«Βελούδινη» προσέγγιση με την Ιεραρχία
Ισορροπίες και ανοιχτούς διαύλους θέλει το Μαξίμου με την Εκκλησία μετά τις αναταράξεις για την «ισότητα στον γάμο».
Ζητούμενο της κυβέρνησης είναι οι όσο το δυνατόν πιο «βελούδινες» προσεγγίσεις έναντι της Εκκλησίας, σύμφωνα με το μοντέλο που ακολούθησε σε περιόδους τριβής κατά την προηγούμενη τετραετία: με ανοιχτούς διαύλους στον άξονα Μαξίμου – Αρχιεπισκοπής, με ηπιότητα στον δημόσιο λόγο, ακόμα και με προπαρασκευαστικές επαφές ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ιερώνυμο.
Αυτά συνέβησαν και προτού ανοίξει επισήμως στη δημόσια σφαίρα το θέμα της «ισότητας στον γάμο» αλλά επιδιώκονται και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι τη ψήφιση του νόμου. Με στόχο να μη «φορτιστεί» το κλίμα στην κοινωνία, η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε τοποθέτηση για εσωτερικές διεργασίες της Ιεραρχίας (ενδεικτικό το «ουδέν σχόλιο – σεβαστές οι απόψεις» μετά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου) – πόσω μάλλον τις απαντήσεις σε δηλώσεις ιεραρχών.
Οι τόνοι της Ηρώδου Αττικού δεν θα αλλάξουν και εκτιμάται ότι δεν θα φορτιστεί ανησυχητικά το κλίμα ευρύτερα στην κοινωνία, παρότι στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι υπάρχουν «σκληρές» φωνές που ζητούν «δυναμικές» αντιδράσεις στις μητροπόλεις (έως και λαοσυνάξεις) και ότι ασκούνται πιέσεις στους βουλευτές της περιφέρειας. «Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, διαχρονικός ο σεβασμός, αλλά εμείς νομοθετούμε» είναι η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης. Η ανάγκη της για ομαλότητα στο επόμενο διάστημα φάνηκε άλλωστε από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου.
Μια διά ζώσης επαφή στην Αρχιεπισκοπή η οποία έμεινε μυστική για οκτώ μέρες, ενώ πραγματοποιήθηκε μόλις δύο 24ωρα πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για το θέμα που ήταν αναμενόμενο ότι θα συναντήσει σφοδρές αντιρρήσεις και στην Εκκλησία και στο εσωτερικό της ΝΔ. Λέει πολλά για τη σημασία που κυβέρνηση και Εκκλησία δίνουν στις ισορροπίες, δεδομένης της καλής σχέσης Μητσοτάκη και Ιερώνυμου, ότι η αποκάλυψη εκείνου του ραντεβού έφερε ξαφνικές αναταράξεις – ακόμα και επιχειρήσεις αναζήτησης της πηγής της διαρροής. Στη συνέχεια Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος εστίασαν στα… του οίκου τους – στη διαχείριση δηλαδή των θιασωτών της πιο σκληρής γραμμής απέναντι στο θέμα.
Ζητούμενο η ομαλότητα
Αντίστοιχοι τριγμοί στις σχέσεις κυβέρνησης – Ιεραρχίας καταγράφηκαν προ διετίας στην πανδημική περίοδο, όταν η συζήτηση για περιοριστικά μέτρα άγγιζε το τελετουργικό της Εκκλησίας.
Και τότε ο Πρωθυπουργός πιεζόταν πολιτικά και ο Αρχιεπίσκοπος δεχόταν πιέσεις. Και τότε υπήρξαν προπαρασκευαστικές κινήσεις κορυφής. Από τις επικοινωνίες στις οποίες η κάθε πλευρά πρότασσε τις διεκδικήσεις της (χείρα βοηθείας ζητούσε ο Πρωθυπουργός στην εμβολιαστική εκστρατεία και στην απομόνωση των ακραίων, θέματα που «καίνε» την Εκκλησία έθετε ο Ιερώνυμος) έως και την παρουσία του Μητσοτάκη στη Μονή Πετράκη για έκδοση κοινής ανακοίνωσης της ΔΙΣ και του Μαξίμου.
Με κυρίαρχο ζητούμενο άρα να κυλήσουν ομαλά οι επόμενες μέρες και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προτάξει άμεσα δράσεις στήριξης της «πυρηνικής οικογένειας», στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα διαρραγούν οι σχέσεις. Ενδεικτικές οι αναφορές του Μητσοτάκη στο παρελθόν, όταν η Ιεραρχία είχε πολύ πιο μαζικές, «βροντερές» δράσεις αντίδρασης (για παράδειγμα οι λαοσυνάξεις για τις ταυτότητες): «Η ζωή απέδειξε ότι οι αλλαγές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία ούτε τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας. Είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα».
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»