Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοιχτά του Άντεν - Σώο το πλήρωμα

Live: Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοιχτά του Άντεν – Σώο το πλήρωμα

Live οι εξελίξεις στο in - Ξεπέρασαν τις 26.000 οι νεκροί στη Λωρίδα - Το Ισραήλ πολιορκεί νοσοκομεία στη νότια Γάζα, κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιουνίς με νέα εντολή εκκένωσης περιοχών

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη γνωστοποίησε μια πρώτη απόφασή του μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής και διέταξε το Ισραήλ να πάρει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα, με το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού να συνεχίζεται για 112η μέρα. Δεν διέταξε, όμως, κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, η επίθεση του Ισραήλ στη Χαν Γιουνίς συνεχίζεται με φονικούς βομβαρδισμούς σε όλη την πόλη. Οι IDF εξέδωσαν νέα εντολή εκκένωσης, ακόμα και για τον προσφυγικό καταυλισμό.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας καταγγέλλει βομβαρδισμούς στην περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη γύρω από τα κτίρια του ιατρικού κέντρου.

Από τις ισραηλινές επιδρομές σκοτώθηκαν 20 Παλαιστίνιοι που περίμεναν στην ουρά για επισιτιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, έξι άνθρωποι σε ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Νουσεϊράτ και τουλάχιστον 50 ακόμη στη Χαν Γιουνίς.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

06:00 Επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη, λένε οι Χούθι

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μασίρα των Χούθι μετέδωσε σήμερα Σάββατο ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν δύο αεροπορικές επιθέσεις που είχαν στόχο το λιμάνι Ρας Ισα στην επαρχία Χοντέιντα της Υεμένης.

Τα αεροπορικά πλήγματα έγιναν ενώ οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά σκαφών που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα, με τελευταία τη χθεσινή που προκάλεσε πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο.

05:00 Οι ΗΠΑ για τοπλήγμα στο δεξαμενόπλοιο

Πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης έπληξε χθες Παρασκευή το πετρελαιοφόρο Marlin Luanda υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ, ανακοίνωσε πριν λίγο το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Οκτώ ώρες αργότερα, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν αντιπλοϊκό πύραυλο που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν οι Χούθι προς την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της CENTCOM.

04:00 Υπ. Εξωτερικών Ιράν: Το Ισραήλ δεν αντέχει ούτε 10 λεπτά χωρίς τις ΗΠΑ

«Το πεδίο του πολέμου έχει διευρυνθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου στην περιοχή έχει αυξηθεί», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν στην επικεφαλής ανταποκρίτρια του ABC News για παγκόσμιες υποθέσεις Martha Raddatz. «Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν σήμερα την υποστήριξή τους -υλικοτεχνική και οπλική, πολιτική και μιντιακή υποστήριξη- στον γενοκτονικό πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ, τότε μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Νετανιάχου δεν θα επιβιώσει για 10 λεπτά», υποστήριξε. «Επομένως, το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον πριν από το Τελ Αβίβ».

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις του Ιράν με τη Χαμάς, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε: «Θεωρούμε τη Χαμάς μια παλαιστινιακή απελευθερωτική ομάδα που στέκεται ενάντια στην κατοχή». «Φυσικά, ποτέ δεν εγκρίναμε τη δολοφονία γυναικών και παιδιών, αμάχων οπουδήποτε στον κόσμο. Ποτέ δεν το υποστηρίξαμε», υπογράμμισε. Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν έχει εξοπλίσει τις δυνάμεις της Υεμένης, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κατασκευάσει τις πληροφορίες. «Κυρίως, πρόκειται για ένα τηλεοπτικό σόου», υποστήριξε.

Σχετικά με τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του κορυφαίου Ιρανού διοικητή αντιστράτηγου Qassem Soleimani στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020, ο Amirabdollahian δήλωσε: «Αυτό ήταν ένα μεγάλο, μεγάλο λάθος που έκανε ο Trump. Αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε». Πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί να θέλει να δει «όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο χτύπημα να οδηγούνται στη δικαιοσύνη».

03:40 Νέες επιθέσεις από τον Λίβανο στο Ισραήλ

Αντιαρματικοί πύραυλοι και βαριές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου προς τον οικισμό Doviv, τους στρατώνες Hanita (για δεύτερη φορά) και Shlomi τις τελευταίες ώρες, χωρίς να ηχήσουν σειρήνες.

03:30 O εκπρόσωπος τύπου των Χούθι δήλωσε πως «η μάχη με τα αμερικάνικα πλοία διήρκεσε δύο ώρες»

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, ταξίαρχος Γιαχία Σαρί, δήλωσε ότι «υπήρξε αντιπαράθεση με πολλά αμερικανικά αντιτορπιλικά και πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν και στο στενό Bab al-Mandeb».

Ο Σαρί επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα της αντιπαράθεσης περιελάμβαναν «απευθείας χτύπημα σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και ανάγκασαν δύο αμερικανικά εμπορικά πλοία να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν». Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης χρησιμοποίησαν «έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων» στην επιχείρηση που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, αποκάλυψε ο Σαρί.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης «ένας αριθμός βαλλιστικών πυραύλων μας έφτασε στους στόχους του, παρά τις προσπάθειες των πολεμικών πλοίων να τους αναχαιτίσουν όλους».

03:10 Οι βάσεις Conoco και Green Village στη Συρία φέρονται να δέχθηκαν επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

02:50 Τελευταία καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας της Γάζας

Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας: Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, με 183 μάρτυρες και 377 τραυματίες. Συνολικές απώλειες: 26.083.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης: Τουλάχιστον 70 μάρτυρες σε ισραηλινό κατοχικό βομβαρδισμό των πόλεων Ράφα και Χαν Γιουνίς τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά 26.083 μάρτυρες, 64.487 τραυματίες ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να προσμετρώνται οι απώλειες στη Δυτική Όχθη. Το ποσοστό των ανηλίκων και των γυναικών που έχουν χάσει την ζωή τους εκτιμάται στο 69-70% των συνολικών απωλειών. Ανάμεσα στους άντρες υπάρχουν άμαχοι και ηλικιωμένοι με τον συνολικό αριθμό των αμάχων να θεωρείται κατά προσέγγιση άνω των 20.000.

02:25 Αλ Χούθι: Η μάχη της Υεμένης είναι πλήρως συνδεδεμένη με ό,τι συμβαίνει στη Γάζα

«Η μάχη της Υεμένης είναι πλήρως συνδεδεμένη με ό,τι συμβαίνει στη Γάζα, είτε εκτοξεύονται ρουκέτες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είτε γίνονται επιχειρήσεις στη θάλασσα», δήλωσε ο διοικητής της επανάστασης σε ομιλία του την Πέμπτη. προσθέτωντας πως «η χώρα μας θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της μέχρι τα φάρμακα και τα τρόφιμα να φτάσουν σε όλο τον πληθυσμό της Γάζας και να εισέλθει στη Γάζα με την πλήρη ανάγκη της για τρόφιμα και φάρμακα, μέχρι να σταματήσει η σιωνιστική εγκληματικότητα».

«Η ανθρώπινη συνείδησή μας, η θρησκευτική μας ένταξη και οι αδελφικοί μας δεσμοί με τον παλαιστινιακό λαό μας αρνούνται να σιωπήσουμε ή να προσβλέπουμε σε αυτές τις τραγικές σκηνές πείνας της Γάζας, χωρίς να πάρουμε θέση ή να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις των αδελφών μας στη Γάζα ή να αγνοήσουμε τα δάκρυα των ορφανών και τις κραυγές των πενθούντων. Στοχεύουμε ξεκάθαρα τα πλοία που συνδέονται με τη σιωνιστική οντότητα, με στόχο να παραδώσουμε τρόφιμα και φάρμακα στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και να αποτρέψουμε τη σιωνιστική εγκληματικότητα σε βάρος των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, που είναι ένας σαφής και ιερός στόχος και ένα ανθρωπιστικό και ανταποδοτικό αίτημα».

Την Πέμπτη, η Maersk Shipping αναγνώρισε ότι τα δύο πλοία που έγιναν στόχος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης την Τετάρτη μετέφεραν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το πρακτορείο SABA που ελέγχεται από τους Χούθι.

02:00 Η Νότια Αφρική «ενήργησε για την κοινή μας ανθρωπιά», λέει η εγγονή του Τούτου

Η Mungi Ngomane, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγγονή του αείμνηστου νοτιοαφρικανού επισκόπου Desmond Tutu δήλωσε στο Al Jazeera ότι αν και το Διεθνές Δικαστήριο δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός, δεν βλέπει την απόφαση ως απώλεια.

«Φέρνοντας την υπόθεση στο ΔΔ, η Νότια Αφρική ενήργησε για την κοινή μας ανθρωπιά», είπε. «Η Νότια Αφρική βασίστηκε στην ιστορία της με το απαρτχάιντ. Σήμερα ο Νετανιάχου ανέφερε το ποτέ ξανά και η Νότια Αφρική είπε: Εντάξει, το ποτέ ξανά ισχύει για όλους. Αυτό περιλαμβάνει και τους Παλαιστίνιους».

Η Mungi Ngomane συνέχισε λέγοντας πως «Αυτό δεν είναι απλά μια δικαιοσύνη που ταιριάζει σε όλους και που μπορούμε να συναντήσουμε στη Δύση και μετά ο Παγκόσμιος Νότος έχει κάτι άλλο. Νομίζω ότι η Νότια Αφρική θέλει να κρατήσει και να ζήσει σύμφωνα με τα δημοκρατικά ιδεώδη που προέκυψαν από τον αγώνα μας και ζητά από τον κόσμο να κάνει το ίδιο» .

01:40 Μετά τις ΗΠΑ, ο Καναδάς προχωρά στην άμεση αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA

Ο Καναδάς ανακοινώνει ότι αναστέλλει αμέσως τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εν μέσω έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι 12 υπάλληλοι μπορεί να εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης του Καναδά Άχμεντ Χουσέν αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ότι η Οτάβα «καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ» και ότι είναι «βαθιά προβληματισμένος από τους ισχυρισμούς που αφορούν ορισμένους υπαλλήλους της UNRWA.Έχω δώσει εντολή στην Global Affairs Canada να διακόψει κάθε πρόσθετη χρηματοδότηση προς την UNRWA εν αναμονή της έκβασης της έρευνας», γράφει.

Ο Hussen δημοσιεύει επίσης μια δήλωση που χαιρετίζει την έρευνα του ΟΗΕ και αναφέρει ότι τα κεφάλαια θα σταλούν μέσω «άλλων εταίρων».

«Καθώς η UNRWA διεξάγει αυτή την έρευνα, ο Καναδάς δεν θα μειώσει την υποστήριξή του προς τον λαό της Γάζας. Ο Καναδάς θα συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλους εταίρους για την παροχή σωτήριας βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα», αναφέρεται στην επιστολή.

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως έχει παράσχει στην UNRWA πληροφορίες που υποδείκνυαν την ενεργό συμμετοχή υπαλλήλων μαζί με τη χρήση οχημάτων και εγκαταστάσεων του οργανισμού στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

01:20 Περισσότερα για το τάνκερ βρετανικών συμφερόντων στο οποίο επιτέθηκαν Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ενέτειναν την Παρασκευή τις επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος που προκάλεσε πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο καυσίμων που διαχειρίζεται για λογαριασμό της εμπορικής εταιρείας Trafigura.

Η Trafigura δήλωσε ότι ένας πύραυλος έπληξε το δεξαμενόπλοιο καυσίμων Marlin Luanda καθώς διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα. Η τελευταία λεπτομέρεια είναι πως το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ρωσική νάφθα που αγοράστηκε κάτω από το ανώτατο όριο τιμών σύμφωνα με τις κυρώσεις της G7, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Trafigura.

Το πλοίο Free Spirit, ναυλωμένο από τη Vitol για να μεταφέρει αργό πετρέλαιο, έκανε στροφή 180 μοιρών πριν φτάσει στον Κόλπο του Άντεν, λίγο μετά την επίθεση στο Marlin Luanda, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

01:00 Μάχη για το νοσοκομείο Νάσερ

Εδώ και λίγες ώρες το νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς παραμένει χωρίς ηλεκτρικό. Πολλοί πολίτες διέφυγαν μετά την διαταγή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση, εν μέσω καταιγισμού πυροβολισμών και εκρήξεων.

00:40 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ενημερώνει για την άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ

«Το νοσοκομείο έχει ξεμείνει από καύσιμα, τρόφιμα και προμήθειες», δηλώνει στο X ο Δρ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πρόσθεσε ότι 350 ασθενείς και 5.000 επιδειχθέντες Παλαιστίνιοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στο νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας τις τελευταίες ημέρες. Ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει το νοσοκομείο και ανάγκασε τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά και ορισμένους από αυτούς που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο να το εκκενώσουν.

00:15 Χτυπήματα του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο

Η μονάδα του εκπροσώπου Τύπου του ισραηλινού στρατού δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε στόχους στις περιοχές Bint Jbeil και Deir Aames.

Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολικού βομβάρδισαν στόχους στο Λίβανο, μετά από καταιγισμό ρουκετών και ενός αντιαρματικού πυραύλου που εκτοξεύτηκαν στο βόρειο Ισραήλ.

23:52 H Χεζμπολάχ εισάγει δύο νέα όπλα στο πεδίο των μαχών σε δύο μέρες

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου εισήγαγε σε δύο μέρες δύο νέα όπλα στο πεδίο του πολέμου με το Ισραήλ: Ο ένας είναι ο βαλιστικό πύραυλος Falaq-1 με ακτίνα δράσης 10 χιλιομέτρων και βάρος 100 κιλών με τα 50 από αυτά να αποτελούν την εκρηκτική ύλη. Με αυτούς (σ.σ. περισσότερους από έναν) έπληξαν το στρατόπεδο Μα’ άλε Γκο΄λάνι με απευθείας χτυπήματα. Το δεύτερο όπλο είναι ο τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος εναντίον τεθωρακισμένων ATGM, που έχει την δυνατότητα να πετά χαμηλά ώστε να μην αναγνωρίζεται από τα ραντάρ και πλην πλήξει τον στόχο του, παίρνει ύψος και χτυπά υπό γωνία. Στην περίπτωση του βίντεο αφορούσε συστήματα παρακολούθησης.

23:30 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων σε πόλη κοντά στην Τζενίν

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει μια φάλαγγα ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και τζιπ Hummer να εισέρχεται στην πόλη Deir Abu Darif, ανατολικά της κατεχόμενης πόλης Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Το βίντεο δείχνει επίσης σύννεφα λευκού καπνού να υψώνονται γύρω από την πόλη, σε μια προφανή χρήση δακρυγόνων.

Οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ήταν ένα τακτικό φαινόμενο πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά έκτοτε, οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι λένε ότι έχουν αυξηθεί σε ένταση και βία.

23:10 Η αμερικανική ομάδα μουσουλμανικών δικαιωμάτων χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) χαρακτήρισε την απόφαση «σημαντικό πρώτο βήμα» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, να ζητήσει συγγνώμη που απέρριψε την υπόθεση της Νότιας Αφρικής ως αβάσιμη και να σταματήσει να επιτρέπει τη γενοκτονία της κυβέρνησης Νετανιάχου», ανέφερε σε δήλωσή του ο εθνικός διευθυντής Nihad Awad.

«Επιτρέποντας να προχωρήσει η κατηγορία της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία, το ΔΔ άνοιξε την πόρτα σε κάποια επίφαση δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό. Ωστόσο, το ΔΔ θα έπρεπε να είχε προχωρήσει παραπέρα, διατάσσοντας πλήρη κατάπαυση του πυρός».

22:45 Η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al θα αναστείλει τις απευθείας πτήσεις προς τη Νότια Αφρική εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων

Ο ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας El Al ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις απευθείας πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς το Γιοχάνεσμπουργκ από την 1η Απριλίου, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Νότιας Αφρικής επιδεινώνονται εν μέσω της υπόθεσης ενώπιον του ICJ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να πετάξουν στη Νότια Αφρική», δήλωσε εκπρόσωπος του El Al. «Ακυρώνουν πτήσεις και τα αεροπλάνα είναι αρκετά άδεια… Καταλαβαίνουμε ότι είναι η κατάσταση γιατί πριν ήταν διαφορετική».

22:15 Οι Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στο δεξαμενόπλοιο

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσαν απόψε ότι οι ναυτικές δυνάμεις τους προχώρησαν σε μια «επιχείρηση» εναντίον του «βρετανικού δεξαμενόπλοιου Marlin Luanda» στον κόλπο του Άντεν, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο πλοίο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού των Χούτι, τον Γιαχία Σαρέα, χρησιμοποιήθηκε «ένας αριθμός πυραύλων» και «το πλήγμα ήταν άμεσο».

22:00 Δύο νεκροί από ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, μαζί με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός έπληξε μια κατοικημένη κατοικία στο χωριό Beit Lef του νότιου Λιβάνου.

Το τοπικό δίκτυο Kawalis Beirut δημοσίευσε βίντεο από το σημείο της απεργίας, το οποίο δείχνει συνεργεία πολιτικής άμυνας να σκάβουν μέσα στα ερείπια αναζητώντας επιζώντες. Οι τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, είπε ο Kawalis Beirut.

21:45 Συνάντηση του επικεφαλής της CIA με στελέχη του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ για την απελευθέρωση ομήρων

Ο επικεφαλής της CIA, της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, θα συναντηθεί «εντός των επόμενων ημερών στο Παρίσι» με ομολόγους του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για το θέμα της Γάζας, ανέφερε απόψε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή, προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας μίας χώρας από αυτές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Η πηγή αυτή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει «πολύ σύντομα» να στείλει στην Ευρώπη τον Ουίλιαμ Μπερνς για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για δύο μήνες.

21:30 Η Καλιφόρνια ζητά τον τερματισμό της βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ

Η υπόθεση αφορά μια ομάδα Παλαιστινίων Αμερικανών και άλλους που εκπροσωπούνται από δικηγόρους του Κέντρου Συνταγματικών Δικαιωμάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948 που επικυρώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ως εκ τούτου, είναι ο νόμος της χώρας.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, «και οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχοντας όπλα και άλλους τύπους υποστήριξης στο Ισραήλ παραβιάζει τη συνθήκη».

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο δεν έχει την εξουσία να αποφανθεί για αυτό το θέμα και ο δικαστής που εκδικάζει την υπόθεση φαίνεται να συμφωνεί ότι αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα που πρέπει να αποφασιστεί.

Ο δικαστής, ωστόσο, άνοιξε τη διαδικασία με μια μακρά δήλωση που περιγράφει τη φρίκη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Interactive-US-military-aid-Israel

21:10 Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοιχτά του Άντεν

Σώο είναι το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου, το οποίο χτυπήθηκε από «πύραυλο» στα ανοιχτά του Άντεν, στην Υεμένη.

Το πλοίο έπλεε περίπου 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν, σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey και το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλασσίου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).

Σύμφωνα με την Ambrey, στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά αλλά το πλήρωμά του είναι σώο και ασφαλές.

20:40 Η Γερμανία καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει την έξοδο δύο δημοσιογράφων  από τη Γάζα

Ο γερμανικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ARD είπε ότι το Ισραήλ εμποδίζει δύο από τους μακροχρόνιους Παλαιστίνιους υπαλλήλους του στη Γάζα να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια που το πρακτορείο λέει ότι δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα.

Το ARD λέει ότι ζητά από το Ισραήλ να επιτρέψει στους εργάτες να φύγουν από τη Γάζα, όπου φοβούνται για τη ζωή τους, με την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης για περισσότερο από δύο μήνες.

Ένας από τους δύο εργάτες του ARD, ο Mohammed Abusaif, αναγκάστηκε να εκκενωθεί οκτώ φορές από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του και τώρα ζει σε μια σκηνή κοντά στη Ράφα.

«Αυτό δεν έχει νόημα γιατί δεν θα πατούσαν καν στο ισραηλινό έδαφος», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος συντάκτης του ARD, Christian Nitsche, σχετικά με την αναφορά του Ισραήλ για ανησυχίες για την ασφάλεια. «Αυτοί οι συνάδελφοι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια».

20:15 Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιδρά στην απόφαση του ICJ

Καθώς χώρες και διεθνείς φορείς σε όλο τον κόσμο εκδίδουν την έγκρισή τους για την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία στον πόλεμό του στη Γάζα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επεσήμανε ότι «ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι απλώς ψευδής – είναι εξωφρενικός και η προθυμία του δικαστηρίου να το συζητήσει καθόλου – είναι ένα σημάδι ντροπής που δεν θα σβήσει για γενιές».

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την υπόθεση μια «κακή προσπάθεια να αρνηθεί το Ισραήλ» το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διώκει τον πόλεμο.

19:50 Αξιωματούχος του ΟΗΕ λέει ότι η απόφαση θα φέρει αλλαγές στους συμμάχους του Ισραήλ

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Francesca Albanese λέει στο Al Jazeera ότι η σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους φίλους του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα να συνεχίσουν να το υπερασπίζονται.

Ενώ παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει συχνά το δικαίωμα αρνησικυρίας τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «αποτρέψουν βασικά μέτρα δικαιοσύνης», πιστεύει ότι «θα είναι διαφορετικά για τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν ξεκάθαρη στάση ως προς το σεβασμό του διεθνούς δικαίου». .

«Περιμένω αλλαγές, αλλά φυσικά, όσοι δραστηριοποιούνται στην κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να συνεχίσουν τις ενέργειές τους για να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους» για να κάνουν περισσότερα για να τερματιστεί η σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα, είπε.

«Αυτό είναι ένα παγκόσμιο τεστ για τη διεθνή δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

19:45 Ο ισραηλινός απεσταλμένος του ΟΗΕ επικρίνει την UNRWA

Ο Gilad Erdan λέει στο X ότι «Τα Ηνωμένα Έθνη δεν χρησιμοποιούνται μόνο ως όπλο για να απονομιμοποιήσουν την ύπαρξή μας, αλλά και για να μας εξαφανίσουν σωματικά».

Νωρίτερα σήμερα, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για ορισμένους υπαλλήλους που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και ότι διέκοψε τις σχέσεις με αυτά τα μέλη του προσωπικού.

19:20 Εν μέρει απογοητευμένοι οι Παλαιστίνιοι με την απόφαση του ICJ

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα καλωσόρισαν ορισμένες πτυχές της απόφασης του ICJ, όπως τις εντολές να επιτραπεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ωστόσο, πολλοί εξέφρασαν την οργή τους που το δικαστήριο δεν ζήτησε να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ, η οποία πυροδότησε μια ανθρωπιστική κρίση και εκτόπισε περισσότερο από το 80 τοις εκατό του πληθυσμού.

«Οι Παλαιστίνιοι είχαν γενικά μια αίσθηση απογοήτευσης και κατάθλιψης λόγω του γεγονότος ότι περίμεναν μια εντολή κατάπαυσης του πυρός και μια αναγκαστική παύση των στρατιωτικών πράξεων», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera Tareq Abu Azzoum από τη Rafah.

«Παρόλα αυτά, πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να δείξουν στον κόσμο τις θηριωδίες και τις γενοκτονικές επιθέσεις που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα», πρόσθεσε.

19:00 Οι μαχητές της Χαμάς ανακοινώνουν νέα επίθεση

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ομάδας αναφέρει μέσω ανακοίνωσης ότι έστησε ενέδρα σε ομάδα επτά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Οι μαχητές είπαν ότι έκλεισαν την είσοδο σε μία από τις σήραγγές τους, παγιδεύοντας στρατιώτες μέσα, προτού πυροδοτήσουν μια συσκευή κατά προσωπικού, αφήνοντας μερικούς στρατιώτες νεκρούς και άλλους τραυματίες.

Η δήλωση προσθέτει ότι τα μαχητικά στη συνέχεια στόχευσαν δύο ισραηλινά άρματα μάχης με οβίδα Yasin-105 και μια συσκευή «Shawaz».

18:45 Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών της Παλαιστίνης χαιρετίζει την απόφαση του ICJ

Σε δήλωσή του, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, αποκαλεί «ιστορική» τη διαταγή του ICJ προς το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να σταματήσει τη γενοκτονία στη Γάζα.

Είπε επίσης ότι η Παλαιστίνη κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Αράβων Πρεσβευτών για να συντονίσει ένα «σχέδιο δράσης» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση μετά την απόφαση.

18:30 Ο ΠΟΥ διαψεύδει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι βρίσκεται σε «συνεργασία» με τη Χαμάς

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επέκρινε τα σχόλια των ισραηλινών αρχών που κατηγορούν την υπηρεσία του ΟΗΕ για συνεννόηση με τη Χαμάς.

«Ο ΠΟΥ διαψεύδει την κατηγορία του Ισραήλ στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου ότι ο ΠΟΥ βρίσκεται σε «συνωμοσία» με τη Χαμάς και «κλείνει το μάτι» στα δεινά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα», ανέφερε ο Τέντρος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τέτοιοι ψευδείς ισχυρισμοί είναι επιβλαβείς και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το προσωπικό μας που διακινδυνεύει τη ζωή του για να εξυπηρετήσει τους ευάλωτους. Ως οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ο ΠΟΥ είναι αμερόληπτος και εργάζεται για την υγεία και την ευημερία όλων των ανθρώπων».

18:05 Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τη βασική απόφαση του ICJ

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «σημαντικό βήμα» που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των Παλαιστινίων από «περαιτέρω ταλαιπωρία και ανεπανόρθωτη βλάβη».

Η απόφαση που εξέδωσε το ICJ διέταξε έξι προσωρινά μέτρα, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ να απόσχει από πράξεις βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, να αποτρέψει και να τιμωρήσει την άμεση και δημόσια υποκίνηση σε γενοκτονία και να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης το Ισραήλ να διατηρήσει τα στοιχεία της γενοκτονίας και να του υποβάλει έκθεση, εντός ενός μήνα, για όλα τα μέτρα που ελήφθησαν σύμφωνα με την εντολή του.

17:50 Η ΕΕ αναμένει «πλήρη, άμεση εφαρμογή» των διαταγών του ICJ

Η τελευταία αντίδραση στην προσωρινή απόφαση του ICJ ήρθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», προστίθεται.

17:20 Το Ιράν συγχαίρει τη Νότια Αφρική για την «επιτυχία» του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν συνεχάρη τη Νότια Αφρική και τον παλαιστινιακό λαό για την «επιτυχία» στο Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Σήμερα, οι αξιωματούχοι του πλαστού ισραηλινού καθεστώτος είναι οι πιο μισητοί άνθρωποι στην παγκόσμια κοινή γνώμη, οι οποίοι πρέπει να οδηγηθούν αμέσως στη δικαιοσύνη για τη διάπραξη γενοκτονίας και πρωτοφανών εγκλημάτων πολέμου κατά των Παλαιστινίων», έγραψε στο X.

«Πρέπει να τονίσω ότι η πλήρης υποστήριξη του Λευκού Οίκου για τα εγκλήματα των Σιωνιστών επίσης δεν θα ξεχαστεί ποτέ, και εξετάζεται και παρακολουθείται από την κοινή γνώμη», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Ζητώ από όλους τους ομολόγους μου σε χώρες σε όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο».

17: 00 Τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο της Χάγης να λάβει το Ισραήλ

Αυτά είναι τα προσωρινά μέτρα που πρέπει να λάβει άμεσα το Ισραήλ, όπως σκιαγραφήθηκε νωρίτερα από την Πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστήριου Joan Donoghue:

  • Με ψήφους 15 κατά και 2 κατά, το Κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, σε σχέση με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, θα λάβει όλα τα μέτρα της αρμοδιότητάς του για να αποτρέψει τη διάπραξη όλες οι πράξεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 της Σύμβασης, ιδίως, Α) δολοφονία μελών της ομάδας, Β) πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης στα μέλη της ομάδας, Γ) σκόπιμη πρόκληση στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζονται να επιφέρει τη φυσική του καταστροφή εν όλω ή εν μέρει, και Δ) επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή γεννήσεων εντός της ομάδας.
  • Με ψήφους 15 κατά και 2 κατά, το Κράτος του Ισραήλ διασφαλίζει, με άμεση ισχύ, ότι ο στρατός του δεν διαπράττει πράξεις που περιγράφονται στο σημείο 1 παραπάνω.
  • Με ψήφους 16 κατά και 1 κατά, το Κράτος του Ισραήλ θα λάβει όλα τα μέτρα της εξουσίας του για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας σε σχέση με μέλη της παλαιστινιακής ομάδας στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Με ψήφους 16 κατά και 1 κατά, το Κράτος του Ισραήλ θα λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει την παροχή των επειγόντων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών ζωής που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Με ψήφους 15 κατά και 2 κατά, το Κράτος του Ισραήλ λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή και να εξασφαλίσει τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με ισχυρισμούς για πράξεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 και του άρθρου 3 της σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος Γενοκτονία κατά μελών της παλαιστινιακής ομάδας στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Με ψήφους 15 κατά και 2 κατά, το Κράτος του Ισραήλ θα υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο σχετικά με όλα τα μέτρα που έλαβε για την εφαρμογή αυτής της διαταγής εντός ενός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης της διαταγής.

16:30 Η Ισπανία χαιρετίζει επίσης την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

Τώρα έχουμε και δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και καλούμε τα μέρη να εφαρμόσουν τα προσωρινά μέτρα που έχει αποφασίσει», είπε στο X.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ειρήνη και τον τερματισμό του πολέμου, την απελευθέρωση ομήρων, την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, έτσι ώστε και τα δύο έθνη να μπορούν να συνυπάρξουν σε ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

16:00 «Αυτό που προσδοκούσαν οι Παλαιστίνιοι ήταν μια άμεση κατάπαυση του πυρός»

Η Λούμπνα Φαρχάτ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Ραμάλα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ήταν κάπως απογοητευμένη από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά αναγνώρισε ότι ήταν μια ιστορική στιγμή.

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες και υπόχρεοι στη Νότια Αφρική που κατέθεσε αυτή την προσφυγή, αλλά αυτό που προσδοκούσαν οι Παλαιστίνιοι ήταν μια άμεση κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η Φαρχάτ, προσθέτοντας ότι ήταν αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν ζήτησε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η ίδια είπε ότι η απόφαση θα «κλιμακώσει» τις επιθέσεις των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα αυξήσει το αίσθημα ατιμωρησίας των επιτιθέμενων.

15:50 Η UNRWA ανακοίνωσε ότι ερευνά την ανάμειξη μελών της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε έρευνα για την καταγγελλόμενη ανάμιξη αρκετών εκ των εργαζομένων της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς καθώς και ότι διέκοψε τις σχέσεις της με αυτά τα μέλη του προσωπικού της.

«Οι ισραηλινές αρχές παρείχαν στην UNRWA πληροφορίες για την φερόμενη ως ανάμιξη αρκετών εργαζομένων της UNRWA στις τρομερές επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί.

«Για να προστατευθεί η ικανότητα της υπηρεσίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, έλαβα την απόφαση να τερματίσω άμεσα τις συμβάσεις αυτών των μελών του προσωπικού και να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί η αλήθεια χωρίς καθυστέρηση».

15:41 Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου για την απόφαση στη Χάγη

«Η δέσμευση του Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο είναι ακλόνητη. Εξίσου ακλόνητη είναι και η ιερή δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και να υπερασπιζόμαστε το λαό μας», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη γνωστοποίηση της πρώτης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.

Η σχετική ανάρτηση:

15:32 Ο Μπεν-Γκβιρ κατηγορεί το Διεθνές Δικαστήριο για «αντισημιτισμό» και λέει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αγνοήσει την απόφαση για τα προσωρινά μέτρα

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ επιτίθεται στο Διεθνές Δικαστήριο για την έκδοση σειράς προσωρινών μέτρων κατά του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το διεθνές όργανο «αντισημιτικό».

«Η απόφαση του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης αποδεικνύει αυτό που ήταν ήδη γνωστό: Το δικαστήριο αυτό δεν επιδιώκει τη δικαιοσύνη, αλλά τη δίωξη του εβραϊκού λαού. Σιώπησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και σήμερα συνεχίζουν την υποκρισία και την πάνε ένα βήμα παραπέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ΔΔΔ στη σημερινή του μορφή ιδρύθηκε το 1945.

«Αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ δεν πρέπει να ακούγονται», πρόσθεσε ο Μπεν-Γκβιρ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να κερδίζουμε τον εχθρό μέχρι την πλήρη νίκη», κατέληξε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

«Hague shmague» ήταν το χαρακτηριστικό λογοπαίγνιο που έγραψε ο ακροδεξιός υπουργός στο X, στο οποίο κάνει συνεχώς προκλητικές αναρτήσεις:

15:26 Χαμάς: Η απόφαση του ΔΔΔ συμβάλλει στην «απομόνωση του Ισραήλ»

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και στην αποκάλυψη των εγκλημάτων του στη Γάζα.

«Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχή να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», δήλωσε στο Reuters ο ίδιος.

15:24 Τι σημαίνει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου – Η πρώτη ανάλυση του Al Jazeera

Ο Τζέιμς Μπέις, ανταποκριτής του Al Jazeera στη Χάγη, σε μια πρώτη ανάλυση για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, σημειώνει ότι:

«Αυτή ήταν μια ενδιαφέρουσα απόφαση, διότι οι δικαστές συμφώνησαν με τα περισσότερα επιχειρήματα της Νότιας Αφρικής: Συμφώνησαν ότι είχαν δικαιοδοσία σε αυτή την υπόθεση, ότι έχουν δικαίωμα να ασχοληθούν με την υπόθεση, ότι ορισμένα από τα πράγματα που ισχυρίστηκε η Νότια Αφρική σίγουρα λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του ορισμού της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Αλλά εκεί που η Νότια Αφρική θα είναι δυσαρεστημένη είναι η τελική επιχειρησιακή παράγραφος, οι αποφάσεις των προσωρινών μέτρων δεν είναι αυτές που ζήτησε η Νότια Αφρική.

Υπήρχαν κάποιες επισημάνσεις για το τι πρέπει να κάνει το Ισραήλ. Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και ότι το Ισραήλ πρέπει να εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου με μια έκθεση σε ένα μήνα για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έθεσε το δικαστήριο.

Η απόφαση λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε μέτρο που μπορεί για να αποτρέψει πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενοκτονία. Εναπόκειται τώρα στους νομικούς να το εξετάσουν αυτό, διότι αυτά περιλαμβάνουν την αποτροπή δολοφονιών ανθρώπων εντός της προστατευόμενης ομάδας.

Λοιπόν, η προστατευόμενη ομάδα είναι οι Παλαιστίνιοι, οπότε αν πρόκειται να προστατεύσετε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, και για το θέμα αυτό πιθανώς στη Δυτική Όχθη, πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν το Ισραήλ συνεχίζει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς του στο έδαφος της Γάζας;».

Διαδηλωτές έξω από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

15:16 Για «αποφασιστική νίκη» για το κράτος δικαίου κάνει λόγο η Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική στην πρώτη αντίδρασή της μετά την απόφαση του ΔΔΔ κάνει λόγο για «αποφασιστική νίκη» για το διεθνές κράτος δικαίου.

Ευχαριστώντας το ΔΔΔ για την ταχεία απόφασή του, η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι χαιρετίζει τα προσωρινά μέτρα και δήλωσε ότι ελπίζει ειλικρινά ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να ματαιώσει την εφαρμογή των εντολών του δικαστηρίου.

Η Νότια Αφρική είπε επίσης ότι η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αναζήτηση δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό.

Η Νότια Αφρική πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των παγκόσμιων θεσμών για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Γάζα.

15:13 Πρώτη αντίδραση από την παλαιστινιακή πλευρά

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι καλωσορίζει τις εντολές του ΔΔΔ, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική υπενθύμιση» ότι κανένα κράτος δεν είναι υπεράνω του νόμου.

15:11 Κάμερον: Υπάρχει πρόοδος προς μια παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα έπειτα από μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή πως έχει σημειωθεί πρόοδος προς μια συμφωνία προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, να προωθηθεί περισσότερη βοήθεια στον θύλακα και να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται εκεί.

Σε συνέντευξη στην Κωνσταντινούπολη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας, ο Κάμερον είπε πως το Ισραήλ εξετάζει μια βρετανική πρόταση να ανοίξει το λιμάνι της πόλης Ασντότ για μεταφορά βοήθειας στη Γάζα αλλά ότι αυτό θα χρειαστεί «πολλή ώθηση» ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Το να πετύχουμε μια παύση όπου σταματάμε τον πόλεμο και αρχίζουμε να εξετάζουμε πώς θα μπει η βοήθεια και θα βγουν οι όμηροι, νομίζω πως υπάρχει μια προοπτική για αυτό», είπε ο Κάμερον στο Reuters και σε τουρκικό δίκτυο.

«Αυτό είναι για το οποίο μιλούσα στην περιοχή. Και νομίζω ότι σημειώνουμε κάποια πρόοδο».

Ο Κάμερον συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ηγέτες κατά το τρίτο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή σε διάστημα μόλις δύο μηνών. Είπε πως πίεσε για μια βιώσιμη εκεχειρία σε συναντήσεις που είχε στο Ισραήλ, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη όπου έχει τη βάση της η υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή, στο Κατάρ και στην Τουρκία.

«Πίεζα γι΄αυτό που νομίζω πως είναι προς το συμφέρον όλων, περιλαμβανομένου του συμφέροντος του Ισραήλ: να έχετε αυτή την άμεση παύση επειδή μόνο τότε μπορείτε να φέρετε πίσω τους ομήρους», είπε.

«Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα, και πρέπει να αποφύγουμε περισσότερη ανθρωπιστική καταστροφή».

Αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν σήμερα πως ο απολογισμός των νεκρών από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στο υπό τη διοίκηση της Χαμάς παλαιστινιακό έδαφος, που βρίσκεται τώρα στον τέταρτο μήνα, έχει αυξηθεί σε 26.083.

15:01 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ρουκέτες από τον Λίβανο έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν ότι ένας αριθμός ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή του Ερμόν έπεσε σε μη κατοικημένες περιοχές και ότι ο στρατός επιτίθεται στα σημεία από όπου έγιναν οι εκτοξεύσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε μια στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Μπιντ Τζαμπάλ και το πρωί το πυροβολικό των IDF άνοιξε πυρ σε διάφορες θέσεις της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο.

14:51 Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου – Μια σύντομη σύνοψη

  • Το Διεθνές Δικαστήριο δηλώνει ότι έχει δικαιοδοσία να αποφανθεί επί της υπόθεσης
  • Το Διεθνές Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας
  • Το Διεθνές Δικαστήριο λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει και να τιμωρήσει την υποκίνηση σε γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας
  • Το Διεθνές Δικαστήριο λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας
  • Το Διεθνές Δικαστήριο υποχρεώνει το Ισραήλ να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων αλλά δεν το διατάσσει να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη
    Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή δεν πήρε απόφαση για κατάπαυση του πυρός

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του ΔΔΔ στη Χάγη.

14:50 Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στη Γάζα

Το Ισραήλ πρέπει να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

14:48 Το Διεθνές Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ να αποτρέψει και να τιμωρήσει και την υποκίνηση γενοκτονίας

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα και για την πρόληψη και την τιμωρία της άμεσης υποκίνησης γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

14:46 Η δικαστής Ντόναχιου διέταξε το Ισραήλ να παρουσιαστεί στο δικαστήριο εντός ενός μήνα

Η δικαστής Ντόναχιου διέταξε το Ισραήλ να παρουσιαστεί στο δικαστήριο εντός ενός μήνα.

Η ίδια είπε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

14:43 Το Διεθνές Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ να πάρει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία

Το ΔΔΔ διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του για να αποτρέψει τη γενοκτονία.

Λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και επίσης να διασφαλίσει τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων ότι δεν διαπράττει γενοκτονία.

14:39 Η δικαστής Ντόναχιου αναφέρθηκε σε «απάνθρωπες δηλώσεις» Ισραηλινών αξιωματούχων, όπως του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας

Η δικαστής Ντόναχιου αναφέρθηκε σε «απάνθρωπες δηλώσεις» Ισραηλινών αξιωματούχων, όπως του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας.

Επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος διέταξε «πλήρη πολιορκία» της Γάζας και είπε στα στρατεύματα ότι πολεμούν ενάντια σε «ανθρώπινα κτήνη».

14:33 «Το δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να προστατεύονται από πράξεις γενοκτονίας»

Η δικαστής Ντόναχιου σημείωσε ότι «το δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να προστατεύονται από πράξεις γενοκτονίας».

14:31 Δικαστής Ντόναχιου: Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών

Η δικαστής Ντόναχιου είπε ότι το δικαστήριο σημειώνει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγε το Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών, καθώς και μαζική καταστροφή σπιτιών, βίαιο εκτοπισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού και εκτεταμένες ζημιές στις μη στρατιωτικές υποδομές.

14:27 Τι σημαίνει η φράση «prima facie» που χρησιμοποιεί η δικαστής Ντόναχιου

Σύμφωνα με τον Guardian, η φράση «prima facie» που χρησιμοποιεί η δικαστής Ντόναχιου σημαίνει ότι: «Προκειμένου να λάβει προσωρινά μέτρα την Παρασκευή, η Νότια Αφρική δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι έλαβε χώρα γενοκτονία. Το μόνο που χρειάζεται να αποδείξει είναι ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία εκ πρώτης όψεως ή «prima facie» και ότι ορισμένες από τις πράξεις για τις οποίες διαμαρτύρεται – στην προκειμένη περίπτωση συμπεριλαμβανομένων του αριθμού των νεκρών και του αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων στη Γάζα – θα μπορούσαν να εμπίπτουν στη σύμβαση περί γενοκτονίας».

14:23 «Ορισμένοι ισχυρισμοί κατά του Ισραήλ εμπίπτουν στις διατάξεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία»

Η δικαστής Ντόναχιου σημείωσε ότι: «ορισμένοι ισχυρισμοί κατά του Ισραήλ εμπίπτουν στις διατάξεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».

14:21 Το ΔΔΔ δεν δέχεται το αίτημα του Ισραήλ για απόρριψη της υπόθεσης

Το ΔΔΔ δεν δέχθηκε το αίτημα του Ισραήλ για απόρριψη της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής, ανέφερε η δικαστής Τζόαν Ντόναχιου.

«Το δικαστήριο θεωρεί ότι δεν μπορεί να κάνει δεκτό το αίτημα του Ισραήλ να διαγραφεί η υπόθεση από τον γενικό κατάλογο», τόνισε.

14:20 Το Διεθνές Δικαστήριο λέει ότι έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει

Η δικαστής Ντόναχιου λέει ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να αποφανθεί σχετικά με έκτακτα μέτρα στην υπόθεση μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

14:17 Την καταδίκη του Ισραήλ για εγκλήματα γενοκτονίας αναμένει ο Ερντογάν

Σε δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να κρίνει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στην Γάζα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε στους δημοσιογράφους, πως παρακολουθεί στενά την διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο και αναμένει «θετική έκβαση».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:14 Το Διεθνές Δικαστήριο «έχει πλήρη επίγνωση» της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας

Η δικαστής Ντόναχιου ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην επίθεση της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, η οποία προκάλεσε μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων, εκτεταμένη καταστροφή των πολιτικών υποδομών και τον εκτοπισμό της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού της Γάζας.

Η δικαστής σημείωσε ότι το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθύτατα για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο.

14:11 Ένας από τους 17 δικαστές απουσιάζει

Ο δικαστής Ρόμπινσον, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση της υπόθεσης και στην τελική ψηφοφορία, δεν είναι παρών στη σημερινή διαδικασία.

Δεν ανακοινώθηκαν οι λόγοι της απουσίας του, τους οποίους γνωρίζει το ΔΔΔ.

14:04 Ξεκινάει η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη

14:02 Η Τζόαν Ντόναχιου θα διαβάσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η δικαστής από τις ΗΠΑ, Τζόαν Ντόναχιου θα διαβάσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Τα διεθνή Μέσα σημειώνουν ότι το δικαστήριο μπορεί να δεχθεί την πρόταση της Νότιας Αφρικής ή του Ισραήλ ή να πάρει μια τρίτη θέση που θα περιλαμβάνει κάποια από τα μέτρα που πρότεινε η νοτιοαφρικανική αντιπροσωπεία.

13:59 Ισραηλινά άρματα μάχης πυροβολούν την πύλη του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ

Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού βάλλουν κατά της ανατολικής πύλης του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ, προκαλώντας τη διασπορά θραυσμάτων στο εσωτερικό του κτιρίου.

«Το νοσοκομείο πολιορκείται με σφοδρά πυρά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί τραυματίες στην περιοχή», ανέφερε η PRCS σε ανάρτησή της στο X.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Τα νοσοκομεία Αλ-Άμαλ και Νάσερ βρίσκονται υπό πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις εδώ και αρκετές ημέρες.

13:52 Δείτε live την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα

13:49 Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη εν όψει της ανακοίνωσης της προσωρινής απόφασης μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έξω από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

13:43 Ο Φιντάν είπε στον Κάμερον ότι απαιτείται πλήρης και άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε στον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Παρασκευή ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τουρκική διπλωματική πηγή.

Η πηγή ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν για περίπου 90 λεπτά, ενώ ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών και συζήτησαν τον πόλεμο στη Γάζα, τις διμερείς σχέσεις και την επικύρωση από την Τουρκία της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Φιντάν είπε στον Κάμερον ότι απαιτείται πλήρης και άμεση κατάπαυση του πυρός και λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων στη Γάζα για μόνιμη ειρήνη, πρόσθεσε η πηγή.

13:40 Ανώτερος αξιωματούχος Παλαιστινιακής Αρχής: Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο και να αποχωρήσει από τη Γάζα

Ο Χουσεΐν Αλ-Σέιχ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο και να αποχωρήσει από τη Γάζα.

Ο ίδιος κατήγγειλε την απόφαση του Ισραήλ να δημιουργήσει «νεκρή ζώνη» στη Γάζα.

Δείτε τις σχετικές αναρτήσεις:

13:30 Στις 14:00 η ώρα Ελλάδας η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου – Ποια μέτρα μπορεί να ληφθούν κατά του Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, θα ανακοινώσει σήμερα μία πρώτη απόφαση σχετικά με τη λήψη ή μη επειγόντων μέτρων που ζητά με προσφυγή της η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ με την κατηγορία της διάπραξης γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας θεωρείται σημαντική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη θα εκδώσει σήμερα μια πρώτη απόφαση για τη Γάζα μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

13:25 Για άλλη μια Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επιτρέπουν σε πιστούς να πλησιάσουν στο τέμενος αλ-Άκσα με τη βία

Βίντεο αποτυπώνει ότι για μια ακόμη Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επιτρέπουν σε πιστούς να πλησιάσουν στο τέμενος αλ-Άκσα με τη βία.

Δείτε εδώ:

13:20 Οι δηλώσεις Ισραήλ και Χαμάς πριν την απόφαση του δικαστηρίου

  • Εϊλόν Λεβί, αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης: «Περιμένουμε από το Διεθνές Δικαστήριο να απορρίψει αυτές τις ψευδείς και ύποπτες κατηγορίες»
  • Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς: «Πρώτον, αν το δικαστήριο της Χάγης εκδώσει απόφαση για κατάπαυση του πυρός, το κίνημα της Χαμάς θα τηρήσει την κατάπαυση του πυρός όσο την τηρεί ο εχθρός. Δεύτερον, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους σιωνιστές κρατούμενους που κρατούνται από αυτήν, αν το κατοχικό κράτος απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από αυτό».

13:13 Νέο «περιστατικό ασφάλειας» στα ανοιχτά της Υεμένης

Η βρετανική Maritime Trade Operations (UKMTO) γνωστοποιεί ότι έλαβε αναφορά για «περιστατικό ασφάλειας» περίπου 60 ναυτικά μίλια από την πόλη-λιμάνι αλ-Χοντάιντα της Υεμένης.

Ο ναυτιλιακός οργανισμός αναφέρει ότι ακούστηκαν εκρήξεις και εθεάθησαν πύραυλοι σε απόσταση περίπου τεσσάρων ναυτικών μιλίων από το σκάφος που έκανε την αναφορά.

Μια δεύτερη έκρηξη αναφέρθηκε λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι μακριά από τη θέση του πλοίου, αλλά το πλοίο και το πλήρωμα επιβεβαιώνεται ότι είναι ασφαλή και σώα, τονίζει η UKMTO.

13:03 Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εν όψει της ανακοίνωσης της προσωρινής απόφασης

Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Χάγη για να πάρει μέρος στη σύνοδο που συγκαλεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα εκδώσει απόφαση σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά του Ισραήλ που κατηγορείται για παραβιάσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Σε ανακοίνωσή του, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η παλαιστινιακή και η νοτιοαφρικανική αντιπροσωπεία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

«Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη της συνειδητοποίησης του δικαστηρίου για την τρομερή πραγματικότητα επί του πεδίου», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Το κράτος της Παλαιστίνης εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στο δικαστήριο ότι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περιμένουν με ανυπομονησία την απόφασή του», τονίζεται.

12:54 Ισραηλινοί έποικοι φαίνεται να εισέβαλαν στη Γάζα

Ομάδα εποίκων φαίνεται ότι «έσπασε» τον φράχτη μεταξύ Ισραήλ και Γάζας την Πέμπτη, στέλνοντας τα παιδιά τους  μέσα στη Λωρίδα της Γάζας που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες.

Ισραηλινοί έποικοι μαζί με μέλη του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πιέζουν για την επανίδρυση οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνει το Middle East Eye.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

12:45 Γιατί η σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι σημαντική για τη Γάζα

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπέις που μεταδίδει για το Al Jazeera από τη Χάγη: «Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο του μηχανισμού του ΟΗΕ, ασχολείται με διαφορές μεταξύ χωρών και όχι μεταξύ ατόμων.

Συχνά αποφαίνεται για πράγματα όπως συνοριακές διαφορές και παραβιάσεις συνθηκών. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα αυτή η υπόθεση: Η Νότια Αφρική, η οποία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, διαμαρτύρεται ότι το Ισραήλ, το οποίο επίσης έχει υπογράψει τη Σύμβαση, παραβιάζει τη Σύμβαση αυτή.

Δεν θα υπάρξει τελική απόφαση σήμερα για την υπόθεση της γενοκτονίας. Αυτό που θα λάβουμε αντ’ αυτού είναι η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου.

Αυτή είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντική για τον λαό της Γάζας, επειδή η Νότια Αφρική ζητά να τεθούν σε εφαρμογή διάφορα μέτρα από το δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον λαό της Γάζας.

Φυσικά, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να μη θεσπίσει τα μέτρα που ζητά η Νότια Αφρική. Μπορεί να πάρει το μέρος του Ισραήλ, το οποίο λέει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως υπόθεση και ότι απλώς διεξάγει μια στρατιωτική εκστρατεία αυτοάμυνας.

Και υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να αντανακλά κάποια από τα πράγματα που ζήτησε η Νότια Αφρική, αλλά όχι άλλα».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση θα γίνει γνωστή στις 14:00 η ώρα Ελλάδας.

12:35 Οι IDF λένε ότι ο έφεδρος Ελιράν Γέγκερ σκοτώθηκε στη Γάζα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών της χερσαίας επιχείρησης σε 220

Οι IDF ανακοινώνουν τον θάνατο ενός εφέδρου που σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών στη χερσαία επίθεση κατά σε 220.

Πρόκειται για τον αρχιλοχία (ε.α.) Ελιράν Γέγκερ, 36 ετών, του 8170ου τάγματος του Σώματος Μηχανικού Μάχης, από το Τελ Αβίβ.

Ο Γέγκερ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με μέλη της Χαμάς στη νότια Γάζα.

12:30 Η πολιορκία του νοσοκομείου Νάσερ συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα

Ο Ασράφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς έχει ξεμείνει εντελώς από τρόφιμα, αναισθητικά και παυσίπονα, ως αποτέλεσμα της πολιορκίας που του έχει επιβληθεί από την κατοχή για πέμπτη ημέρα.

«Στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ βρίσκονται 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό, 350 ασθενείς και εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες σε καταστροφικές συνθήκες πείνας, στοχοποίησης και έλλειψης θεραπείας», δήλωσε ο αλ Κούντρα.

12:21 Οι διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Al Jazeera παρουσιάζει σε γράφημα τις διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι βασικές διαφορές των δύο είναι ότι το πρώτο ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη και μπορεί να λύσει διαφορές ανάμεσα σε κράτη.

Το κοινό τους είναι ότι κανένα από τα δύο δεν έχει τρόπο να επιβάλει τις αποφάσεις του.

Πηγή: Al Jazeera

12:12 Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ζητά οι πορείες υπέρ της Παλαιστίνης να μη συμπέσουν με την Ημέρα Μνήμης αφιερωμένη στους Εβραίους.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους νομάρχες της Ρώμης και του Μιλάνου να δραστηριοποιηθούν ώστε να αναβληθούν οι διαδηλώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού που είχαν προγραμματιστεί για αύριο, Σάββατο, στην Ρώμη και στο Μιλάνο.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν επιθυμεί, ουσιαστικά, να συμπέσουν με την αυριανή Ημέρα Μνήμης αφιερωμένη στους Εβραίους, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Η θέση του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης είναι ότι οι διαδηλώσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να προσαρμόζονται στην ιδιαίτερη αξία της Ημέρας Μνήμης.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «λόγω και της παρούσας διεθνούς κατάστασης, οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις, με κινδύνους για την δημόσια και κοινωνική τάξη».

12:02 Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, την ώρα που το Ισραήλ σφυροκοπά τη Χαν Γιουνίς

Η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα θέατρο σκληρών μαχών, που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να την εγκαταλείψουν, την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στη Χάγη, στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο ενδέχεται εντός της ημέρας να δώσει εντολή στο Ισραήλ να πατήσει φρένο στην επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως να έχει κανένα μέσο επιβολής τέτοιας απόφασης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:53 «Ντροπή»: Διαδηλωτές ζητούν κατάπαυση του πυρός σε εκδήλωση του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου

Αρκετοί διαδηλωτές διέκοψαν εκδήλωση του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Μάντσεστερ, ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ένας άνδρας, ο οποίος δήλωσε ότι έχασε τη μητέρα του και πολλά άλλα μέλη της οικογένειάς του στη Γάζα, αντιπαρατέθηκε με τη βουλευτή Άντζελα Ρέινορ την ώρα που μιλούσε και έδειξε φωτογραφίες των σκοτωμένων αγαπημένων του προσώπων.

«Γιατί δεν ζητάτε κατάπαυση του πυρός;», φώναξε πριν απομακρυνθεί από την ασφάλεια.

«Γυναίκες και παιδιά νεκροί, Άντζελα Ρέινορ, και αποκαλείς τον εαυτό σου σύγχρονη φεμινίστρια, δεν το νομίζω», είπε μια γυναίκα στη βουλευτή πριν απομακρυνθεί.

Δείτε σχετικό βίντεο:

11:44 Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν δύο αδέρφια που έφευγαν από το νοσοκομείο αλ-Άμαλ

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Al Jazeera, «μεταξύ των θυμάτων των ισραηλινών επιθέσεων από ελεύθερους σκοπευτές είδαμε δύο αδέλφια που έβγαιναν από τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου αλ-Άμαλ. Πυροβολήθηκαν από ελεύθερο σκοπευτή, παρά το γεγονός ότι ο ένας από αυτούς κρατούσε λευκή σημαία.

Αυτό είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες δεν προστατεύονται.

Έχει γίνει πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από την πόλη Χαν Γιουνίς. Η πόλη γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν κάθε κινούμενο αντικείμενο καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις αναζητώντας καταφύγια σε άλλα σημεία της πόλης ή προσπαθώντας να βρουν τρόπο να φύγουν από τη Χαν Γιουνίς για ένα ασφαλέστερο καταφύγιο».

11:34 Οι IDF καλούν τους πολίτες του προσφυγικού καταυλισμού της Χαν Γιουνίς και άλλων γειτονιών της πόλης να την εγκαταλείψουν

Οι IDF καλούν τους κατοίκους ορισμένων γειτονιών στη δυτική Χαν Γιουνίς να απομακρυνθούν προς την κοντινή περιοχή αλ-Μαουάσι στη νότια Γάζα, καθώς επεκτείνεται η χερσαία επίθεση του στρατού.

Ο αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντράεε, αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, δημοσίευσε μαζί με την ανακοίνωση και έναν χάρτη με τις ζώνες που πρέπει να εκκενωθούν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Οι ζώνες περιλαμβάνουν τις συνοικίες αλ-Νασρ και αλ-Άμαλ, τον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς και το κέντρο της πόλης.

Στη μεγαλύτερη επιχείρηση εδώ και ένα μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν και προωθήθηκαν μέσα στη Χαν Γιουνίς τις τελευταίες ημέρες, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει αφού εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα όπου αρχικά διεξάγονταν οι περισσότερες και πιο σφοδρές μάχες.

11:25 Ποιες χώρες έχουν υποστηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο ΔΔΔ

Αρκετές χώρες – και οργανώσεις – τάχθηκαν υπέρ της προσφυγής της Νότιας Αφρικής πριν από τις αρχικές ακροάσεις στη Χάγη πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Μαλαισία, η Τουρκία, η Ιορδανία, η Βολιβία, οι Μαλδίβες, η Ναμίμπια, το Πακιστάν και η Κολομβία, καθώς και μέλη του Οργανισμού Ισλαμικών Χωρών.

Μετά τις ακροάσεις, το παράδειγμά τους ακολούθησαν αρκετοί ακόμη, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας και του Βελγίου, οι οποίες υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν την ετυμηγορία του ΔΔΔ.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βάραντκαρ δήλωσε επίσης ότι η προσφυγή είναι «έγκυρη» και ότι η χώρα θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τα προκαταρκτικά μέτρα.

11:16 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι συνεχίζονται οι χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες επιθέσεις στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να στοχεύει περιοχές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας με συνδυασμένες χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες επιθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η αεροπορία του στόχευσε επιχειρησιακά κέντρα, αποθήκες όπλων, παρατηρητήρια και ένα αντιαρματικό φυλάκιο που ανήκε σε Παλαιστίνιους μαχητές και δήλωσε ότι το ναυτικό του έπληξε διάφορους στόχους κατά μήκος της ακτογραμμής.

Ο Αβιχάι Αντράεε, εκπρόσωπος του στρατού για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται σκληρές μάχες στη Χαν Γιουνίς στα νότια, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία και καταφύγια στην περιοχή, οι οποίες ανάγκασαν πολλούς Παλαιστίνιους να εκτοπιστούν για άλλη μια φορά στο εσωτερικό της χώρας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF στα αγγλικά:

11:06 Η El Al Israel Airlines λέει ότι αναστέλλει το δρομολόγιο της Νότιας Αφρικής λόγω της δίκης στη Χάγη

Η El Al Israel Airlines θα αναστείλει το δρομολόγιό της προς το Γιοχάνεσμπουργκ στα τέλη Μαρτίου, επικαλούμενη την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας και την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης μετά την εκδίκαση της υπόθεσης γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη έπειτα από την προσφυγή που έκανε η Νότια Αφρική.

Ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ πετά σήμερα έως και δύο φορές την εβδομάδα χωρίς ενδιάμεσο σταθμό στο Γιοχάνεσμπουργκ.

10:57 Γιατί το Βέλγιο υποσχέθηκε να υποστηρίξει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Λίγο μετά τη διήμερη ακροαματική διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου, η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Αστικής Πολιτικής του Βελγίου, Μεριάμ Κιτίρ δήλωσε ότι η χώρα θα υποστηρίξει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντόντερ επανέλαβε την άποψη αυτή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι «υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» και «της απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Πρόκειται για μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη, όπως η γειτονική Γερμανία – και όπως δήλωσαν ειδικοί στο Al Jazeera, θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στην ιστορία της κατοχής της από ξένες δυνάμεις.

10:47 Ποιοι είναι οι δικαστές στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη

Στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη υπάρχουν 17 δικαστές. Ανάμεσά τους, ο αναπληρωτής αρχιδικαστής Ντικγκάνγκ Μοσένκε από τη Νότια Αφρική και πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, Αχαρόν Μπαράκ.

Πηγή: Al Jazeera

10:38 Για τρίτη ημέρα στη σειρά, διαδηλωτές αποκλείουν το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για μην μπει βοήθεια στη Γάζα

Οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και συμπαραστάτες τους πραγματοποιούν διαδήλωση στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να εμποδίσουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Εκατοντάδες ακόμη διαδηλωτές αναμένεται να φτάσουν στο συνοριακό πέρασμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να διακοπεί η είσοδος κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα των διαδηλωτών αναφέρει ότι περπάτησαν με κυκλικό τρόπο προκειμένου να αποφύγουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί για να εμποδίσουν την άφιξή τους.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:28 Λουτρό αίματος στη Γάζα, πάνω από 26.000 οι νεκροί – 183 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 26.083 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 64.487 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 183 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 377 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

10:19 Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που έχει ζητήσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ

Το Al Jazeera, στην ειδική σελίδα που έχει ανοίξει για τη δίκη στη Χάγη, παρουσιάζει συνοπτικά τα έκτακτα μέτρα που έχει ζητήσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ:

  • Το Ισραήλ να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και εναντίον της
  • Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει όλα τα εύλογα μέτρα που έχει στη διάθεσή του για να αποτρέψει τη γενοκτονία
  • Το Ισραήλ θα πρέπει να απέχει από κάθε πράξη κατά του παλαιστινιακού λαού που εμπίπτει στο άρθρο ΙΙ της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας Αυτό περιλαμβάνει τη δολοφονία μελών της ομάδας και τη στέρηση της πρόσβασης σε επαρκή τροφή και νερό.
  • Το Ισραήλ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο στρατός του δεν εμπλέκεται σε υποκίνηση, συνωμοσία για τη διάπραξη, απόπειρα διάπραξης ή συνενοχή σε γενοκτονία
  • Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή και να διασφαλίσει τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με ισχυρισμούς για πράξεις γενοκτονίας
  • Το Ισραήλ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει ή να επεκτείνει τη διαφορά ενώπιον του Δικαστηρίου.

10:09 Μήνυμα από τις οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων: Κάντε συμφωνία με τη Χαμάς

Σύμφωνα με το Al Jazeera, το μήνυμα από τις οικογένειες των ομήρων στη Γάζα προς την ισραηλινή κυβέρνηση ήταν πολύ σαφές και αυτό είναι να επιτευχθεί συμφωνία με τη Χαμάς.

Οι οικογένειες λένε: «Δεν μας νοιάζει τι θα χρειαστεί, θέλουμε τα μέλη της οικογένειάς μας ή τους αγαπημένους μας να επιστρέψουν στο σπίτι και να επιστρέψουν ζωντανοί».

Όσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο πόλεμος, τόσο αυξάνεται αυτή η πίεση, σημειώνει το γνωστό Μέσο. Ιδιαίτερα όταν έχουμε περιστατικά, για παράδειγμα, με τον ισραηλινό στρατό να σκοτώνει κατά λάθος τρεις ομήρους καθώς προσπαθούσε να τους διασώσει μέσα στη Γάζα, υπενθυμίζει.

«Όσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο πόλεμος», λένε οι οικογένειες των αιχμαλώτων, «τόσο μειώνεται η πιθανότητα να τους βγάλουμε ζωντανούς».

09:55 «Ελεύθεροι σκοπευτές στοχεύουν ανθρώπους που φεύγουν από το νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς»

Στην ανταπόκρισή του ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera προσθέτει για την κατάσταση στη Χαν Γιουνίς ότι: «αυτό που είναι πραγματικά σοκαριστικό αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ. Τα κτίρια του νοσοκομείου φιλοξενούν εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Τους πυροβολούν αν προσπαθήσουν να φύγουν από τα κτίρια».

09:46 Al Jazeera: Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, «oι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Οι μικροί προσφυγικοί καταυλισμοί της και οι δημόσιες εγκαταστάσεις σε όλη την πόλη αποτέλεσαν ανελέητο στόχο των βομβαρδισμών του ισραηλινού πυροβολικού καθώς και της μαζικής αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποιήθηκε γύρω από την περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ.

Δεν είναι μόνο το νοσοκομείο Νάσερ, η μεγαλύτερη δημόσια εγκατάσταση, που βρίσκεται υπό στρατιωτική πολιορκία, αλλά τώρα και το νοσοκομείο αλ-Άμαλ, το οποίο είναι μέρος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης που διαχειρίζεται εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Η έδρα της βρίσκεται στη Χαν Γιουνίς.

Αυτό το νοσοκομείο βρίσκεται υπό πολιορκία τις τελευταίες ημέρες και τώρα είναι εντελώς εκτός λειτουργίας».

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς εξαιτίας των βομβαρδισμών.

09:37 Πώς οι μικροσκοπικοί Χούθι απειλούν τον έλεγχο των ΗΠΑ στην παγκόσμια ναυτιλία

Στις 30 Δεκεμβρίου, το υπό σημαία Σιγκαπούρης Maersk Hangzhou, που ανήκει στη δανέζικη εταιρεία Maersk Line, δέχτηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα με πυραύλους και ακολούθως επιδρομή πάνοπλων ανταρτών Χούθι οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:27 Σούνακ: Αυτοί που φωνάζουν «από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα» είναι «χρήσιμοι ηλίθιοι»

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ έβαλε στο στόχαστρο ένα δημοφιλές φιλοπαλαιστινιακό σύνθημα που χρησιμοποιείται σε συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο.

«Αυτοί που φωνάζουν ‘από το ποτάμι ως τη θάλασσα’ είναι είτε χρήσιμοι ηλίθιοι που δεν καταλαβαίνουν τι λένε, είτε, ακόμη χειρότερα, άνθρωποι που επιθυμούν να σβήσουν το εβραϊκό κράτος από τον χάρτη», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βρετανική κοινοβουλευτική ομάδα Συντηρητικών Φίλων του Ισραήλ.

«Θα έχουμε μηδενική ανοχή για όσους προωθούν ή εξυμνούν την τρομοκρατία ή ποδοπατούν τον αντισημιτισμό στους δρόμους μας», τόνισε.

Για τις φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, το σύνθημα εκφράζει την επιθυμία για ελευθερία από την καταπίεση σε όλη την ιστορική γη της Παλαιστίνης, αλλά οι υποστηρικτές του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι είναι ένα κάλεσμα στη βία και αντισημιτικό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «πρέπει να έχει τον έλεγχο ολόκληρης της επικράτειας από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα», αναφερόμενος στα δυτικά του Ιορδάνη ποταμού μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα.

09:18 Οι IDF λένε ότι συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στη Χαν Γιουνίς και ότι δεκάδες μαχητές σκοτώθηκαν

Οι IDF λένε ότι οι μάχες συνεχίζονται βαθιά μέσα στη Χαν Γιουνίς, με τις χερσαίες δυνάμεις της 98ης Μεραρχίας να σκοτώνουν δεκάδες ενόπλους της Χαμάς και την Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιεί ένα κύμα επιδρομών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαχητικά αεροσκάφη της IAF έπληξαν αρκετές θέσεις της Χαμάς στην περιοχή Χαν Γιουνίς, συμπεριλαμβανομένων διαμερισμάτων που χρησιμοποιούνται από μαχητές, αποθήκες όπλων, παρατηρητήρια και χώρους προετοιμασίας, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Στη Χαν Γιουνίς, οι IDF λένε ότι η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών της Μεραρχίας εντόπισε πέντε ενόπλους της Χαμάς να εισέρχονται σε ένα κτίριο και ειδοποίησε για να γίνει αεροπορική επιδρομή.

Σε κοντινή απόσταση, η μονάδα Μαγκλάν εντόπισε τέσσερις μαχητές της Χαμάς που είχαν εκτοξεύσει αντιαρματικό πύραυλο ώρες νωρίτερα και κατεύθυνε ένα μαχητικό αεροσκάφος να τους πλήξει, λένε οι IDF, προσθέτοντας ότι αρκετοί ακόμη ένοπλοι σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα στην περιοχή.

Η Ταξιαρχία Γκιβάτι, εν τω μεταξύ, εξουδετέρωσε έναν πυρήνα έξι ατόμων της Χαμάς με βομβαρδισμό αρμάτων μάχης και πυρά ελεύθερων σκοπευτών στην περιοχή Χαν Γιουνίς, αναφέρουν οι IDF.

Στη βόρεια Γάζα, ο στρατός λέει ότι μαχητικά αεροσκάφη της IAF έπληξαν αρκετές τοποθεσίες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου ενός κτιρίου που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, μια θέση εκτόξευσης αντιαρματικών και ένα φρεάτιο σήραγγας, ενώ έφεδροι της 5ης Ταξιαρχίας σκότωσαν αρκετούς ενόπλους της Χαμάς με βομβαρδισμό αρμάτων μάχης και κατευθύνοντας αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

Οι IDF λένε ότι το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε επίσης πλήγματα κατά μήκος της ακτής της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο πλαίσιο της υποστήριξης των στρατευμάτων της Ταξιαρχίας Ναχάλ που κάνουν ελιγμούς στη Λωρίδα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:08 Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Η αμερικανική πίεση έχει μεγάλη σημασία στις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ μίλησε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, λέγοντας ότι «η αμερικανική πίεση έχει μεγάλη σημασία στις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων».

Ο Γκάλαντ δήλωσε επίσης ότι η άρνηση της Χεζμπολάχ «να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα μειώνει τη δυνατότητα επίτευξης πολιτικής λύσης στο ζήτημα, παρά την υποστήριξη του Ισραήλ για τη λύση αυτή».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Γκάλαντ εξέτασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επικεντρώνονται επί του παρόντος στις μάχες στην περιοχή Χαν Γιουνίς.

08:59 Οι IDF προειδοποιούν τους πολίτες στο Ισραήλ για πιθανούς ήχους εκρήξεων, πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων το Σαββατοκύριακο

Οι εκπαιδευτικές ασκήσεις των IDF έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν σε πολλές τοποθεσίες σε όλο το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αναφέρει ο στρατός.

Ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσης, οι κάτοικοι στις κοντινές περιοχές ενδέχεται να ακούσουν πυροβολισμούς και εκρήξεις, προσθέτει.

Ζητά από το κοινό να αποφεύγει τις κλειστές στρατιωτικές περιοχές και τονίζει ότι η παράλειψη αυτή είναι και παράνομη και μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή όσων εισέρχονται.

08:50 Αισιόδοξος ο Μπλίνκεν για τις σχέσεις ΗΠΑ – Νότιας Αφρικής παρά τη δίκη για τη γενοκτονία στη Χάγη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Αφρική δεν θα πληγούν παρά την υπόθεση γενοκτονίας εναντίον του Ισραήλ.

Το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφανθεί σήμερα Παρασκευή σχετικά με το αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει ή θα μπορούσε να παραβιάσει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, ώστε να δικαιολογείται η εντολή λήψης έκτακτων μέτρων για την προστασία των αμάχων.

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται σε περιοδεία στην Αφρική που δεν περιλαμβάνει στάση στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Αγκόλα την Πέμπτη:

«Φυσικά, η σχέση μας με τη Νότια Αφρική είναι ζωτικής σημασίας και πρόκειται για μια πολύ ευρεία και βαθιά σχέση που καλύπτει πολλά, πολλά θέματα.

Όταν έχουμε διαφωνία σε ένα συγκεκριμένο θέμα, αυτό δεν αφαιρεί από το σημαντικό έργο που κάνουμε μαζί».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απέρριψε τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξέφρασε την οργή του για τη μήνυση, κατηγορώντας τη Νότια Αφρική ότι ουσιαστικά ενεργεί ως η νομική ομάδα υπεράσπισης της Χαμάς.

08:40 Οι ΗΠΑ λένε ότι το Κατάρ είναι αναπόσπαστος εταίρος σε αυτή την τρέχουσα σύγκρουση μετά τις επικριτικές δηλώσεις Νετανιάχου που διέρρευσαν

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βένταντ Πάτελ, απάντησε σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ηχογράφηση που διέρρευσε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ασκεί κριτική στο Κατάρ έφερε πίσω τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης για τους ομήρους.

«Το Κατάρ υπήρξε ένας αναπόσπαστος, αναντικατάστατος, βασικός περιφερειακός εταίρος, όχι μόνο όσον αφορά αυτή την τρέχουσα συνεχιζόμενη σύγκρουση, αλλά και άλλες προτεραιότητες που είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή, και θα προσβλέπουμε στη συνέχιση της εμβάθυνσης της εταιρικής μας σχέσης μαζί τους και στη συνεργασία μαζί τους σε μια σειρά από βασικά ζητήματα», δήλωσε ο Πάτελ.

08:31 Το Ισραήλ πιέζει για περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, πυρομαχικά από τις ΗΠΑ

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Εγιάλ Ζαμίρ Eyal Zamir ολοκλήρωσε επίσκεψη εργασίας στην Ουάσινγκτον, όπου συζήτησε την αγορά νέων μοιρών μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων κορυφαίας τεχνολογίας, αμερικανικής κατασκευής, εκτός από πυρομαχικά για τον πόλεμο κατά της Γάζας.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Τελ Αβίβ σχεδιάζει να προμηθευτεί μια νέα μοίρα 25 stealth μαχητικών αεροσκαφών F35i, μια μοίρα 25 μαχητικών αεροσκαφών F-15IA και μια μοίρα 12 ελικοπτέρων Apache.

Οι Times of Israel διέψευσαν δημοσίευμα του Καναλιού 12 που ανέφερε ότι έχει ήδη υπογραφεί η τελική συμφωνία, αλλά σημείωνε ότι το Ισραήλ πιέζει να παραλάβει τα όπλα νωρίτερα.

Ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και με στελέχη μεγάλων αμερικανικών εταιρειών κατασκευής όπλων στην Ουάσιγκτον, συζήτησε επίσης τη συνέχιση της προμήθειας πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής για τον πόλεμο στη Γάζα.

08:21 Τη Δευτέρα στο Ισραήλ η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία

Η ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις θα φτάσει στο Ισραήλ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα που φαίνεται να διαπράχθηκαν από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Haaretz.

Η Μαυριτανή δικηγόρος Πραμίλα Πάτεν, η οποία θα φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα, θα επισκεφθεί επίσης τη Δυτική Όχθη, ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη.

08:12 Το Ιράν αρνείται ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ΗΠΑ πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις του ISIS που προκάλεσαν τον θάνατο 95 ανθρώπων

Το Ιράν διέψευσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απηύθυνε προειδοποίηση στην Τεχεράνη για τις βομβιστικές επιθέσεις του ISIS τον περασμένο μήνα εκ των προτέρων, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο στις αρχές της εβδομάδας, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τεχεράνη για τις προθέσεις του αφγανικού παρακλαδιού του ISIS, ISIS-Khorasan, να πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κερμάν λίγες ημέρες πριν από την επίθεση.

Μιλώντας σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, Ιρανός αξιωματούχος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι έλαβαν προειδοποίηση από τις ΗΠΑ.

Η επίθεση στην Κερμάν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης μνήμης για τον εκλιπόντα στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, τον ηγέτη της εκστρατευτικής δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης, σκότωσε 95 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

08:02 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

07:52 Reuters: Η Κίνα πιέζει το Ιράν να περιορίσει τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Ιρανούς ομολόγους τους να βοηθήσουν να περιοριστούν οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διαφορετικά θα κινδυνεύσουν να βλάψουν τις επιχειρηματικές σχέσεις με το Πεκίνο, δήλωσαν τέσσερις ιρανικές πηγές και ένας διπλωμάτης που γνωρίζει το θέμα.

Οι συζητήσεις σχετικά με τις επιθέσεις και το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ιράν έλαβαν χώρα σε διάφορες πρόσφατες συναντήσεις στο Πεκίνο και την Τεχεράνη, δήλωσαν οι ιρανικές πηγές, αρνούμενες να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ή ποιοι συμμετείχαν.

«Βασικά, η Κίνα λέει: ‘Αν τα συμφέροντά μας θιγούν με οποιονδήποτε τρόπο, αυτό θα επηρεάσει τις συναλλαγές μας με την Τεχεράνη. Γι’ αυτό πείτε στους Χούθι να δείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ένας Ιρανός αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους Χούθι, γίνονται για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα, έχουν αυξήσει το κόστος της ναυτιλίας και της ασφάλισης, καθώς διαταράσσουν μια βασική εμπορική διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης που χρησιμοποιείται ευρέως από πλοία από την Κίνα.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν έκαναν κανένα συγκεκριμένο σχόλιο ή απειλή σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η εμπορική σχέση του Πεκίνου με το Ιράν εάν τα συμφέροντά του πληγούν από τις επιθέσεις των Χούθι, δήλωσαν οι τέσσερις ιρανικές πηγές.

07:46 Παλαιστίνιοι μαχητές αντιμετωπίζουν τις ισραηλινές επιδρομές στο Μπέιτ Χανούν της Γάζας

Η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες αντιμετώπισαν ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου στην πολύ βόρεια ανατολική πόλη Μπέιτ Χανούν της Γάζας, εν μέσω εκτιμήσεων ότι Παλαιστίνιοι μαχητές «διεισδύουν εκ νέου σε περιοχές που οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προηγουμένως εκκαθαρίσει» στο βορρά.

Οι δεξαμενές σκέψης Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threat Project (CTP) ανέφεραν επίσης στην τελευταία τους έκθεση για το πεδίο της μάχης ότι μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εξαπέλυσαν συνδυασμένη επίθεση κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην κεντρική Γάζα την Πέμπτη.

Στο νότο, μαχητές του αριστερού Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εκτόξευσαν βλήματα όλμου από τη Γάζα με στόχο ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στο συνοριακό πέρασμα Karm Abu Salem στο νότιο Ισραήλ.

Μαχητές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο εξαπέλυσαν επίσης τέσσερις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ την Πέμπτη, σύμφωνα με την έκθεση του ISW/CTP.

 07:37 Εντεινόμενη ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό στη Χαν Γιουνίς

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει τις τελευταίες ώρες ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πάνω απ’ όλα στη Χαν Γιούνις, όπου πυρά αρμάτων μάχης εναντίον εγκατάστασης του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 56 – 21 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία «καταδίκασε» τα πολύνεκρα πλήγματα, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ —που απέφυγε να κατηγορήσει ρητώς γι’ αυτά— να «τηρεί το διεθνές δίκαιο». Ενώ η διπλωματία της Γερμανίας δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την «απελπιστική κατάσταση» με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι άμαχοι στη Χαν Γιούνις.

«Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά όταν κοίταξα έξω, είδα άρματα μάχης να ρίχνουν. Πώς θα μπορούσαμε να φύγουμε;» αναρωτιόταν πάνω στο κρεβάτι του, στο νοσοκομείο Άχμαντ Κάτρα, παλαιστίνιος άμαχος που τραυματίστηκε στο επεισόδιο. «Δεν μας έδωσαν καμιά ευκαιρία να φύγουμε. Έλεγαν πως επρόκειτο για ασφαλή τοποθεσία, όμως τελικά μας βομβάρδισαν μέσα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, γίνονταν ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί  στη Χαν Γιούνις, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβεται η ηγεσία της Χαμάς στον θύλακο. Ο στρατός κατηγόρησε για πολλοστή φορά εξάλλου τον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος πως εξαπολύει επιθέσεις από τοποθεσίες κοντά σε νοσοκομεία.

07:26 Σήμερα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου πρόκειται να αποφανθούν σήμερα σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη λήψη έκτακτων μέτρων κατά του Ισραήλ σε μια υπόθεση που το κατηγορεί για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε περισσότερους από τρεις μήνες πολέμου, η εκστρατεία του Ισραήλ έχει ισοπεδώσει μεγάλο μέρος του θύλακα, έχει εκτοπίσει περίπου 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιους και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 25. 900 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας. Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του τον Οκτώβριο, αφού μαχητές της Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1. 139 ανθρώπους και παίρνοντας 240 ομήρους.

Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του στις 2 μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), σε μια ακρόαση που αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα.  Οι δικαστές δεν θα αποφανθούν επί της ουσίας των κατηγοριών περί γενοκτονίας, καθώς μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνει κάτι τέτοιο. Η Νότια Αφρική όμως, ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή που να υποχρεώνει το Ισραήλ να αναστείλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής ψευδείς και «κατάφωρα διαστρεβλωμένες» και ισχυρίστηκε ότι καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι τελεσίδικες και χωρίς έφεση, αλλά δεν έχει τρόπο να τις επιβάλει. Το Ισραήλ εξέφρασε την Πέμπτη την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα «απορρίψει αυτές τις ψευδείς και επιτηδευμένες κατηγορίες«.  Η Χαμάς δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για κατάπαυση του πυρός εάν το Ισραήλ ανταποκριθεί.

Πηγή: Reuters

07:15 Οι επικεφαλής CIA και Μοσάντ μεταβαίνουν στο Κατάρ για τις συζητήσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για μια συμφωνία κατάπαυσης τους πυρός. Οι επικεφαλής των αμερικανικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πρόκειται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι στην Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Reuters. Μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι θα συμμετάσχει επίσης ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να διευκολύνει την απελευθέρωση των περισσότερων από 100 εναπομεινάντων ισραηλινών ομήρων που είχαν συλληφθεί κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, αν και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των αιτημάτων των δύο πλευρών.

Μια τρίτη πηγή με γνώση των συνομιλιών ανέφερε ότι το Ισραήλ πρότεινε μια παύση των μαχών για 60 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι όμηροι θα απελευθερώνονταν σταδιακά, ξεκινώντας με γυναίκες και παιδιά.

Προηγουμένως, τρεις πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η διπλωματία του τελευταίου μήνα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου προσπάθησε να επιτύχει μια νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός διάρκειας περίπου ενός μήνα.  Όμως η πρόοδος εμποδίζεται από τις διαφορές μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ σχετικά με το πώς θα τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος στη Γάζα.

07:03 Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα

Από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στη συνοικία al-Hassayna του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat στο κέντρο της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα. Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στα νοσοκομεία Al-Aqsa, Nasser, al-Amal και Al Kheir στο Khan Younis στη νότια Γάζα, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 370 τραυματίστηκαν το 24ωρο μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης απόγευμα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Βίαιες συγκρούσεις αναφέρθηκαν μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών και του ισραηλινού στρατού στην πόλη Tubas στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

06:52 Lloyd Austin: Να αποφευχθεί περιφερειακή κλιμάκωση

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά τη συνομιλία του με τον ισραηλινό ομόλογό του Yoav Gallant επανέλαβε την «υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αλλά τόνισε επίσης τη «σημασία της διασφάλισης της αδιάλειπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Ο υπουργός Όστιν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην επιδίωξη διπλωματικής επίλυση των εντάσεων κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και τον κοινό στόχο της αποφυγής της περιφερειακής κλιμάκωσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπάρχουν φήμες για αυξανόμενες προστριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ λόγω της αύξησης των απωλειών μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και της κατεδάφισης εκατοντάδων σπιτιών στα σύνορα από το Ισραήλ, για τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης».

06:45 Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το καταφύγιό του στο Χαν Γιουνίς «επλήγη» 22 φορές

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι το εκπαιδευτικό της κέντρο στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα πολιορκείται επί πέντε συνεχόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα και τραυματίες.

«Αυτό το καταφύγιο έχει επηρεαστεί άμεσα [και] έμμεσα από στρατιωτική δραστηριότητα 22 φορές από την έναρξη του πολέμου», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και 56 άτομα τραυματίστηκαν την Τετάρτη, όταν ένα κτίριο που στεγάζει 800 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους χτυπήθηκε από «άμεσα πυρά». Η επίθεση, την οποία ο επικεφαλής της UNRWA Τόμας Γουάιτ απέδωσε σε ισραηλινά βλήματα τανκς, καταδικάστηκε παγκοσμίως.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα για το περιστατικό, αλλά πρόσθεσε ότι έχει «προς το παρόν αποκλείσει» ότι ευθύνονται ισραηλινά αεροσκάφη ή πυροβολικό. Είπε ότι διερευνά επίσης αν η Χαμάς ήταν υπεύθυνη.

06:38 Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιουνίς

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Χαν Γιουνίς συνεχίζεται με φονικούς βομβαρδισμούς σε όλη την πόλη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διατάσσονται να εκκενώσουν.

Την Πέμπτη, χιλιάδες άστεγοι που βρίσκουν καταφύγιο στη Χαν Γιουνίς προσπάθησαν να καταφύγουν στη Ράφα, 15 χιλιόμετρα μακριά, δήλωσε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA). Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Επίσημο: Φιλικό με την Σερβία για την Εθνική Ελλάδος πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Επισημοποιήθηκε το φιλικό της Εθνικής Ελλάδος με την Σερβία, στις 22 Ιουλίου στο Βελιγράδι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024