγελιστές, τη «ραχοκοκαλιά» της ρεπουμπλικανικής τοπικής εκλογικής βάσης- «είναι ένας πρόεδρος που να μπορεί να διαχειριστεί αυτό το μέρος κάπως ικανοποιητικά μέχρι να επιστρέψει Αυτός, και στη συνέχεια να μην πανικοβληθεί και να παραδώσει κυριολεκτικά στους δαίμονες τον ανδρισμό του την πρώτη φορά που θα απειληθεί με μια «κρίση»».
Υπερθεματίζοντας, ο πρώην και επίδοξος επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μοιράστηκε με τους υποστηρικτές του ένα αλλόκοτο βίντεο με τίτλο «Ο Θεός έπλασε τον Τραμπ», το οποίο ανήρτησε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Truth Social.
Φτιαγμένο από την ομάδα Dilley Meme Team -που δεν σχετίζεται άμεσα με την εκστρατεία Τραμπ, αλλά εντάσσεται από πολλούς στον «στρατό» των τρολ του- τον περιγράφει ως τον εκλεκτό του Θεού στη Γη για να σώσει την Αμερική.
«Έτσι ο Θεός μας έδωσε τον Τραμπ», ακούγεται να λέει ο αφηγητής σε πομπώδη τόνο. «Έναν ποιμένα για την ανθρωπότητα», που «θα πολεμήσει τους μαρξιστές», «με χέρια δυνατά να παλέψει με το Βαθύ Κράτος», «να δαμάσει το στρυφνό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ».
Στο βίντεο αναφέρονται κι άλλα πολλά. Όπως ότι με τη… θεόσταλτη επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ θα κάνει γεωτρήσεις για ορυκτά καύσιμα, θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, θα διασφαλίσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ [από τους μετανάστες], θα ενισχύσει τον αμερικανικό στρατό, θα «πολεμά το σύστημα όλη τη μέρα», αλλά θα βρίσκει χρόνο «να πηγαίνει στην εκκλησία τις Κυριακές».
Κάτι που παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο ότι κάνει μέχρι τώρα…
Παρ’ όλα αυτά, έχει εδώ και καιρό ως σταθερή εκλογική βάση του τους ευαγγελιστές και τη σκληροπυρηνική θρησκευτική Δεξιά.
Συγχωνεύοντας θρησκεία και πολιτική
Το εν λόγω βίντεο εξόργισε ορισμένους θρησκευτικούς ηγέτες στην Αϊόβα.
Μια αγροτική μεσοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ, με πληθυσμό 3,2 εκατομμύρια κατοίκους και τους περισσότερους λευκούς συντηρητικούς ευαγγελιστές συγκριτικά με τις υπόλοιπες στις ΗΠΑ.
Αν και δεν είναι αντιπροσωπευτική, είναι αυτή που δίνει παραδοσιακά μέχρι σήμερα τον αρχικό τόνο στις προκριματικές εκλογές για το εκάστοτε κομματικό προεδρικό χρίσμα (αν και με φετινή εξαίρεση τους Δημοκρατικούς).
Ως εκ τούτου, η υποστήριξη των ευαγγελιστών -εκκλησιαζόμενων ή αυτοπροσδιοριζόμενων- είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την πολιτική αφετηρία προς τον Λευκό Οίκο.
Όχι τυχαία, στην Αϊόβα αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.
Το 2016, ο Τραμπ συγκέντρωσε μόλις το ένα πέμπτο των ψήφων αυτής της ομάδας. Είχε βγει τότε δεύτερος στην έναρξη της εσωκομματικής κούρσας, πίσω από τον γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ, που έκανε τη θρησκεία μέρος της εκστρατείας του.
Κατάφερε ωστόσο έκτοτε να γυρίσει το παιχνίδι. Όχι μόνο εξασφάλισε τη στήριξη των θρησκευόμενων ψηφοφόρων της Αϊόβα -από τους λίγους που παρέμεναν επιφυλακτικοί απέναντί του- αλλά μετέτρεψε σε προπύργιο των Ρεπουμπλικανών ολόκληρη την πολιτεία, που στις προεδρικές του 2012 είχε ψηφίσει Μπαράκ Ομπάμα «δαγκωτό».
Στις προκριματικές της 15ης Ιανουαρίου στην Αϊόβα, ο Τραμπ πήρε παραπάνω από τις μισές ψήφους των ευαγγελιστών ψηφοφόρων, παρά τις ποινικές διώξεις σε βάρος του και την εμπλοκή του σε σεξουαλικά σκάνδαλα.
Ανάλυση των αποτελεσμάτων από το δίκτυο ABC δείχνει ότι κέρδισε το 53% εξ αυτών, ποσοστό αυξημένο κατά 32 ολόκληρες μονάδες συγκριτικά με το 2016.
Άφησε έτσι δεύτερο με διαφορά τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, κατ’ εξοχήν «σταυροφόρο» των υπερσυντηρητικών στον «πολιτιστικό πόλεμο» κατά της «κουλτούρας της αφύπνισης» (woke).
Συνολικά, στην πολιτεία κέρδισε το 55% των συντηρητικών και το 51% των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων.
Ρεύμα «χριστιανικού εθνικισμού»
Από τα τέσσερα πιο κομβικά ζητήματα που καθόρισαν την ψήφο των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στην Αϊόβα, η οικονομία ήταν πρώτη (38%) και δεύτερο το μεταναστευτικό (34%).
Η εξωτερική πολιτική και οι αμβλώσεις ήταν τριτο-τέταρτα στο «ζύγι», με μόλις 12% και 11% αντίστοιχα.
Το 66% των ερωτηθέντων στο exit poll του ABC υποστήριζε το αφήγημα Τραμπ περί «κλεμμένης ψήφου» το 2020.
Το 32% επέλεξε με κριτήριο τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο που «παλεύει για ανθρώπους σαν εμένα»: μια χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιεί ο Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του, όταν χαρακτηρίζει τις ποινικές διώξεις του «πολιτικές» και «κυνήγι μαγισσών».
«Η σαρωτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα έδωσε τις πρώτες αποδείξεις ότι το μυστικό όπλο του στην αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2016 -ήτοι η ισχυρή υποστήριξή του από τους χριστιανούς ευαγγελιστές- δουλεύει υπέρ του το 2024», γράφει το CNN.
Συνολικά, σε εθνικό επίπεδο, οι συντηρητικοί χριστιανοί ψηφοφόροι έχουν γίνει «θεμέλιο» της εκλογικής του βάσης.
Όχι τυχαία, τελευταία έρευνα της Deseret News -μιας εφημερίδας στη Γιούτα, που ανήκει στην Εκκλησία των Μορμόνων- έδειξε ότι το 64% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων σε όλη την αμερικανική επικράτεια χαρακτηρίζουν τον Τραμπ «άνθρωπο της πίστης».
Έτερη έρευνα του Δημόσιου Ινστιτούτου Ερευνών Θρησκείας (PRRI) και στοιχεία μελετών που παραθέτουν οι New York Times δείχνουν ότι ειδικά οι ευαγγελιστές βλέπουν τον Τραμπ λίγο πολύ ως μαχητή απέναντι σε ένα φάσμα δυνάμεων -από τους Δημοκρατούς και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μέχρι τα συστημικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ- που κατά την κρίση τους διαβρώνουν τις αμερικανικές «παραδοσιακές αξίες».
Μάλιστα σχεδόν 4 στους 10 Αμερικανούς (38%) -εκ των οποίων 48% ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών, 29% των Δημοκρατικών και 38% ανεξάρτητοι- δήλωσαν ότι συμφωνούν με την άποψη ότι «χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που να είναι πρόθυμος να παραβιάσει κάποιους κανόνες, αν αυτό χρειάζεται για να διορθωθούν τα πράγματα στη χώρα»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις