OHE: Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητούν Ρωσία, Ιράν και Τουρκία μέσω…Συρίας
Στον απόηχο της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης οι τρεις δυνάμεις εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση 16 σημείων ως εγγυήτριες δυνάμεις της Διαδικασίας της Αστάνα (για τον Συριακό εμφύλιο).
Εκπρόσωποι του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με τα αποτελέσματα της 21ης διεθνούς συνάντησης για τη Συρία στη Διαδικασία της Αστάνα στις 24-25 Ιανουαρίου 2024. Δεν παρέλεψαν να αναφερθούν και στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα.
Ουσιαστικά λειτουργούν ως εγγυήτριες δυνάμεις της Συρίας υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος στη Γάζα επηρεάζει την σταθερότητα της Συρίας, για την οποία και θεωρούνται υπεύθυνες να διευθετήσουν. Καταδικάζουν τις ισραηλινές επιθέσεις και την κατοχή των συριακών υψιπέδων του Γκολάν.
Η ανακοίνωση έχει να κάνει με την απομόνωση της Συρίας, ώστε να προστατευτεί αρχικά από χτυπήματα από και προς το Ισραήλ
Οι εκπρόσωποι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας «λαμβάνουν την παρακάτω θέση αποκλειστικά ως εγγυήτριες χώρες της Διαδικασίας της Αστάνα».
Ποια είναι η θέση της τριεθνούς αταίριαστης συμμαχίας
Αναγνώρισε τον αρνητικό αντίκτυπο της κλιμάκωσης της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης στην κατάσταση στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία. Υπογράμμισε τη σημασία της αποτροπής της επέκτασης της περιοχής ένοπλης αντιπαράθεσης και της εμπλοκής άλλων κρατών της περιοχής στην αντιπαράθεση. Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η ισραηλινή βάναυση επίθεση κατά των Παλαιστινίων και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ζήτησε την εφαρμογή του ψηφίσματος A/ES/-10/L.27 (2023) της ΓΣ του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και συμμόρφωση όλων των μερών με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου.
Επαναβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας. Θεωρούν υψίστης σημασίας την συνέχιση των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας σε όλα τα επίπεδα. Καταδίκασε τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών ομάδων και των θυγατρικών τους που δρουν με διαφορετικά ονόματα σε διάφορα μέρη της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με στόχο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις που προκαλούν θύματα μεταξύ των πολιτών.
Εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την παρουσία και τις δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων που συνιστούν απειλή για τους αμάχους εντός και εκτός της περιοχής αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ. Δεν αναγνωρίζουν την αυτονομία των Κούρδων της Β.Συρίας ή την εξουσία τους στις πετρελαιοπαραγωγικές πηγές τις οποίες θεωρούν περιουσίατης Συρίας. Κατήγγειλαν συγκρούσεις των κούρδων με αραβικές φυλές της περιοχής. Καταδίκασε κάθε προσπάθεια οποιασδήποτε χώρας να τροφοδοτήσει τις τρομοκρατικές και αποσχιστικές φιλοδοξίες μεμονωμένων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και να τις εφοδιάσει με όπλα. Φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ.
Παρέμβαση υπέρ της Συρίας και εναντίον του Ισραήλ για την παράνομη κατοχή των υψιπέδων του Γκολάν
Η συμμαχία Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, καταδίκασε όλες τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία. Θεώρησε τις ενέργειες αυτές ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και αναγνώρισε ότι αποσταθεροποιούν και επιδεινώνουν τις εντάσεις στην περιοχή και ζήτησε την παύση των επιθέσεων αυτών.
Επαναβεβαίωσε την ανάγκη τήρησης των παγκοσμίως αναγνωρισμένων διεθνών νομικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ που απορρίπτουν την κατοχή του συριακού Γκολάν, με πρώτα και κύρια τα ψηφίσματα 242 και 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδίως ότι οι εν λόγω ισραηλινές αποφάσεις και ενέργειες στο θέμα αυτό θεωρούνται άκυρες και δεν έχουν καμία νομική ισχύ.
Οι τρεις δυνάμεις ζητούν την ταχεία επανέναρξη των εργασιών της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη δέσμευσή τους να στηρίξουν το έργο της Επιτροπής μέσω της συνεχούς συνεργασίας με τα συριακά μέρη της Επιτροπής και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία Geir O. Pedersen ως διαμεσολαβητή.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους
Η Διαδικασία της Αστάνα δήλωσε την σοβαρή ανησυχία της για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Ζητά την αποκατάσταση των βασικών υποδομών, εγκαταστάσεις ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης, υγείας, εκπαίδευσης, σχολείων και νοσοκομείων, καθώς και των ανθρωπιστικών έργων αποναρκοθέτησης σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.
Κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να παράσχει την απαραίτητη στήριξη στους Σύρους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους . Επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις για την αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων/απαχθέντων στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας για την απελευθέρωση κρατουμένων/απαχθέντων, την παράδοση των σορών και την ταυτοποίηση των αγνοουμένων, η οποία αποτελεί έναν μοναδικό μηχανισμό που έχει αποδειχθεί αναγκαίος και αποτελεσματικός για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των συριακών μερών.
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen