Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Ζητείται χιούμορ!

Ζητείται χιούμορ!

Στις μέρες μας το χιούμορ τείνει προς εξαφάνιση...

(ανδρική φωνή): Έχω μια γυναίκα

Δεν ξέρω πού την βρήκα

Μου ‘τυχε λαχείο

Την πήρα δίχως προίκα

(γυναικεία φωνή): Άντρα μου χρυσέ μου

Καλέ μου νοικοκύρη

Που δεν σου χαλάω

Κανένα σου χατίρι

(και οι δύο μαζί): Κι είμαστε το πιο καλό ανδρόγυνο στη γη

Ακούστε μας και πάρετε κι εσείς τη συνταγή

Ακούστε μας ανύπαντροι και πάρτε συνταγή

(ανδρική φωνή): Ποιος σηκώνεται πρωί;

(γυναικεία φωνή): Ο τζουτζούκος μου!

(ανδρική φωνή): Ποιος τον ψήνει τον καφέ;

(γυναικεία φωνή): Ο τζουτζούκος μου!

(ανδρική φωνή): Και ποια τον πίνει τον καφέ;

(γυναικεία φωνή): Η τζουτζούκα σου καλέ, αχ αντρούλη μου χρυσέ.

(άνδρας): Ποιος πηγαίνει στη δουλειά;

(γυναικεία φωνή): Ο τζουτζούκος μου!

(άνδρας): Ποιος τα φέρνει τα λεφτά;

(γυναικεία φωνή): Ο τζουτζούκος μου!

(άνδρας): Και ποια τα παίρνει τα λεφτά;

(γυναικεία φωνή): Η τζουτζούκα σου καλέ, αχ αντρούλη μου χρυσέ.

Οι παραπάνω στίχοι (που έχουν αρκετή συνέχεια στο ίδιο πάντα πνεύμα) ανήκουν στο τραγούδι «Ο τζουτζούκος» του Ν. Φακίδη, ο οποίος το 1951 το ερμήνευσε μαζί με τους Ρ. Γαρυφάλλου και Μ. Μέρλου. Είναι ένα ευχάριστο, χιουμοριστικό τραγουδάκι, ίσως όχι τίποτα σπουδαίο, αλλά έξυπνο στη σύλληψή του, αφού (όπως διακρίνουμε στους στίχους) σατιρίζει το κατ’ εξοχήν μικρο-μεσοαστικό παντρεμένο ζευγάρι της εποχής του. Η καλή, πιστή σύζυγος που μάλιστα παντρεύτηκε τον τυχερό κύριο χωρίς προίκα αλλά έχει τις απαιτήσεις της, ο σύζυγος που είναι αναγκασμένος να σηκώνει τα οικονομικά βάρη του νοικοκυριού αλλά και να υφίσταται τις σπατάλες της κυρίας κ.ο.κ.

Ακούγοντάς το σήμερα δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις με την αφέλεια και την αθωότητά του.

Βέβαια, για να χαμογελάσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις, έστω στοιχειωδώς, λίγη αίσθηση χιούμορ. Αλλά στις μέρες μας το χιούμορ τείνει προς εξαφάνιση. Διότι το τραγούδι αυτό έγινε αφορμή να… απολογηθεί νεαρό παντρεμένο ζευγάρι επειδή το χρησιμοποίησε σε ένα αυτοσχέδιο βίντεο που έφτιαξε και ανάρτησε στο κοινωνικό δίκτυο TikTok. Βιντεογραφώντας τους εαυτούς τους, οι δύο νέοι προσάρμοσαν το τραγούδι στους ίδιους παριστάνοντας ότι το τραγουδούν. Η πράξη τους προφανέστατα ήταν αθώα και με χιούμορ.

Όμως τελικά ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Βροχή τα αρνητικά σχόλια στον σχολιασμό του βίντεο, απανωτές οι «κατηγορίες» των (ως επί το πλείστον και πολύ φυσικά) γυναικών. Οι λόγοι; Οτι δεν είναι τα πράγματα σήμερα έτσι, ότι η γυναίκα είναι πλέον ανεξάρτητη και δεν έχει ανάγκη κανέναν αντρούλη, ότι η γυναίκα των ημερών μας είναι πλέον εργαζόμενη κ.λπ. κ.λπ. Ήταν τόση μεγάλη η επιθετικότητα του «κοινού», που το νεαρό παντρεμένο ζευγάρι τρόμαξε! Και τι έκανε; Αναγκάστηκε όχι απλώς να «κατεβάσει» το βίντεό του από το TikTok αλλά και να ζητήσει… συγγνώμη που το είχε αναρτήσει!

Είμαστε με τα καλά μας; Πού βρισκόμαστε; Στην εποχή του μεσαίωνα και της Ιεράς Εξέτασης; Μήπως παίζουμε όλοι μαζί στο «Ονομα του Ρόδου» και δεν το ξέρουμε; ‘Η μήπως παίζουμε και το ξέρουμε; Πόσο «κολλημένος» και πόσο στερημένος μπορεί κανείς να είναι, πόσα απωθημένα μπορεί κανείς να κουβαλά ώστε να προκαλέσει θέμα μπροστά σε ένα τέτοιο βίντεο; Πόση χαρά μπορεί να προσφέρει η «επιτυχία» τού να φέρεις κάποιον που δεν έκανε απολύτως τίποτα κακό σε τόσο δύσκολη, αμήχανη θέση; Πόσο φανατικός, άρρωστα φανατικός, μπορεί στην τελική να είναι κανείς για να προκαλέσει θέμα εκ του μη όντος την ώρα που τόσα και τόσα πραγματικά έκτροπα συμβαίνουν γύρω μας τον τελευταίο καιρό;

Ε; Πόσο;

Αλλά και πόσο υποκριτής. Γιατί οι ίδιοι που διαμαρτύρονται γι’ αυτό το ερασιτεχνικό βίντεο είναι εκείνοι που χασκογελούν όταν βλέπουν το επεισόδιο της σειράς «Ντόλτσε Βίτα» με τον Φώτη τον Μούγκανο, όπου ένα παρόμοιας λογικής τραγούδι από μια (υποτίθεται) λαϊκή ορχήστρα της εποχής του ’40 και του ’50 κάνει θραύση.

Αλλά ξέρετε τι είναι αυτό που με τρομάζει περισσότερο; Το ότι πολύ πιθανόν, ακριβώς εξαιτίας όλης αυτής της ψευδοσοβαροφάνειας, της πολιτικής ορθότητας του γλυκού νερού που στιγματίζει τους καιρούς μας, οι δύο νέοι που έκαναν την ανάρτηση του βίντεο και μετά την πήραν πίσω, όχι μόνο θα χάσουν το χιούμορ τους αλλά θα μετατραπούν οι ίδιοι σε «κυνηγούς μαγισσών». Το απεύχομαι φυσικά, αλλά ως πιθανότητα πραγματικά με ανησυχεί.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Must in

Η Generation Rent ασφυκτιά – Το 60% του μισθού για ένα τριάρι

H γενιά των ενοικιαστών ή Generation Rent, αναγκάζεται να πληρώνει ως και το 60% ενός μέσου μισθού για όλο και πιο μικρά διαμερίσματα. Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024