Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι μαρτυρά για την Εποχή του Λίθου μια προϊστορική μασημένη τσίχλα

Τι μαρτυρά για την Εποχή του Λίθου μια προϊστορική μασημένη τσίχλα

H μασημένη ρητίνη σημύδας θυμάται την ποικιλία του μεσολιθικού μενού.

Ήταν ένα κρύο σκανδιναβικό πρωινό σαν όλα τα άλλα όταν ένα νεαρό αγόρι με σοβαρό πρόβλημα ουλίτιδας έκατσε να απολαύσει ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα.

Μετά, άρχισε να μασάει ένα κομμάτι ρητίνης από σημύδα, ένας ευχάριστος τρόπος να περάσει την ώρα του και ταυτόχρονα να μαλακώσει το ρετσίνι για να το χρησιμοποιήσει ως κόλλα στα βέλη του.

Περίπου 10.000 χρόνια αργότερα, η προϊστορική μασημένη τσίχλα (στην εικόνα εμφανίζεται ανάμεσα στα εκμαγεία της σε πλαστελίνη) θυμάται ακόμα το αγόρι και τα παχυντικά φαγητά του.

Η εξέταση μορίων DNA που ανακαλύφθηκαν παγιδευμένα στο ρετσίνι αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι της σκανδιναβικής χερσονήσου τη Μεσολιθική Εποχή απολάμβαναν συχνά κρέας ελαφιού, πέστροφες και φουντούκια, αναφέρει διεθνής ομάδα ερευνητών.

Κάποτε στη Σουηδία

Τα κομμάτια ρητίνης με αποτυπώματα από ανθρώπινα δόντια είχαν ανακαλυφθεί πριν από 3-0 χρόνια στο σουηδικό νησί του Ορούστ, το οποίο βρίσκεται στη δυτική ακτή της Σκανδιναβίας βόρεια του Όσλο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν απομονώσει DNA τριών ανθρώπων από την ρητίνη. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Scientific Reports προσφέρει τώρα μια μια πληρέστερη εικόνα.

«Χρειάστηκε να εφαρμόσουμε υπολογιστικά αναλυτικά εργαλεία για να απομονώσουμε τα επιμέρους είδη» αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Άντρες Αραβένα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Εκτός από τρόφιμα, η προσπάθεια αποκάλυψε ότι ένα από τα τρία άτομα που είχαν μασήσει τις τσίχλες, μια έφηβη, έπασχε από σοβαρή περιοδοντίτιδα.

«Υπάρχει ένας πλούτος αλληλουχιών DNA στη μασημένη μαστίχα. Μέσα της βρήκαμε βακτήρια που γνωρίζουμε ότι συνδέονται με περιοδοντίτιδα» λέει ο δρ Έμρα Κιρντόκ του Πανεπιστημίου της Μερσίνας στην Τουρκία, επίσης μέλος της ομάδας.

Η μελέτη «προσφέρει ένα στιγμιότυπο της ζωής μιας μικρής ομάδας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στη δυτική ακτή της Σκανδιναβίας» σχολιάζει ο Άντερς Γκέτεστρεμ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

«Το θεωρώ καταπληκτικό. Υπάρχουν κι άλλες καθιερωμένες μέθοδοι για τη μελέτη της διατροφής την Εποχή του Λίθου, εδώ όμως γνωρίζουμε ότι αυτοί οι έφηβοι έτρωγαν ελάφι, πέστροφα και φουντούκια στη δυτική ακτή της Σκανδιναβίας πριν από 9.700 χρόνια, και ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε σοβαρό πρόβλημα με τα δόντια του».

Must in

Ποιος Ναν; Η άμυνα ήταν όλα τα λεφτά

Η άμυνα είναι αυτή που έδωσε πέρυσι τον Ευρωπαϊκό τίτλο στον Παναθηναϊκό και αποτελεί τη δοκιμασμένη συνταγή και για φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο