Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Φράσεις κλειδιά που δείχνουν ότι κάποιος λέει ψέματα

Φράσεις κλειδιά που δείχνουν ότι κάποιος λέει ψέματα

Μερικά σημάδια στις συζητήσεις «μιλούν» από μόνα τους.

Το ψέμα ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους βραχνάδες των ανθρώπινων σχέσεων. Αν έχετε εντοπίσει τον συνομιλητή σας να λέει διαφορετικά πράγματα κάθε φορά που βρίσκεστε παρέα, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σας αποκαλύψουν εάν κάποιος λέει ψέματα.

Αρκετές φορές οι ψεύτες δυσκολεύονται να θυμηθούν όλα τα ψέματα που έχουν πει. Έτσι συχνά μπορεί να κάνουν λάθος και να τους ξεφύγει σε μια συζήτηση κάτι που δεν πρέπει. Στην περίπτωση που κλονιστεί η ηθική τους, οι ψεύτες θα κάνουν ότι μπορούν για να μην αποκαλυφθούν. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουν κάποιες φράσεις για να χειραγωγήσουν τους άλλους και να αποδείξουν ότι δεν είναι ψεύτες.

Αυτές οι φράσεις – κλειδιά είναι:

«Δεν ξέρεις τι λες»
«Απ’ όσο θυμάμαι»
«Λάθος το θυμάσαι»
«Το επινόησες αυτό»
«Τι εννοείς;»
«Δε νομίζω ότι αυτό με εκφράζει»
«Δεν θυμάμαι να το έκανα αυτό»
«Με λες ψεύτη;»

Ας ανασύλουμε τις πιο σημαντικές:

«Δεν ξέρεις τι λες»
Στις ταινίες, όταν ένας υπάλληλος αντιμετωπίζει ένα αφεντικό για κάτι κακό που κάνει, το αφεντικό συχνά απαντά με την ατάκα «Δεν ξέρεις τι λες». Αυτή η ατάκα είναι μια τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει αμφιβολίες για την ακεραιότητα του υπαλλήλου και να αποφευχθούν οι ευθύνες.

Στην πραγματική ζωή, αυτή η τακτική χρησιμοποιείται συχνά από ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους. Όταν κάποιος ψεύδεται ή κάνει κάτι κακό μπορεί να χρησιμοποιήσει την ατάκα «Δεν ξέρεις τι λες» για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του ατόμου που τον αντιμετωπίζει.

«Απ’ όσο θυμάμαι»
Η πρώτη χρήση της φράσης είναι σχετικά αθώα. Όταν κάποιος λέει «Από όσο θυμάμαι», απλώς σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρος για όλες τις λεπτομέρειες ή ότι η μνήμη του είναι θολή. Η δεύτερη χρήση της φράσης είναι πιο υποκριτική. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη φράση αυτή για να αποφύγει την ευθύνη, ουσιαστικά λέει: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό που λέω είναι αλήθεια, αλλά το πιστεύω».

«Λάθος το θυμάσαι»
Η πρώτη χρήση της φράσης είναι σχετικά αθώα. Όταν κάποιος λέει «Λάθος το θυμάσαι», απλώς σημαίνει ότι πιστεύει ότι η μνήμη του άλλου είναι λανθασμένη. Η δεύτερη χρήση της φράσης είναι πιο υποκριτική. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη φράση αυτή για να χειραγωγήσει κάποιον, ουσιαστικά λέει: «Είσαι τρελός, δεν ξέρεις τι συμβαίνει».

Αυτή η τακτική μπορεί να είναι αποτελεσματική, καθώς μπορεί να δυσκολέψει κάποιον να εμπιστευτεί τον εαυτό του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε υποψιασμένοι όταν ακούτε κάποιον να χρησιμοποιεί τη φράση αυτή.

«Το επινόησες αυτό»
Όταν κάποιος λέει ψέματα και δεν θέλει να παραδεχτεί αυτό που έχει κάνει, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του άλλου. Ρωτήστε τον άλλον γιατί πιστεύει ότι επινοείτε πράγματα. Εάν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες αποδείξεις που να υποστηρίζουν την άποψή του, ίσως πρέπει να το σκεφτείτε.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση για να σας χειραγωγήσει, μπορείτε να προσπαθήσετε να τον πιέσετε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν δεν μπορεί να το κάνει, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι λέει ψέματα.

«Τι εννοείς;»
Η φράση «Τι εννοείς;» χρησιμοποιείται συχνά ως τακτική αποφυγής. Όταν κάποιος λέει ψέματα και δεν θέλει να το παραδεχτεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να αποφύγει να απαντήσει σε μια ερώτηση. Αν σας πει αυτή την φράση, ρωτήστε τον γιατί πιστεύει ότι εννοείτε κάτι διαφορετικό από αυτό που λέτε. Εάν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες αποδείξεις που να υποστηρίζουν την άποψή του, ίσως πρέπει να το σκεφτείτε.

Must in

Ομπράντοβιτς: «Δεν θέλω να υποτιμήσω τη δουλειά του Σπανούλη στη Μονακό, αλλά…»

Ο Σάσα Ομπράντοβιτς μίλησε για τη Μονακό χωρίς τον ίδιο στην άκρη του πάγκου και για τον Βασίλη Σπανούλη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο