Γάζα: Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Άραβες στο τραπέζι για ομήρους, κατάπαυση πυρός, μεταπολεμική Γάζα
Το δεύτερο ρεπορτάζ με πληροφορίες που αφορούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ και Κατάρ-Αιγύπτου αναφέρει διαφορετικές λεπτομέρειες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, αυτή τη στιγμή διεξάγονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις από κορυφαίους Ισραηλινούς, Αμερικανούς και Άραβες αξιωματούχους σχετικά με το τέλος του πολέμου στη Γάζα, την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων σε βάθος 2 μηνών και το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας. Το δημοσίευμα των NYT αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις ακολουθούν τρία στάδια, με την πρώτη να είναι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.
Η δεύτερη φάση επικεντρώνεται στην αναδιαμόρφωση της Παλαιστινιακής Αρχής σε σημείο που τα εμπλεκόμενα μέρη να αισθάνονται άνετα με την ανάληψη του ελέγχου της ηγεσίας στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.
Υπάρχει περιθώριο και θέληση από τα μη εμπλεκόμενα μέρη να τελειώσει ο πόλεμος και να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Η τρίτη φάση, με επικεφαλής Σαουδάραβες και Αμερικανούς αξιωματούχους, πιέζει το Ισραήλ να επιτρέψει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, με αντάλλαγμα τη σφυρηλάτηση της επίσημης αναγνώρισης μεταξύ Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών χωρών. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και απέχουν αρκετά από την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο συνεχίζονται παράλληλα με άλλες προσπάθειες για την προσωρινή τουλάχιστον παύση του πολέμου.
Παράιτηση Αμπάς, νέος αρχηγός στην Παλαιστινιακή Αρχή, δικαίωμα στην πατρίδα για τους Παλαιστίνιους
Ορισμένες ιδέες που διατυπώνονται στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν τη μεταβίβαση της εξουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Μαχμούντ Αμπάς σε έναν νεότερο διάδοχό του, την αποστολή μιας αραβικής ειρηνευτικής δύναμης στη Γάζα μετά τον πόλεμο και την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην κρατική υπόσταση.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τόσο η Χαμάς όσο και η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση λειτουργούν ως εμπόδια σε ορισμένες από αυτές τις διαπραγματεύσεις, καθώς η ισραηλινή στάση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, είναι ότι ένα παλαιστινιακό κράτος αποκλείεται, ενώ η Χαμάς υποστηρίζει ότι η μεταπολεμική παλαιστινιακή διακυβέρνηση είναι ένα εσωτερικό παλαιστινιακό ζήτημα που δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων.
Στο τραπέζι την δεδομένη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από δύο προσεγγίσεις και υπάρχει περιθώριο και θέληση από τα μη εμπλεκόμενα μέρη να τελειώσει ο πόλεμος και να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων.
- Καιρός: Πώς θα επηρεάσει τη χώρα η «καλοκαιρία» Elena – Πού θα εκδηλωθούν βροχές
- Συρία: Διαδηλώσεις χριστιανών μετά την πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου – Η υπόσχεση των νέων αρχών
- HIIΤ ή cardio σταθερού ρυθμού; Ποια άσκηση βοηθάει περισσότερο
- Κηφισός: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων
- Ποιο είναι το must-see μέρος που πρέπει να επισκέπτεστε σε κάθε σας ταξίδι;
- Single στις γιορτές: Οδηγός επιβίωσης για να τις ζήσεις όπως πρέπει