Η γυναικεία ενδυνάμωση αρωγός στη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Η σημαντικότητα της γυναικείας ενδυνάμωσης φαίνεται στο σύνολο της ιδιωτικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής.
Αν και θα περίμενε κανείς ότι εν έτει 2024 θέματα όπως η ισότητα των φύλων θα ήταν από καιρό λυμένα, βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα κρατικών και διεθνών θεσμών και οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης γίνεται λόγος για τη γυναικεία ενδυνάμωση που αποτελεί έναν ευρύ όρο που περιλαμβάνει το σύνολο των πτυχών της ζωής των γυναικών, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ισότιμου ρόλου στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Όπως διαβάζουμε στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η γυναικεία ενδυνάμωση είναι μία διαδικασία με την οποία οι γυναίκες αποκτούν δύναμη και τον έλεγχο της ζωή τους, τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις που τις αφορούν, καθώς και την ικανότητα να προχωρούν σε στρατηγικές επιλογές.
Αυτό σημαίνει επιπλέον ότι θα πρέπει οι γυναίκες να φροντίσουν για την ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους, τη γνώση των πολιτικών ισότητας των φύλων γιατί η γνώση είναι δύναμη και προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε διεκδίκηση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάθε γυναίκα την αξία και τις δυνατότητές της, όπως και το δικαίωμά της στην επιλογή και στην πρόσβαση σε ευκαιρίες και πόρους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει με επιτυχία στον έλεγχο της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής της, όπως και την ικανότητά της να συμμετέχει σε διαδικασίες κοινωνικής αλλαγής προς όφελός της.
.
.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται κατανοητή η αξία της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της αυξημένης πρόσβασης σε πόρους, της διεκδίκησης αλλαγών εκείνων των δομών που αναπαράγουν τις έμφυλες ανισότητες ως παράγοντες ενδυνάμωσης των γυναικών.
Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο Πέμπτος Στόχος των Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων (ΒΑΣ) των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρεται ακριβώς έτσι: Επιτεύξτε την Ισότητα των Φύλων και Ενδυναμώστε όλες τις Γυναίκες και τα Κορίτσια. Εδώ μπαίνει άλλη μία διάσταση της σημαντικότητας της γυναικείας ενδυνάμωσης και στο πως αυτή συνδέεται με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που αποτελεί καθολική επιταγή. Στον στόχο αυτό μάλιστα γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που συνεχίζει να θλίβει με συχνά αποτρόπαια περιστατικά τις σύγχρονες κοινωνίες.
Η ενδυνάμωση υπό αυτήν την έννοια είναι ένα εργαλείο για τις γυναίκες προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους σε όλα τα πεδία δράσης, ώστε να καταφέρουν να γίνουν περισσότερο ανεξάρτητες και ικανές να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε κακώς κείμενο διαδραματίζεται εις βάρος τους.
Μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή είναι καθοριστικός, δεδομένου ότι διέπονται από χαρακτηριστικά όπως η ενσυναίσθηση, η φροντίδα, η αφοσίωση αλλά και η ανθεκτικότητα, στοιχεία απαραίτητα σε περιόδους κρίσης και κινδύνου.
Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας, όλοι και όλες μας, να συνεχίσουμε τον αγώνα εξάλειψης όλων των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες στην πολιτική, την οικονομία, την εργασία και την εκπαίδευση.
Γίνεται κατανοητό λοιπόν το πόσο σημαντικό στοιχείο της γυναικείας ενδυνάμωσης είναι η συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων. Η γνώση λοιπόν και η ουσιαστική κατανόηση των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στις γυναίκες σε διάφορους τομείς ζωής είναι απαραίτητη.
Πρώτα από όλα η αναγνώριση της ισότητας μεταξύ των φύλων καθιστά σαφές αφενός το δικαίωμα σε ισότιμη μεταχείριση και ευκαιρίες, αφετέρου στην αναγνώριση των ανισοτήτων και την επικείμενη διόρθωσή τους. Το δικαίωμα επίσης στην οικονομική ανεξαρτησία που περιλαμβάνει την ίση αμοιβή, όπως και την πρόσβαση σε ευκαιρίες οικονομικές και επαγγελματικής ανέλιξης.
Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τις πρακτικές διαφόρων εταιρειών ως προς αυτήν την κατεύθυνση και σε αυτό υπάρχει ένας δείκτης με την υπογραφή της Bloomberg.
Γνώρισε το Bloomberg Gender Equality Index (GEI)
Το Bloomberg Gender-Equality Index (GEI) είναι ένα δείκτης που αναπτύχθηκε από τη διεθνή εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Bloomberg, με στόχο τη μέτρηση και αξιολόγηση των πρακτικών ισότητας των φύλων σε εταιρείες. Ο δείκτης αυτός προβάλλει τις εταιρείες που δεσμεύονται στην προώθηση της ισότητας των φύλων σε πολλαπλά επίπεδα του οργανισμού.
Συγκεκριμένα, λαμβάνει υπόψη του διάφορα κριτήρια για την αξιολόγηση της δέσμευσης των εταιρειών στην ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένων του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες προσλαμβάνουν και προάγουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, τις ίσες αμοιβές, τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και ανάπτυξη, στα προγράμματα που προωθούν την ισότητα των φύλων όπως και στις πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της ευεξίας των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί σχετικά, τα ετήσια αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα προκειμένου να προβάλλονται οι καλές πρακτικές που προωθούν την ισότητα των φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέραν των οικονομικών – επαγγελματικών δικαιωμάτων, πολύ σημαντικά είναι και αυτά στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και επιλογή.
Η συνειδητοποίηση επίσης των δικαιωμάτων για την ίση πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες και πολλά ακόμα.
Η γνώση αυτή ενισχύει την κοινωνική συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων αλλά και τη συνολική κοινωνική ευαισθητοποίηση που συμβάλλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος γύρω από θέματα ισότητας και δικαιοσύνης.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι είναι ένας άλλος τρόπος για να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία όλοι μας έχουμε καθήκον να τα προωθούμε, και δεν θα έχει λάθος.
Εν κατακλείδι, η συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για την προώθηση της γυναικείας ενδυνάμωσης, επιτρέποντας στις γυναίκες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της ζωής τους, ενώ παράλληλα συνδράμει στον αγώνα για ένα μέλλον με ισότητα και δικαιοσύνη.
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Aμαλιάδα: «Επειδή ήταν μόνη της με τα παιδιά είναι δολοφόνος;» ρωτά η γιαγιά της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Η Αθήνα απαντά με χάρτες
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Eίχα καταθέσει από την πρώτη στιγμή πώς έγιναν τα πράγματα»
- Αμαλιάδα: Πέντε νεκρά παιδιά ζητούν δικαίωση