Οι millennials επιστρέφουν στο πατρικό τους – «Αγκάθι» η στέγαση για τους νέους
Στα ύψη ο πληθωρισμός, στα τάρταρα οι μισθοί
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Η έκρηξη του πληθωρισμού και τα ακριβά ενοίκια στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς αναγκάζουν τους 30άρηες και τους 40άρηδες να επιστρέψουν στο πατρικό τους.
Το ίδιο πλέον φαίνεται να συμβαίνει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σχεδόν το 16% των millennials των ΗΠΑ ζούσαν με τους γονείς τους το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απογραφής.
Οι νέοι παλεύουν όλο και περισσότερο να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος στέγασης και να επιστρέψουν στα παιδικά τους υπνοδωμάτια ή υπόγεια.
Ο αριθμός των Αμερικανών ηλικίας 25 – 34 ετών που ζουν στο πατρικό τους είναι σήμερα υψηλότερος κατά 87% σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίας. Οι νεότερες γενιές μπορεί να επιστρέφουν σε αυτά για να εξοικονομήσουν έξοδα όπως ενοίκιο ή μελλοντική προκαταβολή, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας, που παρουσιάζει το Axios.com.
Η ραγδαία οικονομική προσιτότητα δεν έχει εμποδίσει ορισμένους millennials να αγοράζουν σπίτια, συχνά με τη βοήθεια της οικογένειας . Σχεδόν το 55% των millennials (ηλικίας 27–42 ετών) είχαν σπίτι το 2023, από 52% το 2022, σύμφωνα με μια νέα έκθεση Redfin.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικιών των ενηλίκων Gen Zers (αυτών ηλικίας 19–26 ετών) παρέμεινε στάσιμο σε κάτι περισσότερο από 26%.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Οι 7 στους 10 Έλληνες μένουν στο σπίτι των γονιών τους, σύμφωνα με την Eurostat, με τον μέσο όρο της ηλικίας τους αν υπολογίζεται στα 30,7 έτη.
Δικό τους σπίτι και ανεξάρτητο πορτοφόλι φαντάζουν όνειρο για τους περισσότερους νέους σήμερα, η μέση ηλικία που ένας νέος στη χώρα μας καταφέρνει να φύγει από το παιδικό δωμάτιο του πατρικού του σπιτιού, ξεπερνά τα 30 έτη, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στα 26,5 έτη.
Η δύσκολη εξίσωση για τις νέες και τους νέους που θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους περιλαμβάνει υψηλά ενοίκια και πάγια έξοδα, ακριβά αγαθά και χαμηλούς μισθούς.
Αναλυτικότερα, 7 στους 10 Έλληνες ηλικίας 18-34 ετών -στην πλειοψηφία τους άνδρες- σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat ζουν με τους γονείς τους όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη λίστα των 26 χωρών της ΕΕ δεν ξεπερνά το 49.4%.
Η Ελλάδα είναι δεύτερη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά νέων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν καλούνται να πληρώσουν μόνο για ενοίκιο περίπου το 60-70% των μηνιαίων αποδοχών τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις