Δίκη Πισπιρίγκου: Την καταδίκη της για τον θάνατο της Τζωρτζίνας ζήτησε η εισαγγελέας
Αποδομεί τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου η εισαγγελέας της έδρας
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Πεπεισμένη ότι το χέρι που έδωσε τη θανατηφόρα δόση της κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα ήταν το χέρι της κατηγορούμενης μητέρας της, Ρούλας Πισπιρίγκου, εμφανίστηκε στη μαραθώνια αγόρευσή της η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Ευαγγελία Σπυριδωνίδου.
Μετά από δώδεκα ώρες σφράγισε τον επίλογο της αγόρευσής της με μία λέξη: «Ένοχη». Και απευθυνόμενη σε τακτικούς δικαστές και ενόρκους, ζήτησε να κηρύξουν ένοχη την κατηγορούμενη και για τα δύο κακουργήματα για τα οποία δικάζεται, δηλαδή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία από πρόθεση, υποστηρίζοντας ότι «η Τζωρτζίνα έζησε ό,τι πιο εφιαλτικό μπορεί να ζήσει ένα παιδί».
Αμέσως μετά, την παρέδωσε στην κρίση του δικαστηρίου, τα μέλη του οποίου, εκ του νόμου, είναι εκείνα που θα αποφασίσουν στο τέλος της δίκης για την ενοχή ή μη της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών, με τον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια, να ετοιμάζεται να δώσει την τελευταία μάχη της υπεράσπισης πριν φτάσει η ώρα της κρίσης και της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την εντολέα του.
«Το παιδί αυτό έγινε εργαλείο στα χέρια της για να χειριστεί τον Δασκαλάκη»
«Δυστυχώς, η πραγματική ζωή ξεπερνάει το πιο ευφάνταστο σενάριο». Με τα λόγια αυτά ολοκλήρωσε την μαραθώνια αγόρευσή της η εισαγγελέα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Ευαγγελία Σπυριδωνίδου.
Ωστόσο, η Ρούλα Πισπιριγκου δεν ήταν στην αίθουσα για να ακούσει την ολοκλήρωση της αγόρευσης. Είχε ήδη αποχωρήσει, ακούγοντας την εισαγγελέα να λέει:
«Το ζήτημα δεν είναι αν το έκανε ή δεν το έκανε, αυτό προκύπτει. Το σκληρό είναι γιατί το έκανε, ποια ήταν η αιτία και αν το αναλογιστεί κανείς είναι να τρελαθεί. Το πιο παράλογο είναι για ποιο λόγο η ζωή του έγινε ένα ατελείωτο βασανιστήριο, για ποιο λόγο ήλθε η κακοποίηση από την ίδια του τη μάνα. Είχε την ατυχία να έχει μάνα, τροφό, προστάτη την κατηγορούμενη».
Το σφυροκόπημα της εισαγγελέως δεν σταμάτησε λεπτό, ενώ προς το τέλος της εισήγησής της αποδόμησε πλήρως την απολογία Πισπιρίγκου, καταλήγοντας: «Η λογική κάποιου δεν μπορεί να ακολουθήσει ούτε τις αντιφάσεις της, ούτε τα ψέμματά της».
Όπως ανέφερε, «το παιδί αυτό έγινε εργαλείο στα χέρια της για να χειριστεί τον κ. Δασκαλάκη, όποτε ήθελε να φύγει. Και μίλησε για «απάθεια για το δράμα που έχει ζήσει με το θάνατο των δύο άλλων παιδιών», ενώ τόνισε πως ακόμα και στην απολογία της το μυαλό της είναι να θίξει τον Δασκαλάκη.
Το δικαστήριο διέκοψε για την 1η Φεβρουαρίου, οπότε θα αρχίσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.
Πάνω από δέκα ώρες η αγόρευση της εισαγγελέας
Για περισσότερες από δέκα ώρες η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Ευαγγελία Σπυριδωνίδου, με πρώτη «ύλη» το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας και τις καταθέσεις των μαρτύρων, διατυπώνει το δικό της «κατηγορώ» για την Ρούλα Πισπιρίγκου, τη γυναίκα και μητέρα , η οποία περισσότερο από ένα χρόνο κάθεται απέναντί της στο εδώλιο του δικαστηρίου.
Στη διάρκεια του εισαγγελικού «κατηγορώ», ακούγοντας την κυρία Σπυριδωνίδου να… γκρεμίζει το υπερασπιστικό οικοδόμημα που η κατηγορούμενη έχτισε στην πολυήμερη απολογία της, η Ρούλα Πισπιρίγκου αρκετές φορές γύρισε το πρόσωπό της στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου, εκεί όπου κάθονταν και χθες η μητέρα της, ο πατριός της και η αδερφή της, οι οποίοι όλους αυτούς τους μήνες είναι στο πλευρό της.
«Είχε πάντα καλύτερη εικόνα στη ΜΕΘ όποτε έλειπε η μητέρα της»
Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην απέναντι πλευρά τού ακροατηρίου, μόνος του, ο πατέρας της μικρής Τζωρτζίνας, Μάνος Δασκαλάκης παρακολουθούσε με προσοχή την εισαγγελέα να εισηγείται την ενοχή τής εν διαστάσει συζύγου του και να περιγράφει πολλές φορές το γεγονός ότι η κατηγορούμενη, ακόμα και τις ώρες που το παιδί τους ήταν στο νοσοκομείο, έβαζε σε πρώτο πλάνο τη σχέση της με τον ίδιο.
Μαραθώνια αγόρευση
Η εισαγγελική λειτουργός περιέγραψε βήμα προς βήμα αναλυτικά όλα τα στάδια της νοσηλείας της 9χρονης, επιχειρώντας να καταρρίψει τον βασικό υπερασπιστικό ισχυρισμό περί ιατρικής αμέλειας, καθώς και τα περί γονιδιακού προβλήματος του παιδιού.
Ως προς τον ισχυρισμό ότι μπορεί οι θεράποντες ιατροί να χορήγησαν κατά λάθος τη θανατηφόρα κεταμίνη, καθώς φιαλίδιό της υπάρχει σε βαλιτσάκι του νοσοκομείου που χρησιμοποιείται σε επείγουσες καταστάσεις, η εισαγγελέας είπε: «Αν είχε γίνει λάθος, θα το έβλεπε η νοσηλεύτρια βάρδιας, ενώ και η νοσηλεύτρια που αντικατέστησε τα φάρμακα αργότερα, θα έβρισκε την σπασμένη αμπούλα. Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει ότι χρησιμοποιήθηκε κεταμίνη εκείνη την ημέρα».
Η εμμονή με τον Μάνο
Η εμμονή τής Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μάνο Δασκαλάκη βρέθηκε πολλές φορές στο πρώτο πλάνο της εισαγγελικής αγόρευσης, καθώς η εισαγγελέας επισήμανε πως η κατηγορούμενη αδιαφορούσε για οτιδήποτε άλλο εκτός από το Μάνο Δασκαλάκη, ακόμα και όταν έπρεπε να είναι κοντά στο παιδί της.
«Σε πρώτη μοίρα ήταν ο εαυτός της, όχι το παιδί της. «’Εμένα ποιος με σκέφτεται;’, έλεγε στα μηνύματα, όχι το παιδί της που είχε εγκεφαλοπάθεια», σχολίασε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.
Την ίδια έγνοια φαίνεται ότι είχε και την ώρα που το παιδί της ήταν στον μαγνητικό τομογράφο και εκείνη ασχολιόταν «με τα ρούχα και τα κλειδιά του κ. Δασκαλάκη», σημείωσε.
Και μάλιστα, όλη εκείνη την ώρα, όπως εξήγησε, «η κατηγορούμενη δεν έχει ενδιαφερθεί για το παιδί. Δεν πήρε ένα τηλέφωνο. Και με τι ασχολήθηκε εκείνη την ημέρα; Φαίνεται από τα μηνύματα: ‘να πάρεις ρούχα, κιθάρες, μικρόφωνα και να φύγεις. Πέθανες για μένα. Θα στα πληρώσει όλα ο Θεός’».
Για την εισαγγελική λειτουργό, από το πρωί όλα κινούνταν γύρω από «τα πράγματα του κ. Δασκαλάκη» και τον χωρισμό τους. Διάβασε δε, σειρά μηνυμάτων «για το ΤικΤοκ και το Facebook και αν θα μπλοκαριστούν.
Για την εισαγγελέα, η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί με «οχυρωμένη καρδιά», επισημαίνοντας πως μόνο τις στιγμές που ήταν στη ΜΕΘ δεν έκανε επεισόδια, γεγονός που δεν το άφησε να περάσει ασχολίαστο. «Είχε πάντα καλύτερη εικόνα στη ΜΕΘ όποτε έλειπε η μητέρα της», ενώ όπως αναφέρθηκε δεν υπήρχε μοτίβο στα επεισόδια.
Όπως εξήγησε, από ένα σημείο και μετά, οι γιατροί «οδηγήθηκαν στη σκέψη ότι η μητέρα εμπλέκεται στην κατάσταση της μικρής, καθώς όταν απουσίαζε η μητέρα, το παιδί δεν εμφάνιζε επεισόδια», αλλά δεν ήταν δυνατόν να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς τής κατηγορούμενης για ευθύνες του ιατρικού προσωπικού, είπε: «Δεν έχει προκύψει μέχρι εκείνη τη στιγμή καμία παράλειψη από το προσωπικό, ούτε από τους νοσηλευτές που την χαρακτήρισαν ‘ψύχραιμη και ήρεμη’».
«Είναι αστείο να λέει ότι ήθελε να πάρει όργανα όταν δεν υπάρχει εγκεφαλικά νεκρό παιδί»
Όσο για το ρόλο του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, στον οποίο πλέον η κατηγορούμενη αποδίδει αμελή πρακτική και προσπάθεια να την πείσει να δωρίσει τα όργανα της Τζωρτζίνας, επισήμανε ότι τους ισχυρισμούς αυτούς, τους προέβαλε για πρώτη φορά η κατηγορούμενη στο ακροατήριο.
«Ένιωθε ασφαλής με τον κ. Ηλιάδη και του τηλεφωνούσε όταν χρειαζόταν κάτι», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο γιατρός «είχε μέλημα να σώσει τον εγκέφαλο της Τζωρτζίνας και, παρ’ όλα αυτά, τη στιγμή εκείνη, την προσέγγισε για μεταμόσχευση οργάνων; Δεν υπήρξε επ’ουδενί καμία προσέγγιση για να δωρίσει τα όργανα. Μπορούσε να τον κατηγορήσει για τα πάντα, αλλά με αποδείξεις. Είναι αστείο να λέει ότι ήθελε να πάρει όργανα, όταν δεν υπάρχει εγκεφαλικά νεκρό παιδί… Είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταμόσχευση οργάνων, σε ένα γιατρό που έχει κάνει τα πάντα για να σώσει τον εγκέφαλο της μικρής; Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα αυτό της μεταμόσχευσης οργάνων και δεν νομίζω ότι αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση», υπογράμμισε η εισαγγελέας.
Σύμφωνα με την αγόρευση, πάντως, η Ρούλα Πισπιριγκου με «ιδιαίτερη ευκολία» ενεργούσε και έπαιρνε πρωτοβουλίες για τα τα φάρμακα της Τζωρτζίνας, όπως καταδεικνύει και μήνυμα του εντατικολόγου Ηλιάδη: «Γράφει ο γιατρός: ‘Δεν παίζουμε με τα φάρμακα γιατί είναι κατασταλτικά, δεν το συνιστώ’. Κι όμως ενήργησε αυτόβουλα εκείνη».
Επίσης, αναφορά έγινε και για τις «παρά πολλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο με φάρμακα και ιατρικούς όρους», ωστόσο «όλες οι αναζητήσεις σε ένα συγκεκριμένο πεδίο και συγκεκριμένα φάρμακα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις