Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Καταστράφηκε πυροδοτώντας 315 νάρκες το τελευταίο πανεπιστήμιο της πόλης – Οι αντιδράσεις

Γάζα: Καταστράφηκε πυροδοτώντας 315 νάρκες το τελευταίο πανεπιστήμιο της πόλης – Οι αντιδράσεις

Το τελευταίο πανεπιστήμιο που στέκονταν στη Γάζα ανατινάχθηκε με 315 νάρκες κίνηση που την κατέγραψαν σε βίντεο από drone το οποίο και δημοσίευσαν.

Οι πρόσφατες ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της κατεδάφισης του Πανεπιστημίου Ίσραα και του τυχαίου θανάτου στρατιωτών του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια πυροδότησης, έχουν κλιμακώσει τη μακροχρόνια σύγκρουση.

Το πανεπιστήμιο Ίσραα στη Γάζα καταστράφηκε ολοσχερώς όταν ο ισραηλινός στρατός πυροδότησε περισσότερες από 300 νάρκες εντός της πανεπιστημιούπολης του. Η επιθετική αυτή ενέργεια όχι μόνο κατεδάφισε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά επέφερε επίσης σοβαρό πλήγμα στην πολιτιστική και ακαδημαϊκή ζωή της παλαιστινιακής κοινότητας.

Τέτοιου τύπου ενέργειες χαρακτηρίζονται ως μια κατάφωρη απόπειρα πολιτιστικής γενοκτονίας

Η καταστροφή αυτού του πανεπιστημίου θεωρείται από πολλούς ως μέρος της ευρύτερης εκστρατείας του Ισραήλ για τη διάλυση των παλαιστινιακών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών υποδομών.

Οργανισμοί, πολιτικοί και πολίτες καταδίκασαν την ανατίναξη του τελευταίου πανεπιστημίου

Στη συνέχεια, οι παγκόσμιες επικρίσεις αυξήθηκαν, με υποστηρικτές των δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμούς να καταγγέλλουν τις ενέργειες του Ισραήλ. Ο Chris Hazzard, Ιρλανδός βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε το περιστατικό ως εθνοκάθαρση και όχι αυτοάμυνα. Αυτή η προοπτική απηχεί ένα αυξανόμενο συναίσθημα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής πολιτιστικής γενοκτονίας.

Οργανώσεις όπως το Διεθνές Κέντρο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής (IMEMC) χαρακτήρισαν αυτές τις ενέργειες ως μια κατάφωρη απόπειρα πολιτιστικής γενοκτονίας. Η πρόσφατη υπόθεση που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ περιλαμβάνει ως μέρος της καταγγελίας της την εξαφάνιση παλαιστινιακών πολιτιστικών μνημείων, όπως το πανεπιστήμιο Ίσραα. Η καταστροφή του πανεπιστημίου αποτελεί σημαντική απώλεια για τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ιστό της Γάζας.

Η εξάλειψη τέτοιων ιδρυμάτων δεν είναι μόνο μια φυσική απώλεια αλλά και μια συμβολική, καθώς αντιπροσωπεύει μια επίθεση στην παλαιστινιακή ταυτότητα και κληρονομιά. Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Γάζας εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα σε περιόδους συγκρούσεων.

Το πανεπιστήμιο καταστράφηκε παρότι δεν υπήρξε καμία καταγγελία από τον ισραηλινό στρατό για σχέσεις με επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Γιατί ήταν υπό ισραηλινή κατοχή. Μαζί με το πανεπιστήμιο ανατινάχθηκε και το εσωτερικό του μουσείο, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για κλοπές αρχαιοτήτων.

Πριν από την καταστροφή του, το πανεπιστήμιο είχε καταληφθεί από τον Ισραηλινό στρατό για περίπου 70 ημέρες

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πανεπιστήμιο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική βάση, μεταβάλλοντας το σκοπό του από εκπαιδευτικό ίδρυμα σε κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η κατοχή αυτή κορυφώθηκε με την τοποθέτηση και πυροδότηση 315 ναρκών, που οδήγησε στην πλήρη καταστροφή του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου, του μουσείου του, ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου και άλλων εγκαταστάσεων.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα, τόσο εντός όσο και εκτός της Γάζας, αντέδρασε έντονα στην καταστροφή του πανεπιστημίου Ίσραα.

Το πανεπιστήμιο Μπιρζάιτ, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καταδίκασε τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι έκλεψε αντικείμενα από το μουσείο του Ίσραα. Το περιστατικό αυτό έχει παρουσιαστεί ως μέρος του ευρύτερου στόχου του Ισραήλ να καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη και να συνεχίσει τις επιθέσεις στην εκπαίδευση και την πολιτιστική κληρονομιά στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά 94 ακαδημαϊκοί έχουν χάσει την ζωή τους, όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, υπάρχει κάλεσμα για ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ του Ισραήλ, ενώ αγνοούνται περισσότερες από 4.000 αρχαιότητες, εκ των οποίων οι 3.000 από το πανεπιστήμιο Ίσραα.

Must in

Με την Πεκς στο ΣΕΦ για το… θαύμα ο Ολυμπιακός

Μετά την ήττα (85-63) στην πρώτη «μάχη» των «32», στην έδρα της ουγγρικής ομάδας, ο Ολυμπιακός έχει δύσκολο έργο στη ρεβάνς του ΣΕΦ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο