Σαουδική Αραβία: Η πρώτη κάβα στο Ριαντ και τα ουίσκι στους διπλωματικούς σάκους
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει το λαθρεμπόριο αλκοόλ
Το πρώτο κατάστημα αλκοολούχων ποτών της Σαουδικής Αραβίας άνοιξε στη διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας Ριάντ, και είναι προσβάσιμο σε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες. Ενώ επηρεάζει μόνο μια επίλεκτη ομάδα, είναι μια μεγάλη αλλαγή για το άκρως συντηρητικό μουσουλμανικό βασίλειο, όπου το αλκοόλ έχει απαγορευτεί από το 1952, όταν ένας Σαουδάραβας πρίγκιπας σε κατάσταση μέθης δολοφόνησε έναν Βρετανό διπλωμάτη. Το ποτό απαγορεύεται επίσης υπό το Ισλάμ.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε το αλκοόλ να ρέει στο βασίλειο άφθονο όλα αυτά τα χρόνια, πίσω από κλειστές πόρτες.
Οι ξένες πρεσβείες μπορούν να εισάγουν αλκοόλ βάσει καθορισμένων συμφωνιών με τη Σαουδική κυβέρνηση, ενώ ορισμένες κρύβουν τα ποτά στους ασφαλείς «διπλωματικούς σάκους» που δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Από εκεί, τα μπουκάλια πωλούνται συχνά στη μαύρη αγορά σε τεράστιες τιμές, σύμφωνα με τους ομογενείς και τους ντόπιους κατοίκους της χώρας. Όλοι όσοι μίλησαν στο CNBC το έκαναν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Μαύρη αγορά
«Όλοι γνωρίζουν ποιες πρεσβείες πωλούν ποτό… μερικές από αυτές έχουν στήσει μια επιχείρηση γύρω από αυτό, πουλώντας στη μαύρη αγορά σε τέσσερις, πέντε, ακόμη και δέκα φορές την κανονική τιμή. Έχει γίνει γελοίο. Η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάτι», δήλωσε στο CNBC ένας Σαουδάραβας επενδυτής με έδρα το Ντουμπάι και το Ριάντ.
Ένα μπουκάλι βότκα ενός λίτρου, για παράδειγμα, κοστίζει συνήθως από 500 έως 600 δολάρια στη μαύρη αγορά, ανέφεραν πηγές, ενώ περιέγραψαν ότι ένα μόνο μπουκάλι Johnnie Walker Blue Label κοστίζει μεταξύ 1.000 και 2.000 δολ. Η παρασκευή ποτών στο σπίτι λαμβάνει χώρα επίσης στο βασίλειο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με ομογενείς που έχουν ζήσει στο παρελθόν εκεί.
Αυστηροί κανόνες
Το νέο κατάστημα στο Ριάντ συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες: η εξουσιοδότηση για είσοδο και αγορές πρέπει να επικυρωθεί μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Diplo και να εγκρίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και οι αγορές υπόκεινται σε μηνιαίο σύστημα ποσοστώσεων ανά εγγεγραμμένο άτομο.
Το νέο σύστημα παρακολούθησης αγορών είναι «για την αντιμετώπιση του προβλήματος του λαθρεμπορίου που είχαμε πάντα με τους διπλωμάτες», είπε ένας Σαουδάραβας σύμβουλος. Ένας άλλος ιδιοκτήτης επιχείρησης από τη Σαουδική Αραβία που εδρεύει στην ανατολική περιοχή Khobar του βασιλείου είπε στο CNBC: «Η κυβέρνηση έμαθε ότι πολύ αλκοόλ μετακινείται από τις ποσότητες που επιτρέπονται για τις πρεσβείες στη μαύρη αγορά… »
Πράγματι, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση των ποσοστώσεων αλκοόλ για τις διπλωματικές αποστολές τέθηκε σε ισχύ για να «καταπολεμηθεί το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων προϊόντων», ανέφερε το Κέντρο Διεθνούς Επικοινωνίας (CIC) της χώρας σε δήλωση που επικαλείται το CNN.
Οι ξένοι που ζουν στη χώρα ομολογούν ότι έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μεταφέρουν αλκοόλ. Ένας πρώην Βρετανός διπλωμάτης αφηγήθηκε ότι έλαβε μπουκάλια ουίσκι που ήταν αποθηκευμένα μέσα σε ένα εισαγόμενο πιάνο με ουρά, ενώ ένας άλλος περιέγραψε τη στιγμή κατά την οποία εργαζόμενος σε μια εταιρεία που μετέφερε τα έπιπλά του είπε: «Κύριε, ο καναπές σας στάζει».
Η Σαουδική Αραβία επιβάλλει αυστηρές ποινές σε όσους πιαστούν να πίνουν ή να πουλάνε αλκοόλ, που κυμαίνονται από τσουχτερά πρόστιμα ή μαστιγώματα έως απελάσεις και φυλάκιση.
Ωστόσο, πολλοί στο βασίλειο λένε ότι η νομιμοποίηση του ποτού εκτός διπλωματικών χώρων είναι απλώς θέμα χρόνου, αν και πιθανότατα θα περιοριστεί σε ξενοδοχεία ή στις ειδικές οικονομικές ζώνες και θα παραμείνει εκτός ορίων για τους μουσουλμάνους. Αρκετά εστιατόρια υψηλής ποιότητας στο Ριάντ και την Τζέντα έχουν ήδη πλήρως εξοπλισμένα μπαρ, που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την παρασκευή περίτεχνων μη αλκοολούχων μοκτέιλ.
Αλλαγή εικόνα
Η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά τα χρόνια από τότε που ο νεαρός πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τώρα ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου, ανέλαβε την εξουσία.
Η εκστρατεία του για το Vision 2030 είναι μια προσπάθεια πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τον ανασχεδιασμό της εικόνας της χώρας του Κόλπου, την προσέλκυση τουρισμού και τη διαφοροποίηση της οικονομίας της μακριά από το πετρέλαιο. Στοχεύει επίσης στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τον ανερχόμενο νεανικό πληθυσμό της Σαουδικής Αραβίας, το 70% του οποίου είναι κάτω των 30 ετών.
Το βασίλειο έχει δει μια σειρά από φιλελευθεροποιητικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από τότε που ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ ανέλαβε την εξουσία, επιτρέποντας προηγουμένως απαγορευμένα πράγματα όπως η οδήγηση γυναικών, οι κινηματογραφικές αίθουσες και τα μουσικά φεστιβάλ.
Αλλά το αλκοόλ στη Σαουδική Αραβία ήταν πάντα ένα θέμα ταμπού – ενώ η ηγεσία της χώρας θέλει να το εκσυγχρονίσει και να φέρει περισσότερο τουρισμό και ξένους επενδυτές, πρέπει επίσης να αποφύγει να αναστατώσει τον εγχώριο πληθυσμό της, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι βαθιά θρησκευόμενο.
Πηγή ΟΤ
- Γαλλία: Ιστορικά χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας για τον Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία
- Γιορτές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Αγρίνιο: «Συνήθως οι σεισμοί στην Τριχωνίδα έχουν συνέχεια» λέει ο Λέκκας – «Χρειάζεται επιτήρηση»
- Παράταση στην άφιξη Μενσά
- «Good Luck, Babe!»: Πώς το κομμάτι της Chappell Roan έγινε o ύμνος της γενιάς των situationships
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: «Έχω βαριά μελαγχολία, έχω σιχαθεί τόσο πολύ τους ανθρώπους»