Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Οι περιφερειακοί παίχτες εστιάζουν στην ειρήνη - Μια πρόταση από τις ΗΠΑ και μια από Κατάρ-Αίγυπτο

Live: Οι περιφερειακοί παίχτες εστιάζουν στην ειρήνη – Μια πρόταση από τις ΗΠΑ και μια από Κατάρ-Αίγυπτο

Live οι εξελίξεις στο in -Συνεχείς διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις την ώρα που όποιος σταθεί πιο αρνητικός στην προοπτική ειρήνης, θα συναντήσει πολλές δυνάμεις εναντίον του.

Οι άραβες διαμεσολαβητές (Κατάρ και Αίγυπτος) προτείνουν μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων στη Γάζα με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός για περίπου τέσσερις μήνες σύμφωνα με την αραβική πρόταση.

Η αμερικανική πρόταση κάνει λόγο για δύο μήνες κατάπαυσης του πυρός, ενώ και στα δύο σχέδια προβλέπεται σταδιακή απελευθέρωση των αιχμαλώτων και από τις δύο μεριές, ώστε να λειτουργεί ως εγγύηση τήρησης της εκεχειρίας. Σε κάθε περίπτωση το δύσκολο είναι να πειστούν και να πιεστούν Ισραήλ και Χαμάς να κάνουν παραχωρήσεις.

Τουλάχιστον 26.257 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 64.797 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 1.139.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 174 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 310 ακόμη τραυματίστηκαν στον θύλακα μέσα σε 24 ώρες.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

08:20 Παρακολουθήστε όλες τις νεότερες εξελίξεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Το in καλύπτει όλες τις νεότερες εξελίξεις για τον πόλεμο στη Γάζα εδώ

04:20 Οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ινδίας βοήθησαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε από τους Χούτι λέει το Πεντάγωνο

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει ότι το USS Carney, η φρεγάτα FS Alsace του Γαλλικού Ναυτικού και η φρεγάτα INS Visakhapatnam του Ινδικού Ναυτικού ανταποκρίθηκαν σε μια μεγάλη πυρκαγιά σε ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε εύφλεκτο χημικό στα ανοικτά της Υεμένης νωρίτερα το Σάββατο, βοηθώντας το πλήρωμα να σβήσει την επικίνδυνη πυρκαγιά αφού είχαν «εξαντλήσει την οργανική τους ικανότητα πυρόσβεσης».

Το Marlin Luanda υπό σημαία νησιών Μάρσαλ καιγόταν για αρκετές ώρες αφού χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης. Μετέφερε νάφθα ρωσικής παραγωγής.

«Χάρη στην ταχεία αντίδραση του αμερικανικού, του ινδικού και του γαλλικού ναυτικού, η φωτιά έχει πλέον σβήσει», αναφέρει η CentCom. «Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, το πλοίο παραμένει αξιόπλοο και έχει επιστρέψει στην προηγούμενη πορεία του», προσθέτει, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη δήλωση της Trafigura, μιας εμπορικής εταιρείας με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Το Ινδικό Ναυτικό δήλωσε ότι στο Marlin Luanda επιβαίνουν 22 Ινδοί και ένας Μπαγκλαντεσιανός. Είπε ότι μια ομάδα πυρόσβεσης από 10 άτομα του ινδικού ναυτικού πολέμησε την πυρκαγιά για έξι ώρες μαζί με το πλήρωμα του πλοίου πριν την θέσει υπό έλεγχο.

03:50 Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ-Θάνι και Αμίρ Αμπντολαχιάν με φόντο την ειρήνη

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ και ο υπ. Εξωτερικών του Ιράν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία σε σχέση με δεσμευμένα ιρανικά χρήματα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Κατάρ και την διαδικασία αποδέσμευσης τους. Ταυτόχρονα μίλησαν και για την αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα και μετέπειτα ειρήνης. Αναφέρθηκε ως ζητούμενο από όλους τους εμπλεκόμενους και περιφερειακούς παίχτες.

03:30 Οι διαρροές των δύο προτάσεων κατά πάσα πιθανότητα έχουν ως σκοπό να ασκηθεί πίεση σε Ισραήλ και Χαμάς

Η ταυτόχρονη διαρροή δύο σχεδίων για την ειρήνη με διαφορά μιάμιση ώρας, με το ένα να προέρχεται από τις ΗΠΑ και το δεύτερο από Κατάρ και Αίγυπτο, δείχνει πως πιθανώς να υπάρχει η θέληση να ασκηθεί η μέγιστη πίεση ώστε Ισραήλ και Χαμάς να έρθουν σε συμφωνία.

03:20 Πρόταση των Αράβων διαπραγματευτών που «διέρρευσε» από την Wall Street Journal

Οι διεθνείς διαμεσολαβητές προτείνουν μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων στη Γάζα με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός για περίπου τέσσερις μήνες. Το σχέδιο που προσφέρεται στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι το Σάββατο, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Η νέα πρόταση έρχεται καθώς ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μπιλ Μπερνς συναντάται στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, και διαπραγματευτές από τις αιγυπτιακές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, για συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσαν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το σχέδιο.

Η Χαμάς θα λάβει εγγυήσεις και από τις ΗΠΑ, ότι κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών, οι δύο μεριές θα επιτύχουν μια συνολική συμφωνία που θα οδηγεί σε μόνιμο τέλος του πολέμου

Η πρόταση προβλέπει μια αρχική παύση των μαχών για έξι εβδομάδες, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει σημαντικό αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων και θα αυξήσει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, δήλωσαν οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι. Οι επόμενες φάσεις θα έβλεπαν τη Χαμάς να απελευθερώνει ισραηλινές στρατιώτισσες, στη συνέχεια άνδρες στρατιώτες και ανθρώπινα λείψανα, είπαν οι αξιωματούχοι αυτοί.

02:58 Περισσότερα για την πρόταση των ΗΠΑ που «διέρρευσε» από τους New York Times

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, αυτή τη στιγμή διεξάγονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις από κορυφαίους Ισραηλινούς, Αμερικανούς και Άραβες αξιωματούχους σχετικά με το τέλος του πολέμου στη Γάζα, την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων σε βάθος 2 μηνών (αντί για 4 μηνών που αναφέρει η διαρροή της Wall Street Journal) και το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας. Το δημοσίευμα των NYT αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις ακολουθούν τρία στάδια, με την πρώτη να είναι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η δεύτερη φάση επικεντρώνεται στην αναδιαμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής σε σημείο που τα εμπλεκόμενα μέρη να αισθάνονται άνετα με την ανάληψη του ελέγχου της ηγεσίας στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Υπάρχει περιθώριο και θέληση από τα μη εμπλεκόμενα μέρη να τελειώσει ο πόλεμος και να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Η τρίτη φάση, με επικεφαλής Σαουδάραβες και Αμερικανούς αξιωματούχους, πιέζει το Ισραήλ να επιτρέψει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, με αντάλλαγμα τη σφυρηλάτηση της επίσημης αναγνώρισης μεταξύ Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών χωρών. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και απέχουν αρκετά από την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο συνεχίζονται παράλληλα με άλλες προσπάθειες για την προσωρινή τουλάχιστον παύση του πολέμου.

02:35 NYT: Διαπραγματευτές έτοιμοι να συμφωνήσουν στην κατάπαυση του πυρός για δύο μήνες με απελευθέρωση περισσότερων από 100 Ισραηλινών

Μια διαπραγμάτευση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πλησιάζει σε συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, κατά την οποία πάνω από εκατό Ισραηλινοί που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα τη διακοπή των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας για δύο μήνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

02:10 Καταγραφή αστυνομικού στο Ισραήλ να χτυπούν διαδηλώτρια που ζητούσε την άσκηση πολιτικής υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων

Αστυνομικοί απομάκρυναν με τη βία διαδηλωτές σε μια διαδήλωση γυναικών για την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποκλείσουν έναν δρόμο στην Ιερουσαλήμ. Σε ένα βίντεο από τη διαδήλωση, μια από αυτές φαίνεται να σέρνεται με τη βία από αστυνομικούς, οι οποίοι τη χτυπούσαν και την κλωτσούσαν. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί την πήραν στην άκρη, αλλά δεν τη συνέλαβαν. Η διαδηλώτρια πήγε στο νοσοκομείο αφού αισθάνθηκε πόνο στην πλάτη της.

01:45 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ καλεί τον επικεφαλής της UNRWA να παραιτηθεί

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ λέει ότι ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί πρέπει να παραιτηθεί, αφού ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς οι χώρες αποσύρουν τη χρηματοδότηση λόγω ισχυρισμών ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Ο κ. Λαζαρίνι παρακαλείται να παραιτηθεί», αναφέρεται σε ένα λιτό tweet του Κατζ.

01:20 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν σε πόλεις της Ραμάλα

Βίντεο που κοινοποιήθηκε από τοπικές πηγές και επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει φάλαγγες οχημάτων του ισραηλινού στρατού να εισέρχονται στις κατεχόμενες πόλεις Beit Rima και Deir Ghassana της Δυτικής Όχθης, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας αρχίζουν επιδρομές αργά τη νύχτα.

Οι επιδρομές σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης είναι καθημερινό φαινόμενο και έχουν αυξηθεί σε ένταση και βία μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Τα σπίτια και οι υποδομές βανδαλίζονται τακτικά από τις ισραηλινές δυνάμεις και οι μάχες, που συχνά ξεσπούν, οδηγούν σε τραυματισμούς Παλαιστινίων.

00:55 Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι έσβησε η φωτιά σε πλοίο που χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι συνεργάστηκε με γαλλικές και ινδικές δυνάμεις για την κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εμπορικό πλοίο μετά από χτύπημα πυραύλου των Χούτι την Παρασκευή.

«Χάρη σε αυτή την ταχεία αντίδραση του αμερικανικού, του ινδικού και του γαλλικού ναυτικού, η πυρκαγιά έχει πλέον σβήσει», ανέφερε η αμερικανική CENTCOM σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο. «Δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, το πλοίο παραμένει αξιόπλοο και έχει επιστρέψει στην προηγούμενη πορεία του».

00:30 Ο υπ. Εξωτερικών της Βενεζουέλας Yván Gil Pinto ανάρτησε στο X ότι το ισραηλινό καθεστώς διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας με την οικονομική και πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ

«Η απελευθέρωση του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945 σηματοδότησε το τέλος ενός από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας. Τα σοβιετικά στρατεύματα έφτασαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης, βρίσκοντας χιλιάδες κρατούμενους σε απάνθρωπες συνθήκες. Αυτό το τραγικό γεγονός λειτούργησε ως μια ζοφερή υπενθύμιση της σκληρότητας και της κτηνωδίας του Ολοκαυτώματος, ενισχύοντας μια παγκόσμια δέσμευση για την καταπολέμηση του μίσους και της μισαλλοδοξίας σε όλες τις μορφές της», αναφέρεται στην ανάρτηση.

«Σήμερα, πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δέσμευση αγωνιζόμενοι κατά της βαρβαρότητας που ο παλαιστινιακός λαός υπομένει εδώ και 75 χρόνια, αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένα τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα που διαπράττει το Ισραήλ με την οικονομική και πολιτική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», συνεχίζει η ανάρτηση.

00:15 Η Σκωτία ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς ανησυχητικούς

Η Σκωτία ανέστειλε τη χρηματοδότηση της UNRWA λόγω της φερόμενης εμπλοκής μελών του προσωπικού της στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς, δήλωσε εκπρόσωπος της σκωτσέζικης κυβέρνησης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει ενημέρωση από την UNRWA καθώς προχωρά η έρευνα για την υποτιθέμενη εμπλοκή και αναφέρει ότι η Σκωτία «δεν σχεδιάζει να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη στην UNRWA σε αυτό το στάδιο».

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί σε μια εποχή που η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκει μηχανισμούς για να διατηρήσει και να αυξήσει τα επίπεδα της σωτήριας βοήθειας που φτάνει στη Γάζα», προσθέτει ο εκπρόσωπος.

Η σύζυγος του Πρώθυπουργού της Σκωτίας Humza Yousaf κατάγεται από τη Γάζα και οι γονείς της παγιδεύτηκαν εκεί για αρκετές εβδομάδες κατά την έναρξη του πολέμου. Ο Γιούσαφ έχει επανειλημμένα ζητήσει την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

23:50 Επιστρέφει ο απεσταλμένος του Ιράν στο Ισλαμαμπάντ και ο απεσταλμένος του Πακιστάν στην Τεχεράνη

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε το Σάββατο ότι ο πρεσβευτής του Ιράν στο Ισλαμαμπάντ Ρεζά Αμίρι Μοκαντάμ επέστρεψε στη διπλωματική του αποστολή την Παρασκευή. Ο απεσταλμένος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αποστολή του επανήλθε με μήνυμα «φιλίας και αδελφοσύνης» μεταξύ των δύο κρατών.

Είχε προηγηθεί μια διαμάχη μεταξύ των δύο κρατών μετά τη διεξαγωγή από το Ιράν μιας επιχείρησης με στόχο τρομοκρατικές ομάδες στο εσωτερικό του Πακιστάν. Το Πακιστάν ανταπέδωσε με αεροπορικές επιδρομές λίγο μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης του Ιράν.

23:30 Ο γενικός επίτροπος UNRWA Φιλίπε Λαζαρίνι καλεί τις χώρες που ανέστειλαν την χρηματοδότηση της υπηρεσίας να επαναξετάσουν τη θέση τους

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπε Λαζαρίνι καλεί τις χώρες να επανεξετάσουν την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, λέγοντας ότι η απόφασή τους απειλεί το «συνεχιζόμενο ανθρωπιστικό έργο» στη Γάζα. Το αίτημα του Λαζαρίνι έρχεται μετά την ανακοίνωση εννέα χωρών ότι αποσύρουν τη χρηματοδότηση λόγω της φερόμενης εμπλοκής αρκετών μελών του προσωπικού στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Είναι σοκαριστικό να βλέπουμε μια αναστολή των κονδυλίων προς τον Οργανισμό ως αντίδραση σε ισχυρισμούς εναντίον μιας μικρής ομάδας προσωπικού, ειδικά με δεδομένη την άμεση δράση που έλαβε η UNRWA καταγγέλλοντας τις συμβάσεις τους και ζητώντας μια διαφανή ανεξάρτητη έρευνα», αναφέρει.«Η UNRWA είναι η κύρια ανθρωπιστική υπηρεσία στη Γάζα, με πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να εξαρτώνται από αυτήν για την απλή επιβίωσή τους. Πολλοί πεινάνε, καθώς ο χρόνος κυλάει προς μια διαφαινόμενη πείνα», προσθέτει.

«Θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να επιβληθούν κυρώσεις σε έναν Οργανισμό και σε μια ολόκληρη κοινότητα που εξυπηρετεί εξαιτίας ισχυρισμών για εγκληματικές πράξεις εναντίον κάποιων ατόμων, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου, εκτοπισμού και πολιτικών κρίσεων στην περιοχή».

23:20 Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Μπεν Γκβιρ πηγαίνει μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό τμήμα της Γιάφα

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πραγματοποίησε μυστική έρευνα σε αστυνομικό τμήμα της Γιάφα φορώντας μεταμφίεση, αναφέρει το εβραϊκό μέσο ενημέρωσης N12.

Σε μια φωτογραφία που δημοσιεύει το πρακτορείο, ο ακροδεξιός νομοθέτης φαίνεται να φορά ψεύτικο μούσι και περούκα, γκρι μάλλινο καπέλο και σακάκι με φερμουάρ, κάτι που απέχει πολύ από τη συνηθισμένη του ενδυμασία με πουκάμισο με κουμπιά, γραβάτα και σακάκι κοστούμι.

Οι αστυνομικοί φέρονται να έχουν επικρίνει τον Μπεν Γκβίρ για τη μυστική έρευνα, αναφέρει το N12, επικαλούμενο ανώνυμους αστυνομικούς που φέρονται να παραπονέθηκαν ότι ο Μπεν Γκβίρ «προσπαθούσε να αναλάβει την οργάνωση».

23:00 Η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA αποκαλεί τις αποσύρσεις χρηματοδότησης «συλλογική τιμωρία»

Η Juliette Touma, σε ανάρτησή της στο Χ, αναφέρει: «Εννέα χώρες αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA εν μέσω πολέμου, καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες για τους ανθρώπους στη Γάζα βαθαίνουν Είναι πράγματι μια κηλίδα για την ανθρωπότητα».

Η Γερμανία ήταν η τελευταία χώρα που ανέστειλε σήμερα τη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε χθες ότι αρκετοί από το παλαιστινιακό προσωπικό της οργάνωσης συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

22:35 Γιατί η δικαστής Σεμπουτίντε από την Ουγκάντα καταψήφισε εναντίον των 6 μέτρων αποσόβησης της γενοκτονίας;

«Δεν πρόκειται για νομική διαφορά που επιδέχεται δικαστική διευθέτηση από το Δικαστήριο», ανέφερε η δικαστής σε δήλωση που εκδόθηκε παράλληλα με την απόφαση της Παρασκευής. «Οι προϋποθέσεις για την ένδειξη προσωρινών μέτρων δεν έχουν εκπληρωθεί», πρόσθεσε.

«Η Νότια Αφρική δεν απέδειξε, ούτε καν prima facie «εκ πρώτης όψεως», ότι οι πράξεις που φέρεται να διέπραξε το Ισραήλ και για τις οποίες διαμαρτύρεται ο προσφεύγων, διαπράχθηκαν με την απαραίτητη πρόθεση γενοκτονίας και ότι, ως εκ τούτου, είναι δυνατόν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης για τη Γενοκτονία», πρόσθεσε.

Περισσότερα εδώ.

22:10 Έφιππη αστυνομία διαλύει αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η αστυνομία κατέστειλε αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας, καθώς η εσωτερική πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου συνεχίζει να αυξάνεται.

Νωρίτερα η ισραηλινή αστυνομία κατέσχεσε και ένα πανό που έγραφε «σταματήστε την γενοκτονία» στα πλαίσια αντιπολιεμικής διαδήλωσης.

21:52 Υεμένη: Μπορούμε να βυθίσουμε εχθρικά πλοία σε Μεσόγειο, Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα

Ο Hussein Al-Ezzi, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης διαθέτουν την ικανότητα, από οποιοδήποτε σημείο εκτόξευσης στις ακτές της Υεμένης, να βυθίζουν εχθρικά πλοία και πολεμικά σκάφη σε οποιαδήποτε τοποθεσία που εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Ο Al-Ezzi τόνισε την αφοσίωση της Σαναά στην ειρήνη με περιορισμένη κλιμάκωση και τάχθηκε υπέρ των ουσιαστικών προσαρμογών στην προσέγγιση των ΗΠΑ έναντι της Υεμένης και της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

Η Σανάα εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Αραβική Θάλασσα, την Ερυθρά Θάλασσα και το Bab el-Mandeb για όλα τα πλοία, εκτός από εκείνα που είναι ισραηλινής προέλευσης ή κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια κατοχής, μέχρι να ολοκληρωθεί η επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμερικανικά και βρετανικά πλοία έχουν επίσης στοχοποιηθεί ως απάντηση στην επίθεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της Υεμένης.

21:52 Υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα:  Τουλάχιστον 150 άτομα θάφτηκαν σε πλατεία νοσοκομείου στην Χαν Γιουνίς αποτέλεσμα της πολιορκίας

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, δήλωσε ότι 150 άνθρωποι θάφτηκαν στην αυλή του νοσοκομείου Νάσερ στο Χαν Γιουνίς, εξαιτίας της πολιορκίας του νοσοκομείου από τον Ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν άλλα 30 πτώματα στο νοσοκομείο που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Είπε ότι οι προμήθειες στο νοσοκομείο θα διαρκέσουν μόνο τέσσερις ακόμη ημέρες.

21:35 Νετανιάχου για τις διαδηλώσεις απελευθέρωσης ομήρων: Αυτό ενισχύει τα αιτήματα της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε ότι οι διαδηλώσεις των οικογενειών των ομήρων δεν βοηθούν την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωσή τους. «Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα, αλλά αυτό δεν βοηθάει και σύμφωνα με όλα όσα βλέπω ενισχύει μόνο τις απαιτήσεις της Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Κανείς δεν χρειάζεται να με ενθαρρύνει, γιατί το αντιμετωπίζω συνεχώς. Δεν βοηθάει».

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών απάντησε, λέγοντας ότι«αν η Noa, ο Yair και ο Avner (τα παιδιά του Νετανιάχου) ήταν στη Γάζα, θα διαδήλωνε μαζί μας». Για την ιστορία η πλατεία που γίνονται οι διαδηλώσεις, γειτνιάζει με τα κεντρικά κτίρια του ισραηλινού στρατού και έχει μετονομαστεί επίσημα και ανεπίσημα από Πλατεία Ραμπίν (από τον Γιτζάκ Ραμπίν) σε Πλατεία Ομήρων ή Πλατεία Αιχμαλώτων.

21:10 Μαρτυρία γιατρού: «Το 95% του ιατρικού προσωπικού έχει εκκενώσει το νοσοκομείο Nasser»

Ο Ahmed al-Moghrabi, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και οστών στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, έδωσε στο Al Jazeera την τελευταία ενημέρωση σχετικά με την ισραηλινή πολιορκία του νοσοκομείου.

«Μόνο οκτώ χειρουργοί και κάποιο νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν στο νοσοκομείο Nasser. Το 95% του ιατρικού προσωπικού έχει ήδη απομακρυνθεί στη Ράφα λόγω των συνεχών βομβαρδισμών και των πυροβολισμών. Εκατοντάδες ασθενείς χρειάζονται φροντίδα και χειρουργική επέμβαση, αλλά σταμάτησα να κάνω εκλεκτικές επεμβάσεις στο τμήμα μου επειδή δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό. Κάνω μόνο κορυφαία, επείγοντα περιστατικά.

Το νοσοκομείο βρίσκεται εδώ και πέντε ημέρες υπό πολιορκία- τίποτα δεν μπορεί να εισέλθει στο νοσοκομείο όσον αφορά ιατρικές προμήθειες, νερό ή τρόφιμα. Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό μπορούμε να συνεχίσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Είμαι επίσης σύμβουλος στους ΓΧΣ (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) και είμαι σε επαφή μαζί τους, αλλά δεν μπορούν να έρθουν στο νοσοκομείο για να με εκκενώσουν. Είναι πολύ επικίνδυνο- αυτά τα τανκς θα πυροβολήσουν, θα πυροβολήσουν οποιονδήποτε.

Φοβάμαι για την έλλειψη τροφίμων. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δεν θα μπορώ να διαθέσω την κατάλληλη ποσότητα φαγητού για τα παιδιά μου. Οι ισραηλινές δυνάμεις απέχουν περίπου 200-300 μέτρα από το νοσοκομείο- δεν είναι μακριά. Όλη την ώρα ακούμε τα τανκς να κινούνται».

20:50 Φωτρογραφίες από το τάνκερ που χτύπησαν οι Χούθι

Φωτογραφίες από το Marlin Luanda που δημοσιεύτηκαν από το γαλλικό και το ινδικό ναυτικό δείχνουν το τάνκερ να καίγεται ακόμα χθες το βράδυ και τις πρωινές ώρες σήμερα.

20:30 Νέες επιθέσεις στην βάση της Conoco για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες

Η βάση της Conoco έγινε στόχος καταιγισμού ρουκετών για δεύτερη φορά σήμερα και η αντίσταση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να «αντιστέκεται στην αμερικανική κατοχή του Ιράκ». Μετά την είδηση κορυφαίων ενημερωτικών πρακτορείων πως οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ιράκ πως μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασίες για να αποχωρήσουν από την χώρα συντεταγμένα, σημειώνονται επιθέσεις σε βάσεις στο Ιράκ και την Συρία. Οι επιθέσεις σημειώνονται από ιρακινές σιίτικες οργανώσεις που κινούνται και στις δύο χώρες.

Χθες οι ιρακινές πολιτοφυλακές χτύπησαν και σε έδαφος του Ιράκ στοχεύοντας την βάση των ΗΠΑ κοντά στο Ερμπίλ, ενώ επιθέσεις με drone αναφέρθηκαν στην βάση Άιν αλ-Ασάντ στο Δυτικό Ιράκ.

20:10 Τοποθετήθηκαν προκατασκευασμένα σπίτια στην Δυτική Όχθη σε παλαιστινιακές ιδιοκτησίες

Ισραηλινοί άποικοι τοποθέτησαν σήμερα έναν αριθμό κινητών κατοικιών σε παλαιστινιακής ιδιοκτησίας εδάφη στην πόλη Deir Istiya, που βρίσκεται στην κατεχόμενη επαρχία Salfit της Δυτικής Όχθης, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν ένα αποικιακό φυλάκιο στην περιοχή, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Ο Firas Diab, δήμαρχος της Deir Istiya, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι «άποικοι έστησαν κινητά σπίτια στην περιοχή προκειμένου να επεκτείνουν το φυλάκιο του αποικιακού οικισμού, το οποίο έχει κατασκευαστεί παράνομα σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη». Ο Diab σημείωσε ότι «η περιοχή δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους αποίκους τις τελευταίες εβδομάδες».

Εξήγησε περαιτέρω ότι οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού συμμετέχουν ενεργά στην εκσκαφή της γης για να διευκολύνουν την επέκταση του φυλακίου. Ο Diab αποκάλυψε ότι «οι έποικοι εκδίωξαν με τη βία τους κατοίκους της περιοχής και τους πυροβόλησαν με αληθινά πυρομαχικά, εμποδίζοντάς τους να έχουν πρόσβαση στα εδάφη τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις από τις ισραηλινές πολιτοφυλακές των εποίκωνν αποτελούν κοινό χαρακτηριστικό της καθημερινής ζωής υπό καθεστώς αποικιοκρατικής κατοχής, αλλά έχουν γνωρίσει εκθετική αύξηση τους τελευταίους μήνες με την άνοδο του υπερεθνικιστικού φασισμού στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ» όπως σημειώνει το πρακτορείο.

19:54 «Εκτός» UNRWA η Ολλανδία

Η Ολλανδία έγινε η τελευταία χώρα που ανέστειλε τη βοήθεια προς την UNRWA, σύμφωνα με δημοσιεύματα ολλανδικών μέσων ενημέρωσης και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ο υπουργός Βοήθειας Τζόφφρυ βαν Λέουβεν επιβεβαίωσε την απόφαση μιλώντας στο «Dutch News».

Ο βαν Λέουβεν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η Ολλανδία «θα παρακολουθεί στενά και θα σταθμίσει το αποτέλεσμα της έρευνας όταν θα εξετάσει τις μελλοντικές οικονομικές συνεισφορές προς την UNRWA».

19:26 Παλεύουν με τις καιρικές συνθήκες οι Παλαιστίνιοι

Το δικό τους αγώνα κόντρα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες δίνουν οι Παλαιστίνιοι που ζουν σε πρόχειρες σκηνές και καταυλισμούς, δεκάδες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

«Σήμερα ανάμεσα σε αυτούς τους καταυλισμούς και τα πρόχειρα καταφύγια, είδα παιδιά να κοιμούνται στη λάσπη μέσα σε αυτές τις σκηνές, που προκλήθηκε από τη βροχή και το νερό που έχει πλημμυρίσει τις σκηνές τους» ανέφερε ο απεσταλμένος του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας, Tareq Abu Azzoum.

«Οι άνθρωποι εκεί έχουν περάσει δύσκολες συνθήκες, είναι εξαντλημένοι» συμπλήρωσε.

19:00 Αμερικανική πίεση στο Ιράν δια χειρός Κίνας

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Πεκίνο να πιέσει το Ιράν να τερματίσει τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατά των εμπορικών πλοίων που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Μπανγκόκ με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν «έθεσε τη σημασία του να χρησιμοποιήσει το Πεκίνο [τη] μόχλευση με το Ιράν για να ζητήσει τον τερματισμό, και να φέρει ένα τέλος» στις επιθέσεις που οι ομάδες των ανταρτών ισχυρίζονται ότι γίνονται για την υποστήριξη των Παλαιστινίων της Γάζας, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

18:55 Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

Σε νέες διαμαρτυρίες προχώρησαν οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Καισάρεια.

Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη οικογενειών των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι διαδηλωτές κρατούν φωτογραφίες των 136 ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, φωνάζουν τα ονόματά τους και απαιτούν από την κυβέρνηση «να τους φέρει σπίτι τους τώρα».

18:30 Επαινεί τις ΗΠΑ για το πάγωμα της χρηματοδότησης της UNRWA το Ισραήλ

Τις Ηνωμένες Πολιτείες επαινεί ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να σταματήσει τη χρηματοδότηση της UNRWA.

Σύμφωνα με τον Κατζ, «το Ισραήλ προειδοποιούσε για χρόνια ότι η UNRWA διαιωνίζει το προσφυγικό ζήτημα, εμποδίζει την ειρήνη και χρησιμεύει ως πολιτικός βραχίονας της Χαμάς στη Γάζα».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε περισσότερα έθνη να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, λέγοντας ότι «η παροχή καταφυγίου σε τρομοκράτες και η διαιώνιση της κυριαρχίας της είναι αναμφισβήτητα».

«Η ηγεσία της UNRWA θα πρέπει να απολυθεί και να διερευνηθεί διεξοδικά για τη γνώση τους σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες» πρόσθεσε.

18:12 Η Φινλανδία συμμετέχει στην προσπάθεια αναστολής της βοήθειας της UNRWA

Η Φινλανδία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που έχουν αναστείλει τη βοήθεια προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μετά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους της UNRWA ίσως συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Τα φινλανδικά χρήματα δεν πρέπει να πάνε στη Χαμάς ή σε άλλους τρομοκράτες, ούτε ένα ευρώ», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Βίλε Τάβιο.

18:02 Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την επίθεση σε δεξαμενόπλοιο

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε «απαράδεκτη και παράνομη» την εκτόξευση πυραύλου από τους Χούθι εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου νωρίτερα σήμερα.

«Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτόν τον σκοπό όπως πάντα», δήλωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, το βρετανικό δεξαμενόπλοιο, με την ονομασία Marlin Luanda, πλέει προς ασφαλές λιμάνι αφού νωρίτερα κατασβέστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο μετά την επίθεση των Χούθι.

17:44 Νέα επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, μεταξύ των οποίων ένα στρατιωτικό φυλάκιο

17:23 ΟΗΕ: 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό στη Γάζα

Τα σοβαρά προβλήμα που υπάρχουν στη Λωρίδα της Γάζας μετά τα συνεχιζόμενα χτυπήματα του Ισραήλ επισημαίνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθυντής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, Γεώργιος Πετρόπουλος περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Όλοι στη Γάζα χρειάζονται βοήθεια τώρα και ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μιλώντας στο Al Jazeera. «Μπορούμε να καλύψουμε μόνο το 1/3 της ανάγκης του πληθυσμού για καθαρό πόσιμο νερό» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «οι ιατρικές και ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις στη Γάζα πρέπει να προστατευθούν».

17:04 Νέες διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ

Νέες διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, αλλά και κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι προγραμματισμένες για απόψε σε διάφορα σημεία του Ισραήλ.

Διαδηλώσεις με αίτημα εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία HaBima στο Τελ Αβίβ, στο κέντρο Horev στη Χάιφα, στη διασταύρωση Karkur, στην Be’er Sheva και στην Καισάρεια, ενώ διαδηλώση για την απελευθέρωση των ομήρων θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Hotsage του Τελ Αβίβ, την ώρα που στο Εϊλάτ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στους ομήρους.

Παράλληλα, μια αντιπολεμική διαμαρτυρία έχει επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί απόψε στο Kaplan στο Τελ Αβίβ.

16:44 Την εξάλειψη των Χούθι ζητά η Υεμένη

Κάλεσμα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Σαουδική Αραβία έκανε ο πρόεδρος της Υεμένης, προκειμένου να εξαλειφθούν οι δυνάμεις των Χούθι που δρουν στην περιοχή.

Όπως τόνισε ο Ρασάντ Αλ-Αλίμι, τα μέχρι στιγμής αμερικανικά και βρετανικά «αμυντικά» πλήγματα κατά των ανταρτών δεν είναι αρκετά.

Ο πρόεδρος της Υεμένης ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας.

«Οι αμυντικές επιχειρήσεις δεν είναι η λύση. Η λύση είναι να εξαλειφθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι», τόνισε ο Ρασάντ αλ-Αλίμι σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ.

16:21 Υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ για τη Γάζα η Αφρικανική Ένωση

Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη Γάζα. Όπως τόνισε ο Μούσα Φάκι Μαχαμάτ, συμφωνεί με την προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Η απόφαση υποστηρίζει τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη το Ισραήλ να συμμορφωθεί επιτακτικά με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία», ανέφερε ο Φάκι σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

16:05 Θραύσμα οβίδας βάρους 1 κιλού αφαιρέθηκε από τραυματία στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνος  (Palestine Red Crescent Society / PRCS) έδωσε την Πέμπτη (25 Ιανουαρίου) στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει έναν γιατρό να λέει ότι αυτός και οι συνάδελφοί του αφαίρεσαν θραύσμα βάρους ενός κιλού από το σώμα ενός τραυματία. Περισσότερα εδώ.

16:00 Σειρήνες ρουκετών ηχούν στο Βόρειο Ισραήλ

Οι σειρήνες ηχούν στις κοινότητες Iftach, Mevuot Hermon Regional Council, Ramot Naftali, Malkia και Dishon.

15:42 Ηνωμένο Βασίλειο και Φινλανδία ανακοίνωσαν τη διακοπή χρηματοδότησης της UNRWA

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προσχώρησε μαζί με τις ΗΠΑ στην «προσωρινή παύση» της μελλοντικής χρηματοδότησης της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ενώ εξετάζει τους «ανησυχητικούς ισχυρισμούς» ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκλονισμένο από τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, μια αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη που η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταδικάσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Φινλανδία ανακοινώνει επίσης τη διακοπή της βοήθειας.

15:28 Ένοπλοι σκότωσαν 9 άτομα κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σπίτι στο Ιράν

Ενοπλοι σκότωσαν εννέα αλλοδαπούς κατά την διάρκεια επίθεσης κατά κατοικίας στο νοτιοανατολικό Ιράν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι σκότωσαν εννέα άτομα, μη Ιρανούς, σε κατοικία κοντά στην πόλη Σαραβάν» στην επαρχία του Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Περισσότερα εδώ.

15:17 Ισχυροί άνεμοι και έντονη βροχόπτωση επιδεινώνουν τα δεινά των αμάχων στη Γάζα

15:03 Οι IDF ενημερώνουν τους κατοίκους για ασφαλείς διελεύσεις στη Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) άνοιξαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, προκειμένου να απομακρυνθούν από τις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.

14:26 Ινδία, ΗΠΑ και Γαλλία βοήθησαν στη διάσωση βρετανικού πετρελαιοφόρου που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Η φωτιά έχει πλέον σβήσει πλήρως στο βρετανικό πετρελαιοφόρο που επλήγη από πύραυλο των Χούθι που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη και πλέει προς «ασφαλές λιμάνι».

Η εταιρεία Trafigura με έδρα τη Σιγκαπούρη, στην οποία ανήκει το πλοίο, εξήρε την «ουσιαστική βοήθεια που παρείχαν τα σκάφη του ινδικού, του αμερικανικού και του γαλλικού ναυτικού» για να βοηθήσουν στον περιορισμό της πυρκαγιάς.

«Κανένα άλλο πλοίο που δραστηριοποιείται για λογαριασμό της Trafigura δεν διέρχεται επί του παρόντος από τον Κόλπο του Άντεν και συνεχίζουμε να αξιολογούμε προσεκτικά τους κινδύνους που ενέχει κάθε ταξίδι, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλεια και την ασφάλεια του πληρώματος, μαζί με τους πλοιοκτήτες και τους πελάτες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα.

14:03 Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην αυλή νοσοκομείου στη Χαν Γιουνίς

Ένας 28χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος είχε καταφύγει στον περίβολο του νοσοκομείου al-Amal στη Χαν Γιουνίς, σκοτώθηκε αφού οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου.

Το νοσοκομείο Αλ-Αμάλ, μαζί με το νοσοκομείο Νάσερ, βρίσκεται υπό πολιορκία από τον ισραηλινό στρατό εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα και δέχεται συνεχή πυρά πυροβολικού.

13:48 Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα δεν μπορούν να περιγραφούν ως γενοκτονία, λέει το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντέδρασε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λεχθεί.

«Σεβόμαστε το ρόλο και την ανεξαρτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ωστόσο, έχουμε δηλώσει ότι έχουμε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με αυτή την υπόθεση, η οποία δεν είναι χρήσιμη για τον στόχο της επίτευξης μιας βιώσιμης εκεχειρίας», δήλωσε στο Al Jazeera εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η άποψή μας είναι ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα δεν μπορούν να περιγραφούν ως γενοκτονία, γι’ αυτό και θεωρήσαμε ότι η απόφαση της Νότιας Αφρικής να θίξει το ζήτημα ήταν λανθασμένη και προκλητική».

Ο εκπρόσωπος καλωσόρισε την έκκληση του δικαστηρίου για την άμεση απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα και δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί.

13:35 Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει την πολιορκία και τη στοχοποίηση νοσοκομείου στη Χαν Γιουνίς

Η Ερυθρά Ημισελήνος της Παλαιστίνης (PRCS) καταδίκασε τη συνεχιζόμενη ισραηλινή πολιορκία και τη στοχοποίηση της έδρας της στο νοσοκομείο El Amal στη Χαν Γιουνίς.

Επί έξι συνεχόμενες ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν την περιοχή του νοσοκομείου.

Αυτό «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού, των τραυματιών, των ασθενών και των περίπου 7.000 εκτοπισμένων ατόμων που αναζήτησαν καταφύγιο εκεί για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», δήλωσε η PRCS.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός στην περιοχή του νοσοκομείου εμποδίζουν την κίνηση των ασθενοφόρων και των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης τους στην πόλη, εμποδίζοντάς τους να προσεγγίσουν τους τραυματίες, να παράσχουν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη».

13:05 20 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων πρώην κρατουμένων.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 6.305 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

12:51 Η Αίγυπτος εξετάζει την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Ισραήλ

Τα σχόλια της νομικής ομάδας του Ισραήλ κατά την χθεσινή ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τα οποία η Αίγυπτος ευθύνεται για τις αποτυχίες στην παράδοση βοήθειας στη Γάζα μέσω του ελεγχόμενου από την Αίγυπτο περάσματος της Ράφα, εξόργισαν τόσο πολύ τους αξιωματούχους, ώστε το Κάιρο συζήτησε την απόσυρση του πρεσβευτή του από το Ισραήλ, αναφέρει η Wall Street Journal.

«Κορυφαίοι αξιωματούχοι των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας συγκάλεσαν συνάντηση την ίδια ημέρα για να συζητήσουν την απόσυρση του Αιγύπτιου πρέσβη από το Τελ Αβίβ ως απάντηση στα σχόλια», αναφέρει η εφημερίδα.

Ωστόσο, μετά από μια πεντάωρη συζήτηση, αποφασίστηκε να εκδοθεί μόνο μια δήλωση με την οποία θα διαψεύδονταν οι ισχυρισμοί.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, του πρώτου αραβικού έθνους που συμφώνησε με το Ισραήλ, έχουν γίνει τεταμένες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, ενώ οι Αιγύπτιοι φοβούνται ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στο Σινά.

12:38  Το Ισραήλ επιθυμεί η UNRWA να μην διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο στη Γάζα

Το Ισραήλ επιθυμεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) να μην διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στη Γάζα, ύστερα από τις κατηγορίες ότι εργαζόμενοί της είχαν ανάμιξη στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του.

Η κυβέρνηση θέλει να «διασφαλίσει ότι η Unrwa δεν θα είναι μέρος» της λύσης στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, ανέφερε ο Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «σταματήσουν» όλες οι δραστηριότητες της υπηρεσίας.

12:30 Στις 26.257 ανήλθαν οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 26.257 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί και 64.797 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 174 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 310 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

12:17 Η διακοπή χρηματοδότηση της UNRWA ενέχει «μεγάλους κινδύνους»

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Palestine Liberation Organization) κάλεσε τις χώρες που δήλωσαν ότι αναστέλλουν τη στήριξη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας της PLO Χουσεΐν Αλ Σέιχ δήλωσε ότι η απόφαση των χωρών «ενέχει μεγάλους πολιτικούς κινδύνους και κινδύνους ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή και υπό το φως της συνεχιζόμενης επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού, χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη προς αυτόν τον διεθνή οργανισμό και όχι τη διακοπή της υποστήριξης και της βοήθειας προς αυτόν», έγραψε στο Χ.

12:03 Σειρήνες ηχούν στο Βόρειο Ισραήλ – Πιθανή διείσδυση αεροσκαφών

Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στο Κιμπούτς Μάλκια, στο Κιμπούτς Γιφτάχ, στο Ντισόν και στο Ραμότ Ναφτάλι στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

11:44 Η Ιταλία προστίθεται στις χώρες που αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η Ιταλία αποφάσισε να αναστείλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τους ισχυρισμούς ότι ορισμένοι εργαζόμενοι της UNRWA εμπλέκονται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που πραγματοποίησε η Χαμάς, αν και ο Ταγιάνι δεν έκανε άμεση αναφορά στις υποψίες αυτές.

«Η ιταλική κυβέρνηση ανέστειλε τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά την αποτρόπαια επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», γράφει ο Ταγιάνι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους συμμάχους της Ιταλίας είχαν ήδη λάβει την ίδια απόφαση.

11:28 «Πιστεύαμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα απαιτούσε τουλάχιστον κατάπαυση πυρός»

«Το Διεθνές Δικαστήριο έπρεπε τουλάχιστον να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά δυστυχώς δεν το έκανε», δήλωσε ο Ahmad al-Zinaty στο Al Jazeera. «Είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι γιατί είναι σαν να λέμε ότι αυτή η επίθεση μπορεί να συνεχιστεί. Είναι κρίμα».

Ο Seham al-Emawi, εκτοπισμένος από το Beit Hanoun, δήλωσε επίσης ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι άνθρωποι.

«Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι είναι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Ελπίζαμε ότι η απόφαση θα αντανακλούσε ότι είμαστε άνθρωποι. Ανθρώπινα όντα που εκτίθενται σε εθνοκάθαρση – και θα πρέπει να μας αντιμετωπίσουν ως τέτοια» τόνισε.

«Πιστεύαμε ότι το δικαστήριο θα απαιτούσε τουλάχιστον κατάπαυση του πυρός».

11:19 Εξακολουθεί να φλέγεται το βρετανικό πετρελαιοφόρο που χτύπησαν οι Χούθι εχθές Παρασκευή

Το βρετανικό πετρελαιοφόρο που χτυπήθηκε την Παρασκευή στον Κόλπο του Άντεν από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης εξακολουθεί να καίγεται, σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία ανήκει.

«Το πλήρωμα συνεχίζει τις προσπάθειες να ελέγξει τη φωτιά σε μία από τις δεξαμενές φορτίου του πλοίου με την υποστήριξη στρατιωτικών σκαφών. Η ασφάλεια του πληρώματος παραμένει η ύψιστη προτεραιότητά μας», ανέφερε η Trafigura με έδρα τη Σιγκαπούρη σε ενημέρωση το Σάββατο.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή απώλειες σε σχέση με το περιστατικό επί του Marlin Luanda» σημειώνεται.

11:13 Ρουκέτα εκτοξεύτηκε στην ισραηλινή πόλη Σντερότ

Μία ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη πόλη Σντερότ, νότια του Ισραήλ. Ο Δήμος ανέφερε ότι το βλήμα προσγειώθηκε σε ανοιχτή περιοχή έξω από την πόλη, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

11:07 Η Χαμάς καταδικάζει την ισραηλινή «υποκίνηση» κατά των οργανισμών του ΟΗΕ

Η Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το Ισραήλ διεξάγει «εκστρατεία υποκίνησης» κατά των οργανισμών του ΟΗΕ που παραδίδουν βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Επισημαίνει επίσης τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία να περικόψουν τη χρηματοδότηση της οργάνωσης για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Τονίζουμε τη σημασία του ρόλου αυτών των οργανισμών στην παροχή ανακούφισης στο λαό μας και στην τεκμηρίωση των εγκλημάτων της εισβολής» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

11:00 Η άμεση κατάπαυση του πυρός ο «μόνος τρόπος» για την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι «ο μόνος τρόπος» για την εφαρμογή της προσωρινής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Παρασκευής.

Σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τη «συνέχιση του γενοκτονικού πολέμου εναντίον του λαού μας», η οποία, όπως είπε, δείχνει «την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να ολοκληρώσει την καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας».

Τόνισε επίσης το γεγονός ότι ούτε ένας υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος δεν υποσχέθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση, ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον πόλεμο, υπονομεύοντας ουσιαστικά την απόφαση.

10:19 Σειρήνες ηχούν στα βόρεια του Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή διείσδυση αεροσκαφών

Σειρήνες ηχούν στα βόρεια του Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή διείσδυση αεροσκαφών, μεταδίδει η Haaretz. Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στο Kibbutz Malkia, στο Kibbutz Yiftah, στο Dishon και στο Ramot Naftali στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

10:09 Και η Αυστραλία αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, και η Αυστραλία αναστέλλει τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, εν μέσω ερευνών για ορισμένους υπαλλήλους της, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong δήλωσε το Σάββατο ότι η Αυστραλία ανησυχεί βαθύτατα για τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση της UNRWA, συμπεριλαμβανομένης της καταγγελίας των συμβάσεων και της έναρξης έρευνας, καθώς και την πρόσφατη ανακοίνωσή της για πλήρη διερεύνηση των ισχυρισμών κατά της οργάνωσης», ανέφερε η Wong.

10:00 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν στο Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι αεροσκάφη, άρματα μάχης και στρατεύματα πεζικού σκότωσαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιους μαχητές τις τελευταίες 24 ώρες σε μάχες στο Χαν Γιουνίς της Γάζας.

Οι δυνάμεις στόχευσαν μαχητές που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοντά στα στρατεύματα και άλλους που πυροβολούσαν με τουφέκια και ρουκέτες εναντίον στρατιωτών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

09:52 Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στην Αθήνα – Στις 12 το μεσημέρι στο πάρκο Ελευθερίας

Συλλαλητήριο με σύνθημα: «Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Καμία εμπλοκή – καμία συμμετοχή στη σφαγή», διοργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα Σάββατο, στις 12 μ., στο Πάρκο Ελευθερίας, καλώντας εργαζόμενους και νεολαία, σωματεία και φορείς να δώσουν μαζικό «παρών».

Σε μια κρίσιμη περίοδο που η φωτιά του πολέμου απλώνεται όλο και περισσότερο στη Μέση Ανατολή, με τις επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, το ΠΑΜΕ καλεί τον λαό «να εκφράσει ακόμα πιο αποφασιστικά την καταδίκη του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ και τους συμμάχους του».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αυξάνει την εμπλοκή της Ελλάδας, αφού συνεχίζει να στέλνει πολεμικά πλοία, υλικά και προσωπικό στις ΝΑΤΟικές αποστολές, που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια της χώρας. Συνεχίζει τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Συνεχίζει να δαπανά υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και συμπληρώνει:

«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό, την οποία εκφράσαμε σε δεκάδες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, απαιτώντας να σταματήσει η σύγχρονη γενοκτονία που συντελείται. Επίσης, στους υπόλοιπους λαούς, και στον ισραηλινό, που η πολιτική του κράτους του τον μετατρέπει σε «κρέας» στα κανόνια του πολέμου. Οι λαοί θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια και ανεργία.

Είναι η ώρα της αποφασιστικής αναμέτρησης κόντρα στην πολιτική που μας εμπλέκει στον πόλεμο, που κάνει τη ζωή μας όλο και πιο αβάσταχτη, με νέους φόρους, ακρίβεια, αυταρχισμό. Να ακυρωθεί τώρα η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και να γυρίσουν πίσω όλα τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα. Δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας!».

Στην κινητοποίηση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

09:43 Στο Παρίσι η συνάντηση CIA, Μοσάντ, Κατάρ και Αιγύπτου

Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA θα συναντηθεί «εντός των επόμενων ημερών στο Παρίσι» με ομολόγους του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για το θέμα της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας μίας χώρας από αυτές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Η πηγή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει «πολύ σύντομα» να στείλει στην Ευρώπη τον Ουίλιαμ Μπερνς για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για δύο μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο Μπερνς θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον ομόλογό του της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Κάμελ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι. Δεν είχε ανακοινωθεί ωστόσο επισήμως το πού θα γινόταν αυτή η συνάντηση.

09:30 Οι σειρήνες ηχούν ξανά στη Σλόμι, στο βόρειο Ισραήλ (στα σύνορα με τον Λίβανο), μεταδίδει η Haartez

09:15 IDF: Καταστράφηκαν δεκάδες στόχοι της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι συνεχίζονται οι «εντατικές μάχες» στην καρδιά της πόλης Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, καθώς, όπως είπαν, καταστράφηκαν δεκάδες στόχοι της Χαμάς.

09:05 Ο Καναδάς αναστέλλει τη μεταφορά κονδυλίων στην UNRWA

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη μεταφορά κονδυλίων βοήθειας προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, εν μέσω ερευνών για ορισμένους υπαλλήλους της, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι δεσμεύουν προσωρινά κεφάλαια λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας.

08:55 Μετωπική Ισραήλ – Κατάρ

ραηλινά τανκς έπληξαν χθες περιοχές γύρω από δύο νοσοκομεία στην κύρια νότια πόλη της Γάζας Χαν Γιουνίς, αναγκάζοντας τους εκτοπισμένους αμάχους σε μια νέα απεγνωσμένη προσπάθεια να βρουν ασφαλή μέρη, σε μια κλιμακούμενη επίθεση που το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει μαχητές της Χαμάς. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως «ανεύθυνο και καταστροφικό», λέγοντας ότι οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού που επέκρινε το κράτος του Κόλπου κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Η Ντόχα, η οποία ηγήθηκε της διπλωματικής προσπάθειας στη διαμεσολάβηση συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αντέδρασε αφότου δημοσιοποιήθηκε η ηχογράφηση συνάντησης που είχε ο Νετανιάχου και με συγγενείς ισραηλινών ομήρων. Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ ακούγεται να αποκαλεί το Κατάρ «προβληματικό» ενδιάμεσο και να προτρέπει τις οικογένειες να αυξήσουν τη διεθνή πίεση στην Ντόχα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:45 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε επιθέσεις στο Ισραήλ – Δηλώνει ότι σκοτώθηκαν 4 μαχητές της

Η Χεζμπολάχ, υποστηρίζει ότι την Παρασκευή εξαπέλυσε επιθέσεις σε διάφορες ισραηλινές τοποθεσίες στα νότια σύνορα του Λιβάνου, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους και στρατιώτες.

Ανέλαβε την ευθύνη για εννέα επιθέσεις, η πρώτη από τις οποίες έγινε χθες το πρωί και είχε στόχο μια θέση ισραηλινών στρατευμάτων κοντά στο Χουνίν. Έξι από τις επιθέσεις έγιναν τη νύχτα, με την τελευταία να περιλαμβάνει μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον στρατιωτών στην περιοχή Metulla στο Ισραήλ περίπου τα μεσάνυχτα.

Η ομάδα δήλωσε ότι έχει χάσει 168 μαχητές από την αρχή του πολέμου, εκ των οποίων τέσσερις την Παρασκευή.

08:41 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ προειδοποιώντας για ύποπτη διείσδυση εχθρικού αεροσκάφους

08:36 Άνθρωποι που διατάχθηκαν να εκκενώσουν δέχονται πυρά

Το νοσοκομείο Nasser έχει χάσει εντελώς την ηλεκτροδότηση,μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στο Χαν Γιουνίς, αναφέροντας πως λαμβάνουν χώρα σφοδρές συγκρούσεις κοντά σε σημαντική υγειονομική εγκατάσταση.

Οι κάτοικοι της al-Dahra αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή από τον ισραηλινό στρατό και στη συνέχεια δέχτηκαν πυρά. Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν Παλαιστίνιους που φεύγουν από το νοσοκομείο al-Amal, μεταδίδει.

08:30 Έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι δυνατότητες των νοσοκομείων στη Χαν Γιουνίς

Οι εντεινόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς, έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις δυνατότητες των δύο βασικών τοπικών νοσοκομείων, του Νάσερ και του αλ-Αμάλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μαρτυρίες σημειώθηκαν βίαια πλήγματα στο σημείο και η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι δέχθηκε νεκρούς και πρόσφερε βοήθεια σε τραυματίες στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ.

Αναφορικά με το νοσοκομείο Νάσερ, το βασικότερο στη Χαν Γιούνις, οι «χειρουργικές του δυνατότητες» είναι «σχεδόν ανύπαρκτες» και «τα λίγα μέλη του ιατρικού προσωπικού που έχουν απομείνει έχουν να αντιμετωπίσουν ισχνά αποθέματα ιατρικού υλικού», δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Ενώ οι μάχες εντείνονται γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ…εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν φύγει. Αυτή στη στιγμή στο νοσοκομείο παραμένουν 350 ασθενείς και 5.000 εκτοπισμένοι (λόγω των συγκρούσεων)», ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Το νοσοκομείο έχει έλλειψη καυσίμων, τροφίμων και προμηθειών», πρόσθεσε ο ίδιος, ζητώντας παράλληλα «άμεση κατάπαυση πυρός».

08:20 Υπαρκτός ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα 113η ημέρα του πολέμου τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, με τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης να είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μασίρα των Χούθι μετέδωσε σήμερα Σάββατο ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν δύο αεροπορικές επιθέσεις που είχαν στόχο το λιμάνι Ρας Ισα στην επαρχία Χοντέιντα της Υεμένης. Τα αεροπορικά πλήγματα έγιναν ενώ οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά σκαφών που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα, με τελευταία τη χθεσινή που προκάλεσε πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο. Ενταση επικρατεί και στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Δείτε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Ερυθρόλευκη «τρέλα»: Η φοβερή διαδρομή του ανοιχτού πούλμαν και η παράνοια του κόσμου του Ολυμπιακού! (vids)

Το επικό part 2 της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά μετά την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024