Καιρός: Πώς επηρεάζει την καρδιά ακόμα και μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας;
Ο κρύος καιρός φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς μας.
Κάποιες φορές το κρύο κάνει καλό στην υγεία. Για παράδειγμα, η χρήση πάγου τυλιγμένου σε μια πετσέτα είναι ένας τρόπος να μειωθεί η φλεγμονή εάν έχετε τράβηγμα σε έναν μυ. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν πως κοιμόμαστε καλύτερα όταν το υπνοδωμάτιό μας είναι δροσερό. Ένα κρύο ντους θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι το ίδιο θετικά.
Πώς το κρύο απειλεί την καρδιά
Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, 6.000 επιπλέον άτομα πεθαίνουν κάθε χειμώνα από καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα τις ημέρες που ο καιρός είναι πολύ ψυχρός.
Μελέτη που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science of the Total Environment», αποκάλυψε ότι μια πτώση της θερμοκρασίας κατά μόλις ένα βαθμό αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 12%, με τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα.
Κρύος καιρός Vs κρύου νερού
Γιατί λοιπόν ο κρύος καιρός μπορεί να έχει τόσο καταστροφικές συνέπειες για την καρδιά, ενώ το να κάνει κανείς ένα κρύο ντους ή να κολυμπά σε κρύα νερά φαίνεται να είναι ευεργετικό;
Ένα από τα πρώτα πράγματα που συμβαίνει στο σώμα όταν εκτίθεται στο κρύο νερό είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα και τα άκρα συστέλλονται έτσι ώστε να διατηρηθεί η θερμότητα στο σώμα. Αυτή η διαδικασία αυξάνει με τη σειρά της την αρτηριακή πίεση.
Σοκαρισμένο το σώμα από το κρύο νερό, απελευθερώνει τις ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόλη, γεγονός που κάνει τον καρδιακό ρυθμό να αυξάνεται.
Εάν κανείς έχει ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο, τότε κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο επομένως θα πρέπει απαραίτητα να συμβουλευτεί το γιατρό του προηγουμένως. Αλλά όταν ένα υγιές άτομο βγαίνει από το κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία του διαστέλλονται, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο δέρμα και στα υπόλοιπα όργανα.
Γι’ αυτό μετά από ένα κρύο ντους αισθάνεστε μια ωραία ζεστασιά.
Κι αν ένα υγιές άτομο συνηθίζει να κάνει κρύο ντους, τότε με την πάροδο του χρόνου το σώμα προσαρμόζεται και παύει να παθαίνει «σοκ».
Μελέτες δείχνουν ότι η προσαρμογή στο κρύο νερό βελτιώνει επίσης την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε ακόμα και στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητας.
Ωστόσο, με τον κρύο καιρό, τα πράγματα είναι διαφορετικά…
Αν το σπίτι σας είναι ξαφνικά πολύ κρύο, τότε αυτό είναι ένα σοκ για το σώμα.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη ροή του αίματος, πιθανώς επειδή το σώμα αναγκάζεται να εργαστεί πιο σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιπλέον, κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από γρίπη ή Covid.
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο «Keio» στην Ιαπωνία, επεσήμανε ότι ο ψυχρός αέρας και η ταχεία πτώση της θερμοκρασίας, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από ιούς.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να μειώσει τη δύναμη του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και στο ότι η αναπνοή μας στον κρύο αέρα συγκρατεί λιγότερη υγρασία και στεγνώνει η βλέννα στη μύτη μας.
Αυτό είναι σημαντικό καθώς η βλέννα λειτουργεί ως η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα εισβάλλοντα μικρόβια.
Όταν βγαίνετε έξω λοιπόν το χειμώνα, ίσως θα ήταν καλύτερο να τυλίξετε ένα φουλάρι γύρω από το πρόσωπό σας για να προστατέψετε τους αεραγωγούς σας.
Για «γερό» ανοσοποιητικό
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής.
- Κοιμηθείτε καλά και επαρκώς.
- Μην ξεχνάτε την άσκηση.
Πηγή Vita.gr
- Πατινάζ σε glass floor – Το αριστούργημα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ ήρθε την κατάλληλη στιγμή
- Τα μεγάλα σουτ του Φουρνιέ στο ΟΑΚΑ – Έτσι «εκτέλεσε» τον Παναθηναϊκό (vids)
- Ινδονησία: Μεγάλες ζημιές από το ηφαίστειο – Περίπου 10.000 εκτοπισμένοι έως τώρα
- Εβάν, το… εξοχικό σου
- Μπαρτζώκας: «Φανταστικό παιχνίδι – Πήραμε όσα μας έδωσε ο Παναθηναϊκός»
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας