Ευρωβουλευτές: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης να σταματήσει τη «βιομηχανία» των αγωγών – Πρώτος θα καθίσει στο σκαμνί
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης αξιώνει υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση για αναφορές σε ρεπορτάζ τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση των υποκλοπών
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Ευρωβουλευτές ζητούν ο Γρηγόρης Δημητριάδης να σταματήσει τη «βιομηχανία» των αγωγών που καταθέτει εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, με τις οποίες αξιώνει υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση για αναφορές σε ρεπορτάζ τους τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση των υποκλοπών.
Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Σοσιαλιστές στο πλευρό των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης
Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Σοσιαλιστές στέκονται στο πλευρό των εν λόγω δημοσιογράφων και των εν λόγω μέσων ενημέρωσης και απέναντι σε αυτό που σε όλη την Ευρώπη ονομάζεται «στρατηγική αγωγή» εναντίον των δημοσιογράφων (SLAPP). Αύριο, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 9 το πρωί, στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στο κτήριο 4 και την αίθουσα 1, δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης έρχονται αντιμέτωποι με την αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον τους ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Πρώτον, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» («Εφ.Συν.»), από τη συγκεκριμένη εφημερίδα ζητά 250.000 ευρώ, από τους οι Reporters United 150.000 ευρώ, από τον Θανάση Κουκάκη 150.000 ευρώ και από το Tvxs.gr 550.000 ευρώ. Όμως, εκτός από τα παραπάνω, ζητά και συνολικά 3,3 εκατομμύρια ευρώ από τέσσερα στελέχη της «Εφ.Συν.» και τρεις δημοσιογράφους των Reporters United.
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λοιπόν, εκφράζουν την υποστήριξή τους σε αυτούς τους δημοσιογράφους και σε αυτά τα μέσα ενημέρωσης. «Την τελική απόφαση θα τη λάβει το δικαστήριο, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η υπόθεση θα καταπέσει», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Σοφί Ιντ’ Βελτ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να απευθύνει αυτήν την έκκληση στον Δημητριάδη και την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πιέσει τον Δημητριάδη να αποσύρει την αγωγή του», τόνισε.
«Ο κ. Δημητριάδης είναι ο μάλλον ο πρώτος που θα καθίσει στο σκαμνί»
Επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των πολλαπλών αγωγών που έχει καταθέσει εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης ο Γρηγόρης Δημητριάδης, κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και μέλος της ευρωομάδας The Left Στέλιος, Κούλογλου.
Ο ευρωβουλευτής ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει εάν ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του κράτους δικαίου και τα αυξημένα κρούσματα αγωγών SLAPP στην Ελλάδα, καλώντας την επίσης να διευκρινίσει, δεδομένου ότι οι υποκλοπές είχαν επεκταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, τι πρόσθετα μέτρα θα πάρει για την προστασία των εκλεγμένων ευρωβουλευτών και των δημοσιογράφων.
«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι χωρίς αμφιβολία το πρόσωπο που συμβολίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών»
Σε δήλωσή του προς την «Εφ.Συν.», ο ευρωβουλευτής της ευρωομάδας της Αριστεράς, επισήμανε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης «είναι χωρίς αμφιβολία το πρόσωπο που συμβολίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τώρα βάλθηκε να γίνει και ο πρώτος Έλληνας πολιτικός-σύμβολο των SLAPP».
Και σημειώνει ότι «στην πραγματικότητα, οι αγωγές του εναντίον ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης όπως η “Εφ.Συν.”, οι Reporters United, ο Θ. Κουκάκης και τελευταία το Tvxs.gr, είναι ο ορισμός των SLAPP, των καταχρηστικών αγωγών εναντίον δημοσιογράφων με στόχο τον εκφοβισμό και την οικονομική τους εξουθένωση. Στις αγωγές του, ο ανιψιός του πρωθυπουργού ζητάει υπέρογκα ποσά που οι εναγόμενοι δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους. Μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια…».
Και τονίζει ότι «όπως συμβαίνει παραδοσιακά με την ελληνική δεξιά, ο κ. Δημητριάδης πάσχει από επαρχιωτισμό. Όμως στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εδώ και αρκετά χρόνια, αγωνιζόμαστε ευρωβουλευτές από διαφορετικές ομάδας για νομοθεσία που θα προστατεύει τη δημοσιογραφία από τους διεφθαρμένους και αδίστακτους πολιτικούς.
»Υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη, η anti-SLAPP οδηγία που υιοθετήθηκε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, προβλέπει ότι σε περίπτωση καταχρηστικής αγωγής, ο ενάγων υποχρεούται να καλύπτει το σύνολο των δικαστικών εξόδων, συμπεριλαμβανομένης της νομικής εκπροσώπησης του εναγομένου. Θα πληρώνει αποζημίωση στα θύματα, ενώ θα του επιβάλλονται κυρώσεις από το δικαστήριο». «Ο κ. Δημητριάδης είναι ο μάλλον ο πρώτος που θα καθίσει στο σκαμνί», καταλήγει.
«Ακόμη περιμένουμε δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ»
Χθες, στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσιάστηκε το βιβλίο του γιου της δολοφονημένης δημοσιογράφου από τη Μάλτα, της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιθία. Η υπόθεσή της υπήρξε η αρχή για τη θεσμοθέτηση οδηγίας κατά των SLAPPs σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία τώρα πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη.
«Όπως και στην περίπτωση της Μάλτας, καλούσαμε ως Ευρωκοινοβούλιο να αποσυρθούν όλα τα SLAPPs κατά της Ντάφνε, έτσι πρέπει να κάνουμε και τώρα ως Ευρωβουλή. Όλοι οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο του Predator, την κατάχρηση και την εξαγωγή του παράνομου λογισμικού, έκαναν μια εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά, έναν εξονυχιστικό έλεγχο που ωφελεί τη Δημοκρατία», συμπλήρωσε η Σοφί Ιντ’ Βελτ. Μόνο που το Ευρωκοινοβούλιο σιωπά, αφού το κόμμα της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αποφεύγει να σχολιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Το ΕΛΚ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με το κράτος δικαίου και τις αρχές που υποστηρίζει. Δεν πάνε μαζί η υποστήριξη του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας και των SLAPPs. Θα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαροι ακόμα και αν πρόκειται για μια κυβέρνηση που πρόσκειται στο ΕΛΚ», λέει χωρίς να μασάει τα λόγια της. «Θυμάμαι τη Ρομπέρτα Μέτσολα να πρωτοστατεί στην αρμόδια επιτροπή LIBE που ήταν μέλος τότε για τις υποθέσεις SLAPP στη Μάλτα. Είχε πολύ σημαντικές απόψεις. Γιατί όχι και σε αυτήν την περίπτωση;», τόνισε.
Αντίστοιχη τοποθέτηση είχε κάνει στην Ολομέλεια και ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών από τη Μάλτα, Σάιρους Ένγκερερ. «Επειδή η κυβέρνηση της Ελλάδας ανήκει στη Δεξιά, το ΕΛΚ μίλησε διαφορετικά από τον τρόπο που μιλάει για τη Μάλτα. Γιατί το ΕΛΚ ενδιαφέρεται για το κράτος δικαίου μόνο στις χώρες που δεν έχει την εξουσία; Έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αυτό είναι υποκρισία», είχε πει.
Αλλά και η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Γκουεντολίν Ντελμπός-Κορφίλντ, ήταν πολύ αυστηρή στην τοποθέτησή της κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι είναι πολύ καλά ενημερωμένη για τις εξελίξεις στη χώρα.
«Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εργάζομαι για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ανησυχώ ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται με κυβερνήσεις κρατών-μελών με αυταρχικές τάσεις όπως η Ουγγαρία: ποινικοποίηση μεταναστών, απειλές κατά δημοσιογράφων και εικαζόμενη χρήση spyware από την κυβέρνηση προς αντιπάλους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γκουεντολίν Ντελμπός-Κορφίλντ.
«Το 2023, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα ήρθε τελευταία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. του Δείκτη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Ακόμη περιμένουμε δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και πρέπει να αποσυρθεί επειγόντως η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε ο ανιψιός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», μας είπε.
«Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κόμματα των Πρασίνων θα συνεχίσουν να αγωνίζονται σκληρά για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία να εξασφαλίσουν ότι όλοι στην Ε.Ε. απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους» διαβεβαίωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις