Την καταδίκη του Ισραήλ για εγκλήματα γενοκτονίας αναμένει ο Ερντογάν
Η Τουρκία παρακολουθεί στενά την διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Σε δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να κρίνει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στην Γάζα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε στους δημοσιογράφους, πως παρακολουθεί στενά την διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο και αναμένει «θετική έκβαση».
Σε κάθε περίπτωση, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν αναμένεται να αποφασίσει με την σημερινή του ετυμηγορία αν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στην Γάζα. Θα κρίνει αν τα επιχειρήματα της προσφεύγουσας Νότιας Αφρικής είναι ευλογοφανή ώστε να δικαιολογείται η λήψη επειγόντων μέτρων κατά του Ισραήλ.
Μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία θα κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στοιχειοθετούνται, θα χρειασθεί εξέταση της υπόθεσης εις βάθος, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΔ) θα εκδώσει απόφαση σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη λήψη προσωρινών μέτρων κατά του Ισραήλ αυτή την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 14:00, ώρα Ελλάδας, και είναι πιθανόν να υπάρξει απόφαση μέχρι και για κατάπαυση πυρός.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή δεν θα είναι η τελική απόφαση επί της υπόθεσης που αφορά την κατηγορία της γενοκτονίας κατά του Ισραήλ η οποία θα καθυστερήσει μήνες, μπορεί και χρόνια.
Πώς μπορεί να περιορίσει την δράση του Ισραήλ
Το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να εκδόσει μία επείγουσα εντολή προκειμένου να σταματήσουν πιθανές, συνεχιζομενες παραβιάσεις. Από την άλλη, αν και μπορεί να λάβει αποφάσεις περιορισμού δράσης δεν μπορεί να τις εφαρμόσει.
«Τα προσωρινά μέτρα είναι απαραίτητα στην παρούσα υπόθεση για να προστατευθούν από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού βάσει της Σύμβασης Γενοκτονίας, τα οποία συνεχίζουν να παραβιάζονται ατιμώρητα», αναφέρει η προσφυγή της Νότιας Αφρικής.
Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Geoffrey Nice δήλωσε στο Al Jazeera νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα προσωρινά μέτρα δεν αποτελούν συνολική απόφαση για την υπόθεση. «Είναι μια απόφαση που λαμβάνεται για να σταματήσουν να καταπατούνται τα δικαιώματα των ανθρώπων -στην προκειμένη περίπτωση βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις