Ανδρουλάκης για Τέμπη: Η ΝΔ δεν θέλει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα – Βαρύτατες «γαλάζιες» ευθύνες
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικαλείται δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποψιάζεται πως φέρουν ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργοί Μεταφορών
«Η τραγωδία των Τεμπών και ο τραγικός θάνατος 57 συνανθρώπων μας έπρεπε να κάνει το πολιτικό σύστημα να έχει ένα χρέος: την αποκάλυψη της αλήθειας», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Επικαλούμενος το σημερινό (26/1) δημοσίευμα του Politico, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει πως «επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε εξαρχής. Ότι η Νέα Δημοκρατία για ιδιοτελείς λόγους δεν θέλει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα να μπει κάτω από οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης, διότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες υπουργών και στελεχών – ‘γαλάζιων’ παιδιών – στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ».
«Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν στήριξε την πρότασή μας για προανακριτική επιτροπή, που θα οδηγούσε σε αποκάλυψη ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα και αξιοποίησε την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για εξεταστική επιτροπή, που δεν ελέγχει αυτή την αμαρτωλή σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, η οποία αν είχε υλοποιηθεί αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν σήμερα, αλλά ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα σε μια εξεταστική επιτροπή για την περίοδο από το 1997 μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε καταληκτικά πως «θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια απέναντι στις προσπάθειες συγκάλυψης της Νέας Δημοκρατίας».
Τι υποστηρίζει το Politico
Με τον τίτλο «Η Ελλάδα απέρριψε την έκκληση του εισαγγελέα της ΕΕ να ληφθούν μέτρα κατά 2 πρώην υπουργών μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα», το Politico αναφέρει στο δημοσίευμά του πως «η κυβέρνηση της Ελλάδας απέρριψε την έκκληση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να αναλάβει δράση σχετικά με την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, μετά τη φονική σύγκρουση τρένων που συγκλόνισε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο».
Όπως σημειώνεται, «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) υποστήριξε αυτές τις υποψίες τον περασμένο μήνα, όταν απήγγειλε κατηγορίες σε 23 υπόπτους – μεταξύ των οποίων 18 δημόσιοι υπάλληλοι – για εγκλήματα που συνδέονται με την εκτέλεση συμβάσεων για συστήματα τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο δίκτυο, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ».
«Ωστόσο, η EPPO είχε ακόμη μεγαλύτερους στόχους στο στόχαστρό της: δύο πρώην υπουργούς», τονίζει το Politico, επικαλούμενο την επιστολή «που απέστειλε η εισαγγελέας της EPPO, Πόπη Παπανδρέου, στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές και την οποία είδε το Politico», στην οποία σημείωνε ότι «κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα ‘προέκυψαν υποψίες σχετικά με φερόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης’».
«’Αυτά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα αφορούν την παράβαση καθήκοντος που διαπράχθηκε από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και την κατάχρηση που διαπράχθηκε από τον πρώην υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή’, έγραψε η Παπανδρέου στην επιστολή της, προσθέτοντας ‘σας ζητάμε να προβείτε στις δικές σας ενέργειες’», σύμφωνα με το Politico.
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;