Τα μηνύματα Μητσοτάκη, η παρέμβαση Βορίδη, η επόμενη μέρα – 13 άρθρα για τα ομόφυλα ζευγάρια στο Υπουργικό
Ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ο υπουργός Επικρατείας – Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον «ιερό πόλεμο»
Στην τελική ευθεία βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη θεσμοθέτηση της «ισότητας στον γάμο», έναν νόμο με συνολικά 13 άρθρα, τα οποία συζητούνται αναλυτικά σήμερα (στις 12:00) στο Υπουργικό Συμβούλιο με εισηγητή τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.
Το νομοσχέδιο που προκαλεί πολλαπλές αναταράξεις στην κυβερνώσα παράταξη και όχι μόνο θα βγει στη δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά το Υπουργικό.
Η διάρκεια της διαβούλευσης επί συγκεκριμένων πια διατυπώσεων θα είναι (σίγουρα) μία εβδομάδα, αλλά δεν αναμένεται να τραβήξει χρονικά πολύ περισσότερο.
Στόχος, να ακολουθήσουν γρήγορα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες πιθανώς και στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να «ζυγίσει» τις βασικές προβλέψεις του νόμου – τον πολιτικό γάμο, την τεκνοθεσία και την αναγνώριση παιδιών που μεγαλώνουν σήμερα από ομόφυλα ζευγάρια.
Η ισότητα θα επεκταθεί, όπως λένε πληροφορίες, και σε άλλα ζητήματα. Ενδεικτικά, ένα από τα 13 άρθρα αφορά ουσιαστικά την επέκταση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω έκφρασης φύλου/χαρακτηριστικών φύλου και σε άλλους τομείς εκτός από τον εργασιακό (που προστατεύεται από το ενωσιακό δίκαιο). Θα επεκταθεί άρα η ισότητα και στην κοινωνική προστασία, στις φορολογικές διευκολύνσεις κ.ά.
Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί
Η προσοχή εστιάζεται σήμερα στα κυβερνητικά στελέχη, πρωτίστως στον Μάκη Βορίδη και τη στάση τους. Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει τα δικά του μηνύματά του χωρίς να παρεκκλίνει από τη μέχρι στιγμής «γραμμή» του για την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων παιδιών αλλά και δίχως να προτίθεται να κάνει (πολιτικές) κινήσεις εν βρασμώ σε ό,τι αφορά στελέχη του που διαφωνούν.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει στην παρούσα φάση ένα ενδοκυβερνητικό μέτωπο για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Αντίθετα, στην εισαγωγική τοποθέτησή του θα «σηκώσει» επικοινωνιακά και τις παρεμβάσεις του Γιώργου Φλωρίδη στη Δικαιοσύνη (νέος δικαστικός χάρτης).
Την «ισότητα στον γάμο» θα παρουσιάσει ο Σκέρτσος (αρμόδιος, κατά το πρόσφατο ΦΕΚ, συνολικά για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα) και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ο έτερος υπουργός Επικρατείας. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Μάκης Βορίδης δεν θα ρίξει λάδι στη φωτιά με τις διατυπώσεις του. Όμως ξεκάθαρα θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Στην κατεύθυνση αυτή θα ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση του όταν έρθει η ώρα στο κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα ο υπουργός σε συνομιλητές του επισημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος πάντως σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του ενώπιον κομματικού ακροατηρίου έχει εμφανιστεί ενωτικός για την κεντροδεξιά παράταξη. Στη λογική ότι υπάρχει όντως μια διαφωνία αλλά η μεγάλη εικόνα είναι η «σημαντική δουλειά» της κυβέρνησης και η «εμπιστοσύνη» στον Μητσοτάκη. «Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η κυβέρνηση» έλεγε χαρακτηριστικά προ ημερών. Μένει να φανεί αν σήμερα υπάρξει ενώπιον των υπουργών απάντηση του πρωθυπουργού στην τοποθέτησή του.
Η υφυπουργός
Ταυτόχρονα από τους υφυπουργούς προβληματίζει η Μαρία Κεφάλα, η οποία είναι βουλευτής Ιωαννίνων και κόρη ιερέα. Δεν πρόκειται μόνο για ένα στέλεχος που κρατά το χαρτοφυλάκιο της Οικογένειας και της Κοινωνικής Συνοχής, υπό την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να κρατά ανοιχτή την επιλογή και της αποχής αλλά και της καταψήφισης.
Με λίγα λόγια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν αποδώσει οι μέχρι στιγμής παρασκηνιακές ζυμώσεις. Οι ισορροπίες στην κυβέρνηση θα αποτυπωθούν πλήρως κατά τη ψήφιση του νόμου στην Ολομέλεια και τότε αναμένεται ο Μητσοτάκης να κινηθεί ή καλύτερα να δρομολογήσει κινήσεις, με δεδομένο ότι μπορεί, όπως λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες, ένας υπουργός να ψηφίζει ως βουλευτής κατά συνείδηση αλλά ταυτόχρονα ένα κυβερνητικό στέλεχος είναι περισσότερο δεσμευμένος σε μια συλλογική απόφαση.
Γαλάζιες αιχμές
Στο μεταξύ προς τον υπουργό Επικρατείας, την υφυπουργό Οικογένειας ή και άλλους κυβερνητικούς στη ζώνη των προβληματισμένων ή των διαφωνούντων, πηγαίνουν… γαλάζιες αιχμές που διατυπώνονται τελευταία και δημοσίως, χωρίς προφανώς να κατονομάζονται πρόσωπα. Ο Στέλιος Πέτσας είπε ουσιαστικά ότι είναι μονόδρομος η αποχώρηση ενός υπουργού από την κυβέρνηση, εφόσον δεν συμφωνεί με μια νομοθετική πρωτοβουλία.
Την ίδια θέση, δηλαδή ότι όποιος διαφωνεί φεύγει, έχουν εκφράσει ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης και οι βουλευτές Γιάννης Καλλιάνος και Νικήτας Κακλαμάνης.
«Κανένα σχόλιο»
Σε ό,τι αφορά τον «ιερό πόλεμο» της ιεραρχίας, η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την ομόφωνη αντίδραση. «Οι απόψεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές, κανένα άλλο σχόλιο» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στην Εκκλησία, αναγνωρίζοντας εξάλλου ότι δημιουργείται αρνητικό κλίμα αλλά και ότι ενόσω συνεχίζονται οι τριγμοί στο γαλάζιο οικοδόμημα, είναι δεδομένες οι πιέσεις μητροπολιτών προς τους βουλευτές. Όσο κι αν η ιεραρχία δεν πρόκρινε οργανωμένες λαοσυνάξεις, ουσιαστικά κάθε μητροπολίτης μπορεί να κινηθεί όπως θελήσει.
«Προφανώς η Πολιτεία νομοθετεί, αλλά αυτή η παράμετρος ούτε στερεί την ελευθερία του λόγου από την Εκκλησία ούτε απαλλάσσει την Εκκλησία από το καθήκον ενημέρωσης του πιστού λαού ούτε μπορεί να της υποδείξει σε τι συνίσταται η αμαρτία. Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται» ανέφερε μεταξύ άλλων η ιεραρχία μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Και αποφάσισε τη σύνταξη επιστολής με τις θέσεις της προς τους βουλευτές, αλλά και την ανακοίνωση των θέσεών της στους ναούς την ερχόμενη Κυριακή και τη διάθεση φυλλαδίου «προς τον λαό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις