Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Το Ισραήλ έδωσε εντολή εκκένωσης για το νοσοκομείο Νάσερ - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Live: Το Ισραήλ έδωσε εντολή εκκένωσης για το νοσοκομείο Νάσερ – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Δείτε τις εξελίξεις στο in - Νέο «περιστατικό ασφάλειας» στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις στους Χούθι - Το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Οι μάχες εντείνονται στη Χαν Γιουνίς, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα προωθούνται βαθύτερα στην πόλη, καταστρέφοντας κτίρια κατοικιών και βασικές υποδομές, με φόντο την πρόταση που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς, να υπάρξει δίμηνη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.

Πυρά ακούγονται κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ, με τον ΟΗΕ να εκφράζει ανησυχία διότι «οι εχθροπραξίες εντείνονται» στην πόλη, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη» στον τομέα όπου βρίσκεται άλλο νοσοκομείο, το Άμαλ («Ελπίδα»).

Η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel ανακοίνωσε νέα διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη. Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα πλήγματα κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ ΗΠΑ και Βρετανία προχώρησαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, στοχεύοντας θέσεις των Χούθι.

Τουλάχιστον 25.490 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 63.354 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:30 Οι ΗΠΑ αντίθετες στον σφετερισμό του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε εδαφική αλλαγή στη Λωρίδα της Γάζας που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφήνοντας όμως ανοικτό παράθυρο σε ενδεχόμενη υποστήριξη «μεταβατικού» καθεστώτος ασφαλείας προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Κατά την επίσκεψή του στη Νιγηρία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τις αναφορές περί σχεδίου που εξετάζει η ισραηλινή κυβέρνηση για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός του παλαιστινιακού θύλακα.

«Εάν χρειαστεί να υπάρξει μεταβατικό καθεστώς για να επιτευχθεί (σ.σ. ο τερματισμός του πολέμου), αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Αλλά όταν πρόκειται για το μόνιμο καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον, είμαστε ξεκάθαρα κατά του σφετερισμού του εδάφους της», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.

05:00 Ανοιχτή η Χαμάς σε συμφωνία με το Ισραήλ

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων για «μεγάλο» χρονικό διάστημα και την απελευθέρωση παλαιστίνιων φυλακισμένων, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη αιγύπτιους μεσολαβητές.

Αντιπρόσωποι της Χαμάς δήλωσαν διατεθειμένοι να συζητήσουν την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών, διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ επισήμανε ωστόσο πως δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα κλειστεί συμφωνία άμεσα, καθώς όπως ανέφερε αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως η προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα στις θέσεις των πλευρών δεν αποκλείεται να καταλήξει σε αδιέξοδο.

04:30 Νεκροί από την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ

Τουλάχιστον δύο νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός αμερικανικών βομβαρδισμών τη νύχτα χθες Τρίτη στο Ιράκ εναντίον υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών, σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανών στρατιωτών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους.

Τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») – οργάνωσης που αποτελεί μέρος των Χασντ ας Σάαμπι («Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης», παραστρατιωτικών ενταγμένων πλέον στον τακτικό στρατό – στην περιοχή Ζουρφ αλ Σάχαρ, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, καθώς και στην περιοχή Αλ Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Οι δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στην Αλ Κάιμ. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία έχουν δεχθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις φιλοϊρανών μαχητών.

04:05 Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δημοσίευσε την τελευταία ενημέρωση για τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας

Επισημαίνουν τι συμβαίνει στο Χαν Γιουνίς συγκεκριμένα, καθώς οι μάχες εντείνονται εκεί: Οι εχθροπραξίες ήταν ιδιαίτερα έντονες στο Χαν Γιουνίς, με τις ισραηλινές δυνάμεις να αναφέρουν ότι περικύκλωσαν και εξαπέλυσαν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στην πόλη. Σφοδρές μάχες αναφέρονται κοντά σε νοσοκομεία στο Χαν Γιουνίς, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων Al Aqsa, Nasser και Al Amal, ενώ υπάρχουν αναφορές για Παλαιστίνιους που προσπαθούν να διαφύγουν προς τη νότια πόλη Ράφα.

Το OCHA προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς που εγκαταλείπουν το Χαν Γιουνίς: Στις 23 Ιανουαρίου, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προς τους Παλαιστίνιους σε ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα στο Χαν Γιουνίς. Η πληγείσα περιοχή καλύπτει περίπου τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχουν περίπου 88.000 κάτοικοι στην περιοχή, εκτός από περίπου 425.000 εσωτερικά εκτοπισμένους που αναζητούν καταφύγιο σε 24 σχολεία και άλλα ιδρύματα. Ζητά δηλαδή από μισό εκατομμύριο κατοίκους να μετακινηθούν.

04:00 Το πολιτικό γραφείο της Ανσάρ Αλλάχ απαντά για την κατηγοριοποίηση τους ως παγκόσμιας τρομοκρατικής οργάνωσης

Το Πολιτικό Γραφείο της Ανσάρ Αλλάχ, γνωστών και ως Χούθι, εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στην απόφαση λέγοντας ότι η ταξινόμηση «είναι ειρωνικά διασκεδαστική, προερχόμενη από το παγκόσμιο κράτος της τρομοκρατίας». Η επιτροπή δήλωσε ότι η απόφασή της είναι «ένα παράσημο», υπογραμμίζοντας την «υποστηρικτική στάση της ομάδας προς τον παλαιστινιακό λαό».

Το κόμμα έριξε επίσης φως στη σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο λαός της Υεμένης, η οποία του έχει επιβληθεί λόγω της πολιτικής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία έχει αχρηστεύσει σημαντικούς κυβερνητικούς θεσμούς και εμποδίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

«Η Υεμένη βρίσκεται ουσιαστικά υπό οικονομική πολιορκία από την Αμερική, με τη στόχευση του τραπεζικού συστήματος της Υεμένης να έχει απενεργοποιηθεί από τους Αμερικανούς εδώ και χρόνια», τόνισε το Πολιτικό Γραφείο της Ανσάρ Αλλάχ.

03:50 Η Συρία καταδικάζει την επίθεση της Ιορδανίας στο έδαφός της

Η Συρία δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις αεροπορικές επιδρομές της Ιορδανίας στο έδαφός της, οι οποίες, σύμφωνα με τη γείτονα, είχαν ως στόχο εμπόρους ναρκωτικών, των οποίων οι εισβολές στα σύνορα αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ιορδανίας. Η Ιορδανία έχει εντείνει την εκστρατεία κατά των εμπόρων ναρκωτικών μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα με δεκάδες άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στα σύνορά της από τη Συρία, μαζί με όπλα και εκρηκτικά.

Ένα φονικό χτύπημα την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ πολλών από πέρυσι σε κρησφύγετα εμπόρων ναρκωτικών και αποθήκες που συνδέονται με πολιτοφυλακές στο νότιο τμήμα της Συρίας, σκότωσε 10 αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα με περιφερειακές πηγές πληροφοριών που επιβεβαιώνονται από μαρτυρίες κατοίκων και μαρτύρων.

Δύο Ιορδανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι δεν είχαν στοχοποιηθεί άμαχοι και ότι τα πλήγματα ακολούθησαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με Σύρους αξιωματούχους. Είπαν ότι η αύξηση των περιστατικών συνέπεσε με την αύξηση των επιθέσεων σε αμερικανικές βάσεις στη βόρεια Συρία που ελέγχεται από τους Κούρδους και στο Ιράκ από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους μαχητές που πολεμούν την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, όπως και οι δυτικοί σύμμαχοί της, λέει ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που ελέγχουν μεγάλο μέρος της νότιας Συρίας βρίσκονται πίσω από την αύξηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων για την αυτοχρηματοδότησή τους. Το Ιράν και ο Λίβανος αρνούνται κάθε εμπλοκή.

03:30 Ο Αντόνιο Γκουτέρες φωτογράφισε την διεξαγωγή εθνοκάθαρσης στην Παλαιστίνη, μιλώντας για «συλλογική τιμωρία»

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Τρίτη ότι «είναι απαράδεκτο να απορρίπτει η κυβέρνηση του Ισραήλ τη λύση των δύο κρατών» στη σύγκρουσή του με τους Παλαιστίνιους, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή «θα ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές παντού».

Με τον πόλεμο να μαίνεται στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ χρειάζεται έλεγχο ασφαλείας σε όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη -που καλύπτουν τα παλαιστινιακά εδάφη- προσθέτοντας: «Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή της κυριαρχίας, αλλά τι μπορείς να κάνεις».

«Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας υφίσταται καταστροφή σε κλίμακα και ταχύτητα που δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

03:10 Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε ανάρτηση στο Χ στον απόηχο της ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο» να συνεχίζει το Ισραήλ να απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ανάρτησε περαιτέρω σχόλια στο X ότι «Κατά τη διάρκεια δεκαετιών, η λύση των δύο κρατών έχει διαπραχθεί, υπονομευθεί & αφεθεί νεκρή πολλές φορές. Ωστόσο, παραμένει ο μόνος τρόπος για την επίτευξη διαρκούς & δίκαιης ειρήνης στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη & στην περιοχή».

02:50 Διακόπηκε η ομιλία του προέδρου Μπάιντεν από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βιρτζίνια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διακόπηκε περίπου 10 διαφορετικές φορές κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Βιρτζίνια από φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Τα συνθήματα που φωνάχτηκαν περιλαμβάνουν «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία» και «Ο γενοκτόνος Τζο πρέπει να φύγει» (σ.σ. Genocide Joe has got to go, κάνει ομοιοκαταληξία).

02:25 Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι 24 έθνη εξαπέλυσαν περαιτέρω πλήγματα κατά των Χούθι της Υεμένης

Η Βρετανία αναφέρει σε κοινή ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Αυστραλίας, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα πρόσθετα πλήγματα εναντίον οκτώ στόχων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

«Σε απάντηση στις συνεχιζόμενες παράνομες και απερίσκεπτες επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τις γύρω πλωτές οδούς, οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, διεξήγαγαν πρόσθετα πλήγματα εναντίον οκτώ στόχων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Τα πλήγματα αυτά σχεδιάστηκαν για να διαταράξουν και να υποβαθμίσουν την ικανότητα των Χούθι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά του παγκόσμιου εμπορίου και αθώων ναυτικών από όλο τον κόσμο, αποφεύγοντας παράλληλα την κλιμάκωση» συνέχισε η ανακοίνωση στην λογική πως είναι αποτρεπτικά χτυπήματα με σκοπό να μειώσουν τις επιθετικές δυνατότητες των Χούθι.

01:50 Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ έπληξαν 3 τοποθεσίες που συνδέονται με πολιτοφυλακές υποστηριζόμενες από το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν πλήγματα στο Ιράκ εναντίον τριών εγκαταστάσεων που συνδέονται με παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, αναφέρει το Πεντάγωνο, μετά την επίθεση του Σαββατοκύριακου σε ιρακινή αεροπορική βάση που τραυμάτισε τις αμερικανικές δυνάμεις. Τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί περίπου 150 επιθέσεις από παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στο Ιράν από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο. Το Σάββατο, τέσσερα μέλη του αμερικανικού προσωπικού υπέστησαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά το χτύπημα της αεροπορικής βάσης Αΐν αλ-Ασάντ του Ιράκ από πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες που εκτόξευσαν μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν από το εσωτερικό του Ιράκ.

«Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αναγκαία και αναλογικά πλήγματα σε τρεις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα πολιτοφυλακής Κατάιμπ Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Αυτά τα πλήγματα ακριβείας αποτελούν άμεση απάντηση σε μια σειρά κλιμακούμενων επιθέσεων κατά του προσωπικού των ΗΠΑ και του Συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν», προσθέτει ο Όστιν.

01:25 Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος επολογίζει ότι το 20 έως 30 τοις εκατό της αναγκαίας βοήθειας εισέρχεται στη Γάζα

Ο Arif Husain, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, τόνισε την άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου, όπως είπε, δεν εισέρχεται καθημερινά στην περιοχή περισσότερο από το 30% της βοήθειας που απαιτείται για τη Γάζα.

Ένα από τα προβλήματα είναι οι καθυστερήσεις στην επιθεώρηση της βοήθειας από τις ισραηλινές αρχές.

«Αν ο έλεγχος διαρκεί πολύ, αν τα φορτηγά πρέπει να φορτωθούν και να επαναφορτωθούν και να απορριφθούν επειδή υπήρχε ένα αντικείμενο που δεν ήταν στη λίστα, αυτό που κάνει είναι να παίρνει χρόνο», δήλωσε ο Χουσέιν σε μια εικονική συνομιλία με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. «Και ένα φορτηγό που στέκεται στα σύνορα και δεν φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει με τα εμπορεύματα πάνω του, τα οποία χρειάζονται οι άνθρωποι, είναι το ίδιο με το να μην υπάρχει».

01:05 Η Χαμάς «απορρίπτει απόλυτα» την ισραηλινή προσφορά για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την εξορία των ηγετών από τη Γάζα

Η Χαμάς «απέρριψε απόλυτα» την προσφορά του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο εάν η τρομοκρατική οργάνωση απομακρύνει έξι ανώτερους ηγέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το Reuters.

Πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι στον κατάλογο των ηγετών της Χαμάς περιλαμβάνονται οι εγκέφαλοι των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ αλ Ντέιφ, οι οποίοι αποτελούν τους κορυφαίους στόχους του Ισραήλ για να σκοτωθούν ή να συλληφθούν στον πόλεμο και πιστεύεται ότι κρύβονται βαθιά μέσα στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς κάτω από τη Γάζα.

00:45 Αρκετές αναφορές για επισκέψεις του FBI σε ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης λέει Αμερικανική ομάδα νομικών

Η οργάνωση Palestine Legal αναφέρει ότι λαμβάνει αναφορές για επισκέψεις πρακτόρων του FBI σε ακτιβιστές «ως απάντηση στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνουν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ».

«Η διακριτική στοχοποίηση από το FBI ανθρώπων που μιλούν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια προσπάθεια να φιμωθεί η δημοφιλής κριτική στο Ισραήλ», ανέφερε η ομάδα νομικών δικαιωμάτων σε σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχετε το δικαίωμα να μιλάτε ενάντια στη γενοκτονία. Έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε να μιλήσετε σε πράκτορες του FBI χωρίς την παρουσία δικηγόρου» κλείνει η ανακοίνωση.

00:20 Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγματα κατά ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι έπληξε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι ομάδες μετά που επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση al-Asad στο δυτικό Ιράκ νωρίτερα την Τρίτη.

«Οι δυνάμεις της αμερικανικής CENTCOM πραγματοποίησαν μονομερείς αεροπορικές επιδρομές εναντίον τριών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα πολιτοφυλακής Kαταίμπ Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη.

«Οι επιδρομές αυτές είχαν ως στόχο τα αρχηγεία, τις αποθήκες και τις θέσεις εκπαίδευσης της Kαταίμπ Χεζμπολάχ για τις δυνατότητες πυραύλων, πυραύλων και drones επίθεσης μιας κατεύθυνσης».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ανέφερε προηγουμένως ότι από τα αμερικανικά πλήγματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ασφαλείας.

23:57 Η PRCS λέει ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν στο ισραηλινό χτύπημα στην Τζαμπάλια

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ισραηλινό χτύπημα έπληξε το σπίτι της οικογένειας Ζαμέλ στον προσφυγικό καταυλισμό της βόρειας Γάζας. Δέκα άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ομάδα ανάρτησε βίντεο στο Χ που δείχνει τις ομάδες της να ανασύρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες.

23:45 ΟΗΕ στους NYT: Η συστηματική καταστροφή παλαιστινιακών κατοικιών στα σύνορα με το Ισραήλ θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου

Ο Balakrishnan Rajagopal, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στη στέγαση, δήλωσε ότι η συστηματική κατεδάφιση των παλαιστινιακών συνοριακών κατοικιών θα μπορούσε να αποτελέσει έγκλημα πολέμου, επειδή δεν αποτελούν άμεση απειλή για το Ισραήλ.

Τα σχόλια αυτά έρχονται καθώς το Ισραήλ σκοπεύει να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη στη συνοριακή γραμμή της Γάζας και επιδίδεται σε κατεδαφίσεις σπιτιών. Σε μια τέτοια επιχείρηση σκοτώθηκαν χθες 21 Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Απλώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις Συμβάσεις της Γενεύης για αυτό που κάνει το Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων, το οποίο είναι ένα είδος προληπτικής εκκαθάρισης περιουσιών», δήλωσε ο κ. Rajagopal σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Σε μια συγκεκριμένη ιδιοκτησία, το Ισραήλ μπορεί να αναλάβει δράση – αλλά όχι σε ευρεία βάση σε ολόκληρη τη μεθόριο», δήλωσε ο κ. Rajagopal. «Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, έχει την υποχρέωση να μην προβαίνει σε αυτό που αποκαλείται αλόγιστη καταστροφή περιουσιών». Ο στρατός δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των ισχυρισμών.

23:28 Ο ΠΟΥ λέει ότι παρέδωσε καύσιμα στο νοσοκομείο al-Shifa

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι παρέδωσε με επιτυχία τα αναγκαία καύσιμα στο νοσοκομείο της βόρειας Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εμποδίσει την πλειονότητα των παραδόσεων βοήθειας εδώ και εβδομάδες. Ο οργανισμός αναφέρει ότι παρέδωσε τη βοήθεια σε συντονισμό με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καθώς και με τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Η τελευταία ανθρωπιστική αποστολή στη βόρεια Γάζα πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου», ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη.

«Η χθεσινή αποστολή, η οποία παρέδωσε 19.000 λίτρα καυσίμων στο νοσοκομείο Al-Shifa, αντιμετώπισε καθυστερήσεις στο σημείο ελέγχου. Οι δρόμοι που οδηγούν στο νοσοκομείο είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές και η απελπισία στη βόρεια Γάζα ήταν εμφανής, καθώς χιλιάδες πολίτες περικύκλωσαν τα οχήματα του ΟΗΕ και το φορτηγό με τα καύσιμα, με την ελπίδα να βρουν τρόφιμα και νερό, καθυστερώντας επίσης την αποστολή».

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε το Ισραήλ για την παρεμπόδιση των παραδόσεων βοήθειας στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

23:24 Η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με την επίθεση που σκότωσε τους 21 ισραηλινούς στρατιώτες

Η παλαιστινιακή οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση που σκότωσε 21 ισραηλινούς στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα.

Το βίντεο ξεκινά με έναν μαχητή της Χαμάς να εκτοξεύει ένα βλήμα όλμου σε ένα σπίτι πριν πάρει μια ρουκέτα, περάσει τη γωνία και την εκτοξεύσει στο μπροστινό μέρος ενός τανκ που ήταν σταθμευμένο έξω από το κτίριο, το οποίο είχε τυλιχθεί σε καπνό σε εκείνο το σημείο.

Στη συνέχεια το βίντεο περνάει σε μια σκοτεινή περιοχή και στην οθόνη εμφανίζεται μια λεζάντα που γράφει: «Η στιγμή που εξερράγη ένα ναρκοπέδιο με στόχο τις ισραηλινές δυνάμεις».

«Προσευχηθείτε και πυροδοτήστε», λέει ένας μαχητής της Χαμάς. «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι νεκροί».

Η Χαμάς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν μέσα στο σπίτι με στρατιωτικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και ότι χρησιμοποίησε ένα βλήμα Yasin-105 για να στοχεύσει το τανκ.

23:11 Νεκροί και τραυματίες σε ισραηλινή επίθεση στην Τζαμπάλια

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού με στόχο κατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

23:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι μάχες στη Χαν Γιουνίς συνεχίζονται εν μέσω διεθνών εκκλήσεων να σωθούν τα νοσοκομεία της πόλης από την ισραηλινή επίθεση. Ιατρικές πηγές αναφέρουν στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.
  • Οι ΓΧΣ δήλωσαν ότι οι IDF έδωσαν εντολή εκκένωσης για αρκετά οικοδομικά τετράγωνα στη Χαν Γιουνίς, συμπεριλαμβανομένου αυτού που βρίσκεται το νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο που λειτουργεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Ο Νετανιάχου υπόσχεται ότι το Ισραήλ «δεν θα σταματήσει να πολεμά» καθώς η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη απώλεια από τις 7 Οκτωβρίου μετά από από τον θάνατο 24 στρατιωτών του σε δύο επιθέσεις στη Γάζα χθες.
  • Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι στοχοθέτησε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ που διαχειρίζεται το Ιράν, αφού η λιβανέζικη ομάδα εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατηγικής αεροπορικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ.
  • Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι συμμετέχει σε «νηφάλιες» συζητήσεις για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα.
  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Γκουτέρες ανανεώνει τις εκκλήσεις για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ.
  • Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι «η κατάπαυση πυρός θα φέρει άλλη μία απόπειρα Ολοκαυτώματος»
  • Ομάδα του ΟΗΕ απέκτησε τελικά πρόσβαση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και ανέφερε ότι «ο εξοπλισμός, τα καύσιμα, το νερό και τα τρόφιμα είναι όλα σε πολύ μικρή ποσότητα» για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

22:42 Μπλίνκεν: Υπό όρους θα υποστηρίζαμε μεταβατικές αλλαγές στο έδαφος της Γάζας – Όχι μόνιμες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μόνιμη αλλαγή στο έδαφος της Γάζας, αλλά κράτησε ανοιχτή την πόρτα για πιθανή υποστήριξη οποιωνδήποτε «μεταβατικών ρυθμίσεων» για την επίλυση της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

«Εάν χρειάζεται να υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για να μπορέσει να συμβεί αυτό, αυτό είναι ένα πράγμα. Αλλά όταν πρόκειται για το μόνιμο καθεστώς της Γάζας στο μέλλον, ήμασταν ξεκάθαροι, παραμένουμε ξεκάθαροι ως προς τη μη καταπάτηση του εδάφους της», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στην Αμπούτζα της Νιγηρίας.

Η απάντησή του έρχεται αφού ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι 21 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που επιχειρεί να δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη» μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

22:30 Οι Ταξιαρχίες Κουντς υποστηρίζουν ότι εξαπέλυσαν αρκετές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Χαν Γιουνίς

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τέσσερις επιθέσεις τις τελευταίες δύο ώρες.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι έπληξε ομάδες στρατιωτών με βλήματα όλμου κοντά στο τζαμί al-Walid, κοντά στο αλβανικό τζαμί, κοντά στο «τουρκικό νεκροταφείο» και κοντά στο στάδιο al-Ittihad στο δυτικό τμήμα της πόλης Khan Younis.

22:28 Οι ΗΠΑ λένε πόσους στόχους των Χούθι κατέστρεψαν

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη κατέστρεψαν με επιτυχία 25 θέσεις εκτόξευσης πυραύλων των Χούθι και 20 πυραύλους.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά δεν έχουν ακόμη σταματήσει την ομάδα με έδρα την Υεμένη να πραγματοποιεί επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες, σύμφωνα με τους Χούθι, θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

22:21 Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ: Η κατάπαυση του πυρός θα φέρει «άλλη μια απόπειρα Ολοκαυτώματος»

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν καταφέρθηκε και πάλι εναντίον των εκκλήσεων για κατάπαυση πυρός, λέγοντας ότι η Μέση Ανατολή πάσχει από «καρκίνο» και ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί τη συνέχιση της ύπαρξης της Χαμάς.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι πολλοί εδώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας τάσσονται υπέρ μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, ενώ δεν σκέφτονται καθόλου τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Ερντάν. «Τι νομίζετε ότι θα συμβεί αν υπάρξει κατάπαυση πυρός; Θα σας πω τι θα συμβεί: Η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία, θα ανασυνταχθεί και θα επανεξοπλιστεί και σύντομα οι Ισραηλινοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα απόπειρα Ολοκαυτώματος».

22:17 ΓΧΣ: Οι IDF έδωσαν εντολή εκκένωσης για το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

Η ιατρική ομάδα Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) αναφέρει ότι πολλά οικοδομικά τετράγωνα στη Χαν Γιουνίς, συμπεριλαμβανομένου εκείνου όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Nasser, έχουν λάβει εντολή εκκένωσης.

«Τα μέλη του προσωπικού των MSF ακούνε βόμβες και βαριά πυρά κοντά στο Nasser», ανέφερε η οργάνωση σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη. «Προς το παρόν δεν μπορούν να εκκενώσουν μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων 850 ασθενών, λόγω του ότι οι δρόμοι προς και από το κτίριο είναι είτε απρόσιτοι είτε πολύ επικίνδυνοι».

22:05 Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Οι ισραηλινές θηριωδίες «σοκάρουν και ντροπιάζουν την ανθρώπινη συνείδηση»

Ο Ριγιάντ αλ Μαλίκι κατήγγειλε τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και τις μαζικές καταστροφές στη Γάζα, ενώ απέρριψε τις ισραηλινές κατηγορίες για αντισημιτισμό κατά των επικριτών του πολέμου.

«Η πίστη των δραστών είναι άσχετη. Η πίστη των θυμάτων είναι άσχετη», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αυτό που έχει σημασία είναι μόνο οι αμέτρητες αθώες ζωές που καταστράφηκαν και η βίαιη συντριβή των νόμων που θεσπίστηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη διατήρηση της ανθρωπότητας».

Ο Αλ Μαλίκι πρόσθεσε ότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου απαιτεί κατάπαυση του πυρός, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου καθοδηγείται από «τη δική του πολιτική επιβίωση εις βάρος της επιβίωσης εκατομμυρίων Παλαιστινίων υπό την παράνομη κατοχή του Ισραήλ και της ειρήνης και της ασφάλειας για όλους».

21:49 Ερυθρά Θάλασσα: Κερδισμένοι και χαμένοι από την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα

Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αναρρώσει από το πληθωριστικό σοκ, μία νέα απειλή έρχεται για τις τιμές των βασικών αγαθών. Με τη ανάφλεξη στην Ερυθρά Θάλασσα να αναστατώνει τις αποστολές όλων των ειδών, από αυτοκίνητα μέχρι ενέργεια, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην κερδοφορία των εταιρειών, αλλά και στις τιμές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

21:42 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι είναι «απαράδεκτο» να απορρίπτει το Ισραήλ τη λύση των δύο κρατών

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι η «σαφής και επαναλαμβανόμενη απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από τα υψηλότερα επίπεδα της ισραηλινής κυβέρνησης είναι απαράδεκτη», ενώ απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη πρόσβαση σε βοήθεια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας υφίσταται καταστροφή σε κλίμακα και ταχύτητα που δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Είπε στο συμβούλιο ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα είναι «τρομακτική» και ότι «ο λαός της Γάζας όχι μόνο κινδυνεύει να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, αλλά έχει επίσης αυξανόμενες πιθανότητες να προσβληθεί από μολυσματικές ασθένειες όπως ηπατίτιδα Α, δυσεντερία, χολέρα».

Σημείωσε ακόμα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια εμποδίζεται από το Ισραήλ ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 153 εργαζόμενους του ΟΗΕ που έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους στη Γάζα.

Ο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

21:28 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι 100 Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν στο Χαν Γιουνίς την τελευταία ημέρα

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους μαχητές στη δυτική Χαν Γιουνίς τις τελευταίες 24 ώρες.

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που το Ισραήλ υποφέρει από την απώλεια 24 στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν μετά την επίθεση με RPG εναντίον ενός σπιτιού όπου η ομάδα των στρατιωτών έβαζε νάρκες για μια μεγάλη κατεδάφιση.

21:10 «Τρομερή μέρα» για τον ισραηλινό στρατό, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο Κίρμπι του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στη δολοφονία 24 ισραηλινών στρατιωτών μέσα σε μία μόνο ημέρα στη Γάζα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει πώς οι στρατιωτικές απώλειες του Ισραήλ μπορεί να επηρεάσουν τον πόλεμό του.

«Ήταν μια τρομερή μέρα για τον[ισραηλινό στρατό», είπε. «Είναι ένας τεράστιος αριθμός στρατιωτών που χάθηκε μέσα σε μία ημέρα και σίγουρα τα συλλυπητήριά μας απευθύνονται σε όλες τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους».

Ο Λευκός Οίκος έχει επικριθεί επειδή δεν έδειξε την ίδια συμπόνια για τους περισσότερους από 25.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ. Τον Οκτώβριο, ο ίδιος ο Κίρμπι φάνηκε να αποσιωπά τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων. «Αυτό είναι ο πόλεμος. Είναι βάναυσος. Είναι άσχημος. Είναι βρώμικος», είπε.

20:53 Αρχίζει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η πρωτοφανής βία που εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή.

Το συμβούλιο αναμένεται να ακούσει εκκλήσεις προς το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς στη βοήθεια προς τη Γάζα και να αποδεχθεί ότι ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος είναι απαραίτητο για την ασφάλειά του.

Οι ΗΠΑ θα αντισταθούν στις εκκλήσεις του Αραβικού Συνδέσμου προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει από το Ισραήλ να αποδεχτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός που θα αφήσει τη Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα.

Στη συνεδρίαση είναι επίσης πιθανό να ακουστούν εκκλήσεις από την Κίνα προς τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει πλήρως την Παλαιστίνη ως βήμα προς μια λύση δύο κρατών.

20:40 ΗΠΑ: Οι συζητήσεις για την απελευθέρωση των ομήρων είναι σοβαρές και γίνονται με νηφαλιότητα

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον συζητά με τους συμμάχους τρόπους απελευθέρωσης των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς ο κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος Μπρετ ΜακΓκουρκ επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή.

Ο Κίρμπι αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Axios, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ προσέφερε στη Χαμάς δίμηνη παύση των μαχών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων.

«Δεν θέλω να προτρέξω για το πού βρισκόμαστε ή να σας δώσω πιθανότητες για το αν και πότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί. Αλλά οι συζητήσεις είναι πολύ νηφάλιες και σοβαρές σχετικά με την προσπάθεια να υπάρξει μια άλλη συμφωνία για τους ομήρους», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την αντίθεσή τους σε μια γενική κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση ενάντια στις αυξανόμενες εκκλήσεις από τα έθνη και τις ομάδες δικαιωμάτων για τον τερματισμό του πολέμου, ο Κίρμπι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα υποστήριζε «απολύτως» μια παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση για να «βγουν οι όμηροι και να φτάσει περισσότερη βοήθεια».

20:25 Η Βρετανία επιτίθεται στους Χούθι μέσω Κύπρου

Μέσω κυπριακού εδάφους επιλέγει να στέλνει το Ηνωμένο Βασίλειο τα μηνύματα του στους Χούθι, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της επικίνδυνης κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα απειλώντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του βρετανού ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Κάμερον, το βράδυ της Δευτέρας απογειώθηκαν δύο αεροσκάφη τύπου Typhoon από τη βρετανική βάση Ακρωτηρίου, τα οποία συμμετείχαν με αμερικανικές δυνάμεις στις επιθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων τόσο στον πόλεμο στη Γάζα, όσο και στις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου της Αλεξάνδρας Φωτάκη εδώ 

20:12 Νετανιάχου: Πλήρης νίκη – Αυτά τα τέρατα θα νικηθούν

Μιλώντας σε εκπαίδευση δοκίμων των IDF, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «η κύρια προσδοκία του είναι η πλήρης νίκη. Τίποτα λιγότερο. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη νίκη. Ακούω στα τηλεοπτικά στούντιο, από σχολιαστές ότι «δεν είναι δυνατόν» και «δεν είναι απαραίτητο». Είναι δυνατό, είναι απαραίτητο και δεν έχουμε άλλη επιλογή».

«Αυτά τα τέρατα θα νικηθούν μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της νίκης», πρόσθεσε.

20:03 Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κατέστρεψε ισραηλινούς στόχους σε κεντρική και νότια Γάζα

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι μαχητές της ανέφεραν ότι στόχευσαν δύο ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα Humvee σε ναρκοπέδια στο Juhor al-Dik, νότια της πόλης της Γάζας.

Η Χαμάς δήλωσε ότι στόχευσε επίσης ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με βλήμα Yasin-105 και κατέρριψε δύο ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, όπου μαίνονται μάχες εδώ και μέρες.

19:44 Νοσοκομείο Νάσερ όπως νοσοκομείο Αλ Σίφα – Ένας υγειονομικός περιγράφει τη δραματική κατάσταση

Ο Naseem Hassan, μέλος του παραϊατρικού προσωπικού που διέφυγε σήμερα από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, μίλησε στον Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera.

Ακολουθούν μερικά από τα βασικά πράγματα που είπε:

«Σήμερα το απόγευμα έφυγα από το Nasser Medical Complex. Υπήρχαν πολλές στοχοποιήσεις στην περιοχή και γύρω από το νοσοκομείο».

«Οι τραυματίες διαδέχονταν ο ένας τον άλλο. Υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που είχαν σκοτωθεί, και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να τους θάψουν σε κατάλληλους χώρους, επομένως οι άνθρωποι μέσα στο νοσοκομείο έπρεπε να τους θάψουν στην περιοχή του νοσοκομείου».

«Αντιμετωπίζουμε οξεία έλλειψη ιατρικού προσωπικού και υπήρξε μετακίνηση εκτοπισμένων ανθρώπων από τα σχολεία και άλλα καταφύγια γύρω από τον χώρο του νοσοκομείου».

Οι άνθρωποι φεύγουν από τη Χαν Γιουνίς προς το al Mawasi, μια περιοχή κατά μήκος της ακτής, δήλωσε ο Χασάν στο Al Jazeera. Αναγκάζονται να κινηθούν σε έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο, περικυκλωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Δυστυχώς, τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν στα νοσοκομεία. Καταφέρνουμε να μαζέψουμε τους τραυματίες και τους νεκρούς [και να τους βάλουμε] σε οχήματα, ωστόσο δεν έχουμε ιδέα σε ποιο νοσοκομείο να πάμε. Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε όλα τα νοσοκομεία είναι κλειστοί».

«Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε τους τραυματίες. Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ασθενοφόρων. Μόλις φύγει ένα ασθενοφόρο, δεν υπάρχει επαφή και δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε».

19:30 Η ανακοίνωση των IDF για τον θάνατο των 21 στρατιωτών αποκαλύπτει σχέδιο του Ισραήλ για νεκρή ζώνη;

Σε ανακοίνωσή τους οι IDF για τον θάνατο των 21 Ισραηλινών στρατιωτών σε μία μόνο επίθεση στη Γάζα, αναφέρουν ότι με βάση έρευνα που διεξάγεται φαίνεται πως αυτοί σκοτώθηκαν καθώς κατεδάφιζαν κτίρια για να εξασφαλίσουν μία «νεκρή ζώνη» στην κεντρική Γάζα, η οποία θα απομακρύνει τους Παλαιστίνιους από τα σύνορα της στενής λωρίδας γης.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι στρατιώτες «ασχολούνταν με κατεδαφίσεις, 600 μέτρα από τον συνοριακό φράχτη, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας νέας γραμμής άμυνας για τις γύρω κοινότητες».

«Πρόκειται για μια αποστολή της οποίας ο σκοπός είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες ασφαλείας για την επιστροφή των Ισραηλινών κατοίκων στα σπίτια τους», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χάλεβι.

Υπάρχει άφθονο υλικό στο διαδίκτυο με ισραηλινούς στρατιώτες να ανατινάζουν κτίρια στη Γάζα με ελεγχόμενες κατεδαφίσεις.

Εάν το Ισραήλ προσπαθεί να ισοπεδώσει παλαιστινιακές γειτονιές σε κενές περιοχές στη Γάζα στο όνομα της ασφάλειας, η προσπάθεια αυτή έρχεται σε κόντρα με όσα έχουν δηλώσει οι σύμμαχοι του Ισραήλ μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η Ουάσιγκτον λέει ότι αντιτίθεται στον μόνιμο εκτοπισμό των Παλαιστινίων καθώς και σε οποιαδήποτε «μείωση του εδάφους της Γάζας».

Επιπλέον, η Σύμβαση της Γενεύης απαγορεύει «οποιαδήποτε καταστροφή» περιουσίας από την κατοχική δύναμη, εκτός αν κρίνεται «απολύτως αναγκαία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

19:19 Αμερικανός βουλευτής: Πρέπει να πούμε όχι στον Νετανιάχου

Ο Λόιντ Ντόγκετ, ένας Δημοκρατικός βουλευτής από το Τέξας, επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την έντονη αντίθεσή του στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Η Ουάσινγκτον είναι ο κορυφαίος στρατιωτικός και διπλωματικός υποστηρικτής του Ισραήλ και ο Μπάιντεν επιδιώκει πρόσθετη βοήθεια ύψους άνω των 14 δισ. δολαρίων προς τον σύμμαχο των ΗΠΑ.

Αλλά ο Νετανιάχου αψηφά ανοιχτά τη ρητορική των ΗΠΑ για τη λύση των δύο κρατών. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι σε θέση να λέει όχι, ακόμη και στους καλύτερους φίλους μας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Doggett έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μετά από όλα όσα έχει κάνει η Αμερική γι’ αυτόν, αν ο Νετανιάχου «χρειάζεται να μπορεί να πει όχι» σε εμάς, πρέπει να του πούμε όχι και εμείς και να το κάνουμε τώρα!».

19:14 Ακόμα μία έκκληση από τον ΟΗΕ για τις ισραηλινές επιθέσεις στα νοσοκομεία

Οργανώσεις του ΟΗΕ κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

Το OCHA δήλωσε ότι «η επαναλαμβανόμενη άρνηση πρόσβασης των ανθρωπιστικών ομάδων στη βόρεια Γάζα εμποδίζει την αναγκαία κλιμάκωση των επιχειρήσεων διάσωσης ζωών».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των Παλαιστινίων, η UNRWA, δήλωσε ότι οι μάχες, οι διακοπές στις επικοινωνίες και οι περιορισμοί στην πρόσβαση εμπόδισαν την ικανότητα της οργάνωσης να παραδώσει «με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τη βοήθεια».

19:09 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε στόχο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που ήταν υπό τον έλεγχο του Ιράν

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν στο Χ, ότι επιτέθηκαν και κατέστρεψαν στρατιωτικό στόχο της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, ο οποίος λειτουργούσε από ιρανικές δυνάμεις.

18:54 Βίντεο δείχνει βομβαρδισμούς κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο δημοσιογράφος Saleh Al-Jafarawi δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram βίντεο που επαλήθευσε το Al Jazeera, στο οποίο φαίνονται βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού ενώ ακούγονται ήχοι από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολισμοί κοντά στο νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν θέσει το νοσοκομείο Νάσερ υπό πολιορκία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, απομονώνοντάς το πλήρως από την υπόλοιπη πόλη, μαζί με τους γιατρούς, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στο εσωτερικό του.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην πόλη Χαν Γιουνίς και στην περιοχή γύρω από το ιατρικό συγκρότημα Νάσερ είναι πολύ άσχημη», έγραψε ο Al-Jafarawi  στο Instagram.

«Οι κατοχικές δυνάμεις ρίχνουν τυχαία και έντονα βλήματα πυροβολικού στα σπίτια γύρω από το νοσοκομείο».

18:42 Το βράδυ η συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Στις 21:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του παγκόσμιου οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών θα παρευρεθούν για να προσδώσουν βάρος στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των πρεσβευτών, καθώς οι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και να αποδεχθεί ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.

18:30 Διεθνή παρέμβαση για την προστασία των νοσοκομείων στη Γάζα ζητά η Χαμάς

Η παλαιστινιακή οργάνωση κάλεσε τον ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να παρέμβουν «αμέσως» και να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» για να σταματήσουν τις επιθέσεις του Ισραήλ στα νοσοκομεία της Γάζας.

Η Χαμάς δήλωσε ότι τα νοσοκομεία Νάσερ και Ελ-Αμάλ στη Χαν Γιουνίς αποτελούν άμεσο στόχο ισραηλινών πυρών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, των ιατρών και των χιλιάδων εκτοπισμένων που βρίσκουν καταφύγιο στις ιατρικές εγκαταστάσεις.

«Η σκόπιμη και συνεχιζόμενη στοχοποίηση των νοσοκομείων είναι ένα έγκλημα πολέμου που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου και εντάσσεται στο πλαίσιο του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ κατά του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας, με την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης», αναφέρει η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

18:18 Το New Hampshire ψηφίζει για… κατάπαυση πυρός

Ορισμένοι ψηφοφόροι στη βορειοανατολική πολιτεία των ΗΠΑ θα γράψουν στα ψηφοδέλτιά τους «κατάπαυση του πυρός» για να ζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα στις πρώτες προκριματικές εκλογές των ΗΠΑ,  στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ αναμετράται με τη Νίκι Χέιλι από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών.

Για τους Δημοκρατικούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία μετά από διαφωνία σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής. Ο πρόεδρος είχε πιέσει ώστε οι πρώτες προκριματικές εκλογές να γίνουν στη Νότια Καρολίνα.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια εκστρατεία για να γραφτεί το όνομα του Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο. Όμως οι υπέρμαχοι των παλαιστινιακών δικαιωμάτων προτρέπουν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν αντί αυτού το «κατάπαυση του πυρός».

«Ζητάμε από τους ψηφοφόρους του Νιου Χάμσαϊρ που υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός: αποκλιμάκωση, ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους και μια δίκαιη λύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, να γράψουν το «Ceasefire» για πρόεδρος», λένε οι διοργανωτές της εκστρατείας.

Το γραφείο του εκπροσώπου του Νιου Χάμσαϊρ δήλωσε στη HuffPost ότι οι ψήφοι για την «κατάπαυση του πυρός» θα καταμετρηθούν σε «ξεχωριστή στήλη». Τα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Τρίτης.

18:02 «Δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε στη Γάζα», το μήνυμα Νετανιάχου μετά τον θάνατο των  21 στρατιωτών

Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη ότι οι σκοτωμένοι στρατιώτες είναι «ήρωες» και ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

«Χθες ζήσαμε μια από τις πιο δύσκολες ημέρες μας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Στο όνομα των ηρώων μας, για χάρη των ζωών μας, δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι την απόλυτη νίκη».

17:51 Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δ. Όχθη

Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι Ισραηλινοί έφεδροι πυροβόλησαν έναν Παλαιστίνιο κοντά σε σημείο ελέγχου έξω από την πόλη Τουλκαρέμ, στα βορειοδυτικά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη τον ισραηλινό στρατό, δήλωσε ότι ο άνδρας πλησίασε μια ομάδα στρατιωτών σε φυλάκιο και άνοιξε πυρ. Στη συνέχεια οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και τον σκότωσαν.

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 12 μετέδωσε ότι ο άνδρας έφερε ένα τουφέκι M16.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των ισραηλινών στρατιωτών.

17:40 Έρευνα των IDF για τον θάνατο των 21 Ισραηλινών στρατιωτών

Η προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός για το περιστατικό κατά το οποίο σκοτώθηκαν 21 στρατιώτες στην περιοχή Χαν Γιουνίς περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκαν, που συμφωνεί εν πολλοίς με τα όσα είπαν οι ταξιαρχίες Κασάμ, αναλαμβάνοντας  την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με τον στρατό, μια διμοιρία του εφεδρικού τάγματος Givati και μια διμοιρία επίλεκτων στρατιωτών μηχανικού μάχης ασχολούνταν με κατεδαφίσεις, 600 μέτρα από τον συνοριακό φράχτη, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας νέας γραμμής άμυνας για τις γύρω κοινότητες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι στρατιώτες βρίσκονταν σε δύο γειτονικά κτίρια και βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο της αποστολής όταν μια τρομοκρατική ομάδα πυροβόλησε με RPG ένα από τα κτίρια.

Ο στρατός δήλωσε ότι η έκρηξη που προκλήθηκε από τα πυρά του RPG προκάλεσε την κατάρρευση των κτιρίων πάνω στους μαχητές, αλλά ο στρατός συνεχίζει να ερευνά άλλους πιθανούς παράγοντες. Όλοι οι στρατιώτες που βρίσκονταν μέσα στα δύο κτίρια σκοτώθηκαν και η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους κάτω από τα ερείπια διήρκεσε πολύ ώρα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ένα τανκ που βρισκόταν κοντά στα κτίρια παρατήρησε τους «τρομοκράτες» να πυροβολούν το κτίριο, αλλά η «τρομοκρατική ομάδα» κατάφερε να εκτοξεύσει άλλον έναν πύραυλο στο τανκ και να σκοτώσει δύο στρατιώτες που βρίσκονταν σε αυτό. Στο σημείο έσπευσε μια ταξιαρχία διάσωσης, καθώς και ένα ελικόπτερο που προοριζόταν να φέρει πίσω τους τραυματίες. Σύμφωνα με την αρχική έρευνα, οι δυνάμεις επιχειρούσαν σε περιοχή όπου εξακολουθούν να διεξάγονται μάχες και ότι ήταν απαραίτητο να παρέχεται καλύτερη προστασία στους στρατιώτες.

17:28 Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σκότωσε 21 Ισραηλινούς στρατιώτες

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσε ότι πραγματοποίησε χθες μια επίθεση που ταιριάζει με την περιγραφή του Ισραήλ για το περιστατικό που σκότωσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών του.

Η ομάδα δήλωσε ότι οι μαχητές της στόχευσαν με βλήμα όλμου κατά προσωπικού σε ένα κτίριο όπου στεγάζονταν ισραηλινοί στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στο κέντρο της Γάζας, με αποτέλεσμα την πλήρη κατεδάφιση του σπιτιού με μηχανικό και στρατιωτικό εξοπλισμό στο εσωτερικό του.

«Ταυτόχρονα, οι μαχητές μας κατέστρεψαν ένα άρμα Merkava με ένα βλήμα Yasin-105, καθώς ανατίναξαν ένα ναρκοπέδιο εναντίον μιας ισραηλινής δύναμης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν όλοι τους», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες Κασάμ.

«Και οι μαχητές μας μπόρεσαν να αποσυρθούν στις βάσεις τους με ασφάλεια».

17:10 Μάρτυρες περιγράφουν το χτύπημα στην «ασφαλή ζώνη»

Μάρτυρες περιέγραψαν πώς οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο την περιοχή al-Mawasi, παρά τον χαρακτηρισμό της ως «ασφαλή ζώνη». Χιλιάδες εκτοπισμένοι είχαν στήσει τις σκηνές τους στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δυτικά της Χαν Γιουνίς.

Μια γυναίκα, η οποία έχασε τον σύζυγο και την κόρη της στην επίθεση, δήλωσε στο AJ ότι οι σκηνές έπιασαν φωτιά.

«Γίναμε μάρτυρες μιας δύσκολης νύχτας και ημέρας με έντονους βομβαρδισμούς και στοχοποίηση», είπε η ίδια, λέγοντας ότι δεν ξέρει πώς επέζησε από τους βομβαρδισμούς. «Τα αεροπλάνα της κατοχής μας πυροβόλησαν στις σκηνές μας, ενώ ταυτόχρονα ισραηλινά οχήματα εισέβαλαν στην περιοχή και στη συνέχεια μας χτύπησαν με βλήματα του πυροβολικού».

Προσπάθησε να βγάλει έξω τα παιδιά της, αλλά δεν μπόρεσε να σώσει την κόρη της.

«Κάθε φορά που έβγαινα μπροστά, έβρισκα τη φωτιά. Η κόρη μου είχε χαθεί. Την επόμενη μέρα, είδα τα πτώματα του συζύγου και της κόρης μου στο νοσοκομείο … ήταν απανθρακωμένα», είπε.

Η γυναίκα, η οποία υπέστη εγκαύματα και κατάγματα στα πόδια και το χέρι της, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές.

«Όλα είναι ένα ψέμα», είπε. «Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τον κόσμο και τον συγκέντρωσε στην περιοχή al-Mawasi και στη συνέχεια τον στοχοποίησε».

16:58 Οι IDF έχουν «κλείσει» το νοσοκομείο Νάσερ – Απειλή για τις ζωές των υγειονομικών και των ασθενών

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απομονώσει το νοσοκομείο Νάσερ και η ζωή των υγειονομικών, των ασθενών και των εκτοπισμένων βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Οι ιατρικές ομάδες δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν σοβαρά περιστατικά από το ιατρικό συγκρότημα Nasser στο ιορδανικό νοσοκομείο πεδίου που βρίσκεται δίπλα του λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram.

16:50 Ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίoν όσων προσπαθούν να διαφύγουν στη Ράφα

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κλείνουν το δρόμο που οδηγεί στον παραλιακό δρόμο Rashid από τη Χαν Γιουνός προς τη Ράφα, εμποδίζοντας τη μετακίνηση των εκτοπισμένων.

Νωρίτερα, τέσσερις Παλαιστίνιοι που έφταναν στη Ράφα σκοτώθηκαν αφού το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος ισραηλινού άρματος μάχης, ανέφερε ο ανταποκριτής.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από τη Χαν Γιουνίς προς τη Ράφα, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών, παρά την επικίνδυνη κατάσταση στους δρόμους.

16:35 Ισραήλ: Δεν θα συμφωνήσουμε σε κατάπαυση πυρός όσο η Χαμάς παραμένει στην εξουσία στη Γάζα

Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς που θα αφήνει τους ομήρους της στη Γάζα ή την ισλαμιστική οργάνωση στην εξουσία στον θύλακα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αϊλόν Λεβί.

Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει, λέγοντας ότι ζωές κρέμονται από μια κλωστή.

16:19 Αιγύπτιος αξιωματούχος: «Το Ισραήλ πρότεινε δίμηνη κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή των ομήρων – Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση»

Ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ πρότεινε δίμηνη εκεχειρία, κατά την οποία οι όμηροι θα απελευθερώνονταν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που φυλακίζονται από το Ισραήλ και θα επιτρεπόταν σε κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν είχε εξουσιοδότηση να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Χαμάς απέρριψε την πρόταση και επιμένει ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του και να αποχωρήσει από τη Γάζα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες.

16:01 Η αστυνομία στη συνεδρίαση της Κνεσέτ πριν από το Ραμαζάνι: «Δεν θα ανεχθούμε εκδηλώσεις που δείχνουν υποστήριξη στη Χαμάς»

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ πραγματοποίησε συνεδρίαση αφιερωμένη στην προετοιμασία της αστυνομίας εν όψει του μήνα του Ραμαζανιού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι αυτή δεν θα ανεχθεί «οποιαδήποτε εκδήλωση που μπορεί να δείχνει υποστήριξη προς τη Χαμάς. Ούτε μια σημαία ή ένα πανό».

Ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής Ουισάμ Αλί από την αστυνομία της περιοχής της Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου η περιοχή βρίσκεται σε ειδικό συναγερμό, χάρη στον οποίο «όλες οι προσπάθειες της Χαμάς να κινητοποιήσει την Ιερουσαλήμ δεν πέτυχαν».

Ο Αλί εξήγησε ότι ο αριθμός των πιστών στο Όρος του Ναού/Τζαμί Αλ Άκσα θα επηρεάσει την προετοιμασία της αστυνομίας όσον αφορά το εύρος της. Περιμένουμε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας», είπε.

«Θα βάλουμε χέρι σε όποιον διαταράσσει την ειρήνη. Το Ραμαζάνι έχει μια θρησκευτική πτυχή την οποία η Χαμάς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί. Δεν θα το ανεχτούμε αυτό», τόνισε.

15:52 Εκτοξεύσεις ρουκετών από τη μεριά του Λιβάνου προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές βάσης

Σύμφωνα με ανάρτηση των IDF, εκτοξεύσεις ρουκετών από τη μεριά του Λιβάνου προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές βάσης.

Δείτε σχετική ανάρτηση του ισραηλινού στρατού:

15:42 Νέες καταγγελίες Παλαιστίνιων κατά Ισραηλινών εποίκων για απειλές

Ισραηλινοί έποικοι, σύμφωνα με παλαιστινιακές καταγγελίες, έσκαψαν σήμερα το πρωί μικρούς τάφους (στο μέγεθος παιδιών) μπροστά από το σχολείο μιας παλαιστινιακής κοινότητας Βεδουίνων στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, ως απειλητικό μήνυμα προς την κοινότητα.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το Quds News Network:

15:32 Σε σοκ το Ισραήλ μετά τον θάνατο 21 στρατιωτών σε ένα μόνο περιστατικό στη Γάζα

Η Χόντα Άμπντελ – Χαμίντ μεταδίδει από το Τελ Αβίβ για το Al Jazeera ότι το Ισραήλ είναι σε σοκ μετά τον θάνατο 21 στρατιωτών σε ένα μόνο περιστατικό.

«Βρίσκονται σε κατάσταση θλίψης καθώς ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών αυξάνεται συνεχώς.

Ίσως υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι όλη η στρατιωτική ισχύς δεν επιτυγχάνει στην πραγματικότητα πολλά αυτή τη στιγμή.

Οι αιχμάλωτοι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και ο αριθμός των στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους αυξάνεται.

Όταν συμβαίνουν τέτοια μεγάλα περιστατικά, είναι σίγουρα μια στιγμή απολογισμού για πολλούς Ισραηλινούς και νομίζω ότι αυτό θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στον Νετανιάχου.

Πολλοί Ισραηλινοί αναρωτιούνται πού πηγαίνει αυτός ο πόλεμος, ποιος είναι ο τελικός στόχος και πότε οι αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

15:23 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ και Αλ Κουντς ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν Ισραηλινούς στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, δήλωσαν ότι τουλάχιστον τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν μαχητές τους πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε κτίριο δυτικά της Χαν Γιουνίς καθώς εισήλθε σε αυτό ισραηλινή δύναμη πεζικού.

Στην ίδια περιοχή, τρεις ισραηλινές μπουλντόζες και ένα άρμα Merkava έγιναν επίσης στόχοι Παλαιστίνιων μαχητών, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι έβαλαν στο στόχαστρο μια ομάδα Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών που είχαν κρυφτεί σε ένα κτίριο στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

15:13 Στην Τουρκία ο Ιρανός πρόεδρος την Τετάρτη

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη, στην Άγκυρα, έπειτα από δύο αναβολές της επίσκεψής του, για να έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο τουρκική διπλωματική πηγή.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανακοίνωσε επίσης την επίσκεψη στην Τουρκία του αρχηγού του ιρανικού κράτους, η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου και μετά στις αρχές Ιανουαρίου έπειτα από μια διπλή επίθεση που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 89 ανθρώπους και την ευθύνη είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς και για τα μέσα για να εμποδισθεί η επέκτασή του, την ώρα που αυξάνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Κατηγορώντας το Ισραήλ, ο πρόεδρος Ραϊσί ορκίσθηκε το Σάββατο να εκδικηθεί τον θάνατο πέντε Ιρανών, μελών των Φρουρών της Επανάστασης, που σκοτώθηκαν σε πλήγμα στη Συρία.

Αναμένεται επίσης ότι οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν διμερή θέματα, μεταξύ των οποίων οι τουρκοϊρανικές εμπορικές σχέσεις και το άνοιγμα ενός νέου μεθοριακού περάσματος μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Σ’ αυτή την πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Ραϊσί θα συνοδεύεται από μια «υψηλού επιπέδου πολιτική και οικονομική αντιπροσωπεία», υπογραμμίζει το πρακτορείο IRNA.

15:04 Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Η Διεθνής Αμνηστία συνέταξε επιστολή προς τον Τζοζέπ Μπορέλ και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, με την οποία καλεί την Ένωση να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και να ασκήσει δημόσια πίεση στο Ισραήλ για την άμεση άρση του παράνομου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από το μέγεθος της ανθρωπογενούς κρίσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», αναφέρεται στην επιστολή.

«Συμμεριζόμαστε την άποψη 153 κρατών και της πλειοψηφίας των οργάνων του ΟΗΕ ότι η κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν ζωές, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και να διευκολυνθεί η επιστροφή των αμάχων ομήρων που κρατούνται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:54 Γεραπετρίτης: Η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε σήμερα στο 10ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Σύνδεσης, στο οποίο εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ έλαβαν μέρος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Zoζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της αναβάθμισης των θεσμικών σχέσεων της Αιγύπτου με την Ένωση σε στρατηγικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Αίγυπτο πυλώνα σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή, ειδικά κατά την τρέχουσα εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία. Ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τον εποικοδομητικό και μετριοπαθή ρόλο του Καΐρου στο πλαίσιο της κρίσης στη Μέση Ανατολή αλλά και σε σχέση με τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέβη την προηγούμενη εβδομάδα στο Κάιρο για επίσκεψη εργασίας, ενώ χθες καλωσόρισε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι στο πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ.

14:44 Ομάδα του ΟΗΕ απέκτησε πρόσβαση στο νοσοκομείο αλ-Σίφα

Ομάδα του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο νοσοκομείο αλ-Σίφα εβδομάδες μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.

Η Όλγα Τσερέβκο, μέλος της ομάδας, δήλωσε σε βίντεο ότι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση μετά από πολλές αρνήσεις και ματαιωμένες αποστολές, καθώς η πρόσβαση του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα της Γάζας παραμένει «σοβαρά περιορισμένη».

«Αυτό το νοσοκομείο έχει ουσιαστικά γίνει καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια. Ο εξοπλισμός, τα καύσιμα, το νερό και τα τρόφιμα είναι όλα σε πολύ μικρή ποσότητα», δήλωσε η ίδια.

«Αυτή η γιατρός που συνάντησα, μου είπε: ‘Είμαστε τόσο μόνοι σε αυτόν τον κόσμο, μας έχουν ξεχάσει, ο κόσμος δεν πρέπει να μουδιάσει απέναντι στον πόνο των ανθρώπων στη Γάζα, όλοι αιμορραγούμε το ίδιο αίμα’», σημείωσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:34 Νέο «περιστατικό ασφάλειας» στα ανοιχτά της Υεμένης

Η βρετανική υπηρεσία Maritime Trade Operations αναφέρει ότι κατέγραψε «δραστηριότητα εναέριου συστήματος χωρίς πλήρωμα» 46 ναυτικά μίλια νότια της αλ-Μάχα της Υεμένης.

Η αναφορά έρχεται λίγες ώρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:25 UNRWA: 570.000 άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA σημειώνει ότι 570.000 άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα».

«Οι έντονες μάχες, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί πρόσβασης και οι διακοπές επικοινωνιών εμποδίζουν την ικανότητα της UNRWA να παραδώσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τη βοήθεια.

Καθώς ο κίνδυνος λιμού αυξάνεται, τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν μια κρίσιμη αύξηση της ανθρωπιστικής πρόσβασης», αναφέρει σε ανάρτησή της η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο X:

14:15 Ερυθρά Ημισέληνος: Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν καθώς συνεχίζεται η στοχοποίηση των κεντρικών της οργάνωσης στη Χαν Γιουνίς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος με νέα ανάρτησή της καταγγέλλει ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν αφού το Ισραήλ συνεχίζει να πυροβολεί εκτοπισμένους, καθώς και να επιτίθεται στα κεντρικά της οργάνωσης στη Χαν Γιουνίς.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:05 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στην Άνω Γαλιλαία

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται και πάλι στην Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ.

14:01 «Η ισραηλινή κοινή γνώμη προστατευμένη μέχρι τώρα από το πραγματικό κόστος του πολέμου»

Ο Αντρέας Κριγκ, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Σπουδών Ασφάλειας του King’s College του Λονδίνου, μίλησε στο Al Jazeera για το πώς μπορεί να αντιδράσουν οι Ισραηλινοί στην είδηση ότι ο στρατός τους υπέστη τις περισσότερες απώλειες σε μία μόνο ημέρα από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα.

Μερικά από τα σχόλια του Κριγκ:

  • Το ισραηλινό κοινό έχει μέχρι στιγμής προστατευτεί από το πραγματικό κόστος αυτού του πολέμου
  • Το βάρος του πολέμου έχει μεταφερθεί από τον ισραηλινό στρατό στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας
  • Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι καθώς αυτός ο πόλεμος φτάνει σε αδιέξοδο, φαίνεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι εξαιρετικά ευάλωτες στη στοχοποίηση.
  • Αυτό δείχνει επίσης ότι η Χαμάς δεν έχει ηττηθεί.
  • Ένα μεμονωμένο περιστατικό όπως αυτό σε μια αρκετά μικρή χώρα όπως το Ισραήλ θα έχει αρκετά μεγάλο αντίκτυπο στη συλλογική ψυχή των Ισραηλινών και θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και ενδεχομένως να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις

13:52 Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Δυο νεκροί μετά από αμερικανική επίθεση στη Συρία

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δυο νεκροί μετά από αμερικανική επίθεση στη Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

13:42 Οι IDF ανακοίνωσαν τα ονόματα άλλων τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην κεντρική Γάζα

Οι IDF γνωστοποίησαν τα ονόματα άλλων τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν χθες στην κεντρική Γάζα, σε μια ημέρα που συνολικά 24 μέλη των IDF έχασαν τη ζωή τους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:32 Κοινό μήνυμα Νετανιάχου, Γκάλαντ και Γκαντζ μετά τους 24 νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες σε μία ημέρα

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ προέβησαν σε κοινή δήλωση κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου διαχείρισης πολέμου με τους επικεφαλής των αρχών του βορρά και δήλωσαν ότι «σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των πεσόντων μας, αλλά δεν παύουμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε για έναν αναντικατάστατο στόχο – την επίτευξη της ολοκληρωτικής νίκης».

Ο Νετανιάχου είπε ότι «χθες χάσαμε 24 από τα καλύτερα παιδιά μας, τους ήρωες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου που δεν είναι δίκαιος, αλλά υπάρχουν και πολύ βαριές συνέπειες».

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, συνεχίζουμε στο πνεύμα των πεσόντων – να ολοκληρώσουμε τα καθήκοντα και να κάνουμε ό,τι απαιτείται».

Ο Γκαντζ ανέφερε το απόφθεγμα του Μπέρι Σαχάροφ: «Μια ραγισμένη καρδιά είναι μια ολόκληρη καρδιά» και είπε: «Όλες μας οι καρδιές είναι ραγισμένες και όλες μας οι καρδιές είναι ολόκληρες στο σημαντικό καθήκον για το οποίο έπεσαν και το οποίο μένει μπροστά μας να εκπληρώσουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, την ασφάλεια των παιδιών μας και το μέλλον μας σε αυτόν τον χώρο».

13:23 Quds News Network: Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό χτύπημα στην «ασφαλή περιοχή» Αλ-Μαουάσι

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό δίκτυο που σχετίζεται με τη Χαμάς, Quds News Network επτά άμαχοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό χτύπημα στην «ασφαλή περιοχή» Αλ-Μαουάσι στη Χαν Γιουνίς.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

13:14 Κατάρ: «Οι ισραηλινές επιθέσεις επηρεάζουν τις τρέχουσες προσπάθειες διαμεσολάβησης»

Σε ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι αναφέρει:

  • Σε συνεργασία με τη Γαλλία, το Κατάρ μετέφερε περίπου 11 τόνους ιατρικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους
  • Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης συνεχίζονται, αλλά η ισραηλινή κλιμάκωση που λαμβάνει χώρα στη Γάζα επηρεάζει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης
  • Η διακοπή της επικοινωνίας εντός της Γάζας και η αδυναμία παράδοσης βοήθειας στη Λωρίδα επηρεάζουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης
  • Τονίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει πραγματική ώθηση προς μια ειρηνευτική διαδικασία που θα έχει το παλαιστινιακό ζήτημα στον πυρήνα της
  • Υποστηρίζουμε όλες τις περιφερειακές προσπάθειες που αποσκοπούν στη μείωση της κλιμάκωσης στην Ερυθρά Θάλασσα
  • Η συνέχιση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερες απώλειες
  • Η βοήθεια εισήλθε στη Γάζα μόνο με πολύ περιορισμένο τρόπο και μόνο ένα νοσοκομείο λειτουργεί σήμερα στη Λωρίδα

O Ματζίντ αλ-Ανσάρι.

13:04 Ο Λαβρόφ συνομίλησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με Ιράν, Τουρκία και Λίβανο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με ομολόγους του από το Ιράν, την Τουρκία και τον Λίβανο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναζωπύρωση της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Ο Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν συμφώνησαν στην ανάγκη για ταχεία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στις προϋποθέσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράστηκε γενική ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία έχει υποβαθμιστεί απότομα», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει «την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού ζητήματος».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα προτείνει «συλλογικές προσπάθειες» για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η ανάρτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Σεργκέι Λαβρόφ και Χακάν Φιντάν:

12:55 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν σπίτι κοντά στη Χεβρώνα

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν σπίτι που ανήκε σε Παλαιστίνιους κοντά στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το σπίτι, στο χωριό Λασιφάρ, νοτιοανατολικά της Γιάτα, ανήκε σε έναν Παλαιστίνιο που ονομάζεται Μαχμούντ Χαλίλ Αμπού Κουμπάιτα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, το οποίο πρόσθεσε ότι περίπου 10 άτομα ζούσαν στο σπίτι και ο ιδιοκτήτης είχε νομικά έγγραφα που αποδείκνυαν την ιδιοκτησία του.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, σημειώνει το Al Jazeera.

12:45 Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: «Ελάχιστη βοήθεια έχει φτάσει πέρα από τη νότια Γάζα»

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δήλωσε ότι ελάχιστη επισιτιστική βοήθεια έχει φτάσει πέρα από τη νότια Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

«Είναι δύσκολο να φτάσουμε στα μέρη όπου πρέπει να φτάσουμε στη Γάζα, ειδικά στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος του WFP για τη Μέση Ανατολή.

«Πολύ λίγη βοήθεια έχει φτάσει πέρα από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας … Νομίζω ότι ο κίνδυνος να υπάρξουν θύλακες λιμού στη Γάζα εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

12:36 Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει 74 επιθέσεις σε δομές υγείας στη Γάζα – 30 νοσοκομεία έχουν στοχοποιηθεί

Το Al Jazeera έχει δημοσιεύσει γράφημα με τις ισραηλινές επιθέσεις σε δομές υγείας στη Γάζα. Τριάντα είναι τα νοσοκομεία που έχουν στοχοποιηθεί, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει 74 επιθέσεις συνολικά σε δομές υγείας.

Δείτε το γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

12:26 Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι ο ισραηλινός στρατός στοχεύει «όποιον κινείται» γύρω από το νοσοκομείο αλ-Άμαλ

Η Παλαιτινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στην περιοχή του νοσοκομείου αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με πυρά από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να στοχεύουν «οποιονδήποτε κινείται» γύρω από το νοσοκομείο.

Η οργάνωση ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη σε ανάρτησή της στο Χ ότι τα ασθενοφόρα της δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τους τραυματίες και πρόσθεσε, σε ξεχωριστή ανάρτηση, ότι ένας πολίτης σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην είσοδο του νοσοκομείου αλ-Άμαλ.

12:16 Ανυποχώρητοι οι Χούθι παρά τις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις

Η οργάνωση Χούθι της Υεμένης επιμένει ότι θα συνεχίσει να στοχεύει πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ ή έχουν σχέση με αυτό ως ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πώς κινούνται τα πλοία για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι:

Πηγή: Al Jazeera

12:07 Ανάληψη ευθύνης για επίθεση στο βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε βάση εναέριας επιτήρησης στο όρος Μερόν στο βόρειο Ισραήλ.

11:57 Συγκλονιστικό βίντεο: Μητέρα έψαχνε τα παιδιά της σε νοσοκομείο και ανακάλυψε ότι ένα από αυτά είχε σκοτωθεί σε ισραηλινή επίθεση

Μητέρα στη Γάζα έψαχνε τα παιδιά της σε νοσοκομείο και ανακάλυψε ότι ένα από αυτά είχε σκοτωθεί σε ισραηλινή επίθεση.

Οι σκηνές που ακολούθησαν δεν περιγράφονται με λέξεις.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

11:48 Δεκάδες Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 25 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου σε 6.220.

11:38 Αυξάνονται καθημερινά οι νεκροί στη Γάζα – 25.490 τα θύματα από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού από την έναρξη του πολέμου έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 25.490 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας του πολιορκημένου θύλακα.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο, 63.354 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Οι επιθέσεις των τελευταίων 24 ωρών σκότωσαν τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν 354, ενώ χιλιάδες περισσότερα θύματα πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα και δεν μπορούν να προσεγγιστούν, με τον πραγματικό αριθμό των νεκρών να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ισραηλινός στρατιώτης προετοιμάζει εκτόξευση βλημάτων.

11:29 Συγκλονιστική καταγγελία: Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν κονσέρβες που περιείχαν εκρηκτικά – Σκοτώθηκαν και παιδιά

Τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν ψεύτικες κονσέρβες που περιείχαν εκρηκτικά ως δόλωμα για τους πεινασμένους και εκτοπισμένους ανθρώπους στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Wafa:

11:19 Αναφορές για επίθεση σε φορτηγό που εξερράγη κοντά στα σύνορα Συρίας – Ιράκ

Το πρακτορείο ειδήσεων Al Mayadeen, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι ένα φορτηγό δέχθηκε επίθεση κοντά στα σύνορα Συρίας – Ιράκ και στη συνέχεια εξερράγη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα και δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, όπως γράφει και ο Τζακ Χούρι στη Haaretz.

11:10 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της Χαν Γιουνίς

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ολοκλήρωσαν την περικύκλωση του Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές της Χαμάς κατά τη διαδικασία.

Η 98η Μεραρχία ηγήθηκε μιας μεγάλης προώθησης στο δυτικό τμήμα της Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, με την 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και την Ταξιαρχία Γκιβάτι να περικυκλώνουν την πόλη.

Η ταξιαρχία Κομάντο της Μεραρχίας πραγματοποίησε επιχειρήσεις βαθύτερα στη Χαν Γιουνίς, η οποία σύμφωνα με τις IDF αποτελεί σημαντικό προπύργιο της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι χερσαίες δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχες από κοντά με μέλη της Χαμάς και πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές όπου σκοτώθηκαν «πολλές δεκάδες τρομοκράτες».

Οι IDF σημειώνουν ότι τα στρατεύματα σκότωσαν μαχητές της Χαμάς που κρατούσαν RPG μόλις δεκάδες μέτρα από τους στρατιώτες, ενόπλους που είχαν ανοίξει πυρ και μαχητές που παγίδευαν κτίρια και δρόμους με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Τα στρατεύματα που επιχειρούν στην περιοχή Χαν Γιουνίς αποκάλυψαν επίσης ρουκέτες που ήταν έτοιμες για εκτόξευση, σήραγγες και άλλα όπλα, προσθέτουν σε ανακοίνωσή τους οι IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:00 Σειρήνες ακούγονται πάλι στο βόρειο Ισραήλ, τρίτη φορά σήμερα

Σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στην Άνω Γαλιλαία, για τρίτη φορά σήμερα και σε λιγότερο από δύο ώρες.

10:56 Ο Κάμερον υπόσχεται να συνεχιστούν οι δράσεις απέναντι στους Χούθι

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον υπόσχεται να συνεχιστούν οι δράσεις απέναντι στους Χούθι της Υεμένης.

Τα σχόλια του Ντέιβιντ Κάμερον έρχονται μετά την πραγματοποίηση ενός ακόμη γύρου κοινών επιθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κατά της αντάρτικης οργάνωσης χθες το βράδυ.

Ο Κάμερον είπε ότι οι επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυτιλίας είναι «απαράδεκτες» και «απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

«Αυτό που κάναμε και πάλι είναι να στείλουμε το σαφέστερο δυνατό μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε την ικανότητά τους να πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε.

Η τελευταία επιχείρηση διεξήχθη λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν περισσότερους από 60 στόχους των Χούθι σε 28 τοποθεσίες.

Από τον πρώτο γύρο των χτυπημάτων και μετά, οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 12 επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, πρόσθεσε ο Κάμερον.

10:46 Οι φωτογραφίες των 16 από τους 21 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην κεντρική Γάζα

Οι Times of Israel παρουσιάζουν τις φωτογραφίες των 16 από τους 21 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην κεντρική Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

Η χθεσινή ημέρα ήταν αυτή με τις περισσότερες απώλειες για τις IDF αφού συνολικά 24 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:37 Νετανιάχου: «Μία από τις πιο σκληρές ημέρες από την αρχή του πολέμου, δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι την ολοκληρωτική νίκη»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στο περιστατικό στη Γάζα όπου σκοτώθηκαν 21 στρατιώτες και δήλωσε: «Αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες ημέρες από την έναρξη του πολέμου».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θέλω να ενισχύσω τις πολύτιμες οικογένειες των ηρώων που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Γνωρίζω ότι για αυτές τις οικογένειες, οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα. Πονάω για τους στρατιώτες μας που πέθαναν. Ο στρατός έχει αρχίσει να ερευνά την καταστροφή. Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα και να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας. Στο όνομά τους και για τις δικές μας ζωές, δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι την ολοκληρωτική νίκη».

10:28 Ισραηλινή όμηρος που απελευθερώθηκε: «Οι τρομοκράτες μετέτρεψαν τους ομήρους σε μαριονέτες που ελέγχουν»

Η Ισραηλινή πρώην όμηρος, Αβίβα Σιγκάλ δήλωσε στη συνεδρίαση της Κνεσέτ για τα θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας στον πόλεμο ή στην ομηρία ότι ήταν «μάρτυρας όλων όσων λέτε και όχι μόνο είδα (σ.σ. τα περιστατικά), αλλά έγινα μητέρα των νεαρών κοριτσιών. Οι τρομοκράτες τους έδιναν ακατάλληλα ρούχα, που ήταν κατάλληλα για μαριονέτες. Έκαναν αυτά τα κορίτσια τις μαριονέτες τους. Μαριονέτες που μπορούν να ελεγχθούν και δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι ακόμα εκεί. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ζουν… Δεν θα μπορούσα να το αντέξω, είναι πολύ δύσκολο. Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες τώρα… Ήμουν εκεί για 51 ημέρες. Δεν υπήρξε στιγμή που να μην μας βασάνιζαν και αυτοί είναι ακόμα εκεί».

Η Σιγκάλ δήλωσε ότι το βράδυ της Δευτέρας έμεινε στη σκηνή διαμαρτυρίας με την οικογένειά της. «Δεν κοιμήθηκα», είπε. «Θυμήθηκα τη Γάζα, η διαφορά ήταν ότι οι βόμβες τους έπεφταν όλη τη νύχτα και αναρωτιόμουν αν η βόμβα έπεφτε από αεροπλάνο ή ελικόπτερο, εδώ ήταν φορτηγά και ασθενοφόρα… Η καρδιά μου εκρήγνυται, δεν το αντέχω… Δεν καταλαβαίνω πώς το υπουργικό συμβούλιο δεν καταλαβαίνει… Τα αγόρια περνούν αυτά που περνούν και τα κορίτσια. Είναι κι αυτά μαριονέτες. Κάτι πρέπει να αλλάξει, τώρα».

10:18 Νέος συναγερμός στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες.

10:12 Συνέλαβαν 35χρονο που φαίνεται να έβαλε φωτιά σε χώρο υποστήριξης των οικογενειών των ομήρων στο Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, 35χρονος συνελήφθη στο Τελ Αβίβ αφού έβαλε φωτιά σε ομοίωμα σε χώρο υποστήριξης των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

10:02 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα άλλα επτά ονόματα από τους 21 νεκρούς στρατιώτες στην κεντρική Γάζα

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα άλλα επτά ονόματα από τους 21 νεκρούς στρατιώτες στην κεντρική Γάζα. Απομένουν να ανακοινωθούν τα ονόματα άλλων τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο «περιστατικό» όπου οι IDF φαίνεται να δέχθηκαν επίθεση με ρουκετοβόλο και στη συνέχεια ακολούθησε έκρηξη σε κτίρια που κατέρρευσαν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο X:

09:52 Μπεν-Γκβιρ: «Οι θάνατοι Ισραηλινών καθιστούν πιο σημαντικό από ποτέ να νικήσουμε τον ‘ναζιστικό εχθρό’»

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι ο θάνατος 21 Ισραηλινών στρατιωτών τη Δευτέρα καθιστά «πιο σαφές από ποτέ» ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να αποκλιμακώσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το Ισραήλ «πρέπει να συνεχίσει να υποτάσσει, να συντρίβει και να θερίζει τον ναζιστικό εχθρό στη Γάζα, με όλες μας τις δυνάμεις» έγραψε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας όταν έγιναν στόχος με RPG και ταυτόχρονα ένα κοντινό κτίριο κατέρρευσε μετά από ξεχωριστή έκρηξη που φαίνεται να προκλήθηκε από νάρκες που είχαν τοποθετήσει τα ισραηλινά στρατεύματα.

09:43 Τα νεότερα για τη φωτιά σε εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων στη Δυτική Όχθη

Νωρίτερα, αναφερθήκαμε σε μια ύποπτη εμπρηστική επίθεση εναντίον εκθεσιακού χώρου αυτοκινήτων στην πόλη Μπεϊτίν, κοντά στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ιδιοκτήτης του εκθεσιακού χώρου, Αμπντέλ Αζίζ Χαμέντ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι παράνομοι Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά και ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνα. Έποικοι από ένα παράνομο φυλάκιο κοντά στο Μπεϊτίν είχαν επιτεθεί στον εκθεσιακό του χώρο και στο παρελθόν, σημείωσε.

Ο Αζίζ Χαμέντ είπε ότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα τα ξημερώματα από ανθρώπους που ζουν κοντά στην επιχείρησή του, οι οποίοι του είπαν ότι αυτή είχε πάρει φωτιά και ότι είχαν κληθεί πυροσβέστες. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τις φλόγες και ο ίδιος έχασε όλα τα οχήματα που υπήρχαν στον εκθεσιακό χώρο.

Πού υπάρχουν παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη:

Πηγή: Al Jazeera

09:33 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία.

09:29 Ο Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Μοτάζ Αζάιζα εγκατέλειψε τη Γάζα «για πολλούς λόγους»

Ο Μοτάζ Αζάιζα, ο Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ που κατέγραψε με επιμονή την τραγική κατάσταση στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου, απομακρύνθηκε από τον πολιορκημένο θύλακα.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram την Τρίτη, ο Αζάιζα δήλωσε στους 18 εκατομμύρια ακολούθους του ότι έπρεπε να φύγει «για πολλούς λόγους», προσθέτοντας: «Όλοι γνωρίζετε μερικούς από αυτούς, αλλά όχι όλους».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:19 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν καταγγέλλει τη γενοκτονία στη Γάζα κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν κατήγγειλε τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, καθώς έφτασε στη Νέα Υόρκη για συνεδρίαση του ΟΗΕ.

«Ο μαρτυρικός θάνατος περισσότερων από 25.000 Παλαιστινίων, ο τραυματισμός δεκάδων χιλιάδων και ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και η εξάπλωση της αστάθειας στην περιοχή είναι αποτέλεσμα της γενοκτονίας του ισραηλινού καθεστώτος και των υποστηρικτών του», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο Αμιραμπντολαχιάν αναμένεται να μιλήσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο και να έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του από ορισμένες άλλες χώρες.

Η ανάρτηση του Αμιραμπντολαχιάν:

09:10 Ισραηλινός στρατιώτης δημοσίευσε βίντεο στο TikTok που τον δείχνει να βομβαρδίζει σπίτια αμάχων

Ισραηλινός στρατιώτης δημοσίευσε χθες στον λογαριασμό του στο TikTok βίντεο που τον δείχνει να βομβαρδίζει «περήφανα» σπίτια αμάχων των οποίων οι κάτοικοι εκτοπίστηκαν βίαια στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, έχει αναδείξει τη συγκεκριμένη ανάρτηση:

09:00 Νέα σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση στις τηλεπικοινωνίες στη Γάζα

Η Γάζα πλήττεται για άλλη μια φορά από ένα «σχεδόν ολοκληρωτικό μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες» εν μέσω των αδιάκοπων ισραηλινών επιθέσεων, σύμφωνα με το Netblocks.

«Το περιστατικό είναι πιθανό να περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα επικοινωνίας των περισσότερων κατοίκων, στο δέκατο τέτοιο περιστατικό από την έναρξη του πολέμου»,τονίζει το Netblocks σε ανάρτησή του στο Χ.

Τα στοιχεία της εταιρείας παρατήρησης του διαδικτύου έδειξαν ότι η κατάσταση της συνδεσιμότητας για το κυβερνείο της Ράφα στα νότια ήταν η χειρότερη στη Γάζα, με τα επίπεδα συνδεσιμότητας να πέφτουν στο 5%.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Παλαιστίνης (Paltel) επιβεβαίωσε επίσης την είδηση.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:44 Γκάλαντ: «Οι θάνατοι μας υποχρεώνουν να πετύχουμε τον στόχο του πολέμου»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γάλαντ έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ ότι «είναι ένα δύσκολο και οδυνηρό πρωινό, οι καρδιές μας είναι με τις πολύτιμες οικογένειές μας κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης ώρας τους».

Ο ίδιος έγραψε ότι «αυτός ο πόλεμος θα καθορίσει τη μοίρα του Ισραήλ τις επόμενες δεκαετίες – οι πεσόντες στρατιώτες μας υποχρεώνουν να πετύχουμε τον στόχο του πολέμου».

Η ανάρτηση του Γκάλαντ:

08:35 Χέρτζογκ: «Ένα αφόρητα δύσκολο πρωινό, σε έναν πόλεμο που δεν έχει δικαιοσύνη»

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ αναφέρθηκε στον θάνατο 21 στρατιωτών των IDF στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και έγραψε στον λογαριασμό του στο Χ ότι είναι «ένα αφόρητα δύσκολο πρωινό, κατά το οποίο όλο και περισσότερα ονόματα των καλύτερων γιων μας – το ασημένιο πιάτο με όλη τη σημασία της λέξης – προστίθενται στο μνημείο του ηρωισμού, σε έναν πόλεμο που δεν έχει δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πίσω από κάθε όνομα κρύβεται μια οικογένεια της οποίας ο κόσμος καταστράφηκε, μια οικογένεια που την αγκαλιάζουμε στην καρδιά μας με θλίψη και πόνο και ταυτόχρονα με υπερηφάνεια – για τον ηρωισμό της γενιάς, για την αποστολή και το κακό, για την αφοσίωση στον στόχο και την αγάπη για τον λαό και την πατρίδα. Εκ μέρους ολόκληρου του έθνους, παρηγορώ τις οικογένειες και προσεύχομαι για την επούλωση των τραυματιών».

Η ανάρτηση του Χέρτζογκ:

08:25 Πότε αναχωρεί η ελληνική φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα

Επικίνδυνη για τα εμπορικά πλοία παραμένει η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι, που υποστηρίζουν ότι απαντούν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον των Παλαιστινίων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:15 Εκπρόσωπος IDF: Συνολικά 21 οι Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα χθες

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι συνολικά 21 στρατιώτες σκοτώθηκαν στο χθεσινό περιστατικό στην κεντρική Γάζα, κοντά στη συνοριακή κοινότητα Κισουφίμ.

Ο ίδιος είπε ότι τα στρατεύματα επιχειρούσαν σε μια περιοχή περίπου 600 μέτρα από τα σύνορα, καταστρέφοντας κατασκευές και θέσεις της Χαμάς, στο πλαίσιο των προσπαθειών του στρατού να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη για να επιτρέψει στους κατοίκους των ισραηλινών συνοριακών κοινοτήτων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, γύρω στις 4 το απόγευμα, ένα RPG εκτοξεύθηκε από τρομοκράτες εναντίον ενός άρματος μάχης που προστατεύει τις δυνάμεις και ταυτόχρονα σημειώθηκε έκρηξη σε δύο διώροφα κτίρια. Τα κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας αυτής της έκρηξης, ενώ οι περισσότερες δυνάμεις βρίσκονταν μέσα και κοντά σε αυτά», ανέφερε.

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι η έκρηξη ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα ναρκών που τοποθετήθηκαν από τα στρατεύματα για την κατεδάφιση των κτιρίων, αλλά η αιτία της έκρηξης είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Για αρκετές ώρες οι δυνάμεις διάσωσης εργάζονταν για να απεγκλωβίσουν τα θύματα από τα κτίρια που κατέρρευσαν.

Οι IDF έχουν ήδη ανακοινώσει τον θάνατο δέκα στρατιωτών. Ο Χαγκάρι είπε ότι και οι άλλες 11 οικογένειες έχουν ειδοποιηθεί και ο στρατός θα δώσει σύντομα τα ονόματά τους στη δημοσιότητα.

Με βάση την καταμέτρηση των ισραηλινών δυνάμεων οι νεκροί στρατιώτες στη Γάζα είναι πλέον 219.

08:00 Οι δέκα στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Οι Times of Israel παρουσιάζουν τις φωτογραφίες των δέκα στρατιωτών που σκοτώθηκαν χθες στη Γάζα.

Πηγή: Times of Israel

07:45 Οι Χούθι υπόσχονται απάντηση στις νέες αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη

Οι Χούθι, υποσχέθηκαν  να απαντήσουν στις νέες επιδρομές ΗΠΑ – Βρετανίας στην Υεμένη.

Ο Mohammad Ali AlHouthi, εκ των ανώτατων ηγετών των Χούθι, έκανε ανάρτηση στο Χ σχετικά με τα χτυπήματα, λέγοντας: «Κάθε επιχείρηση και κάθε επίθεση εναντίον της χώρας μας δεν θα είναι χωρίς απάντηση».

07:34 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι 10 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο 10 στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε περιστατικό στη Λωρίδα της Γάζας χθες, κατά το οποίο δύο κτίρια κατέρρευσαν μετά από μεγάλη έκρηξη, ενώ ένα τανκ χτυπήθηκε πιθανόν από RPG.

Ο θάνατός τους ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών στην επίγεια επίθεση κατά της Χαμάς σε 208, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία θεωρούνται από μερίδα του ισραηλινού Τύπου, υποτιμημένα.

Πρόκειται για μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις στον τρίμηνο πόλεμο κατά της Χαμάς, αναφέρει το Reuters.

07:26 Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει το αρχηγείο της Ερυθράς Ημισελήνου στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε βλήματα πυροβολικού εναντίον της έδρας της  Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, αναφέρει η οργάνωση.

Η PRCS έγραψε στο X ότι οι βομβαρδισμοί συνέπεσαν με «έντονα πυρά από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που αναζήτησαν ασφάλεια στις εγκαταστάσεις μας».

Το Χαν Γιουνίς έχει δεχθεί συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι προσπαθεί να εξολοθρεύσει τους μαχητές της Χαμάς στην πόλη.

07:23 «Η Χαμάς βρίσκεται σε «πρώιμο στάδιο» επανάκτησης του ελέγχου στη βόρεια Γάζα»

Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες βρίσκονται πιθανότατα στα «πρώτα στάδια της ανασυγκρότησης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων τους» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν δύο στρατιωτικές δεξαμενές σκέψης.

Στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης για τον πόλεμο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ και το Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μειώσει το «αποτύπωμά» τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας από τις 31 Δεκεμβρίου, επιτρέποντας την επανεμφάνιση «κυβερνητικών δομών που υποστηρίζονται από τη Χαμάς» σε ορισμένες περιοχές.

Ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς του νότου, αφού κήρυξαν ότι βασικές περιοχές του βορρά «εκκαθαρίστηκαν» από τις κύριες μαχητικές δυνάμεις της Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι μαχητές «ανασυγκροτούνται και πάλι στρατιωτικά» στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

«Η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές αμφισβητούν ήδη τις ισραηλινές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, γεγονός που δείχνει ότι η Χαμάς ανασυγκροτεί κάποιες από τις στρατιωτικές της δυνατότητες», ανέφεραν το ISW και το CTP.

07:17 CNN: Το Ισραήλ προσφέρει στους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα εξορία με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ πρότεινε μια συμφωνία με τη Χαμάς, σύμφωνα με την οποία η ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης που εδρεύει στη Γάζα θα μπορούσε να περάσει με ασφάλεια από τη Λωρίδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το CNN. Το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου επικαλείται δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τις τρέχουσες διεθνείς συζητήσεις.

07:08 Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ λέει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα «ως όπλο» κατά του πληθυσμού της Γάζας

Ο Michael Fakhri, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην σίτιση, δήλωσε ότι όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Γάζα δεν λαμβάνουν επαρκή διατροφή και κινδυνεύουν από μόνιμες σωματικές και γνωστικές βλάβες.

«Δεν έχουμε ξαναδεί 2,2 εκατομμύρια πολίτες να πεινάνε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτόν τον βαθμό πείνας να χρησιμοποιείται ως όπλο τόσο γρήγορα και τόσο ολοκληρωτικά», δήλωσε ο Fakhri στο Al Jazeera.

«Δεν συμβαίνει τυχαία. Η πείνα, όπου κι αν συμβαίνει, είναι πάντα αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και αυτό συμβαίνει και εδώ», δήλωσε ο Fakhri.

«Υπήρξε ένας αποκλεισμός 16 ετών πριν από αυτό. Έτσι, ακόμη και πριν από τον πόλεμο, οι μισοί από τους ανθρώπους στη Γάζα είχαν έλλειψη τροφίμων και το 80% εξαρτιόταν από τη βοήθεια», είπε.

«Τότε [το Ισραήλ] επιβάλλει πολιορκία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη συνέχεια καταστρέφει τις πολιτικές υποδομές. Έτσι, το Ισραήλ κατέστρεψε νοσοκομεία, σπίτια, δρόμους, καθιστώντας την καθημερινή ζωή αδύνατη. Και τέλος, αυτό για το οποίο λαμβάνω αναφορές είναι η καταστροφή του ίδιου του συστήματος διατροφής», πρόσθεσε.

06:59 «Αυξάνεται η αποφασιστικότητά μας» λένε οι Χούθι μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ- Βρετανίας στην Υεμένη

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πραγματοποίησαν τη Δευτέρα έναν πρόσθετο γύρο επιδρομών εναντίον των Χούθι της Υεμένης για τη στοχοποίηση της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα» ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, συμπληρώνοντας ότι στοχοθετήθηκαν, ένας υπόγειος χώρος αποθήκευσης, πύραυλοι και άλλες στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι.

Το Πεντάγωνο περιέγραψε λεπτομερώς τα οκτώ νέα πλήγματα σε κοινή δήλωση με τη Βρετανία, καθώς και από την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και την Ολλανδία, οι οποίες υποστήριξαν την τελευταία στρατιωτική δράση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτά τα πλήγματα ακριβείας έχουν ως στόχο να διαταράξουν και να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες που χρησιμοποιούν οι Χούθι για να απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο και τις ζωές αθώων ναυτικών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αλλά για τον Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, ανώτερο στέλεχος του κινήματος των ανταρτών Χούθι, τα πλήγματα αυτά δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά «να αυξάνουν την αποφασιστικότητα του υεμενίτικου λαού να αναλάβει τις ηθικές και ανθρωπιστικές ευθύνες του έναντι των καταπιεσμένων της Λωρίδας της Γάζας».

 06:50 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν θα επανεξετάσει υπόθεση κατά παλαιστινιακής ομάδας δικαιωμάτων

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να μην εκδικάσει την υπόθεση του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου (JNF) κατά της Αμερικανικής Εκστρατείας για τα Παλαιστινιακά Δικαιώματα (USCPR), ανακοίνωσε το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα.

Το JNF είχε ισχυριστεί ότι το USCPR παρείχε «υλική υποστήριξη» στην «τρομοκρατία» για δραστηριότητες όπως το κίνημα για το μποϊκοτάζ, την αποεπένδυση και τις κυρώσεις (BDS) και για τη Μεγάλη Πορεία Επιστροφής του 2018.

Η υπόθεση είχε ήδη απορριφθεί από δύο κατώτερα δικαστήρια, με δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του JNF ως «μη πειστικούς», σε γνωμοδότηση του Μαρτίου 2021.

«Το μήνυμα της USCPR είναι δικαιοσύνη για όλους και τέλος στη χρηματοδότηση της γενοκτονίας», δήλωσε ο Ahmad Abuznaid, εκτελεστικός διευθυντής της USCPR, σε δήλωσή του.

«Δεν υπάρχει καμία μήνυση στον κόσμο που μπορεί να μας σταματήσει από το να προωθήσουμε τα αιτήματά μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

06:41 Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε έκθεση αυτοκινήτων κοντά στη Ραμάλα

Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε εκθετήριο αυτοκινήτων κοντά στο χωριό Beitin, ανατολικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το Al Jazeera, επικαλούμενο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επίσης απόψε επιδρομές σε ολόκληρη την πόλη της Ναμπλούς, μεταξύ άλλων στη γειτονιά Άκαμπα της Παλιάς Πόλης, στην περιοχή της Ανατολικής Αγοράς και στον καταυλισμό Μπαλάτα ανατολικά της πόλης.

Στην πόλη Τουλκαρέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τη σύζυγο και την αδελφή ενός καταζητούμενου Παλαιστίνιου σε μια προσπάθεια να τον πιέσουν να παραδοθεί, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Επιδρομές αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Shuyoukh, βόρεια της Χεβρώνας, και στην πόλη Yamoun, δυτικά της Τζενίν.

06:34  Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 65 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας τη Δευτέρα, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις στην πόλη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα ή MSF) αναφέρουν ότι το προσωπικό του νοσοκομείου Nasser στο Khan Younis λέει ότι αισθάνεται το «έδαφος να τρέμει» καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντείνονται.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, πλήττοντας την πρωτεύουσα Σαναά και άλλες περιοχές.
  • Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δηλώνει ότι έπληξε «τρομοκρατικές υποδομές και παρατηρητήρια» που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στα χωριά Λέιντα και Ιταρούν στο νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ έπληξε επίσης μια «στρατιωτική δομή» της Χεζμπολάχ στην περιοχή Majdal Salem
  • Το Axios αναφέρει ότι το Ισραήλ προτείνει δίμηνη εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα και ενός απροσδιόριστου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων.
  • Η πρόταση των ΗΠΑ για την οποία μεσολάβησε ο Άντονι Μπλίνκεν σε Αραβικά κράτη για τον τερματισμό του πολέμου, διαβιβάστηκε επίσημα στο Ισραήλ. Πέντε αραβικά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία (σ.σ. Κατάρ και ΗΑΕ θεωρούνται από αναλυτές μέσα σε αυτά), διαβίβασαν στο Ισραήλ μια πρόταση για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας και τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
  • Αξιωματούχος της Χαμάς προειδοποιεί ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα είναι «επικίνδυνα καταστροφικές» και καλεί τις διεθνείς ομάδες και οργανισμούς να πιέσουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να επιτρέψουν την παροχή βοήθειας στην περιοχή.

Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024