Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Νέος εφιάλτης για την ΕΕ – Στοπ Μπάιντεν στις εξαγωγές LNG – Κίνδυνος βάθυνσης της κρίσης

Ακρίβεια: Νέος εφιάλτης για την ΕΕ – Στοπ Μπάιντεν στις εξαγωγές LNG – Κίνδυνος βάθυνσης της κρίσης

Την ώρα που το LNG κυριαρχεί στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα - Οι ΗΠΑ ανοίγουν νέα πληγή στην ήδη βαρύτατα λαβωμένη ευρωπαϊκή οικονομία

Εν μέσω κλιμακούμενης ακρίβειας, που ειδικά στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά άνευ προηγούμενου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέκοψε τις εγκρίσεις για εκκρεμείς και μελλοντικές αιτήσεις για εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από νέα έργα, μια κίνηση που επευφημήθηκε από ακτιβιστές για το κλίμα που θα μπορούσε να καθυστερήσει τις αποφάσεις για νέα εργοστάσια μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Τα αμερικανικά εργοστάσια υγροποίησης, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν γίνει στόχος από τους ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αναπτυσσόμενες υποδομές θα βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για αρκετές δεκαετίες, γράφουν οι Financial Times.

Νέος ενεργειακός εφιάλτης εν μέσω πληθωρισμού και καλπάζουσας ακρίβειας

Όλα αυτά την ώρα που το LNG κυριαρχεί στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν στη χώρα από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που κάλυψε ποσοστό 43,55% των εισαγωγών.

Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 28,52 TWh LNG από 41 δεξαμενόπλοια από 7 χώρες. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας (10,75 TWh) με ποσοστό 37,69%.

Και όλα αυτά την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη πλήττεται από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, με τα ναύλα να έχουν αυξηθεί κατά 165% και ήδη να έχουν επηρεάσει την ακρίβεια, που εκτιμάται ότι θα χειροτερέψει ακόμα πιο πολύ -και- από αυτή την ιστορία.

Επικίνδυνη εξάρτηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μέχρι σήμερα ο κύριος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Βέβαια, αυτή η εξάρτηση από το πανάκριβο αμερικανικό LNG θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί μοιραία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης.

Όπως και να ‘χει, μέχρι σήμερα, μετά από την απόφασή της ν’ απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ευρώπη εξαρτιόταν υπερβολικά από το LNG για τις ενεργειακές της ανάγκες και πιθανότατα απαιτούνται για την κάλυψή τους πάνω από 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Εκβιασμός;

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία βασιζόταν στη Ρωσία για τουλάχιστον τις μισές εισαγωγές φυσικού αερίου της πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, και η οποία δημιούργησε πολλούς τερματικούς σταθμούς LNG για να καλύψει το κενό στην αγορά.

Πάντως, η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να σταματήσει τις εξαγωγές LNG δεν πέφτει και ως κεραυνός εν αιθρία, μιας και αναλυτές έλεγαν εδώ και καιρό ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιεί διακοπές και καθυστερήσεις στην εξαγωγή LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ε όλο και πιο συχνά, για να επιβάλλει τη δική της γεωπολιτική ατζέντα στην Ευρώπη.

Ανησυχία

Εταιρείες και χώρες στην Ευρώπη ανησυχούν για τις σταθερές προμήθειες αμερικανικού φυσικού αερίου, καθώς η περιοχή προσπαθεί να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία επιθυμούν επίσης το LNG καθώς επιδιώκουν να επιβραδύνουν την κατανάλωση άνθρακα.

«Η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας»

Το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) θα διενεργήσει μια ανασκόπηση κατά τη διάρκεια της παύσης που θα εξετάσει τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων που ζητούν έγκριση για εξαγωγή LNG στην Ευρώπη και την Ασία όπου το καύσιμο έχει υψηλή ζήτηση. Η αναθεώρηση θα διαρκέσει μήνες και στη συνέχεια θα είναι ανοιχτή σε δημόσιους σχολιασμούς, κάτι που θα πάρει περισσότερο χρόνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ σε τηλεδιάσκεψη.

Ο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του: «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα εξετάσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις των εξαγωγών LNG στο ενεργειακό κόστος, στην ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής και στο περιβάλλον μας». Είπε ότι η παύση «βλέπει την κλιματική κρίση όπως είναι: την υπαρξιακή απειλή της εποχής μας».

Αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι η παύση δεν θα βλάψει τους συμμάχους, λέγοντας ότι το σχέδιο θα συνοδεύεται από εξαιρέσεις για την εθνική ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερο LNG.

Τι σημαίνει για Ευρώπη και Ασία

Εταιρείες και χώρες στην Ευρώπη ανησυχούν για τις σταθερές προμήθειες αμερικανικού φυσικού αερίου, καθώς η περιοχή προσπαθεί να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία επιθυμούν επίσης το LNG καθώς επιδιώκουν να επιβραδύνουν την κατανάλωση άνθρακα.

Η τελευταία επανεξέταση των έργων εξαγωγής LNG ήταν το 2018, όταν η εξαγωγική ικανότητα ήταν 4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd). Αυτή η χωρητικότητα έχει τριπλασιαστεί, με τις ΗΠΑ να γίνονται ο κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο πέρυσι, και αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα μέχρι το 2030 με έργα υπό κατασκευή.

Μπλόκο Μπάιντεν στο LNG

Η ανάπτυξη έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από περιβαλλοντολόγους, μέρος της βάσης του Μπάιντεν. Οι ακτιβιστές λένε ότι νέα έργα LNG μπορούν να βλάψουν τις τοπικές κοινότητες με ρύπανση, να κλειδώσουν την παγκόσμια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες και να οδηγήσουν σε εκπομπές από την καύση αερίου και από διαρροές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου μεθανίου.Οι περιβαλλοντολόγοι χαιρέτησαν την κίνηση ως τολμηρό βήμα.

Ομάδες της αμερικανικής βιομηχανίας, που κυμαίνονται από χημικά, χάλυβα, τρόφιμα και γεωργία, αντιτίθενται επίσης στις απεριόριστες εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου λέγοντας ότι εγκυμονεί κινδύνους για τις τιμές των καυσίμων και την αξιοπιστία. Μόνο τέσσερα έργα με εγκρίσεις εξαγωγών που εκκρεμούν στο DOE θα επηρεαστούν από την παύση, δήλωσε αξιωματούχος της διοίκησης χωρίς να τα κατονομάσει.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024