Oι λόγοι που αξίζει να εκπαιδευτείτε μαζί με τον σκύλο σας
Η εκπαίδευση του σκύλου είναι σημαντική, τόσο για τον κηδεμόνα όσο και για το φιλαράκι του. Μάθετε γιατί αξίζει τον κόπο να εκπαιδευτείτε με τον σκύλο σας
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Με την εκπαίδευση ο σκύλος έχει καλύτερη επικοινωνία με τον κηδεμόνα του και διαμορφώνει έναν ισορροπημένο χαρακτήρα.
Παράλληλα, ο κηδεμόνας μαθαίνει να κατανοεί τη φύση και τις ανάγκες του αγαπημένου του φίλου.
«Από τη στιγμή που έχουμε αποφασίσει να βάλουμε στη ζωή μας και στο σπίτι μας έναν σκύλο, θα πρέπει να του προσφέρουμε ό,τι έχει ανάγκη.
Για να έχουμε μια αρμονική συμβίωση, θα πρέπει να εκπαιδευτούμε μαζί του, έτσι ώστε να βάλουμε τις σωστές βάσεις. Όσο απαραίτητη είναι η εκπαίδευση των παιδιών, άλλο τόσο είναι και των σκύλων, αλλά και των κηδεμόνων τους», τονίζει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και ανθρώπων, Δημήτρης Κανάκης.
Οι λόγοι που κάνουν απαραίτητη την εκπαίδευση του σκύλου
Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη, το σημαντικότερο είναι η επικοινωνία που χτίζουμε μαζί του. Μελετάμε, παρατηρούμε και μαθαίνουμε τη
«γλώσσα του σώματος» των σκύλων – σήματα ηρεμίας.
Η εκπαίδευση μάς βοηθάει να αντιμετωπίσουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου μας
Με την εκπαίδευση κατανοούμε τις ξεχωριστές ανάγκες που έχουν οι σκύλοι, και εστιάζουμε στον δικό μας σκύλο.
«Κάτι που πρέπει να καταλάβουμε, είναι πως, ναι μεν όλοι οι σκύλοι έχουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, αλλά οι ανάγκες αλλάζουν από σκύλο σε σκύλο. Δεν είναι όλοι ίδιοι, οπότε πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως ξεχωριστές προσωπικότητες.
Ένα, επίσης, πολύ βασικό κομμάτι στο οποίο βασίζεται η εκπαίδευση, είναι η πρόληψη», επισημαίνει ο κ. Κανάκης.
Επισημαίνει ότι η εκπαίδευση του κουταβιού αρχίζει από την πρώτη μέρα που έρχεται στο σπίτι, με σκοπό να προλάβουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε σωστά καταστάσεις, ώστε να αποφύγουμε λάθη, που θα τραυματίσουν, είτε σωματικά είτε ψυχικά, τον σκύλο μας.
Με αυτόν τον τρόπο θέτουμε από την αρχή τις σωστές βάσεις και κατευθύνουμε το κουτάβι μας στον δρόμο που έχουμε ορίσει.
«Φυσικά, στην καθημερινότητα μας δεν κυλάνε πάντα όλα ομαλά, και όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες, που μπορεί, πολύ εύκολα, να χαλάσουν μέσα σε μια στιγμή αυτό που χτίζουμε καιρό.
Κάπως έτσι μπορεί να προκύψει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου μας», διευκρινίζει ο κ. Κανάκης.
Ανεπιθύμητες συμπεριφορές
Ένας ακόμη λόγος, λοιπόν, που η εκπαίδευση μάς βοηθάει, είναι για να αντιμετωπίσουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Κανάκης επισημαίνει ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούμε όρους όπως «προβληματική συμπεριφορά» ή «ανεπιθύμητη συμπεριφορά». Και διευκρινίζει ότι, στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται για λόγους κατανόησης. Με αυτές τις εκφράσεις δείχνουμε ότι δεν αρέσει σε εμάς κάτι που κάνει ο σκύλος μας.
Εκείνος, μέσα από αυτές τις συμπεριφορές, προσπαθεί, απλά, να μάς επικοινωνήσει τα συναισθήματα του.
«Δεν έχει να κάνει, λοιπόν, με το τι εμείς θεωρούμε σωστό ή λάθος, αλλά με το τι βιώνει ο σκύλος μας. Οπότε, δεν πάμε να «διορθώσουμε» τον σκύλο σαν να είναι εργαλείο, αλλά να τον κατανοήσουμε και να τον βοηθήσουμε. Ό,τι ακριβώς κάνει και η ψυχοθεραπεία σε εμάς: δεν μας διορθώνει, αλλά μας βοηθάει.
Με ποια κριτήρια επιλέγουμε εκπαιδευτή
«Δεν φτάνει, απλά, να βρούμε έναν εκπαιδευτή και να ξεκινήσουμε μαζί του. Πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή του εκπαιδευτή και στις μεθόδους που χρησιμοποιεί. Όπως θα διαλέγαμε έναν δάσκαλο για το παιδί μας, έτσι θα φροντίσουμε να επιλέξουμε και τον εκπαιδευτή του σκύλου μας», τονίζει ο κ. Κανάκης.
Είναι σημαντικό, όπως λέει, να γνωρίζουμε αν είναι απόφοιτος κάποιας σχολής, και να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που μας δίνει. Το γεγονός πως δηλώνει κάποιος «ειδικός», δεν σημαίνει πως είναι, κιόλας. Μερικές πληροφορίες, που θα μάς βοηθήσουν να αξιολογήσουμε την καταλληλότητα, ή όχι, του εκπαιδευτή που έχουμε επιλέξει, είναι οι εξής:
1. χρήση βίας, είτε σωματικής είτε ψυχολογικής,
2. χρήση «εργαλείων» όπως πνίχτης (αλυσίδα/θηλιά/με καρφιά) ή κολλάρο με ρεύμα/δόνηση
3. διόρθωση με πνίξιμο/τραβήγματα με το λουρί
4. αν τον ακούσουμε να μιλάει για κυριαρχία/αρχηγία. Να μάς λέει πως εμείς είμαστε οι αρχηγοί της αγέλης
Είναι μερικές από τις πολλές πληροφορίες που θα μας πείσουν πως ο συγκεκριμένος είναι εντελώς ακατάλληλος.
Ο σωστός εκπαιδευτής θα μιλήσει για τη «γλώσσα του σώματος», την επικοινωνία, τις ανάγκες του σκύλου. Για τον σωστό τρόπο προσέγγισης, που βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στην ενίσχυση των επιθυμητών συμπεριφορών μέσω της επιβράβευσης.
Κατανοούμε τον σκύλο μας και συμβιώνουμε αρμονικά μαζί του
«Για να είναι ένας σκύλος ευτυχισμένος μαζί μας, δεν αρκεί λίγη αγάπη, φαγητό και νερό. Καθώς τον βάλαμε στον κόσμο μας, είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε στον δικό του κόσμο», επισημαίνει ο κ. Κανάκης και συμπληρώνει: «Μόνο έτσι θα τον κατανοήσουμε και θα έχουμε μια αρμονική συμβίωση μαζί του. Αρκεί, φυσικά, να βρούμε τον κατάλληλο άνθρωπο που θα μας καθοδηγήσει σωστά».
* Ο κύριος Δημήτρης Κανάκης είναι επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της σχολής «Fun Dog Trainers Academy». Η αγάπη του για τα ζώα ξεκινά από την παιδική του ηλικία. Σκοπός του, να βοηθά κηδεμόνες και σκύλους, έτσι ώστε να αναπτύξουν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και σεβασμού. Και, όπως υποστηρίζει: «έκανα επάγγελμα αυτό που αγαπώ περισσότερο στη ζωή μου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις