Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Live: Η Χαμάς λέει ότι θα δεχτεί κατάπαυση πυρός εάν το Διεθνές Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της

Live: Η Χαμάς λέει ότι θα δεχτεί κατάπαυση πυρός εάν το Διεθνές Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της

Live οι εξελίξεις στο in - Μαίνεται η αιματοχυσία στη Γάζα - Οι Χούθι δεν κάνουν πίσω, συνεχίζουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Σφοδρές αντιδράσεις από χώρες και διεθνείς οργανισμούς έχει προκαλέσει το φονικό χτύπημα του Ισραήλ σε καταφύγιο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας όπου βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιβάλλει «καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας» γύρω από το νοσοκομείο αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς, ενώ πολιορκούνται και τα νοσοκομεία αλ-Άκσα και Νάσερ.

Παρόλο που οι συνομιλίες για μια νέα συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, δεν φαίνεται πουθενά πώς μπορεί να φτάσουμε στο τέλος του πολέμου.

Την Παρασκευή το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη αναμένεται να γνωστοποιήσει την απόφασή του για το εάν θα παρθούν έκτακτα μέτρα για τη Γάζα μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

Οι Χούθι, παρά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα, συνεχίζουν να χτυπούν πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν ως ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

05:30 Μειώθηκε κατά 42% η κίνηση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ

Ο όγκος των εμπορευμάτων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία υφίσταται τις συνέπειες των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, μειώθηκε κατά 42% τους τελευταίους δυο μήνες, υπολογίζει ο ΟΗΕ, ανήσυχος για τον ολοένα πιο σοβαρό αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα (…) που επιτείνουν τις διαταραχές του εμπορίου εξαιτίας γεωπολιτικών παραγόντων και της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γιαν Χόφμαν, στέλεχος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

Ο αριθμός των διελεύσεων εμπορευματοκιβωτίων σε εβδομαδιαία βάση μειώθηκε κατά 67% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (περισσότερα εδώ).

05:00 Οι Χούθι πάνε… Μόσχα

Αντιπροσωπεία των Χούθι επισκέφθηκε τη Μόσχα και συζήτησε με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών την «ανάγκη να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες για ν’ ασκηθούν πιέσεις» στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X ότι η αντιπροσωπεία συναντήθηκε το απόγευμα χθες Πέμπτη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδίκασε έντονα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη, υπογραμμίζοντας ότι απειλούν ν’ αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

04:30 Η Γαλλία καταδικάζει τα φονικά πυρά σε εγκατάσταση του ΟΗΕ

Η γαλλική διπλωματία τόνισε πως το Παρίσι «καταδικάζει» τα φονικά πυρά που έπληξαν προχθές Τετάρτη εγκατάσταση του ΟΗΕ όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καλώντας ταυτόχρονα το Ισραήλ να «τηρεί το διεθνές δίκαιο».

«Οι εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων, το έργο των οποίων είναι απόλυτα απαραίτητο για τον άμαχο πληθυσμό, είναι απόλυτη ανάγκη να προστατεύονται», αναφέρει δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Κε Ντ’ Ορσέ, υπενθυμίζοντας πως «η προστασία των αμάχων» είναι τόσο «ηθική αναγκαιότητα» όσο και «διεθνής υποχρέωση».

Κάλεσε το Ισραήλ να «τηρεί το διεθνές δίκαιο, που επιβάλλει πάντα και παντού ξεκάθαρες αρχές, της διάκρισης, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και των προφυλάξεων». Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας απέφυγε να κατηγορήσει ρητώς τον ισραηλινό στρατό για τα πυρά (περισσότερα εδώ).

01:30 Ο ΠΟΥ καταγγέλλει τον «απάνθρωπο» εκτοπισμό Παλαιστινίων στη Γάζα

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η αναγκαστική μετακίνηση του πληθυσμού της Γάζας είναι «απάνθρωπη». Νωρίτερα είπε ότι οι συνθήκες στη Γάζα του έφεραν στο νου προσωπικές αναμνήσεις από τον πόλεμο ως παιδί.

Μάλιστα μοιράστηκε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τον επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, που δείχνει μια «θάλασσα ανθρώπων που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Khan Younis» λόγω της επίθεσης του Ισραήλ.

«Σπαραξικάρδιος. Απαράδεκτος. Απάνθρωπο», είπε ο Γκεμπρεγέσους. «Κατάπαυση του πυρός. Προστατέψτε τους πολίτες».

01:00 Η στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν να πάρουν τρόφιμα

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν νωρίτερα σήμερα όταν ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε μια μεγάλη ουρά ανθρώπων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στη βόρεια πόλη της Γάζας.

Οι τραυματίες και τρομοκρατημένοι επιζώντες κατέφυγαν στο νοσοκομείο al-Shifa, όπου νοσηλεύτηκαν στο πάτωμα λόγω του συνωστισμού.

00:30 Η Μινεάπολη εγκρίνει ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Το δημοτικό συμβούλιο της Μινεσότα ενέκρινε το μέτρο με ψήφους 9-3. Το ψήφισμα προέτρεπε επίσης να τερματιστεί η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, να απελευθερωθούν Ισραηλινοί αιχμάλωτοι στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι από τις στρατιωτικές φυλακές του Ισραήλ.

Αρκετές μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα – συμπεριλαμβανομένου του Όκλαντ, του Ντιτρόιτ και του Σαν Φρανσίσκο – έχουν υιοθετήσει ψηφίσματα κατάπαυσης του πυρός.

Ενώ οι δήμοι έχουν μικρή εξουσία στην εξωτερική πολιτική, οι παλαιστίνιοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων λένε ότι τα ψηφίσματα είναι σημαντικά.

00:05 Γιατροί αφαίρεσαν κομμάτι 1 κιλού από σκάγια από Παλαιστίνιο

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Al-Amal στο Χαν Γιουνίς μοιράστηκαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός τεράστιου κομματιού θραυσμάτων από τον ώμο ενός 60χρονου ασθενή. Είπαν ότι το κομμάτι του μετάλλου ζυγίζει περίπου 1 κιλό.

«Η επιτυχία της επιχείρησης είναι αξιοσημείωτη δεδομένων των περιορισμένων πόρων και των δύσκολων συνθηκών που επιβλήθηκαν από την ισραηλινή πολιορκία στο νοσοκομείο», έγραψε η PRCS (Palestine Red Crescent Society).

23:50 «Τρομακτικός ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα»

Η Σάμερ Λι, μια προοδευτική Δημοκρατική που ετοιμάζεται για επανεκλογή ενάντια στην αναμενόμενη επίθεση των δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας από την φιλοϊσραηλινή ομάδα λόμπι AIPAC, ανανέωσε την έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός.

«Είδαμε ότι η κατάπαυση του πυρός λειτουργεί: η βοήθεια έτρεχε και Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι επέστρεφαν στα σπίτια τους», έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σε 100 ημέρες, εξακολουθώ να στέκομαι με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, ανθρωπιστικών οργάνων και οικογενειών ομήρων για μια #CeasefireNOW».

23:30 Η Ταξιαρχία Αλ Κουντς ισχυρίζεται ότι έπληξε τις ισραηλινές δυνάμεις με όλμους.

Η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι πυροβόλησε εναντίον μιας ομάδας στρατιωτών και οχημάτων κοντά στη «στρατιωτική τοποθεσία Abu Safiya», ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού al-Maghazi στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

23:10 Έγκυες γυναίκες στη Γάζα πεθαίνουν από επιπλοκές

Η Δρ Haya Hijazi, γυναικολόγος και μαιευτήρας στη Γάζα, κρούει τον κώδωνα για τη δεινή κατάσταση των εγκύων γυναικών στην πολιορκημένη Λωρίδα.

«Οι περιπτώσεις που υποβάλλονται σε υστερεκτομή λόγω αιμορραγιών μετά τον τοκετό αυξάνονται, γιατί δεν υπάρχει ιατρική βοήθεια για τη θεραπεία και την αντιμετώπισή τους», είπε.

«Η επιλόχεια κατάθλιψη αυξάνεται επίσης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σε μια περίπτωση μια 23χρονη γυναίκα αναγκάστηκε να ταξιδέψει σε πολλά νοσοκομεία μόνο για να απορριφθεί καθώς οι εγκαταστάσεις καταπονήθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Η Hijazi είπε ότι η 23χρονη πέθανε από σήψη.

22:47 Δημοσιογραφική έκθεση αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς «κατά χιλιάδες»

Το Associated Press ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς «κατά χιλιάδες», καθώς οι μάχες στην περιοχή εντείνονται. Οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν επίσης στο πρακτορείο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τους είπαν να εκκενώσουν το σχολείο Faisal, όπου πολλοί βρίσκουν καταφύγιο, και συνέλαβαν δεκάδες νέους άνδρες χωρίς εξηγήσεις.

«Ξαφνικά, άρχισαν (οι ισραηλινοί στρατιωτικοί) να καλούν από τα μικρόφωνα να εκκενώσουν τον χώρο μέσα σε μισή ώρα», δήλωσε στο AP η Αμάλ, μια Παλαιστίνια μητέρα που γέννησε πριν από τρεις ημέρες και έφυγε από το σχολείο με το νεογέννητο παιδί της.

«Μας επέτρεψαν να φύγουμε και μας ανάγκασαν να περπατήσουμε μια ορισμένη απόσταση και πήραν τους νεαρούς άνδρες και τους έψαξαν στο πλάι», δήλωσε η Israa Khashan, η οποία επίσης είχε βρει καταφύγιο στο σχολείο.

«Πήραν κάποιους νέους άνδρες μαζί τους και άφησαν άλλους, και τώρα είμαστε εδώ, χωρίς να ξέρουμε πού να πάμε», πρόσθεσε.

22:32 Η «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε εναντίον αμερικανικής βάσης

Η ομπρέλα ιρακινών ομάδων που συνδέεται με το Ιράν δήλωσε ότι στόχευσε μια βάση κοντά στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο του αγώνα του κατά των «δυνάμεων κατοχής των ΗΠΑ στο Ιράκ και την περιοχή» και ως απάντηση στις ισραηλινές σφαγές στη Γάζα.

Οι ιρακινές ομάδες που έχουν συμμαχήσει με την Τεχεράνη έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους κατά των αμερικανικών δυνάμεων μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Γάζα. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να απορρίψει τη σχέση μεταξύ των περιφερειακών αναταραχών και της ισραηλινής επίθεσης.

22:15 Πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ: Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να «οδηγήσουν κάπου» παρά την αδιαλλαξία του Νετανιάχου

Μιλώντας στο Al Jazeera την Πέμπτη, ο πρώην βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόρενς Κορμπ δήλωσε ότι το επικείμενο ταξίδι του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς για να συναντηθεί με Ισραηλινούς, Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους υποδηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ θα μπορούσαν να πλησιάζουν σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

«Ο Μπερνς δεν είναι διορισμένος πολιτικά. Είναι ένας αξιωματικός καριέρας στην εξωτερική υπηρεσία, έχει διατελέσει πρέσβης στη Ρωσία. Νομίζω ότι στέλνει ένα μήνυμα ότι αυτό πιθανώς θα οδηγήσει κάπου», δήλωσε ο Korb, σημειώνοντας ότι τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden όσο και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

«Αν μπορείτε να  εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός για δύο μήνες, αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και θα ενισχύσει εκείνους τους ανθρώπους στο Ισραήλ που δεν βλέπουν κανένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και γνωρίζουν ότι ο Νετανιάχου, ένας σημαντικός λόγος που το κάνει αυτό, είναι επειδή όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος πιθανόν να καταψηφιστεί», πρόσθεσε ο Korb.

22:08 Νέες επιθέσεις στο νοσοκομείο Νάσερ

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι «η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς έχει υποστεί έντονο βομβαρδισμό από το ισραηλινό πυροβολικό και ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βάλλουν έντονα στον προαύλιο χώρο και προς τα κτίρια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όλων όσων βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο»

22:03 Η αστυνομία συνέλαβε δύο διαδηλωτές που απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Ayalon στο Ισραήλ

Η αστυνομία συνέλαβε δύο διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει για λίγο την εθνική οδό Ayalon για να διαμαρτυρηθούν για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Η αστυνομία δήλωσε ότι οι δύο δεν ήταν συγγενείς των ομήρων και ότι ήταν ύποπτοι για διατάραξη της τάξης.

Πηγή: Haaretz

21:59 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τις υποδομές» στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Αμερική δεν υποστηρίζει «οποιαδήποτε μείωση του εδάφους της Γάζας. Και ομοίως, είναι ζωτικής σημασίας να προστατευθούν όλες οι μη στρατιωτικές υποδομές όσο το δυνατόν καλύτερα – κατανοώντας ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που προκλήθηκε από τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς».

Αναφερόμενος στο περιστατικό στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στΗ Χαν Γιουνίς, στο οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «το έργο που επιτελούν τα Ηνωμένα Έθνη στη Γάζα είναι κυριολεκτικά σωτήριο και κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει – κανείς άλλος δεν το κάνει. Και αυτό υπογραμμίζει μόνο τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι οι εγκαταστάσεις του… προστατεύονται». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν με το Ισραήλ ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί το περιστατικό.

«Υπάρχει ευθύνη από την πλευρά του Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει την υποδομή αυτή και σίγουρα όχι για να την καταστρέψει», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

21:50 Σοβαρές διαφωνίες παραμένουν για συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Η Hoda Abdel-Hamid ανταποκρίτρια του AJ στο Τελ Αβίβ γράφει ότι σύμφωνα με διαρροές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, γίνεται λόγος για δίμηνη κατάπαυση του πυρός. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα υπάρχει μια κλιμακωτή απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα με Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα. Η αναλογία θα ήταν ένας Ισραηλινός αιχμάλωτος σε αντάλλαγμα για 100 Παλαιστίνιους κρατούμενους, που έχουν συλληφθεί από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Αλλά αυτά είναι μόνο όσα ακούμε από το Ισραήλ. Στο ισραηλινό κοινό δεν δίνεται η πλήρης εικόνα, διότι υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία που κολλάνε. Η Χαμάς έχει πει ξανά και ξανά ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία συμφωνία, εκτός αν αυτή οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ συζητούν επίσης για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η Σαουδική Αραβία έχει πει ότι δεν υπάρχει ομαλοποίηση χωρίς ουσιαστική συζήτηση για λύση δύο κρατών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει αποκλείσει, ξανά και ξανά, κάθε είδους πολιτική διευθέτηση που θα οδηγούσε στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Έχει επίσης αποκλείσει τον τερματισμό του πολέμου. Λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους.

«Υπάρχουν λοιπόν κάποια πολύ σοβαρά σημεία εμπλοκής και είναι δύσκολο να δούμε πώς θα καταλήξουν σε συμβιβασμό σε αυτά. Θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος», σχολιάζει η ανταποκρίτρια του AJ.

21:34 Γιατροί περιθάλπουν τραυματισμένους Παλαιστίνιους στην Χαν Γιουνίς… με φακό

Ένας γιατρός στο νοσοκομείο Νάσερ στην πόλη της νότιας Γάζας ανάρτησε βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram που επαλήθευσε το AJ και τον δείχνει να διασωληνώνει έναν τραυματισμένο ασθενή, δουλεύοντας μόνο με το φως των φακών των κινητών τηλεφώνων.

«Σήμερα, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του τμήματος επειγόντων περιστατικών, προσπαθούσα να επαναφέρω αυτόν τον ασθενή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς εργαλεία και χωρίς αναισθησία, μόνο με φακούς και τη χάρη του Θεού», αναφέρει η ανάρτησή του.

Τα δύο κύρια νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς, το Νάσερ και το αλ Αμάλ, έχουν περικυκλωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και έχουν δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στην πόλη.

21:25 Οι ΗΠΑ δεν λένε αν το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΔΔ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel ήταν ασαφής όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ πρέπει να ακολουθήσει την απόφαση του δικαστηρίου του ΟΗΕ σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη λήψη προσωρινών μέτρων για να σταματήσουν οι υποψίες παραβίασης της σύμβασης για τη Γενοκτονία στη Γάζα.

Ενώ ο Patel δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να τηρήσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί την απόφαση του ΔΔΔ αύριο. Το δικαστήριο θα μπορούσε να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα.

«Πρόκειται για μια νομική διαδικασία και δεν πρόκειται να κάνω υποθέσεις ή εικασίες για οποιοδήποτε αποτέλεσμα», δήλωσε ο Πατέλ στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι κατηγορίες για γενοκτονία εναντίον του Ισραήλ είναι αβάσιμες.

Πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους – με έναν δημοσιογράφο να σημειώνει ότι η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα τιμήσει μια κατάπαυση του πυρός που θα διατάξει το Διεθνές Δικαστήριο – ο Patel στράφηκε προς την επίπληξη της παλαιστινιακής ομάδας.

«Αυτό υποδηλώνει ότι περιμένετε να δείτε ποια θα είναι η ετυμηγορία και μετά θα αποφασίσετε αν συμφωνείτε με την ετυμηγορία ή όχι», είπε άλλος δημοσιογράφος.

21:16 ΠΟΥ: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες

Ο Tarik Jasarevic, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι «ανελέητοι βομβαρδισμοί» έχουν ωθήσει τους Παλαιστίνιους πολίτες νοτιότερα, ενώ η ιατρική βοήθεια παραμένει απρόσιτη εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων αλλά και των εμποδίων που βάζουν στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Πολλά νοσοκομεία δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, δεν υπάρχουν φάρμακα και σε πολλές περιπτώσεις είναι απλά αδύνατο να φτάσει κανείς στα νοσοκομεία επειδή οι δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές, επειδή υπάρχει ανασφάλεια», δήλωσε ο Jasarevic.

«Μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν σε ελάχιστο επίπεδο. Αλλά ήταν πραγματικά δύσκολο να φτάσουμε εκεί. Πολλές φορές οι αποστολές μας δεν έλαβαν άδεια ασφαλείας για να πάνε εκεί. Υπήρχαν καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου και ήταν αδύνατο να φτάσουμε στα νοσοκομεία».

Καταγεγραμμένες επιθέσεις σε νοσοκομεία και υγειονομικούς στη Γάζα – Κάθε τελεία με ροζ χρώμα αντιπροσωπεύει τις επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου

21:12 Αντιπροσωπεία των Χούθι στη Μόσχα για συνομιλίες για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Αντιπροσωπεία των Χούθι συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ για να συζητήσουν τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι δήλωσε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ομάδα συζήτησε την ανάγκη να αυξηθεί η πίεση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

21:07 Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν ένα κτίριο κατοικιών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, και να τραυματιστούν δεκάδες στην περιοχή Al-Zawaida, στο κέντρο της Γάζας.

21:02 Ομάδα διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση των ομήρων απέκλεισε για λίγη ώρα την εθνική οδό Ayalon στο Τελ Αβίβ

20:53 Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κατέστρεψε δεκάδες ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα την περασμένη εβδομάδα

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει τις επιθέσεις που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Abu Obaida, την περασμένη εβδομάδα, Παλαιστίνιοι μαχητές:

  • Κατέστρεψαν πλήρως ή μερικώς 68 στρατιωτικά οχήματα.
  • Σκότωσαν 53 στρατιώτες από «μηδενική απόσταση».
  • Διεξήγαγαν 57 στρατιωτικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς, βλήματα όλμου και πολυβόλα.
  • Ανατίναξαν τέσσερα σπίτια και ναρκοπέδια με στόχο ισραηλινά στρατεύματα.
  • Κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη Skylark.
  • Εκτόξευσε ρουκέτες μικρής απόστασης εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων σε όλα τα μέτωπα στη Γάζα.

20:42 Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα καταγγέλλει την έλλειψη ιατρικής βοήθειας

Ο Al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου, λέει ότι μόνο περιορισμένη βοήθεια φτάνει στη Γάζα και μεγάλο μέρος της δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τομέα της υγείας στην περιοχή «κατά τη διάρκεια αυτής της σοβαρής έκτακτης ανάγκης».

«Καλούμε όλα τα διεθνή μέρη να αναθεωρήσουν την ιατρική βοήθεια και να διασφαλίσουν ότι αυτή καλύπτει τις δηλωμένες ανάγκες μας για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, την εντατική θεραπεία, τα χειρουργεία … τις χρόνιες ασθένειες και άλλες βασικές ανάγκες», δήλωσε ο al-Qudra.

Ζήτησε επίσης να επιτραπεί σε 7.000 ασθενείς να φύγουν από τη Γάζα και να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται για να σώσουν τη ζωή τους.

20:26 Η Ρασίντα Ταλίμπ ζητά να διερευνηθεί από τις ΗΠΑ η δολοφονία του Παλαιστίνιο-Αμερικανού εφήβου

Η Αμερικανίδα βουλευτής καλεί τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο του 17χρονου Tawfiq Ajaq, ο οποίος πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την οικογένειά του.

«Ο Tawfiq άξιζε να γεράσει», έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν προηγουμένως καλέσει το Ισραήλ να διερευνήσει το περιστατικό, αλλά οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων συχνά υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να εμπιστεύεται την αξιολόγηση των δικών του παραβιάσεων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να ξεκινήσει αμερικανική έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέχ – η οποία ήταν Αμερικανίδα πολίτης – από τις ισραηλινές δυνάμεις το 2022. Το Ισραήλ απέδωσε τον θανάσιμο πυροβολισμό της δημοσιογράφου ως λάθος.

Νωρίτερα το 2022, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επίσης σκοτώσει έναν ηλικιωμένο Παλαιστίνιο-Αμερικανό, τον Ομάρ Άσαντ.

20:15 Σχεδόν στους 26.000 οι νεκροί

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ashraf al-Qudra αναφέρει ότι 25. 900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου και 64. 110 έχουν τραυματιστεί.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε 21 μαζικές δολοφονίες τις τελευταίες 24 ώρες, σκοτώνοντας 200 άτομα και τραυματίζοντας 370.

19:57 Χαμάς: Θα τηρήσουμε πιθανή απόφαση του ΔΔΔ για την κατάπαυση πυρός εάν κάνει το ίδιο και το Ισραήλ

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μέσω του επίσημου καναλιού της στο Telegram, η παλαιστινιακή οργάνωση αναφέρει ότι εφόσον το Ισραήλ ανταποκριθεί, θα συμμορφωθεί με οποιαδήποτε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που απαιτεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους που κρατάει αν το Ισραήλ απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατάει σήμερα.

«Ο σιωνιστικός εχθρός πρέπει να τερματίσει τη 18χρονη πολιορκία της Γάζας και να εισέλθει όλη η αναγκαία βοήθεια για την ανακούφιση του πληθυσμού και την ανοικοδόμηση«, καταλήγει η ανακοίνωση, στο τρίτο και τελευταίο αίτημά της.

19:50 Χαμάς: Η Γάζα θα γίνει το «νεκροταφείο» των σχεδίων του Νετανιάχου

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Ομάρ Χαμντάν, ηγέτης της Χαμάς που εδρεύει στο Λίβανο, εξήρε τη συνέχιση των μαχών κατά των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα και δήλωσε ότι οι διχασμοί εντός της ισραηλινής κυβέρνησης αποδεικνύουν αδυναμία. Ακολουθούν μερικά από τα πράγματα που είπε.

Ο Χαμντάν αποκαλεί τον Νετανιάχου «παραληρηματικό» και λέει ότι η Γάζα θα γίνει το «νεκροταφείο» των σχεδίων του, σημειώνοντας ότι τα σχίσματα εντός της ισραηλινής πολιτικής δείχνουν διαίρεση και «σύγχυση».

Η Ουάσινγκτον «τροφοδοτεί» την ισραηλινή στρατιωτική μηχανή και είναι συνένοχη στα εγκλήματα κατά της Γάζας.

Λέει ότι οι ισραηλινές προσπάθειες για τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» αποτελούν έγκλημα και πράξη «κατάφωρης επίθεσης» κατά του παλαιστινιακού λαού.

Η Χαμάς κάνει «σοβαρά βήματα προς μια ξεκάθαρη νίκη» και οι ισραηλινές αρχές υποτιμούν τις απώλειές τους στη Γάζα.

19:36 Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά με τις οικογένειες των μη στρατιωτών ομήρων

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Herzl Halevi αναμένεται να συναντηθεί για πρώτη φορά με τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και δεν είναι στρατιώτες.

Η συνάντηση αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από τις οικογένειες στον Halevi, ο οποίος έχει συναντηθεί με τις οικογένειες των ομήρων στρατιωτών δύο φορές μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Στις οικογένειες των μη στρατιωτών ομήρων δεν δόθηκαν παρόμοιες ευκαιρίες να μιλήσουν με τον αρχηγό των IDF και να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση των αγαπημένων τους στη Γάζα.

19:27 Το φιλόδοξο σχέδιο της Δύσης που «πάγωσε» ο πόλεμος στη Γάζα

«Στον πάγο» τέθηκε πριν καν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού δρόμου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, που θα διέσχιζε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πρόκειται για τον λεγόμενο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, ένα πρότζεκτ που παρουσιάστηκε πέρσι από την Ουάσιγκτον και βασικούς της συμμάχους και που, όπως σημειώνει το Bloomberg, προβλέπει την κατασκευή νέων σιδηροδρομικών συνδέσεων σε ολόκληρη την αραβική χερσόνησο.

Ωστόσο ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και οι φόβοι και επέκταση της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχουν θέσει το σχέδιο «στον πάγο».

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Γιώργου Μουρμούρη

19:23 Haaretz: Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις λέει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε βασικές συνεννοήσεις

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων αναφέρει ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε βασικές συνεννοήσεις για τα περισσότερα σημεία της συμφωνίας.

19:14 Η Ισλαμική Τζιχάντ υποστηρίζει ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής ομάδας Ισλαμική Τζιχάντ, λέει ότι έριξε βλήματα όλμου εναντίον ισραηλινών μονάδων και στόχευσε ένα τανκ με εκρηκτικό μηχανισμό στη Χαν Γιουνίς.

Νωρίτερα, η ομάδα δήλωσε επίσης ότι εκτόξευσε κατευθυνόμενη ρουκέτα εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων πεζικού στη Beit Hanoon στη βόρεια Γάζα.

19:07 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ λέει ότι η κατάπαυση πυρός είναι «έχει καθυστερήσει εδώ και πολύ καιρό»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου η επίθεση του Ισραήλ συνεχίζει να έχει βαρύ τίμημα για τους Παλαιστίνιους πολίτες.

«Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχει καθυστερήσει από καιρό. 26. 000 άνθρωποι έχουν πεθάνει – το 70% γυναίκες και παιδιά. 8. 000 αγνοούμενοι. 64. 000 τραυματίες. 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι. Οι άρρωστοι δεν λαμβάνουν υπηρεσίες. Οι επιδημίες και η πείνα εξαπλώνονται. Το σύστημα υγείας έχει γονατίσει», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη.

«Η λύση υπάρχει. Απαιτείται μόνο η θέληση. Ας επιλέξουμε την ειρήνη».

18:57 Το  Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο (PNC) ζητά να κηρυχθεί η Λωρίδα της Γάζας «ζώνη καταστροφής»

Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο (PNC) κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να συμπεριλάβει το Ισραήλ στον κατάλογο των «χωρών της ντροπής» και να κηρύξει τη Λωρίδα της Γάζας ζώνη καταστροφής.

Σε ανακοίνωσή της, η PNC κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά και να απονέμεται δικαιοσύνη σε όλους τους λαούς, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χρώματος.

«Καλούμε τους λαούς του κόσμου και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να εντείνουν τις δράσεις αλληλεγγύης και να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους, προκειμένου να λάβουν επείγοντα μέτρα για να σταματήσουν την επίθεση και τον πόλεμο εξόντωσης στη Λωρίδα της Γάζας και όλα τα εγκλήματα της κατοχής στη Δυτική Όχθη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να δράσουν τα δικαστικά θεσμικά όργανα προκειμένου να ενεργοποιηθεί το διεθνές δίκαιο για να αποτραπεί η διαφυγή των ισραηλινών ηγετών από το να λογοδοτήσουν.

18:50 Ο επικεφαλής της CIA θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Μοσάντ, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών για να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία για τους ομήρους

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα στείλει τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς να συναντηθεί με τους ομολόγους του του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου με την ελπίδα να μεσολαβήσει για μια νέα παύση των εχθροπραξιών που θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Burns θα ταξιδέψει στην Ευρώπη για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Μοσάντ David Barnea, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Abbas Kamal.

Ο Μπερνς ήταν το σημείο αναφοράς του Μπάιντεν στις συνομιλίες για τους ομήρους και έπαιξε κεντρικό ρόλο στη μεσολάβηση για την εβδομαδιαία ανθρωπιστική παύση του Νοεμβρίου. Το ταξίδι του ακολουθεί την επίσκεψη του ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου Μπρετ ΜακΓκουρκ στην Αίγυπτο και το Κατάρ με την ελπίδα να επιτευχθεί πρόοδος προς μια πιθανή συμφωνία.

Ο Λευκός Οίκος και η CIA δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

18:44 Αξιωματούχος της UNRWA: Οι ισραηλινές διαβεβαιώσεις «δεν τηρήθηκαν»

Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής υποθέσεων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε στο Al Jazeera ότι η οργάνωση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν εκτοπισμένους, αλλά ότι οι ισραηλινές διαβεβαιώσεις ότι θα προστατεύονται «δεν τηρούνται». Τα πυρά ισραηλινών αρμάτων έπληξαν χθες ένα καταφύγιο του ΟΗΕ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό συμβαίνει σε όλη τη Χαν Γιουνίς, και είναι ένα μοτίβο σε άλλα μέρη της Γάζας. Υπήρξε δυσανάλογος φόρος αίματος στον άμαχο πληθυσμό, καθώς οι μάχες φτάνουν σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο White στο Al Jazeera.

«Έτσι, από τη μία πλευρά, λαμβάνουμε διαβεβαιώσεις ότι οι άμαχοι θα προστατεύονται, αλλά στη συνέχεια οι άμαχοι χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται κατά τη διάρκεια αυτών των εχθροπραξιών».

18:35 Ο αριθμός των νεκρών από το κέντρο εκπαίδευσης του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς ανέρχεται σε 13

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες επικαιροποίησε τον απολογισμό των νεκρών μετά τα πυρά ισραηλινών αρμάτων που έπληξαν το Κέντρο Εκπαίδευσης στη Χαν Γιουνίς την Τετάρτη, λέγοντας ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Χθες, το Κέντρο Εκπαίδευσης της UNRWA στη Χαν Γιουνίς χτυπήθηκε από ευθεία βολή. Χτύπησε ένα κτίριο που στέγαζε 800 εκτοπισμένους ανθρώπους. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν, 21 από αυτούς σοβαρά, σε ένα μέρος που θα έπρεπε να είναι ασφαλές», δήλωσε η UNRWA.

Τουλάχιστον 43. 000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό το «υπερπλήρες» καταφύγιο της UNRWA, δήλωσε η οργάνωση.

«Όλοι τους βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας»

18:27 IDF: Τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται στην «τρομοκρατική» υποδομή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Οι IDF δήλωσαν ότι επιτέθηκαν σε διάφορες τρομοκρατικές υποδομές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τον στρατό, άρματα μάχης επιτέθηκαν σε δύο «τρομοκρατικές» υποδομές, ενώ ένα μαχητικό αεροσκάφος στόχευσε μια άλλη και μια θέση της Χεζμπολάχ

18:22 Η Χαμάς: Η επίθεση σε ανθρώπους που ζητούν βοήθεια δείχνει τον «σαδισμό» των ισραηλινών δυνάμεων

Η παλαιστινιακή ομάδα κατήγγειλε τη στοχοποίηση ανθρώπων που περιμένουν στην ουρά για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, κάνοντας λόγο για «ειδεχθές έγκλημα πολέμου».

Η Χαμάς πρόσθεσε ότι το περιστατικό αναδεικνύει τον «σαδισμό της κατοχής και την αδιαφορία της για την ανθρώπινη ζωή και τους διεθνείς νόμους, οι οποίοι παραβιάζονται με την κάλυψη και το πράσινο φως των ΗΠΑ».

18:05 Δεύτερο γαλλικό πολεμικό πλοίο φτάνει στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς συνεχίζονται οι επιδρομές των Χούθι

Ένα δεύτερο γαλλικό πολεμικό πλοίο έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τους Χούθι στην Υεμένη.

Ο γαλλικός στρατός δήλωσε ότι το πλοίο είχε αναπτυχθεί για να συμβάλει στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Οι Χούθι δήλωσαν ότι επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα για να ασκήσουν πίεση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

«Σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους, τα γαλλικά πολεμικά πλοία συμβάλλουν στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», δήλωσε ο γαλλικός στρατός.

17:50 Το 50% των ψηφοφόρων του Μπάιντεν από το 2020 πιστεύει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Το 50% των ανθρώπων που ψήφισαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2020 πιστεύουν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Economist/YouGov.

Μόνο το 12 τοις εκατό των ψηφοφόρων του Τραμπ το 2020 πιστεύει ότι συντελείται γενοκτονία.

Το 49% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-29 ετών συμφωνεί, όπως και το 49% όλων των Δημοκρατικών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση και το 60% των ερωτηθέντων που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι. Το 59% των ψηφοφόρων του Μπάιντεν 2020 δήλωσε επιπλέον ότι έχει δυσμενή άποψη για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το 70% των ψηφοφόρων του Τραμπ το 2020 δήλωσε ότι κινείται θετικά προς τους Ισραηλινούς σε σύγκριση με το 24% των ψηφοφόρων του Biden 2020, ενώ μόνο το 12% των ψηφοφόρων του Biden το 2020 υποστηρίζει την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ σε σύγκριση με το 41% των ψηφοφόρων του Τραμπ 2020.

Το 51% των ψηφοφόρων του Biden το 2020 πιστεύει επίσης ότι η ισραηλινή στρατιωτική απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν πολύ σκληρή, σε σύγκριση με μόλις το 9 % των ψηφοφόρων του Τραμπ το 2020.

17:35 Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου: Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε με το Ισραήλ, δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη λιβανέζικη εφημερίδα L’Orient-Le Jour ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση της UNIFIL ή άλλων μερών, όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία, για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών.

«Αυτό θα οδηγήσει στην απόσυρση του Ισραήλ στις γραμμές που αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα, ξεκινώντας από το σημείο Β1 και τη Rosh Hanikra μέχρι το Ghajar, και στην υποχώρηση από τα αγροκτήματα Shebaa (Har Dov) και το χωριό Shebaa, τα οποία είναι λιβανέζικα. Τότε θα διευθετήσουμε το ζήτημα με τη Συρία», δήλωσε ο Μπου Χαμπίμπ.

«Αν ξεκινήσει ο πόλεμος, δεν θα έρθει από τον Λίβανο. Ούτε η Χεζμπολάχ ούτε η κυβέρνηση του Λιβάνου ενδιαφέρονται για πόλεμο. Μιλάμε περισσότερο για άμυνα παρά για πόλεμο. Είπα στη διεθνή κοινότητα ότι αν ο πόλεμος επεκταθεί, θα γίνει περιφερειακός, με δυνάμεις από τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, από παντού. Το Ισραήλ πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για πόλεμο. Ο Λίβανος θέλει να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701».

17:18 Φινλανδία: Ο χρόνος για την αυτοάμυνα του Ισραήλ έχει τελειώσει

Το Ισραήλ και η Φινλανδία βρέθηκαν σε διπλωματική αντιπαράθεση μετά τη δήλωση της Φινλανδής υπουργού Εξωτερικών Elina Valtonen ότι ο χρόνος για την «αυτοάμυνα του Ισραήλ έχει τελειώσει» και ότι απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Αρκετά, ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα χρειάζεται άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η Valtonen στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RND σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή σημαίνει ότι μια κλιμάκωση όχι μόνο επίκειται, αλλά έχει ήδη συμβεί», συνέχισε. «Η κατάσταση κλιμακώνεται, ιδίως στο εσωτερικό των κρατών: εξτρεμιστικές ομάδες και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, κερδίζουν δημοτικότητα. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό».

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν μας φέρνει πιο κοντά στη λύση της σύγκρουσης και την ειρήνη» προσθέτοντας ότι «οι εκλογές πλησιάζουν σύντομα στο Ισραήλ και οι Ισραηλινοί, όπως και οι Παλαιστίνιοι, λαχταρούν μια μελλοντική προοπτική που να εγγυάται την ειρήνη. . . αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προοπτική και ο Νετανιάχου δεν έχει παρουσιάσει μια εναλλακτική λύση στη λύση των δύο κρατών»

Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Φινλανδία Hagit Ben-Yaakov αποδοκίμασε έντονα τα σχόλια της Valtonen, λέγοντας ότι «η ώρα της αυτοάμυνας θα τελειώσει όταν η Χαμάς καταστραφεί. Όταν ποτέ ξανά μια τρομοκρατική ομάδα δεν θα μπορεί να περάσει στη γη μας και να δολοφονήσει, να βιάσει και να ακρωτηριάσει τον λαό μας».

16:59 ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλουν κυρώσεις σε τέσσερις αξιωματούχους των Χούθι

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων ανώτερων αξιωματούχων των Χούθι, λέγοντας ότι τα μέτρα αφορούν τον ρόλο τους στην υποστήριξη ή την καθοδήγηση επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτοί που χτυπήθηκαν ήταν ο υπουργός Άμυνας των Χούθι Mohamed Nasser al-Atifi, ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των Χούθι Muhammad Fadl Abd al-Nabi, ο επικεφαλής των παράκτιων αμυντικών δυνάμεων Muhammad Ali al-Qadiri και ο Muhammed Ahmad al-Talibi, τον οποίο οι δύο κυβερνήσεις περιέγραψαν ως διευθυντή προμηθειών των δυνάμεων των Χούθι.

«Οι συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων και των πολιτικών πληρωμάτων τους απειλούν να διαταράξουν τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι οι τέσσερις άνδρες εμπλέκονται σε πράξεις που «απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Υεμένης».

Η αμερικανική δράση δεσμεύει τυχόν περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που αποτελούν στόχο στις ΗΠΑ και γενικά απαγορεύει στους πολίτες των ΗΠΑ να συναλλάσσονται μαζί τους.

Οι Χούθι λένε ότι οι επιχειρήσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους και έχουν ως στόχο να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμό του στη Γάζα.

16:40 Θύματα από επιθέσεις σε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με αναφορές σε παλαιστινιακά μέσα (Quds News Network) υπάρχουν πολλά θύματα από επιθέσεις σε εκτοπισμένους στη Χαν Γιουνίς.

Σκληρές εικόνες:

16:25  Χούθι: Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας έως ότου τα τρόφιμα και τα φάρμακα φτάσουν σε όλη τη Γάζα

Ο ηγέτης της ομάδας Χούθι της Υεμένης, Αμπντουλμαλίκ αλ Χούθι, δήλωσε ότι οι μαχητές του θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια μέχρι «να σταματήσουν τα σιωνιστικά εγκλήματα» και να φτάσουν τρόφιμα και φάρμακα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η μάχη μας αποσκοπεί στην υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και δεν έχει άλλους στόχους», δήλωσε.

«Η Αμερική μάχεται για να φτάσουν τα πλοία που μεταφέρουν αγαθά στο Ισραήλ, αλλά εμποδίζει τη βοήθεια να φτάσει στη Γάζα», συνέχισε.

Στις επιχειρήσεις των Χούθι χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 200 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πάνω από 50 βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι κρουζ, πρόσθεσε.

16:18 Η Νορβηγία θα συνδράμει στη μεταφορά φορολογικών κεφαλαίων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής

Ο υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δηλώνει ότι η Νορβηγία συμφώνησε να ενεργήσει ως μεσάζων για να βοηθήσει στην αποδέσμευση φορολογικών κεφαλαίων που προορίζονται για την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και τα οποία κατέχει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους όρους μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1990, το Ισραήλ συλλέγει φόρους για λογαριασμό των Παλαιστινίων και πραγματοποιεί μηνιαίες μεταφορές στην ΠΑ, εν αναμονή της έγκρισης του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά από τον Νοέμβριο, οι φόροι που κανονικά θα στέλνονταν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν παγώσει από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Την Κυριακή, το Ισραήλ ενέκρινε ένα σχέδιο για την παρακράτηση των φόρων από τη Νορβηγία αντί της μεταφοράς τους στην ΠΑ.

«Οι εργασίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για μια τέτοια λύση. Βρισκόμαστε σε διάλογο τόσο με τις ισραηλινές όσο και με τις παλαιστινιακές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο Μπαρθ Άιντε στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξέφρασε επίσης βαθιά ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της ΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή», και προειδοποίησε ότι το πάγωμα θέτει σε κίνδυνο την «ικανότητά της να παρέχει βασικές υπηρεσίες, όπως η καταβολή μισθών στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στους εκπαιδευτικούς, μεταξύ άλλων».

16:01 Οι IDF επιτίθενται στον Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στην πόλη Τύρος του Λιβάνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, ένας από τους στόχους ήταν ένα αεροδρόμιο που περιλάμβανε υποδομές που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για να κατευθύνει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με αναφορές στο Λίβανο, η επίθεση είχε στόχο ένα αεροδρόμιο που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ χαρακτήρισε τον περασμένο Σεπτέμβριο ως ιρανικό αεροδρόμιο.

15:51 Οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές μετατρέπουν τη φυλακή της Νεγκέβ σε «κόλαση»

Η Παλαιστινιακή Επιτροπή για τις Υποθέσεις των Κρατουμένων ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές και η διοίκηση των φυλακών τους σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους κρατούμενους στις φυλακές της Νεγκέβ, μετατρέποντας τη ζωή τους σε «αφόρητη κόλαση».

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι «τα καταπιεστικά μέτρα της ισραηλινής κατοχής κατά των κρατουμένων στις φυλακές της ερήμου Νεγκέβ καθιστούν τη ζωή τους πιο άθλια, σκληρή και ανήσυχη υπό το πρίσμα των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που επιβλήθηκαν στους κρατούμενους μετά τις 7 Οκτωβρίου».

«Η διοίκηση της φυλακής έχει σκόπιμα διακόψει το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Έχει επίσης απομονώσει τους κρατούμενους από τον έξω κόσμο, έχει αφαιρέσει τις προμήθειες τροφίμων και έχει μειώσει τα γεύματα, εκτός από το κλείσιμο της καντίνας (κατάστημα για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης)», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Επιπλέον, έχει στερήσει από τους άρρωστους κρατούμενους τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε κλινικές ή σε πολιτικά νοσοκομεία. Έχει επίσης εμποδίσει τους κρατούμενους να βγουν στο προαύλιο και έχει σταματήσει τις επισκέψεις των οικογενειών τους».

Περισσότεροι από 6.000 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατουμένων μέσα στις ισραηλινές φυλακές να ανέρχεται σε περίπου 9.000 Παλαιστίνιους.

15:35 Ερυθρά Ημισέληνος: Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν το νοσοκομείο El Amal για τέταρτη ημέρα

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο την έδρα της στο νοσοκομείο El Amal στη Χαν Γιουνίς για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

«Οι κατοχικές δυνάμεις επιβάλλουν επίσης πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας γύρω από το νοσοκομείο από χθες το απόγευμα, περιορίζοντας τη μετακίνηση των πληρωμάτων ασθενοφόρων από και προς το νοσοκομείο», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.

15:15 Ισραήλ: Το Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να απορρίψει τον «ψευδή» ισχυρισμό περί γενοκτονίας

Το Ισραήλ εξέφρασε την Πέμπτη την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα απορρίψει τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής ότι ο πόλεμος στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, τους οποίους εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτήρισε αβάσιμους.

«Αναμένουμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα απορρίψει αυτές τις ψευδείς και επιτηδευμένες κατηγορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Eylon Levy, σε ενημέρωση πριν από την προγραμματισμένη σύγκληση του δικαστηρίου την Παρασκευή που θα κάνει γνωστό αν θα χορηγήσει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ.

15:04 Κατάρ: Να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο τερματισμός του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, λέει ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Τα σχόλια έρχονται καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τις μάχες Ισραήλ – Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, καθώς και για τις αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι της Υεμένης για τις επιθέσεις τους στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας.

«Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και στην αποτροπή της επέκτασής του, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στη Ντόχα.

14:50 Επανεξετάζονται οι άδειες εξαγωγής όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ λόγω της επίθεσης στη Γάζα

Οι βρετανικές άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ βρίσκονται υπό έλεγχο λόγω των ισχυρισμών ότι το διεθνές δίκαιο έχει παραβιαστεί στον πόλεμο στη Γάζα.

Στο Λονδίνο ένας συνασπισμός ομάδων νομικής υπεράσπισης ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να επισπεύσει τη δικαστική επανεξέταση της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να συνεχίσει να πουλά στρατιωτικά εξαρτήματα και όπλα στο Ισραήλ.

Τα στρατηγικά κριτήρια αδειοδότησης της Βρετανίας αναφέρουν ότι τα όπλα δεν πρέπει να εξάγονται όταν υπάρχει σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν σε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Η υπόθεση αυτή αποτελεί δοκιμασία για την αξιοπιστία του εθνικού συστήματος ελέγχου των όπλων, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των δικαστηρίων στην παρακολούθηση αυτού», δήλωσε η Dearbhla Minogue, δικηγόρος του Global Legal Action Network.

Το επίμαχο θέμα ήρθε στην επιφάνεια την Τετάρτη, όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης των Εργατικών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ ότι «έχει το αίμα χιλιάδων αθώων ανθρώπων στα χέρια του».

14:39 Το 66% των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας πάσχουν από ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό

«SOS» εκπέμπει η Αρχής Ποιότητας Περιβάλλοντος της Γάζας, καθώς τα 2/3 των Παλαιστινίων στον θύλακα υποφέρουν από την εξάπλωση υδατογενών ασθενειών λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού και της έλλειψης μη λειτουργήσιμων μονάδων αφαλάτωσης νερού.

Σε ανακοίνωσή της, η Αρχή αναφέρει ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από χολέρα, χρόνια διάρροια και εντερικές ασθένειες.

«Ο βομβαρδισμός των 2/3 των αποχετευτικών αγωγών από την ισραηλινή κατοχή και η πλημμύρα τους έχει οδηγήσει σε υγειονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, ιδιαίτερα στη λίμνη Sheikh Radwan, η οποία έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο λόγω της συσσώρευσης του νερού της βροχής και της διαρροής λυμάτων σε αυτήν», τονίζεται χαρακτηριστικά.

14:26 Το Ισραήλ λέει ότι ερευνά την πολύνεκρη επίθεση στην πόλη της Γάζας

Ο στρατός του Ισραήλ δηλώνει ότι εξετάζει τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια στην πόλη της Γάζας στα βόρεια της Λωρίδας.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν στη συγκεκριμένη επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τα ισραηλινά στρατεύματα και τα τανκς εισέβαλαν στην πόλη της Γάζας λίγο μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής τον Οκτώβριο και μάχονται εκεί με Παλαιστίνιους μαχητές για περισσότερους από δύο μήνες.

Ο στρατός έχει υποστηρίξει ότι νίκησε σε μεγάλο βαθμό τη Χαμάς στον βορρά, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει θανατηφόρες επιθέσεις.

Η βόρεια Γάζα έχει αποκοπεί από την ανθρωπιστική βοήθεια, παρόλο που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν παραμείνει εκεί.

14:17 Κάμερον: Είναι μη ρεαλιστικό να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενώ η Χαμάς μπορεί ακόμη να εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στο Al Jazeera ότι «είναι μη ρεαλιστικό να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενώ η Χαμάς μπορεί ακόμη να εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ».

14:07 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Τουλάχιστον 20 νεκροί στην πόλη της Γάζας μετά από επίθεση των IDF

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση στην πόλη της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου, Ασράφ αλ-Κούντρα υποστήριξε ότι η επίθεση έγινε σε συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών που περίμεναν να λάβουν τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ίδιος είπε ότι δεκάδες από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και ότι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών.

13:58 Χιλιάδες Ισραηλινοί στο μέτωπο, αλλά όχι παιδιά υπεύθυνων του πολέμου

Τη στιγμή που το Ισραήλ έχει προχωρήσει, ίσως, στη μεγαλύτερη επιστράτευση της ιστορίας του, ντύνοντας στα χακί ακόμα και Εβραίους μαθητές από τη διασπορά, τίθεται το ερώτημα, που βρίσκονται τα τέκνα Ισραηλινών ηγετών;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:48 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση UAV στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση UAV στο βόρειο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές κοντά στην Κφαρ Μπλουμ νωρίτερα σήμερα Πέμπτη.

13:39 Βίντεο αποτυπώνει Ισραηλινούς στρατιώτες να συγκρούονται με Παλαιστίνιους αστυνομικούς στη Βηθλεέμ – Έρευνα από τις IDF

Στρατιώτες των IDF καταγράφηκαν σε βίντεο να συγκρούονται με αστυνομικούς της Παλαιστινιακής Αρχής στη Βηθλεέμ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες έφτασαν στο σημείο για να συλλάβουν καταζητούμενους.

Οι IDF δήλωσαν ότι «η υπόθεση είναι γνωστή και ερευνάται».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

13:29 Η Γαλλία είπε στο Ισραήλ ότι αντιτίθεται στη δημιουργία «νεκρής ζώνης» στη Γάζα

Σύμφωνα με τη Haaretz, η Γαλλία ενημέρωσε το Ισραήλ ότι η ίδια αντιτίθεται στη δημιουργία «νεκρής ζώνης» στη Γάζα.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για την Παλαιστινιακή Αρχή να ελέγξει τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.

«Η Γαλλία αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Γάζας ή να μειωθεί το μέγεθός της», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσει πλήρως την εξουσία της στη Γάζα. Ούτε το Ισραήλ ούτε κανένας άλλος μπορεί να αποφασίσει για τους Παλαιστίνιους το εύρος της κυριαρχίας τους ή τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνούν αύριο», τονίζεται.

13:20 Η Κίνα αρνείται ότι προμηθεύει με όπλα τη Γάζα

«Η Κίνα έχει πάντα υιοθετήσει μια συνετή και υπεύθυνη στάση στις εξαγωγές όπλων», ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, Γου Κιαν.

Σε μηνιαία ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο, ο Γου Κιαν κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός βρήκε μαχητές της Χαμάς να χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες όπλων κινεζικής κατασκευής στη Λωρίδα της Γάζας.

13:10 Χαμάς: Οι δηλώσεις του Ισραήλ κατά του Κατάρ αντικατοπτρίζουν την παρεμπόδιση της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων

Η Χαμάς καταδίκασε τις δηλώσεις Ισραηλινών ηγετών που κατήγγειλαν τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ στον πόλεμο της Γάζας.

«Το συναίσθημά τους αντανακλά την πραγματικότητα της θέσης του Ισραήλ να εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας για την ανταλλαγή Ισραηλινών αιχμαλώτων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, δήλωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς δήλωσε ότι το Κατάρ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διακοπή της επίθεσης κατά της Γάζας και στην επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Τα σχόλια έρχονται μετά την αποκάλυψη από το ισραηλινό Κανάλι 12 μιας ηχογράφησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που διέρρευσε και στην οποία αποκάλεσε το Κατάρ πιο «προβληματικό» από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ αποκάλεσε επίσης το Κατάρ «κύριο χορηγό της Χαμάς».

12:55 Ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρό του σχολείο στη δυτική Χαν Γιουνίς στη Γάζα

Οι IDF χτύπησαν σχολείο στη δυτική Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

12:40 Εστιατόριο στην Ιορδανία ονομάζεται «7η Οκτωβρίου» – «Επαίσχυντη εξύμνηση» λέει ο Λαπίντ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ καταγγέλλει το ιορδανικό εστιατόριο που ονομάζεται 7η Οκτωβρίου (σ.σ. η ημερομηνία της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ).

«Η επαίσχυντη εξύμνηση της 7ης Οκτωβρίου πρέπει να σταματήσει. Η υποκίνηση και το μίσος κατά του Ισραήλ αναπαράγει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό που οδήγησαν στη βίαιη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», έγραψε στο Χ ο Λαπίντ και, μάλιστα, στα αγγλικά. «Περιμένουμε από την κυβέρνηση της Ιορδανίας να το καταδικάσει δημόσια και απερίφραστα», τονίζει.

Η σχετική ανάρτηση:

12:31 Το 35% των Αμερικανών θεωρεί ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Περισσότεροι από ένας στους τρεις Αμερικανούς πιστεύουν ότι το Ισραήλ προβαίνει σε γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Economist/YouGov.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 35% το επιβεβαιώνει, το 36% αντιτίθεται και το 29% παραμένει αναποφάσιστο.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, το 49%, λένε ότι το Ισραήλ προβαίνει σε γενοκτονία, ενώ το 24% διαφωνεί και το 27% παραμένει αβέβαιο.

Αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίζονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών, όπου το 49% κλίνει προς τον χαρακτηρισμό των ενεργειών του Ισραήλ ως γενοκτονία, το 21% διαφωνεί και το 30% είναι αναποφάσιστο.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν ισχυρότερη υποστήριξη προς το Ισραήλ, με το 57% να δηλώνει ότι δεν υπάρχει γενοκτονία, ενώ το 18% υποστηρίζει ότι υπάρχει και το 25% παραμένει αναποφάσιστο.

12:21 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Οι συνθήκες στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς είναι «απάνθρωπες»

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς λειτουργεί με το 10% του προσωπικού του και ότι οι συνθήκες που επικρατούν εκεί είναι «απάνθρωπες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπάρχουν αναισθητικά, δεν υπάρχουν παυσίπονα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφίμων και τα καύσιμα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να εξαντληθούν εντός πέντε ημερών.

12:12 Το Φόρουμ Οικογενειών των ομήρων αρνείται ότι άφησαν να διαρρεύσει η συζήτηση όπου ο Νετανιάχου κατηγορούσε το Κατάρ

Το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων που κρατούνται στη Γάζα δήλωσε ότι οι οικογένειες δεν βρίσκονται πίσω από τη διαρροή μιας συνομιλίας μεταξύ αυτών και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο News 12 να μιλάει καταδικάζοντας το Κατάρ.

Στην ανακοίνωσή του, το Φόρουμ διέψευσε τον ισχυρισμό του Γινόν Μαγκάλ, σύμφωνα με τον οποίο οι οικογένειες ηχογράφησαν τον Νετανιάχου και έδωσαν την ηχογράφηση στα ΜΜΕ.

Το Φόρουμ ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των οικογενειών που συμμετείχαν δεν είχαν δικαίωμα να εισέλθουν στη συνάντηση με τα τηλέφωνά τους και ότι η ομάδα του Νετανιάχου ήταν αυτή που κατέγραψε τη συνομιλία.

«Όλες οι συνομιλίες στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό καταγράφονται από το γραφείο του και τους συνεργάτες του που βρίσκονται στη συνάντηση», ανέφερε το Φόρουμ.

«Από τις οικογένειες που συμμετείχαν στη συνάντηση αφαιρέθηκαν τα τηλέφωνά τους κατά την είσοδό τους και η απόφαση για τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με τη συμφωνία και τους διαμεσολαβητές της είναι του γραφείου του πρωθυπουργού», τονίζεται.

Το Φόρουμ ανέφερε επίσης ότι η στρατιωτική λογοκρισία θα έπρεπε να είχε αποτρέψει τη δημοσίευση των δηλώσεων, τις οποίες το Κατάρ καταδίκασε έντονα το βράδυ της Τετάρτης και δήλωσε ότι θα μπορούσαν να βλάψουν τις δυνατότητες για μια συμφωνία για τους ομήρους.

«Το γεγονός ότι η λογοκρισία έδωσε την άδεια για τη δημοσίευση των ηχογραφήσεων είναι σοβαρό και δείχνει απώλεια κρίσης», δήλωσε το Φόρουμ.

«Το καθήκον του υπουργικού συμβουλίου είναι να αποτρέψει μια κρίση που θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές των απαχθέντων. Η επιλογή να μην ασκηθεί λογοκρισία και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των απαχθέντων, αφού είχαν ήδη εγκαταλειφθεί στις 7 Οκτωβρίου, αποτελεί έγκλημα», τονίζεται.

12:02 Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο Παλαιστινίου στην Τζενίν

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον Ουισάμ Ουαλίντ Μοχάμαντ Χασάν, 24 ετών, κατά τη διάρκεια εισβολής στο χωριό Μπιρ αλ-Μπάσα στη νότια Τζενίν, αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο Χασάν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μετά την πολιορκία του σπιτιού του από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης τον αδελφό του Άχμεντ κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό από τις 7 Οκτωβρίου έχει πλέον ανέλθει σε 372.

11:52 Ο Ισραηλινός τραγουδιστής και ηθοποιός Ιντάν Αμέντι που είχε τραυματιστεί στη Γάζα, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Ο Ιντάν Αμέντι, ο Ισραηλινός τραγουδιστής και ηθοποιός (και της σειράς Fauda) που τραυματίστηκε στη Γάζα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Σίμπα μετά που πήρε εξιτήριο.

Όπως αναφέρει η Haaretz, ο ίδιος μίλησε με βαριά καρδιά για τους συναδέλφους του στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο περιστατικό στο οποίο τραυματίστηκε.

Ο Αμέντι είπε επίσης ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους ομήρους.

11:42 Η αυστραλιανή BHP Group λέει ότι εκτρέπει όλα τα δρομολόγιά της από την Ερυθρά Θάλασσα

Ο αυστραλιανός εξορυκτικός γίγαντας BHP Group εκτρέπει σχεδόν όλα τα φορτία του από την Ασία προς την Ευρώπη μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η BHP δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Τα χτυπήματα κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν εμποδίσει το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Οι Χούθι λένε ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους καθώς το Ισραήλ χτυπά τη Γάζα.

Για λόγους ασφάλειας, ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δώσει οδηγίες στα πλοία τους να πλέουν γύρω από τη νότια Αφρική, μια πιο αργή και δαπανηρή διαδρομή.

11:33 IDF: Δύο «εναέριοι στόχοι», πιθανόν drones, πέρασαν από τη μεριά του Λιβάνου στο Ισραήλ – Ερευνάται γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δύο «εναέριοι στόχοι», πιθανόν drones, πέρασαν από τη μεριά του Λιβάνου στο Ισραήλ και χτύπησαν σε μη κατοικημένες περιοχές.

Τα χτυπήματα έγιναν κοντά στο χωριό Κφαρ Μπλουμ κοντά στην Κίριατ Σμόνα, περίπου έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο. Ερευνάται γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

11:23 Διαδηλωτές επιχείρησαν να μπλοκάρουν τα φορτηγά βοήθειας για τη Γάζα στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών, ανάμεσά τους και συγγενείς των ομήρων στη Γάζα, επιχείρησαν να φτάσουν στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και να μπλοκάρουν τα φορτηγά βοήθειας για τη Γάζα.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να μην περάσουν τα φορτηγά μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Πηγή: Times of Israel

11:14 «Όλοι στη Γάζα πεινάνε» λέει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τρομακτική, καθώς το ένα τέταρτο του πληθυσμού αντιμετωπίζει καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας.

Σε δηλώσεις του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που επικεντρώθηκε στη Μέση Ανατολή, ο Γκουτέρες είπε:

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τρομακτική. Με τον χειμώνα να πλησιάζει, 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν απάνθρωπες, άθλιες συνθήκες, παλεύοντας απλώς να βγάλουν άλλη μια μέρα χωρίς κατάλληλο καταφύγιο, θέρμανση, εγκαταστάσεις υγιεινής, τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Όλοι στη Γάζα πεινάνε – με το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας – πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι – να παλεύει με καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας».

Ο Γκουτέρες μίλησε επίσης για την εξάπλωση των ασθενειών στη Γάζα «καθώς το σύστημα υγείας καταρρέει», δηλώνοντας ότι μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας ήταν «έστω και μερικώς λειτουργικά».

«Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν κινδυνεύουν μόνο να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς – έχουν επίσης αυξανόμενες πιθανότητες να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Α, η δυσεντερία, η χολέρα», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Χωρίς λειτουργικά νοσοκομεία και με ελάχιστες δυνατότητες για τους ασθενείς να βγουν από τη Γάζα, χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και η νεφρική ανεπάρκεια κινδυνεύουν να πεθάνουν, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε ένα λειτουργικό σύστημα ιατρικής εκκένωσης, χαρακτηρίζοντας το «επειγόντως αναγκαίο».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:04 Times of Gaza: Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο που είχε απελευθερωθεί από τις φυλακές

Οι Times of Gaza μεταδίδουν νεότερες πληροφορίες για την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη όπου οι IDF πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πρώην κρατούμενο Γουισάμ Γκαουάντρα.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

10:54 Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ απελευθέρωσε έναν εθελοντή της, κρατά ακόμη τέσσερα μέλη της

Σύμφωνα με ανάρτηση της Ερυθράς Ημισελήνου, οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον Σαλέχ Αλ-Τζαρτζίρ, ο οποίος είχε συλληφθεί με άλλα επτά μέλη της οργάνωσης από το κέντρο ασθενοφόρων στην Τζαμπάλια 35 ημέρες πριν.

Το Ισραήλ, καταγγέλλει η PRCS, συνεχίζει να κρατά τέσσερα μέλη της οργάνωσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:45 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Τουλάχιστον 50 νεκροί στη Ράφα σε 24 ώρες

Ισραηλινές επιθέσεις κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιους στη Ράφα τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει στη Ράφα.

10:35 Ρωσία: Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να ηγηθεί της πρωτοβουλίας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Η Ρωσία λέει ότι το πρώτο βήμα προς την ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης πρέπει να είναι οι διαιρεμένοι Παλαιστίνιοι να αποκαταστήσουν την ενότητα όλων των παρατάξεων.

«Πρέπει οι ίδιοι να καθορίσουν ποιες αρχές θα αποτελέσουν τη βάση για την αποκατάσταση της ενότητας του λαού τους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τα αραβικά έθνη και ο 57μελής Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας με τον οποίο μόλις συναντήθηκε είναι «πολύ αποφασισμένοι» ότι πρέπει να ληφθεί επίσημη απόφαση για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν και να συνοδεύονται «από ουδέτερους και αποτελεσματικούς διαμεσολαβητές», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο ίδιος, το λεγόμενο κουαρτέτο των μεσολαβητών της Μέσης Ανατολής – Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία – «δεν υπάρχει πλέον».

Μάλιστα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ματαιώνουν τις προσπάθειές του και επιμένουν ότι μπορούν να χειριστούν τη διαμεσολάβηση μόνες τους.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι περιφερειακές χώρες με επικεφαλής τον Αραβικό Σύνδεσμο θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία «ενός μηχανισμού διαμεσολάβησης που θα προετοιμάσει ιδανικά μια διεθνή διάσκεψη για το παλαιστινιακό ζήτημα» προς μια λύση δύο κρατών.

10:26 Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμό στη Χαν Γιουνίς

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην περιοχή αλ-Σατάρ αλ-Γκαρμπί της Χαν Γιουνίς οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαν Γιουνίς έχει δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε κατοικίες και νοσοκομεία.

Χάρτης της Χαν Γιουνίς. Πηγή: Al Jazeera.

10:17 Ο ισραηλινός στρατός προωθείται όλο και πιο μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα, Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Γάζα: «Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιθέσεων και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πρωί, η πόλη Χαν Γιουνίς βιώνει μια έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών που προκαλεί περαιτέρω απώλειες αμάχων και περισσότερους εκτοπισμούς.

Υπάρχουν περισσότερες καταστροφές, όχι μόνο στις κατοικίες, αλλά τώρα και στις δημόσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Νάσερ, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης Χαν Γιουνίς.

Οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι μέσα στα κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού και όσων έχουν τραυματιστεί σοβαρά από την αρχή του πολέμου – ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις και διασωθέντες που δεν μπορούσαν να φύγουν από το νοσοκομείο λόγω της έντασης των βομβαρδισμών.

Υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός εισχωρεί σταδιακά όλο και πιο βαθιά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Έχει ήδη καταστρέψει τον βόρειο φράχτη και αποκόπτει όλους τους δρόμους και τους κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στις πύλες του νοσοκομείου».

Την είδηση επιβεβαιώνει και το Middle East Monitor:

10:07 Οι IDF υποστηρίζουν ότι σκότωσαν «δεκάδες τρομοκράτες» την Τετάρτη στη Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι IDF σκότωσαν «δεκάδες τρομοκράτες» την Τετάρτη στη Χαν Γιουνίς.

Σε επιδρομές στη συνοικία αλ-Άμαλ και σε άλλες τοποθεσίες, ο ισραηλινός στρατός σημειώνει ότι κατέστρεψε «τρομοκρατικές υποδομές» και κατάσχεσε όπλα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:57 Ακυρώθηκε κυβερνητική συνεδρίαση στο Ισραήλ

Σύμφωνα με το ynet, ακυρώθηκε κυβερνητική συνεδρίαση που θα γινόταν την ερχόμενη Κυριακή.

Το ισραηλινό Μέσο επικαλείται μήνυμα που πήγε στους Ισραηλινούς υπουργούς.

09:50 Οι οικογένειες των Παλαιστίνιων κρατουμένων καταγγέλλουν άδικες συλλήψεις και ανακρίσεις από τον ισραηλινό στρατό

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερους από 6.000 ανθρώπους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τους έχουν θέσει υπό διοικητική κράτηση χωρίς να τους απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες ή να δικαστούν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την πολιτική της σύλληψης των μελών των οικογενειών των καταζητούμενων για να τους πιέσουν να τους παραδώσουν.

Οργανώσεις δικαιωμάτων λένε ότι πρόκειται για μια μορφή συλλογικής τιμωρίας που είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

09:41 Quds News Network: Ισραηλινό τετρακόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Το Quds News Network, δίκτυο που σχετίζεται με τη Χαμάς, αναφέρει ότι ισραηλινό τετρακόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ.

Η επίθεση έγινε στην αυλή του νοσοκομείου στη Χαν Γιουνίς στην υποτιθέμενη ασφαλή περιοχή στη νότια Γάζα.

09:32 Η Ερυθρά Ημισέληνος μεταφέρει τραυματίες σε νοσοκομείο μετά από τον βομβαρδισμό στη Ράφα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι μετέφερε αρκετούς τραυματίες σε νοσοκομείο μετά από νέο βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Ράφα, σε κατοικίες.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην επίθεση στη γειτονιά Ταλ αλ-Σουλτάν, στα δυτικά της Ράφα.

09:23 Συνεδρίαση Ισραηλινών αξιωματούχων καλεί ο Νετανιάχου εν όψει της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου καλεί σε συνεδρίαση αξιωματούχων ενόψει της αναμενόμενης δημοσίευσης την Παρασκευή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά του Ισραήλ που συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα και κατηγορείται για γενοκτονία.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Εισαγγελέας Γκάλι Μπαχάραβ-Μιαρά, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντερμέρ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν.

09:13 Σύμφωνα με τις IDF, δεν υπάρχει κίνδυνος για το κιμπούτς Χανίτα στο βόρειο Ισραήλ

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από τους κατοίκους του κιμπούτς Χανίτα στο βόρειο Ισραήλ να παραμείνουν στα σπίτια τους αφού διεξαγόταν έρευνα σχετικά με το εάν υπήρχε «διείσδυση τρομοκρατών».

Σύμφωνα με τις IDF, δεν υπάρχει κίνδυνος για το κιμπούτς.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:09 Στους 12 αυξήθηκε ο απολογισμός από το χτύπημα του Ισραήλ σε καταφύγιο του ΟΗΕ

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση σε καταφύγιο της UNWRA που στεγάζει χιλιάδες εκτοπισμένους αυξήθηκε σε 12, σύμφωνα με δήλωση του Τόμας Γουάιτ, αναπληρωτή συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Γουάιτ ανέφερε ότι μια σειρά προσπάθειες για να προσεγγίσουν τους νεκρούς και τους τραυματίες απέτυχαν, χωρίς να πει ευθέως ότι οι προσπάθειες εμποδίστηκαν από το Ισραήλ.

Ο ίδιος είπε ότι οι ομάδες του ΟΗΕ μπόρεσαν να φτάσουν στο σημείο μόνο το βράδυ.

Άλλοι 75 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το Ισραήλ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση, κατά την οποία δύο βλήματα άρματος μάχης έπληξαν ένα εκπαιδευτικό κέντρο της UNRWA.

Ο Γουάιτ δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιουνίς – όπου το Ισραήλ είχε προηγουμένως ζητήσει από τους πολίτες να φύγουν – ανάγκασαν το νοσοκομείο αλ-Χαΐρ να κλείσει, με «γυναίκες που μόλις είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις καισαρικής τομής να απομακρύνονται στη μέση της νύχτας».

Δύο άλλα νοσοκομεία, το αλ-Άμαλ και το Νάσερ – το μεγαλύτερο εναπομείναν νοσοκομείο στη Γάζα και ένα από τα δύο στο νότιο μισό της επικράτειας της Λωρίδας που μπορούν ακόμη να περιθάλψουν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση – έχουν περικυκλωθεί από σφοδρές μάχες, «αφήνοντας τρομοκρατημένο προσωπικό, ασθενείς και εκτοπισμένους ανθρώπους παγιδευμένους μέσα», δήλωσε ο Γουάιτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Η κατάσταση στο Χαν Γιουνίς υπογραμμίζει τη συνεχή αποτυχία να τηρηθούν οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου: διάκριση, αναλογικότητα και προφύλαξη κατά την εκτέλεση των επιθέσεων. Αυτό είναι απαράδεκτο και αποτρόπαιο και πρέπει να σταματήσει».

08:59 Το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους του κιμπούτς Χανίτα να μείνουν στα σπίτια τους

Ο ισραηλινός στρατός εξετάζει πιθανή «διείσδυση τρομοκρατών», σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στο βόρειο Ισραήλ και διέταξε τους κατοίκους του κιμπούτς Χανίτα να μείνουν στα σπίτια τους .

Πού βρίσκεται το κιμπούτς Χανιτά.

08:50 Wall Street Journal: Το Ισραήλ δημιουργεί νεκρή ζώνη στα σύνορα με τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε εκατοντάδες κτίρια στη Γάζα σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από τον φράχτη, καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη μια νέα μελέτη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ανάλυσης δορυφορικών εικόνων, δείχνει ότι περίπου το 40% των 2.824 κτιρίων στη Γάζα που βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα έχουν ισοπεδωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που δέχεται εδώ και εβδομάδες έντονους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό, περίπου το 67% των κτιρίων σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα έχουν καταστραφεί.

Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ισραήλ ενάντια σε οποιεσδήποτε κινήσεις που θα οδηγούσαν σε μακροχρόνια μείωση της έκτασης του εδάφους του πολιορκημένου θύλακα.

08:40 Νέο βίντεο από την Τζενίν

Δείτε νέο βίντεο από την Τζενίν όπου συνεχίζεται η ισραηλινή επιδρομή.

Δρόμος έχει καταστραφεί από στρατιωτικές μπουλντόζες των IDF.

08:31 Κάμερον: Η Γάζα χρειάζεται περισσότερα φορτηγά με βοήθεια, άμεση ανθρωπιστική παύση

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι πρέπει να μπορέσουν να εισέλθουν περισσότερα φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα και ότι χρειάζεται άμεση ανθρωπιστική παύση για να βοηθηθούν οι παγιδευμένοι σε αυτό που περιέγραψε ως μια «απελπιστική κατάσταση».

Ο Κάμερον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή και συναντήθηκε χωριστά με τον Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία και το Κατάρ συνεργάζονται για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, με μια πρώτη κοινή αποστολή που περιέχει σκηνές να φτάνει στην Αίγυπτο την Πέμπτη πριν παραδοθεί στη Γάζα.

Η ανάρτηση Κάμερον για τη συνάντηση με Αμπάς:

Ο Κάμερον πίεσε επίσης τους Ισραηλινούς ηγέτες να επιτρέψουν τη χρήση του λιμανιού του Ασντόντ για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα, ανέφερε το γραφείο του.

08:22 Καταριανή εφημερίδα: Το Ισραήλ εγκατέλειψε την απαίτησή του για εξορία των ηγετών της Χαμάς από τη Γάζα για να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Κατάρ, Al-Arabi Al-Jadid, το Ισραήλ εγκατέλειψε την απαίτησή του για εξορία των ηγετών της Χαμάς από τη Γάζα για να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε σημαντικό σημείο και αυτό που καθυστερεί τη συμφωνία για προσωρινή παύση των εχθροπραξιών έως και ένα μήνα είναι η απαίτηση της Χαμάς να λάβει εγγυήσεις από τους διαμεσολαβητές ότι στο τέλος της διαδικασίας θα επιτευχθεί συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

08:13 Αναφορές για έναν νεκρό και τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένα ισραηλινό μαχητικό βομβάρδισε κτίριο κατοικιών στη Ράφα την αυγή της Πέμπτης.

Ο βομβαρδισμός έγινε στη γειτονιά Ταλ αλ-Σουλτάν, στα δυτικά της Ράφα, που έχει γίνει το μέρος όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες σε μια περιοχή που «βουλιάζει» από τον υπερπληθυσμό λόγω του πολέμου.

08:03 Ynet: Ο Χαλέβι «παγώνει» έρευνα για τις ευθύνες του στρατού για την αντιμετώπιση των επιθέσεων της Χαμάς μετά από πολιτικές επικρίσεις

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet αναφέρει ότι μετά από πολιτικές επικρίσεις, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι «πάγωσε» τη συγκρότηση εξωτερικής ερευνητικής ομάδας για να εξετάσει τις επιχειρησιακές αποτυχίες του στρατού κατά την προετοιμασία των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στην ομάδα επρόκειτο να συμμετέχουν ο πρώην αρχηγός των IDF και υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ, ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών Αχαρόν Ζε’εβί-Φαρκάς, ο πρώην επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης Σάμι Τέργκεμαν και ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Γιοάβ Χαρ-Εβεν.

Η έρευνα θα επικεντρωνόταν μόνο στον στρατό και όχι σε πολιτικές πτυχές της υπόθεσης.

Όμως οι διορισμοί, ιδίως του Μοφάζ, ενός σφοδρού επικριτή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησής του για τη δικαστική μεταρρύθμιση, οδήγησαν σε επιπλήξεις από δεξιούς υπουργούς, εν μέσω εμφανών ανησυχιών ότι η ομάδα θα μπορούσε να αποδώσει ευθύνες και σε πολιτικούς.

Το Ynet αναφέρει ότι ο Χαλέβι σταμάτησε τώρα τις εργασίες της ομάδας μέχρι να ολοκληρώσουν οι IDF τις δικές τους εσωτερικές έρευνες για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

07:54 Βίντεο από την επιδρομή των IDF στην Τζενίν

Πλάνα από την Τζενίν, τα οποία κυκλοφορούν στα social media, αποτυπώνουν μια μεγάλη έκρηξη, με τους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν νέα ισραηλινή επιδρομή από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη της Δυτικής Όχθης.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Πυροβολισμοί ακούγονται σε άλλα βίντεο, ενώ άλλα δείχνουν μπουλντόζες και στρατιωτικά οχήματα να επιχειρούν στην περιοχή.

Από την επιδρομή των IDF φαίνεται να έχουν γίνει σημαντικές ζημιές στις υποδομές της πόλης.

Οι IDF δεν έχουν κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση, ενώ το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa αναφέρει ότι διεξάγονται μάχες κοντά στο κέντρο της Τζενίν, στο λεγόμενο Cinema.

07:44 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητά «ταχεία» και «διαρκή» ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του για «ταχεία, ασφαλή, ανεμπόδιστη, διευρυμένη και διαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Γάζα», σε ανάρτησή του στο X.

Υπενθυμίζεται ότι το γραφείο συντονισμού του Ισραήλ για τις δραστηριότητές του στην Παλαιστίνη  (COGAT) υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η ανθρωπιστική βοήθεια επιτρέπεται στον πολιορκημένο θύλακα «χωρίς περιορισμό».

Στην πράξη, οι συνοριακοί έλεγχοι από τις ισραηλινές αρχές έχουν περιορίσει σημαντικά τη ροή της βοήθειας στη Γάζα.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται επί τόπου λένε ότι η βοήθεια που περνάει είναι «σταγόνα στον ωκεανό» από αυτό που χρειάζεται εν μέσω της εξελισσόμενης κρίσης στην εμπόλεμη περιοχή, η οποία λέγεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση Γκουτέρες:

07:35 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA αναφέρει ότι «κανένας δεν μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει» από το νοσοκομείο Νάσερ λόγω των βομβαρδισμών σε κοντινή απόσταση, συμπεριλαμβανομένων 400 ασθενών με αιμοκάθαρση που «χρειάζονται υποστήριξη»
  • Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από χτύπημα ισραηλινού τανκ σε καταφύγιο του ΟΗΕ στη Χαν Γιουνίς ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες. Η επίθεση έχει προκαλέσει διεθνή οργή
  • Τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατοικημένη περιοχή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπως αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa
  • Το Wafa αναφέρει επίσης ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό του τζαμιού Ομάρ μπιν Αμπντούλ-Αζίζ στη Ράφα την Τετάρτη
  • Το Διεθνές Δικαστήριο θα γνωστοποιήσει την Παρασκευή το μεσημέρι την απάντησή του στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των Παλαιστινίων από «ανεπανόρθωτη βλάβη», στο πλαίσιο της δίκης του Ισραήλ που φέρεται να διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

07:25 Παλαιστίνιοι μαχητές συγκρούονται με τον ισραηλινό στρατό «δυτικά, νότια και ανατολικά» της Χαν Γιουνίς

Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες προβάλλουν «προμελετημένη άμυνα κατά των ισραηλινών επιθετικών επιχειρήσεων» στο νότιο τμήμα της Χαν Γιουνίς και μάχονται κατά των ισραηλινών δυνάμεων στα δυτικά, νότια και ανατολικά της πόλης, αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ και το Critical Threats Project (CTP).

Τα δύο παρατηρητήρια πολέμου αναφέρουν επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν να γίνουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο, σύμφωνα με το ISW και το CTP, είναι ευάλωτο στην επαναδιείσδυση της Χαμάς.

Η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ – μία από τις πολλές οργανώσεις που μάχονται στη Γάζα – δήλωσε ότι μαχητές της εκτόξευσαν ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος την Τετάρτη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ISW/CTP.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

07:16 Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Χαν Γιουνίς οδηγεί ακόμη περισσότερες οικογένειες προς τον νότο της Γάζας

Δεν έχει τέλος ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας. Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Χαν Γιουνίς οδηγεί ακόμη περισσότερες οικογένειες να κινηθούν νότια, αν και όπως καταγγέλλουν τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στη Γάζα.

Δείτε φωτογραφίες από το Al Jazeera:

07:06 Αμερικανίδα ηθοποιός περιγελά Παλαιστίνιο φωτορεπόρτερ επειδή έφυγε από τη Λωρίδα της Γάζας

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντέμπρα Μέσινγκ περιγελά με ανάρτησή της τον γνωστό Παλαιστίνιο φωτορεπόρτερ Μοτάζ Αζάιζα για την απόφασή του να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τη συγκεκριμένη ανάρτηση έχει αναδείξει το Quds News Network που σχετίζεται με τη Χαμάς:

06:57 Αναφορές για εισβολή των IDF στην Τζενίν

Σύμφωνα με τον Τζακ Χούρι της Haaretz, υπάρχουν αναφορές για εισβολή των IDF στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ακούγονται πυροβολισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά – κυρίως τις βραδινές ώρες – επιδρομές σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Όχθης με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και πολλοί συλληφθέντες Παλαιστίνιοι.

06:48 Απελευθερωμένη όμηρος υποστηρίζει ότι συνάντησε τον Γιάχια Σινουάρ σε τούνελ στη Γάζα

Η Αντίνα Μοσέ, η οποία κρατήθηκε όμηρος στη Γάζα για σχεδόν 50 ημέρες, μίλησε για την αιχμαλωσία της στο Κανάλι 12 και υποστήριξε ότι συνάντησε τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα, Γιάχια Σινουάρ σε τούνελ στη Λωρίδα.

Η 72χρονη πρώην όμηρος είχε απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ απελευθερώθηκε τέλος Νοεμβρίου.

Ο Σινουάρ, σύμφωνα με τη Μοσέ, επισκέφθηκε την ίδια και μια άλλη ομάδα ομήρων σε τούνελ βαθιά κάτω από τη γη.

«Γεια σας. Πώς είστε; Όλα καλά;» φαίνεται να είπε στα εβραϊκά ο Σινουάρ που είχε μάθει τη γλώσσα κατά τη διάρκεια μακράς φυλάκισής του στο Ισραήλ. Η ίδια είπε ότι οι όμηροι έσκυψαν το κεφάλι και δεν απάντησαν. Ακολούθησε άλλη μια επίσκεψη τρεις εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με τη Μοσέ.

Η Αντίνα Μοσέ, πρώην όμηρος, υποστήριξε ότι συνάντησε τον Γιάχια Σινουάρ της Χαμάς σε τούνελ.

06:38 Εκτοπισμένα παιδιά παρακολουθούν υπαίθριο μάθημα στη Ράφα

Στη Ράφα, όπου ζουν σήμερα περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, εκτοπισμένα παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα Κορανίου την Τετάρτη που ήταν και η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης.

Το μάθημα πραγματοποιήθηκε έξω από το σχολείο Μπιρ αλ-Σαμπά, κοντά σε σκηνές και αίθουσες διδασκαλίας όπου ζουν τώρα οικογένειες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ:

  • 372 σχολικά κτίρια, περίπου το 75% του συνόλου των σχολικών κτιρίων στη Γάζα, έχουν υποστεί ζημιές
  • 12 σχολικά κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 99 έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές
  • Περισσότεροι από 625.000 μαθητές και 22.564 εκπαιδευτικοί δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση στην εκπαίδευση από τότε που έκλεισαν τα σχολεία πριν από τρεις και πλέον μήνες

Πηγή φωτογραφίας: AFP

06:28 Συνεχίζονται οι επιθέσεις έξω από το νοσοκομείο Νάσερ

Γιατρός στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς ανάρτησε βίντεο που δείχνει βομβαρδισμούς να προκαλούν έκρηξη και μεγάλα σύννεφα γκρίζας σκόνης μπροστά από το νοσοκομείο, σε μια ανάρτηση στο Instagram που επαληθεύτηκε από την υπηρεσία ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera.

Δείτε το βίντεο:

06:20 Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιουνίς

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα 111η ημέρα του πολέμου τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, με τον κίνδυνο να υπάρξει περιφερειακός πόλεμος να είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Δείτε ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024