Δισεκατομμυριούχοι: Οι καλύτεροι των καλύτερων σου δείχνουν τον τρόπο να γίνεις κι εσύ
Για να κάνει κανείς τη σωστή κίνηση πρέπει να γνωρίζει – Κι αν δεν γνωρίζει, να συμβουλευτεί τους ειδικούς
Πώς μπορείς να γίνεις δισεκατομμυριούχος; Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, λέει μια λαϊκή ρήση. Ο θυμόσοφος λαός, όμως, λέει και το άλλο: «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Και πάλι, για να κάνει κανείς τη σωστή κίνηση πρέπει να γνωρίζει. Κι αν δεν γνωρίζει, να συμβουλευτεί τους ειδικούς. Και ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πιο κατάλληλοι να απαντήσουν σε ένα τέτοιο ερώτημα, αν όχι εκείνοι που τα κατάφεραν. Οι καλύτεροι στην κατηγορία τους.
Οι δισεκατομμυριούχοι είναι αμφιλεγόμενοι. Κάποιοι τους θαυμάζουν. Άλλοι τους κατηγορούν για τα δεινά της κοινωνίας. Αλλά, όπως έχει πει ο Μαρκ Κούμπαν, δεν έχει κάτι κακό το να είσαι δισεκατομμυριούχος.
Λοιπόν, πώς γίνεται;
Υπάρχουν τρεις νόμιμοι τρόποι, γράφει το Business Insider.
Ο πρώτος είναι ο πιο απλός. Αυτός για τον οποίο δεν χρειάζεται να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι: να είσαι κληρονόμος! Σύμφωνα με την περσινή λίστα Forbes 400, περίπου το 30% των 400 πλουσιότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ πήραν τα δισεκατομμύρια τους με αυτόν τον τρόπο. Εάν, λοιπόν, δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου ένα εκατομμύριο, απλώς πιες στην υγειά των γονιών σου, προτείνει το BI.
Το να… παντρευτείς δισεκατομμύρια είναι επίσης μια επιλογή. Καθόλα νόμιμη. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Forbes, υπάρχουν 735 δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι είναι πιθανώς παντρεμένοι, αλλά αυτό μπορεί να είναι προσωρινό. Και υπάρχουν πάντα κάποιοι εργένηδες ανερχόμενοι.
Αλλά μακράν ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να γίνεις δισεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ είναι να βγάλεις τόνους χρημάτων. Το 70% των δισεκατομμυριούχων στο Forbes 400 αυτό έκανε.
Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, με τον μισθό σου δεν κάνεις τίποτα. Ακόμη και θεαματικά καλοπληρωμένοι άνθρωποι, όπως ο πρώην σούπερ σταρ του NFL, Τομ Μπρέιντι, θα δυσκολευόταν να φτάσει εκεί μόνο με τους μισθούς. Η νέα συμφωνία του Μπρέιντι για αθλητικές εκπομπές, για παράδειγμα, λέγεται ότι θα του καταβάλει 375 εκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Μετά από φόρους στις ΗΠΑ, αυτό μπορεί να του αποφέρει, ας πούμε, 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Αν αυτό ήταν το μόνο εισόδημα του Μπρέιντι, ακόμα κι αν δεν ξόδευε δεκάρα τσακιστή, θα χρειαζόταν άλλα 50 χρόνια για να γίνει δισεκατομμυριούχος.
Ο τρόπος για να κερδίσεις δισεκατομμύρια είναι να κατέχεις περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν τόσα λεφτά.
Για τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν τη μορφή μετοχών σε εταιρείες. Άλλα είναι μετοχές συνεργασιών (hedge funds ή private equity funds, για παράδειγμα) ή συμφωνίες αδειοδότησης (όπως η συμφωνία του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Τζόρνταν με τη Nike).
Μερικοί δισεκατομμυριούχοι παίρνουν «μηνιάτικο», όπως εμείς οι κοινοί θνητοί, αλλά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό της καθαρής περιουσίας του δισεκατομμυριούχου. Για παράδειγμα, ο Γουόρεν Μπάφετ αμείβεται με 100.000 δολάρια το χρόνο από την Berkshire Hathaway. Ο πλούτος του προέρχεται από τη μετοχή της Berkshire που αγόρασε και κατέχει ένα μερίδιο που, τις τελευταίες έξι δεκαετίες, έχει αυξηθεί σε αξία από μια επένδυση 450.000 δολαρίων στην προ-Berkshire συνεργασία του σε περίπου 122 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην Αμερική, παρεμπιπτόντως: Μια μελέτη για τη δημιουργία πλούτου στη Νορβηγία κατέδειξε το ίδιο. Ότι, δηλαδή, ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων γίνεται πλούσιο από τις εργασιακές αμοιβές του.
Μπες όταν είναι φθηνό
Η συνταγή συνοψίζεται στο εξής: Δημιουργήστε ή αγοράστε κάτι και στη συνέχεια κάντε το να αξίζει δισεκατομμύρια.
Η λίστα Forbes 400 προσφέρει μια χρήσιμη υπενθύμιση. Εάς ρίξετε μια ματιά θα δείτε πολλές γνωστές εταιρείες που κάποτε άξιζαν μηδέν και έκτοτε δημιούργησαν έναν ή περισσότερους δισεκατομμυριούχους: Tesla, Microsoft, Oracle, Google, Facebook, Bloomberg, Berkshire Hathaway, Dell, Airbnb, Nike, Amazon, Walmart, κ.λπ.
Οι περισσότεροι από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους στη λίστα Forbes έβγαλαν τα χρήματά τους από εταιρείες τεχνολογίας. Προχωρώντας, όμως, παρακάτω, θα δείτε εταιρείες από όλο το φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων: διαχείριση χρημάτων, λιανικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης, τρόφιμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ποδόσφαιρο, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ακίνητα, βενζινάδικα, ασφάλειες, καλωδιακή τηλεόραση, εστιατόρια, καραμέλα, τροφές για κατοικίδια, ιατρικός εξοπλισμός, νοσοκομεία, επικοινωνίες, αθλητικά είδη, σούπερ μάρκετ, κατασκευές, ορυχεία, κρουαζιέρες, κ.λπ.
Πολλές από τις εταιρείες της λίστας Forbes, εξάλλου, παράγουν περισσότερους από έναν δισεκατομμυριούχους. Επομένως, δεν χρειάζεται απαραίτητα να στήσετε ή να αγοράσετε μια εταιρεία μόνοι σας. Απλώς πρέπει να μπείτε στην εταιρεία όταν αξίζει ελάχιστα, να αποκτήσετε ή να αγοράσετε ένα μερίδιο αξιοπρεπούς μεγέθους και, στη συνέχεια, να το κρατήσετε αρκετά για να αποκτήσει αξία δισεκατομμυρίων.
Σε άλλα tips…
Ο χρόνος και η εστίαση βοηθούν, αποδεικνύει η ζωή. Οι περισσότεροι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι ασχολούνταν με αυτό για λίγο και συνέχισαν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Ο τύπος που έγινε δισεκατομμυριούχος αγοράζοντας αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, για παράδειγμα, ξεκίνησε στα 30 του με μια παρτίδα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, και τώρα είναι 72 ετών.
Η Amazon, η Google, η Microsoft, η Oracle και άλλα «εργοστάσια» παραγωγής δισεκατομμυριούχων υπάρχουν δεκαετίες.
Ο Γουόρεν Μπάφετ χρειάστηκε τρεις δεκαετίες για να γίνει δισεκατομμυριούχος.
Η τύχη
Η τύχη βοηθάει – πολύ. Ο Μάρκ Κούμπαν είπε επίσης πρόσφατα ότι το να γίνεις δισεκατομμυριούχος είναι θέμα τύχης. Αυτή είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική, που πιθανότατα δεν θα ακούσετε από τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους.
Και η τύχη παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχία από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Αλλά δεν είναι μόνο τύχη, προφανώς. Ο Κούμπαν και άλλοι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι ίδρυσαν εταιρείες και στη συνέχεια τις έκαναν επιτυχημένες, κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν.
Όπως Αμερική…
Τέλος, το BI υποστηρίζει ότι το να ζει κανείς στην Αμερική βοηθάει στο να γίνει εκατομμυριούχος (λέμε τώρα…). Αυτό το στηρίζει στην απλή στατιστική ότι οι 735 από τους 2.640 δισεκατομμυριούχους ζουν στις ΗΠΑ, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμφωνα με το Forbes.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις