Πολιτεία και Εκκλησία μετρούν τις δυνάμεις τους
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την κατάθεση και ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου οι δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές δοκιμάζουν τα όριά τους
Ενα βήμα πίσω κάνουν οι σκληροί της ΝΔ και αμβλύνουν τις γραμμές τους για τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ένα βήμα μπροστά κάνει η Ιεραρχία που βγάζει και απόφαση από την Ιερά Σύνοδο.
Οι δύο πόλοι, Πολιτεία και Εκκλησία, θα δοκιμάσουν τα όριά τους αν και πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε πως η Πολιτεία νομοθετεί.
Η παράξενη χορογραφία θα έχει κι άλλες πράξεις με τελική τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής εκεί πιθανώς στις 12 Φεβρουαρίου.
Οι δύο πόλοι, Πολιτεία και Εκκλησία, θα δοκιμάσουν τα όριά τους αν και πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε πως η Πολιτεία νομοθετεί.
Για την ακρίβεια εισηγείται τον νόμο η κυβέρνηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία και εκεί ψηφίζεται.
Η όλη στάση των δύο μερών πάντως ανασυνθέτει ακόμη και τη μεταξύ τους σχέση.
Κρατά χαμηλά τους τόνους, χωρίς να παρεκκλίνει από το πρόγραμμα
Της Ελένης Ευαγγελοδήμου
Παρεκκλίσεις δεν θα υπάρξουν ούτε από τις βασικές αρχές της προωθούμενης «ισότητας στον γάμο» και της «προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών», ούτε από τον προγραμματισμό του Μαξίμου σχετικά με την ψήφιση του νόμου στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, παρά τις ανατροπές προγράμματος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω νόσησής του από γρίπη Α Η1Ν1.
Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ιεράς Συνόδου τελικά δεν θα συμπέσουν χρονικά σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, καθώς η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς του στο Μαξίμου μετατίθεται για την Τετάρτη ή την Πέμπτη, με οριστική ακύρωση της μετάβασης του Μητσοτάκη σε Νέα Υόρκη και Σικάγο.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στόχος του Πρωθυπουργού είναι να συγκαλέσει τη συνεδρίαση αμέσως μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του, ώστε να μην εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα: έγκριση στο Υπουργικό εντός της εβδομάδας, δημόσια διαβούλευση και ψήφιση του νόμου στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, με ημερομηνία-στόχο τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.
Ταυτόχρονα, όσο κι αν κάποιοι γαλάζιοι δείχνουν ότι ποντάρουν σε «διορθώσεις» μετά τη διαβούλευση ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν από την τροχιά της αποχής ή της καταψήφισης, η κυβέρνηση δεν «ζυγίζει» τροποποιήσεις στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ενώ αναμένει στη Βουλή και… πύρινα «όχι» και ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Σε τρεις κατευθύνσεις
Συνολικά πάντως το Μαξίμου επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους σε τρεις κατευθύνσεις στη δημόσια σφαίρα.
Πρώτον στο εσωκομματικό μέτωπο.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, εκ των διαφωνούντων, επιμένει στις «ενωτικές» παρεμβάσεις, βγάζοντας στο προσκήνιο συνολικά τη «σημαντική» δουλειά της κυβέρνησης.
«Η Ελλάδα, από μια χώρα καθηλωμένη για δεκαετίες σε ιδεολογικές εμμονές, έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη σταθερότητας και αξιοπιστίας (…) Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε ενωμένοι με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε ενώπιον κομματικού ακροατηρίου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.
«Στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα δείχνει την πλήρη σύμπνοια που υπάρχει μέσα στη Νέα Δημοκρατία» εκτίμησε (Real Fm) ο υπουργός και αντιπρόεδρος της παράταξης Αδωνις Γεωργιάδης.
Δεύτερον «υποβαθμίζεται» η επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού.
«Δεν υπήρξε επίσπευση για ένα συγκεκριμένο θέμα. Επίκειται και συζήτηση ενός σημαντικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Και τρίτον οι χαμηλότεροι τόνοι αφορούν τη στάση της Εκκλησίας.
«Ούτε θέλουμε, ούτε είναι σωστό να μπούμε σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία και τους εκπροσώπους (…) Η κυβέρνηση κάνει τη δική της δουλειά όπως περιγράφεται στο πρόγραμμά της και από εκεί και πέρα θα κριθεί από τους πολίτες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς αυτή τη φορά να σηκώνει το γάντι ερωτηθείς για τοποθετήσεις ιεραρχών.
Στο Μαξίμου περιμένουν πάντως ότι οι «σκληροί» της Ιεραρχίας θα εισηγηθούν σήμερα στην Ιερά Σύνοδο να εκφραστεί έντονα η αντίθεση της Εκκλησίας, ενώ προδιαγράφονται κηρύγματα την ερχόμενη Κυριακή.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια