«Η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία θα την κάνει ισχυρότερη από ποτέ», λέει ο Μπλίνκεν
Σε ανάρτηση του ο Άντονι Μπλίνκεν επικρότησε την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης
Σε ανάρτηση του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει τα πρωτόκολλα προσχώρησης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.»
Συγκεκριμένα, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε «Η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία θα την κάνει ισχυρότερη και πιο ενωμένη από ποτέ, αναφέρει σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
The United States applauds the Turkish parliament’s decision to approve the accession protocols for Sweden’s membership into @NATO. Sweden’s membership in the Alliance will make it stronger and more united than ever.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) January 24, 2024
Δόθηκε το «πράσινο φως» από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Υπέρ ψήφισαν 287 βουλευτές, κατά 55 και 4 λευκό σε σύνολο 600 μελών της τουρκικής βουλής.
Κατόπιν τούτου, το μοναδικό που απομένει είναι να υπογράψει το νομοσχέδιο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έπειτα να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εγκρίθηκε στις 26 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εισήχθη στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας από τις 16 Ιανουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει τεθεί σε ψηφοφορία.
- Κασσελάκης: Ένα συνέδριο εν κρυπτώ – Ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό κατάληψη – Τι του απαντούν κύκλοι της Κουμουνδούρου
- Αλμπέρ Καμύ και Ζαν-Πολ Σαρτρ – «Χαμένη» επιστολή δείχνει ότι ήταν φίλοι πριν γίνουν εχθροί
- «Παγωμένες» οι διαπραγματεύσεις Κβαρατσχέλια και Νάπολι για το νέο συμβόλαιο
- Ανησυχία δημάρχων: Φόβοι ότι η μεταρρύθμιση θα περιοριστεί μόνο στον εκλογικό νόμο
- Κατώτατος μισθός: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Τι αλλάζει
- Το 98% των εργοδοτών θεωρούν ότι η εκπαίδευση δεν προετοιμάζει σωστά για την αγορά εργασίας