Θύελλα αντιδράσεων για το εισιτήριο στην Αγία Σοφία – «Έχει γίνει εμπορικό κέντρο»
Δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αναφέρεται στο εμπόριο που πραγματοποιείται στην Αγία Σοφία και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει και στην Τουρκία
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει οι παρεμβάσεις στην Αγία Σοφία και η επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις έχουν φέρει δυσαρέσκεια και σύγχυση ως συνέπεια του διαχωρισμού εισόδου στο μνημείο αμιγώς για θρησκευτική λατρεία ή για απλή επίσκεψη στο μνημείο αλλά και της επιβολής εισιτηρίου σε τιμή που όπως επισημαίνεται, είναι απαγορευτική για τους Τούρκους πολίτες.
Σε άρθρο της εφημερίδας Σοζτζού επισημαίνει ότι στην ιστοσελίδα της Αγίας Σοφίας, μπορεί κάποιος να διαβάσει την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος όταν επανάφερε την Αγία Σοφία στη θρησκευτική της ιδιότητα, στις 24 Ιουλίου 2020, ανακοίνωσε ότι η είσοδος θα είναι δωρεάν, όπως και σε όλα τα τεμένη.
Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, «μόλις η «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας» άνοιξε για λατρεία, ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε άμβωνα για πολιτικούς λόγους. Ακόμα και οι Οθωμανοί σουλτάνοι δεν θα είχαν σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο.
Οι Τούρκοι αναγκάζονται να πληρώνουν σε ξένο νόμισμα
Μάλιστα οι φρουροί εξετάζουν και το ντύσιμο των επισκεπτών για να αποφασίσουν εάν είναι Τούρκοι ή όχι, ενώ αν είναι ύποπτοι τους ζητούν ταυτότητα και όσοι δεν είναι Τούρκοι οδηγούνται έξω. Αν κάποιος είναι Τούρκος πολίτης ξένης χώρας δεν μπορεί να εισέλθει, ενώ οι ξεναγοί δεν μπορούν να μιλούν μέσα στον χώρο του τεμένους. Ακόμα και οι πληροφορίες για τα κεραμικά που εκτίθενται στον γυναικωνίτη δίνονται μέσω ακουστικών μόνο, αλλά στο εσωτερικό του τεμένους δεν γίνεται καμία ξενάγηση.
Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι, ενώ χρεώνονται 25 ευρώ ως τιμή εισιτηρίου, στην πινακίδα αναγράφεται ότι 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 34 τουρκικές λίρες και παρόλο που υπάρχει «Κάρτα Μουσείων», η οποία ισχύει σε όλα τα άλλα μουσεία με πρόσβαση για έναν χρόνο έναντι 60 λιρών στην Αγία Σοφία δεν ισχύει.
Προτεραιότητα εντωμεταξύ στην είσοδο έχουν όσοι πληρώνουν 47,5 ευρώ ή αλλιώς «VIP ticket» για να επισκεφθούν τόσο το τέμενος της Αγίας Σοφίας όσο και το παρακείμενο Μουσείο Αγίας Σοφίας, το οποίο άνοιξε σε έναν χώρο όπου εκτίθενται ιστορικά αντικείμενα από την Αγία Σοφία, στο Σουλτάναχμετ.
Η Αγία Σοφία έχει γίνει ένας χώρος ανελέητου εμπορίου, αφού οι υπάλληλοι της εταιρείας Dem Museologh πωλούν εισιτήρια με ειδικά μηχανήματα και τα ακουστικά πωλούνται για 100 λίρες Τουρκίας, οι ολόσωμες μαντίλες για 75 λίρες και οι απλές μαντίλες για 30 λίρες.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της Σοζτζού: «Κατανοούμε ότι η Αγία Σοφία δεν άνοιξε μόνο για λόγους πολιτικής. Άνοιξε και για το εμπόριο! Πάνω είναι μουσείο, κάτω είναι τέμενος. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να εισέλθουν, οι τουρίστες όμως μπορούν να εισέλθουν στο τέμενος. Επιπλέον, στην Αγιά Σοφία εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα τελών που δεν υπάρχει σε κανέναν τόπο λατρείας στον κόσμο και σε κανένα μουσείο στην Τουρκία. Αυτά είπε ο Μωάμεθ; Πού αναγράφεται στη διαθήκη του ότι πρέπει να γίνονται πολιτικές ομιλίες μπροστά από την Αγία Σοφία, ότι ο γυναικωνίτης θα είναι εμπορικό κέντρο και ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ξένων στο τέμενος;».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις