Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Μπαρούτι» μετά την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία - Προειδοποίηση Μπάιντεν για «σκληρή» απάντηση

Live: «Μπαρούτι» μετά την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία – Προειδοποίηση Μπάιντεν για «σκληρή» απάντηση

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να πάρει μέτρα για να μην υπάρξει γενοκτονία στη Γάζα

Μια σειρά από χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να κόψουν τη χρηματοδότηση στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA με τους Παλαιστίνιους και την ηγεσία της υπηρεσίας να μιλούν για «συλλογική τιμωρία» μετά από καταγγελίες για συμμετοχή μελών της υπηρεσίας στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ συνεχίζει αδιάκοπα τις επιχειρήσεις του – και τους βομβαρδισμούς – παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να πάρει μέτρα για να μην υπάρξει γενοκτονία.

Χιλιάδες συνεχίζουν να φεύγουν από τη Χαν Γιουνίς και να φτάνουν στη Ράφα όπου υπάρχει υπερπληθυσμός, με πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους και σε τέντες κάτω από άθλιες συνθήκες.

Την ίδια ώρα, δύο νέες προτάσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων – κρατουμένων έχουν γίνει γνωστές, η μία από τις ΗΠΑ η άλλη από Αίγυπτο και Κατάρ.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

06:20 Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς, νέες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:00 Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά κοντά στην Τζενίν

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο στην πόλη Γιαμούν, δυτικά της Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Βίαιες συγκρούσεις και εκρήξεις σημειώθηκαν στην Τζενίν απόψε μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού, που πραγματοποίησε επιδρομές και κατέστρεψε υποδομές.

[Μετάφραση της ανάρτησης: Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής καταστρέφουν υποδομές στις γειτονιές μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Οχθη]

04:00 Συνεχίζει τη χρηματοδότηση της Unrwa η Νορβηγία

Η Νορβηγία, ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή της παρά τις υποψίες για εμπλοκή ορισμένων εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το Οσλο.

«Η Νορβηγία αποφάσισε να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Εσπεν Μπαρθ Αιντε, σε δελτίο Τύπου.

«Ενώ συμμερίζομαι την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για ορισμένα μέλη του προσωπικού της Unrwa, προτρέπω τους άλλους δωρητές ν’ αναλογιστούν τις ευρύτερες συνέπειες της μείωσης της χρηματοδότησης της Unrwa, αυτή την περίοδο της ακραίας ανθρωπιστικής συμφοράς», πρόσθεσε (περισσότερα εδώ).

03:04 Απόστρατος για το χτύπημα στο φυλάκιο των ΗΠΑ στην Ιορδανία – «Τα στρατεύματα ήταν ευάλωτα σε επίθεση»

Στο χτύπημα στο φυλάκιο των ΗΠΑ στην Ιορδανία που στοίχησε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες αναφέρθηκε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, Ντάνιελ Ντέιβις.

Το χτύπημα μάλιστα σηματοδοτεί τους πρώτους θανάτους Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 και της ευρύτερης κλιμάκωσης στην περιοχή.

«Είναι άσκοπο να έχουμε στρατεύματα διασκορπισμένα στο Ιράκ και τη Συρία, και τώρα και στην Ιορδανία, επειδή δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό για τον αμερικανικό στρατό. Είναι ένα στρατηγικά τρωτό σημείο. Τα στρατεύματά μας χρησιμοποιούνται ως πιόνια που διευκολύνουν αυτές τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να χτυπήσουν, και τώρα συνέβη», είπε χαρακτηριστικά ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:56 Θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς αλ-Σάτι, Νουσεϊράτ

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa δεκάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δέκα Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι, δυτικά της πόλης της Γάζας, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Τουλάχιστον 23 άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης και άλλοι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν πολυώροφη κατοικία δυτικά του καταυλισμού Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το Wafa.

02:42 Τουλάχιστον 34 τραυματίες από την επίθεση σε φυλάκιο των ΗΠΑ στην Ιορδανία

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι οκτώ μέλη του προσωπικού απομακρύνθηκαν από την Ιορδανία για περαιτέρω ιατρική φροντίδα, αφού τραυματίστηκαν στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή σε αμερικανικό φυλάκιο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το «προσωπικό που υπέστη τραυματισμούς χρειάστηκε να μεταφερθεί από την Ιορδανία σε υψηλότερου επιπέδου περίθαλψη», ανέφερε η CENTCOM σε ανακοίνωσή της.

«Ο αριθμός του αμερικανικού προσωπικού με τραυματισμούς έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 34 μέλη των υπηρεσιών, αλλά αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται καθώς τα μέλη των υπηρεσιών συνεχίζουν να αναζητούν περαιτέρω φροντίδα», ανέφερε η CENTCOM.

Η CENTCOM δήλωσε ότι περίπου 350 μέλη του αμερικανικού στρατού και της πολεμικής αεροπορίας έχουν αναπτυχθεί στη βάση – που ονομάζεται Tower 22 – «διεξάγοντας μια σειρά από βασικές λειτουργίες υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του συνασπισμού για τη διαρκή ήττα του ISIS».

02:28 Και η Ιαπωνία αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την πρόσθετη χρηματοδότηση προς το Γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ενώ αναμένει την έκβαση της έρευνας της UNRWA σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι αρκετοί από το προσωπικό της συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω, η UNRWA διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παροχή βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κάθε κάτοικο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ιαπωνία ανησυχεί εξαιρετικά για τη φερόμενη συμμετοχή μελών του προσωπικού της στην τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.

«Σε απάντηση, η Ιαπωνία αποφάσισε να αναστείλει την πρόσθετη χρηματοδότηση της UNRWA προς το παρόν, ενώ η UNRWA διεξάγει έρευνα για το θέμα και εξετάζει μέτρα για την αντιμετώπιση των ισχυρισμών», προσθέτει.

Η Ιαπωνία θα συνεχίσει «να καταβάλλει επίμονες και ενεργές διπλωματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και για την εξομάλυνση της κατάστασης το συντομότερο δυνατό, παρέχοντας υποστήριξη σε άλλους διεθνείς οργανισμούς», αναφέρει ακόμα το υπουργείο.

Η απόφαση του Τόκιο ακολουθεί παρόμοιες παύσεις χρηματοδότησης από τουλάχιστον 10 δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

02:12 Οι κυριότερες επιθέσεις που έχουν δεχθεί τα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρία μέλη του αμερικανικού στρατού και τραυμάτισε δεκάδες στη βορειοανατολική Ιορδανία την Κυριακή είναι η τελευταία από ομάδες πολιτοφυλακής που πρόσκεινται στο Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία κατά αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι ομάδες αντιτίθενται στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, από την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι, και θεωρούν εν μέρει υπεύθυνες τις ΗΠΑ και έχουν επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή πάνω από 150 φορές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Περίπου 2.500 στρατιώτες των ΗΠΑ σταθμεύουν στο Ιράκ και 900 στη Συρία για να αποτρέψουν την αναζωπύρωση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολουθούν οι κυριότερες επιθέσεις κατά των στρατευμάτων των ΗΠΑ σύμφωνα με το Reuters

18/10: Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ γίνονται στόχος δύο ξεχωριστών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίζεται, αλλά παρόλα αυτά εκρήγνυται, προκαλώντας ελαφρούς τραυματισμούς και καταστρέφοντας κάποιο εξοπλισμό.

19/10: Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία καταρρίπτουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που τις στοχοποιούσαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποιοι μικροτραυματισμοί. Ξεχωριστά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες στοχεύουν δύο βάσεις που στεγάζουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

26/10: Μια παραστρατιωτική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν εκτοξεύει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μια αεροπορική βάση, το οποίο διαπερνά την αμερικανική αεράμυνα και πέφτει στον στρατώνα που στεγάζει αμερικανικά στρατεύματα, αλλά δεν πυροδοτείται. Ένα μέλος της υπηρεσίας παθαίνει διάσειση από την πρόσκρουση.

17/11: Τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία δέχονται τρεις επιθέσεις- μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία τραυματίζει ένα μέλος του στρατού, το οποίο επιστρέφει γρήγορα στην υπηρεσία του, ενώ δύο άλλες επιθέσεις στο Ιράκ αποτυγχάνουν να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς.

23/11: Οι αμερικανικές και διεθνείς δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία δέχονται επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες τέσσερις φορές μέσα σε 24 ώρες, αλλά δεν υφίστανται θύματα και μόνο μικρές ζημιές.

25/12 Μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ από μαχητές που πρόσκεινται στο Ιράν αφήνει ένα μέλος της αμερικανικής υπηρεσίας σε κρίσιμη κατάσταση και τραυματίζει δύο άλλα μέλη του αμερικανικού προσωπικού.

9/1: Ένα αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα σε εκτοξευτή ρουκετών αποτρέπει επίθεση σε αεροπορική βάση στο Ιράκ.

20/1: Τέσσερις Αμερικανοί υπάλληλοι υφίστανται κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά την εκτόξευση πολλαπλών βαλλιστικών πυραύλων και ρουκετών από υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές σε αεροπορική βάση στο Ιράκ.

01:56 Περισσότερα για τη συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

Η συνάντηση χθες Κυριακή στο Παρίσι μεταξύ Αμερικανών, Αιγυπτίων, Καταριανών και Ισραηλινών αξιωματούχων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν «εποικοδομητική», ανακοινώθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, με την επισήμανση ότι «παραμένουν διαφορές» μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

Ο στόχος των συναντήσεων, που άρχισαν προχθές Σάββατο, είναι να υπάρξει πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εκεχειρία και ελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:40 Ο Κάμερον καλεί το Ιράν για «αποκλιμάκωση»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον καταδίκασε την επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, για την οποία κατηγόρησε «ομάδες πολιτοφυλακής που πρόσκεινται στο Ιράν».

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε το Ιράν να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην περιοχή», έγραψε ο Κάμερον σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμπλακεί σε εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, συμμετέχοντας σε επιθέσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της ομάδας Χούθι στην Υεμένη.

«Οι σκέψεις μας είναι στο προσωπικό των ΗΠΑ που έχασε τη ζωή του καθώς και όλους εκείνους που έχουν τραυματιστεί, καθώς και τις οικογένειές τους», κατέληξε.

01:24 Ισραηλινή επίθεση με drone σε χωριό του νότιου Λιβάνου

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) αναφέρει ότι αργά το βράδυ της Κυριακής ισραηλινό drone επιτέθηκε στις παρυφές του Γιαρούν, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.

Ακόμα ανέφερε ότι υπήρξαν βολές ισραηλινού πυροβολικού στην ίδια περιοχή.

01:07 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά των Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα-ομπρέλα για διάφορες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν ανέφερε ότι επιτέθηκε σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων Ιορδανίας-Συρίας την Κυριακή – συμπεριλαμβανομένου ενός στρατοπέδου κοντά στη βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία, όπου σκοτώθηκαν στρατιώτες.

Σύμφωνα με το CNN, το στρατόπεδο, Αλ Ρουμπκάν, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον Πύργο 22, όπου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τρία μέλη των υπηρεσιών σκοτώθηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η δήλωση της Ισλαμικής Αντίστασης, που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram, έγινε πριν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν τον θάνατο των μελών των υπηρεσιών τους. Οι δυνάμεις της οργάνωσης εξαπέλυσαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα ξημερώματα της Κυριακής στο πλαίσιο των προσπαθειών της να «αντισταθεί στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ» και ως απάντηση στις «σφαγές του Ισραήλ εναντίον του λαού μας στη Γάζα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο τέσσερις βάσεις, τρεις από τις οποίες βρίσκονται στη Συρία, ανέφερε η ομάδα.

00:51 Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αντιαρματικούς πυραύλους – Οι IDF απάντησαν με βομβαρδισμό

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δύο αντιαρματικούς πυραύλους προς τις βάσεις των IDF στην περιοχή Σόμερα την περιοχή της Δυτικής Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο, αναφέρει το IDF σύμφωνα με εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Από το περιστατικό δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό νωρίτερα το βράδυ, δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον ενός άλλου στρατιωτικού φυλακίου στην ίδια περιοχή, χωρίς επίσης να υπάρξουν θύματα. Και στις δύο περιπτώσεις οι IDF δήλωσαν ότι απάντησαν με πυρά πυροβολικού προς την πηγή των πυροβολισμών.

00:35 Μπάιντεν για το θάνατο των τριών Αμερικανών στρατιωτών: «Θα απαντήσουμε»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν στην επίθεση που σκότωσε τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Θα απαντήσουμε», είπε ο Μπάιντεν σε προεκλογική εκδήλωση στη Νότια Καρολίνα, ζητώντας να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

00:18 Επιδρομή του ισραηλινού στρατού την Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός έκανε έφοδο στην πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από όλες τις εισόδους της Τζενίν με πολλά στρατιωτικά οχήματα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο συγκρούσεις ξέσπασαν στο χωριό Μουταλάθ αλ-Σουχάδα, νότια της πόλης Τζενίν.

Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει τακτικά σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης εν μέσω της έξαρσης της βίας των εποίκων. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Βίντεο που έχουν ανέβει στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν μπουλντόζες να έχουν μπει στην πόλη της Δυτικής Όχθης και να καταστρέφουν υποδομές.

00:01 «Η αποκλιμάκωση αρχίζει με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Η Trita Parsi, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Quincy, μιας δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι είναι πιθανό τα συμφέροντα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να απειλούνται χωρίς τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπήρξαν μηδενικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των έξι ημερών μεταξύ 24-30 Νοεμβρίου, όταν υπήρχε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε η Parsi στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών για να επιτρέψει στο Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο.

«Στην πραγματικότητα, το μακελειό στη Γάζα είναι πλέον όλο και πιο ξεκάθαρο. Αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, διότι βλέπουμε πώς απειλεί τις ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Βλέπουμε τις απώλειες τώρα στα σύνορα με τη Συρία. Μπορεί επίσης να υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και, στην πορεία, μια νέα πυρηνική κρίση με το Ιράν. Ο Μπάιντεν δεν επιδιώκει τα συμφέροντα των ΗΠΑ επιτρέποντας να συνεχιστεί αυτό.

Αν θέλει πραγματικά να το τερματίσει και να προστατεύσει τα αμερικανικά στρατεύματα, πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση αρχίζει με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

23:44 Οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στο Ya’bad, νοτιοδυτικά της Τζενίν

Παλαιστινιακά ΜΜΕ δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν ισραηλινούς στρατιώτες πεζικού να εισβάλλουν σε κατοικημένες γειτονιές στην πόλη Ya’bad, νοτιοδυτικά της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τα βίντεο έδειχναν μια μεγάλη ανάπτυξη ισραηλινών οχημάτων και στρατιωτών να εισβάλλουν σε διάφορες γειτονιές και δρόμους.

23:26 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της

Η λιβανέζικη ομάδα ανέφερε ότι πρόκειται για τους μαχητές  Χουσεΐν Χαλάουι, Αλί Σοκρ και Σαντέκ Χασέμ. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι σκοτώθηκαν στο «δρόμο προς την Ιερουσαλήμ» – μια συμβολική φράση που χρησιμοποιεί η οργάνωση για να περιγράψει τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις της με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

23:17 Δημοκρατική γερουσιαστής των ΗΠΑ: «Το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει»

Η Τζάκι Ρόζεν, ανέφερε ότι «οι πληρεξούσιοι του καθεστώτος του Ιράν» είναι υπεύθυνοι για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών.

«Το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει», έγραψε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

23:06 Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών τους

Ο Λόιντ Όστιν δηλώνει «εξοργισμένος και βαθιά θλιμμένος» από τη δολοφονία τριών Αμερικανών στρατιωτών κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.

Ο Όστιν επανέλαβε τα σχόλια του Μπάιντεν κατηγορώντας οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση, υποσχόμενος να «απαντήσουμε σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξουμε».

«Ο πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στρατεύματά μας και τα συμφέροντά μας», ανέφερε σε δήλωσή του.

22:57 Χαμάς: Είχαμε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Sami Abu Zuhri λέει ότι η παλαιστινιακή ομάδα είχε προειδοποιήσει την αμερικανική κυβέρνηση για την επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ως αποτέλεσμα της «επίθεσης στη Γάζα».

Ο Abu Zuhri δήλωσε ότι το αραβικό και μουσουλμανικό έθνος «θα συνεχίσει το ρόλο του για την προστασία του παλαιστινιακού αίματος και αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι ντροπή για τον κόσμο».

22:46 Reuters: Όλα όσα ξέρουμε για την επίθεση στο φυλάκιο στα σύνορα της Ιορδανίας

Όπως αναφέρει το Reuters η επίθεση έγινε στο Tower 22 που κατέχει μια στρατηγικής σημασίας θέση στην Ιορδανία, στο βορειοανατολικότερο σημείο όπου τα σύνορα της χώρας συναντούν τη Συρία και το Ιράκ.

Λίγα είναι δημοσίως γνωστά για τη βάση. Βρίσκεται όμως κοντά στο φυλάκιο Al Tanf, το οποία βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων στη Συρία και στην οποία στεγάζεται μικρός αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων.

Η Tanf είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και έχει αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο της στρατηγικής των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής ανάπτυξης του Ιράν στην ανατολική Συρία.

Το Tower 22 βρίσκεται αρκετά κοντά στα αμερικανικά στρατεύματα στο Tanf, ώστε να μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην υποστήριξή τους, ενώ παράλληλα ενδεχομένως να αντιμετωπίσει τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές στην περιοχή και να επιτρέψει στα στρατεύματα να παρακολουθούν τις εστίες του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Ο στρατός της Ιορδανίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες της εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης της Ουάσιγκτον.

Το βασίλειο διαθέτει εκατοντάδες εκπαιδευτές των ΗΠΑ και είναι ένας από τους λίγους περιφερειακούς συμμάχους που πραγματοποιούν εκτεταμένες ασκήσεις με τα αμερικανικά στρατεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης το 2011, η Ουάσιγκτον έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει το Αμμάν να δημιουργήσει ένα περίπλοκο σύστημα επιτήρησης, γνωστό ως Πρόγραμμα Ασφάλειας Συνόρων, για να αναχαιτίσει τη διείσδυση μαχητών από τη Συρία και το Ιράκ.

Είναι ασαφές πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν πραγματικά στο  Tower 22. Επίσης, ασαφής είναι ο τύπος των όπλων που φυλάσσονται, η αεράμυνα που χρησιμοποιείται και τι ακριβώς πήγε στραβά.

Νωρίτερα πηγές δήλωσαν στον ανταποκριτή του Al Mayyadeen ότι «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να παρακάμψουν ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας και διείσδυσαν στη βάση al-Tanf».

Το σημείο της επίθεσης/ Πηγή: Guardian

22:34 Η Ιορδανία καταδικάζει την «τρομοκρατική επίθεση» κατά μήκος των συνόρων της

Η Ιορδανία καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» σε φυλάκιο κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, αναφέρει το Reuters. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες ενώ έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 34.

Πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των συνόρων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

22:16 Πρώην αξιωματικός του Πενταγώνου: Η αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση είναι γεμάτη κινδύνους

Ο David Des Roches, πρώην διευθυντής του Πενταγώνου για τις υποθέσεις της αραβικής χερσονήσου, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σκότωσε τρία στρατιώτες «θα είναι σημαντική».

«Δεν νομίζω ότι θα στρέφεται αποκλειστικά κατά πληρεξουσίων- νομίζω ότι θα υπάρξει κάτι υψηλότερο στην ιεραρχία των ιρανικών συμφερόντων που θα καταστραφεί», είπε. «Νομίζω ότι θα συνοδεύεται από μηνύματα που θα λένε: «Αυτό μπορεί να τελειώσει εδώ. Αν θέλετε να συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, θα χτυπήσουμε κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εσάς».

«Είναι ένας υπολογισμός που είναι πολύ δύσκολο να γίνει σωστά και είναι γεμάτος κινδύνους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι και οι δύο πλευρές μπορεί να δημιουργήσουν ένα είδος ανεπιθύμητης δυναμικής προς μια αντιπαράθεση που καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί πραγματικά».

22:05 Τα drones που σκότωσαν τους Αμερικανούς στρατιώτες παρέκαμψαν ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας των ΗΠΑ – Αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών

Σύμφωνα με το Al Mayadeen πηγές δήλωσαν στον ανταποκριτή του στη Συρία ότι «η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε ως στόχο τη βάση al-Tanf στο τρίγωνο των συρο-ιορδανικών-ιρακινών συνόρων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται εντός της παράνομης βάσης».

Οι πηγές ανέφεραν ότι «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν να παρακάμψουν ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας και διείσδυσαν στη βάση al-Tanf». Σημείωσαν επίσης ότι η επίθεση αυτή έγινε μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στη βάση της Conoco βόρεια της Deir Ezzor, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 3 στρατιωτών.

Επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, το Reuters μετέδωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που τραυματίστηκαν από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βόρεια ανατολική Ιορδανία αυξήθηκε σε 34.

22:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 25 τραυματίστηκαν σε επίθεση στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας. Η Ιορδανία αρνήθηκε ότι η επίθεση έγινε στο έδαφός της.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγορεί ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση.
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη επιτέθηκαν πρόσφατα σε κτίρια, παρατηρητήρια και στρατιωτικές τοποθεσίες που ανήκουν στη Χεζμπολάχ σε διάφορες τοποθεσίες στο νότιο Λίβανο.
  • Η επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Save the Children, Alexandra Saieh, λέει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα σκοτώνει παιδιά με «ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο σε πρόσφατες κρίσεις».
  • Η Ιορδανία, η Τουρκία και ο ΠΟΥ καλούν τις χώρες να αποκαταστήσουν τα κονδύλια για την UNRWA.
  • Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρόωρες εκλογές.

21:48 Τραμπ: Η δολοφονία των τριών στρατιωτών δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ήμουν πρόεδρος, ούτε και η 7 Οκτωβρίου

21:29 Καμάλα Χάρις: Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να πολεμούν την τρομοκρατία»

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η δολοφονία τριών μελών των αμερικανικών υπηρεσιών κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας ήταν μια «κατάπτυστη επίθεση από υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητικές ομάδες».

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία και θα θέσουμε όλους τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους», έγραψε η Χάρις σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει επιδείξει ακλόνητη υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας, προσπαθεί να αποσυνδέσει τη σύγκρουση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 26.000 Παλαιστίνιους, από την ευρύτερη αναταραχή στην περιοχή.

21:22 Ισραηλινοί αξιωματούχοι καλούν για εποικισμό της Γάζας

Η «Διάσκεψη για την επιστροφή στη Γάζα» στην Ιερουσαλήμ -στην οποία συμμετείχαν Ισραηλινοί υπουργοί και μέλη του κοινοβουλίου- παρουσίασε ένα σχέδιο για την επανίδρυση 15 ισραηλινών οικισμών και την προσθήκη έξι νέων, εκεί όπου βρίσκονταν πρόσφατα κατεστραμμένες παλαιστινιακές κοινότητες.

Ένας ισραηλινός δικηγόρος για ανθρωπιστικά θέματα δήλωσε ότι το γεγονός ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα συγκαλέσουν συνάντηση υψηλού επιπέδου για να σχεδιάσουν αυτό που αποκάλεσε πράξη επίθεσης – την απόκτηση κατεχόμενου εδάφους και τον εποικισμό του – αποτελεί μια πρώιμη ένδειξη πρόθεσης παραβίασης της εντολής λήψης προσωρινών μέτρων από το Διεθνές Δικαστήριο.

21:15 Ειδικός σύμβουλος Μπάιντεν: Το status quo μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα

Ο Άμος Χόχσταϊν, ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS News ότι δεν γνωρίζει για μια «σκληρή προθεσμία» για μια πιθανή ισραηλινή επιχείρηση στο νότιο Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ.

Έκανε το σχόλιο αυτό μετά τις απειλές του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και αμερικανικά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι το Ισραήλ έδωσε μέχρι το τέλος του μήνα περιθώριο για διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

«Πρέπει να φτάσουμε σε δύο πράγματα: Το ένα είναι η παύση των εχθροπραξιών και στις δύο πλευρές, διότι σχεδόν εκατό χιλιάδες άνθρωποι από κάθε πλευρά είναι πρόσφυγες στις χώρες τους επειδή δεν μπορούν να ζήσουν στο νότιο Λίβανο ή στο βόρειο Ισραήλ. Αλλά μετά τις 7 Οκτωβρίου πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ισραηλινοί και οι Λιβανέζοι μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, και αυτό απαιτεί όχι μόνο κατάπαυση του πυρός.

Απαιτεί διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί ότι ο στρατός του Λιβάνου βρίσκεται στην περιοχή αυτή. Πρέπει επίσης να ορίσουμε ένα πραγματικό σύνορο για να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την ασφάλεια και την ειρήνη», δήλωσε ο Χόχσταϊν.

Ο Χόχσταϊν δήλωσε επίσης ότι «είναι πιθανό να επιστρέψει [στην περιοχή] σύντομα» και ότι «το παράθυρο για διπλωματία εξακολουθεί να υπάρχει». Είπε επίσης ότι «το status-quo όπου βρισκόμαστε τώρα δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα».

21:07 Επικίνδυνη κλιμάκωση η επίθεση σε αμερικανικά στρατεύματα

Ο Άλαν Φίσερ του Al Jazeera μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ότι Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι η επίθεση στην ιορδανική πλευρά των συριακών συνόρων αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση.

Είπε ότι αναμένουν ότι ο αριθμός των τραυματιών (25) θα αυξηθεί. Αρκετοί από αυτούς απομακρύνονται από την περιοχή σε καλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι αρκετά σοβαρά τραυματισμένοι, σημειώνει.

Το περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί στη βορειοανατολική Ιορδανία κοντά στα σύνορα με τη Συρία και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες.

«Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να κρατήσει κρυφό το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, παρόλο που από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή.

Ήταν πάντα μια ανησυχία των ΗΠΑ να μην επεκταθούν τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα σε μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση, αλλά είναι σαφές ότι η κατάσταση αυτή έχει οξυνθεί μόλις τις τελευταίες ώρες», αναφέρει ο Φίσερ.

20:58 Ισραηλινός βουλευτής καλεί το Sky News να απολύσει δημοσιογράφο

Ο Danny Danon δήλωσε ότι έστειλε επιστολή με την οποία ζητά την άμεση απόλυση της παρουσιάστριας Belle Donati.

Ο Danon δήλωσε ότι σε συνέντευξή της την Παρασκευή, η Donati έκανε μια σύγκριση μεταξύ του πολέμου στη Γάζα και του Ολοκαυτώματος.

Κατηγόρησε την Donati ότι προπαγανδίζει τον αντισημιτισμό και ότι κάνει «ακατάλληλους παραλληλισμούς μεταξύ του δημοκρατικού κράτους του Ισραήλ και των Ναζί».

20:48 Επίθεση Ρεπουμπλικανών στον Μπάιντεν για τον θάνατο των Αμερικανών στρατιωτών

Ο βουλευτής Μάικ Γουόλτς κατηγόρησε αυτό που αποκάλεσε «στρατηγική κατευνασμού του Μπάιντεν έναντι του Ιράν» για την επίθεση που σκότωσε τρεις στρατιώτες σε βάση στην Ιορδανία κοντά στα σύνορα με τη Συρία. «Τραγικό και αποτρέψιμο», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο συνάδελφός του Ρεπουμπλικανός βουλευτής Νικ Λάνγκγουορθι κάλεσε τον Μπάιντεν «να καταστήσει αμέσως το Ιράν υπεύθυνο για τους τρομοκράτες πληρεξουσίους του και να ανατρέψει κάθε μόνιμη παραίτηση από κυρώσεις».

«Αυτό είναι το κόστος της αδύναμης ηγεσίας στην παγκόσμια σκηνή», έγραψε ο Λανγκγουόρθι.

Η Ιορδανία δήλωσε ότι η επίθεση δεν έλαβε χώρα στο έδαφός της.

20:37 Το υπουργείο Υγείας ζητά να επιτραπεί σε χιλιάδες ασθενείς να φύγουν από τη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ashraf al-Qudra λέει ότι 7.000 τραυματίες και ασθενείς πρέπει να φύγουν από την περιοχή για να λάβουν ιατρική περίθαλψη για να σώσουν τη ζωή τους.

Σε δεκάδες ασθενείς έχει επιτραπεί η περιοδική έξοδος από τη Γάζα μέσω των συνόρων της Ράφα με την Αίγυπτο, αλλά οι αξιωματούχοι της υγείας λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός και μακριά από τις ανάγκες.

20:30 Ισραήλ για τις συζητήσεις για νέα συμφωνία: «Υπάρχουν ακόμη κενά»

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν αποτελεσματική, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κενά μεταξύ των πλευρών. Σύμφωνα με το γραφείο, πρόκειται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συναντήσεις τις επόμενες ημέρες.

«Η συνάντηση ορίστηκε ως εποικοδομητική», ανέφεραν. «Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά που θα συζητηθούν μεταξύ των πλευρών στις πρόσθετες συναντήσεις αυτής της εβδομάδας».

20:19 Έληξε η συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι – Σημειώθηκε κάποια πρόοδος αναφέρουν ισραηλινές πηγές

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και του επικεφαλής της Shin Ben Ρόνεν Μπαρ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπαρνς και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών υποστράτηγο Αμπάς Καμέλ στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τη Haaretz που επικαλείται ισραηλινή πηγή, η συνάντηση σημείωσε κάποια πρόοδο. Πρόσθεσε ότι «η συνάντηση ήταν θετική, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να γνωρίζουμε αν θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία».

20:07 Οι ΗΠΑ δεν αποκαλύπτουν ακόμα τα ονόματα των τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι επί του παρόντος αποκρύπτει τις ταυτότητες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση του Σαββάτου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση ανέφερε:

«Ως θέμα σεβασμού προς τις οικογένειες και σύμφωνα με την πολιτική [του υπουργείου Άμυνας], οι ταυτότητες των στρατιωτών θα αποκρύπτονται μέχρι 24 ώρες μετά την ενημέρωση των συγγενών τους».

20:03 Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για συνέχιση της χρηματοδότησης της UNRWA

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι η «διακοπή της χρηματοδότησης» σε μια «κρίσιμη στιγμή», όπως τη χαρακτήρισε, «θα βλάψει μόνο τον λαό της Γάζας που χρειάζεται απεγνωσμένα υποστήριξη».

19:58 Χέρτζογκ: Τα λόγια μου διαστρεβλώθηκαν στο ΔΔΔ για να υποστηριχθεί ένας αβάσιμος νομικός ισχυρισμός

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ αναφέρθηκε στα σχόλιά του που αναφέρθηκαν στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την Παρασκευή και κατηγόρησε το δικαστήριο ότι διαστρέβλωσε τα λόγια του.

«Αηδίασα από τον τρόπο με τον οποίο διαστρέβλωσαν τα λόγια μου, χρησιμοποιώντας επιμέρους και αποσπασματικές δηλώσεις, με σκοπό να υποστηρίξουν έναν αβάσιμο νομικό ισχυρισμό», δήλωσε.

Οι επίμαχες δηλώσεις του Χέρτσογκ προέρχονται από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 12 Οκτωβρίου, πέντε ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας, όταν ρωτήθηκε ποια μέτρα λαμβάνει το Ισραήλ για να αποτρέψει τους θανάτους των αμάχων.

Ο Χέρτσογκ απάντησε: «Ολόκληρο το έθνος είναι υπεύθυνο. Αυτή η ρητορική περί ανυποψίαστων, αμέτοχων πολιτών, δεν είναι αληθινή. Θα μπορούσαν να είχαν ξεσηκωθεί, θα μπορούσαν να είχαν πολεμήσει το κακό καθεστώς που κατέλαβε τη Γάζα».

Ο Χέρτζογκ δήλωσε την Κυριακή ότι «το κράτος του Ισραήλ δίνει μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική πτυχή της εκστρατείας. Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο σε αυτό και λειτουργεί, όπως πάντα λειτουργούσε και θα λειτουργεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν επίσης αθώοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Λυπάμαι βαθύτατα για την τραγωδία που περνούν».

Ωστόσο, τόνισε ότι «η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί, μια πραγματικότητα που όλοι είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια, όπως δημοσιεύτηκε από τη Χαμάς εκείνη την καταραμένη ημέρα και αυτή ήταν η συμμετοχή πολλών κατοίκων της Γάζας στη σφαγή, στις λεηλασίες και στις ταραχές της 7ης Οκτωβρίου».

19:49 Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη επιτέθηκαν πρόσφατα σε κτίρια, παρατηρητήρια και στρατιωτικές τοποθεσίες που ανήκουν στη Χεζμπολάχ σε διάφορες τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το επιχειρησιακό αρχηγείο και οι υποδομές της Χεζμπολάχ δέχθηκαν επίσης επίθεση νωρίτερα σήμερα.

Ο Χαγκάρι είπε επίσης ότι εντοπίστηκαν εκτοξεύσεις από το έδαφος του Λιβάνου, οι οποίες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

19:41 Η Νάνσι Πελόζι λέει ότι η έκκληση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα είναι «μήνυμα του Πούτιν»

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε ότι, αν και πιστεύει ότι τα «δεινά στη Γάζα» πρέπει να σταματήσουν, η έκκληση για κατάπαυση του πυρός είναι «το μήνυμα του κ. Πούτιν».

Μιλώντας στο CNN, η Πελόζι είπε ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που ζητούν κατάπαυση του πυρός συνδέονται με τη Ρωσία, χωρίς να παράσχει αποδείξεις.

19:37 Ο επικεφαλής της Μοσάντ και ο επικεφαλής της Shin Bet διαπραγματεύονται για συμφωνία με τους ομήρους με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στο Παρίσι

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της Shin Ben Ρόνεν Μπαρ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Παρίσι και συναντώνται με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπαρνς και τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών υποστράτηγο Αμπάς Καμέλ.

Ο υποστράτηγος (ε.α.) Nitzan Alon είναι επίσης παρών στη συνάντηση, η οποία έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εδραιώσει τη συνεργασία στην προσπάθεια διαμεσολάβησης.

19:24 Η Ιορδανία αρνείται ότι η επίθεση έγινε στο έδαφός της

Η επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών δεν έγινε σε ιορδανικό έδαφος αλλά στη Συρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιορδανικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ιορδανίας Al Mamlaka, ο Muhannad Al Mubaidin δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο την αμερικανική βάση Al Tanf στη Συρία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι η επίθεση σημειώθηκε στη βορειοανατολική Ιορδανία κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

19:16 Η S&P θα μπορούσε να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ εάν η σύγκρουση επεκταθεί πέραν της Γάζας

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ θα μπορούσε να υποβαθμιστεί εάν ο πόλεμος στη Γάζα επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα.

Ωστόσο, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, εάν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στον προϋπολογισμό για να αντισταθμίσει τις υψηλότερες δαπάνες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο διευθυντής της S&P Global Ratings.

Η S&P επιβεβαίωσε τον Οκτώβριο την αξιολόγηση «AA-» του Ισραήλ, αλλά αναθεώρησε τις προοπτικές του Ισραήλ σε «αρνητικές» από «σταθερές».

«Οι αρνητικές προοπτικές των αξιολογήσεων υποδηλώνουν ότι επί του παρόντος βλέπουμε τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες υποβάθμισης μέσα στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια», δήλωσε στο Reuters ο Maxim Rybnikov, διευθυντής του EMEA Sovereign & Public Finance Ratings της S&P, σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

19:07 UNWRA: Οι πόροι μας θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Ashams της Ναζαρέτ, ο εκπρόσωπος της UNWRA στη Γάζα Adnan Abu Hasna δήλωσε ότι η οργάνωση θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες στη Γάζα μόνο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με τον Abu Hasna, ο οργανισμός θα συνεχίσει να διανέμει αλεύρι σε οικογένειες εκτοπισμένων που βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στη Ράφα.

Ο Abu Hasna πρόσθεσε ότι η απόφαση για πάγωμα της χρηματοδότησης, που έλαβαν οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, είναι καταστροφική.

Ανέφερε ότι αυτό θα επηρεάσει τις υπηρεσίες που παρέχει η οργάνωση όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη – και στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε άλλες χώρες της περιοχής.

Ο Abu Hasna τόνισε στη συνέντευξη ότι η UNWRA διεξάγει εντατική έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες του Ισραήλ εναντίον υπαλλήλων της, οι οποίοι είναι ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ότι μια τόσο δραστική τιμωρία -το πάγωμα των κονδυλίων- είναι αδιανόητη όταν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Γάζας είναι εκτοπισμένοι.

18:53 Η στρατιωτική πτέρυγα της Φάταχ στη Γάζα αναφέρει ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον διοικητή της

Η στρατιωτική πτέρυγα της Φατάχ, η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον διοικητή της στη Γάζα, τον Μοχάμεντ Ντιμπ «Σάλεμ».

Ο Σάλεμ τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, ανέφερε η ανακοίνωσή τους.

Η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Άκσα θεωρείται σήμερα μια μικρή και περιορισμένη οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας που δεν διαθέτει σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες. Αυτό οφείλεται στη σημαντική μείωση της δύναμης της ομάδας μετά την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς το 2007.

18:44 Μπάιντεν για τον θάνατο των στρατιωτών: Τους σκότωσαν ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 25 τραυματίστηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε βάση στην Ιορδανία στα σύνορα με τη Συρία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχουν απώλειες  στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών σε στρατιωτική βάση στην Ιορδανία:

«Ενώ ακόμη συγκεντρώνουμε τα γεγονότα αυτής της επίθεσης, γνωρίζουμε ότι πραγματοποιήθηκε από ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Η Τζιλ και εγώ μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους των πεσόντων μας -και τους Αμερικανούς σε ολόκληρη τη χώρα- θρηνούμε για την απώλεια αυτών των πολεμιστών σε αυτή την κατάπτυστη και εντελώς άδικη επίθεση».

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και μην έχετε καμία αμφιβολία – θα θέσουμε όλους τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους σε χρόνο και με τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε».

Νωρίτερα σήμερα, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ – ένας συνασπισμός ένοπλων ομάδων που πρόσκεινται στο Ιράν – δήλωσε ότι επιτέθηκε σε τρεις αμερικανικές βάσεις στη Συρία. Οι ιρακινές ομάδες λένε συχνά ότι οι επιθέσεις τους κατά των αμερικανικών στρατευμάτων είναι απάντηση στις ισραηλινές σφαγές στη Γάζα.

18:38 CENTCOM: 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Αμερικανοί δημοσιογράφοι επικαλούμενοι το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι άλλοι 25 τραυματίστηκαν από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

18:30 Η Ισλαμική Τζιχάντ υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, ο στρατιωτικός βραχίονας της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι ενεπλάκη σε σφοδρές συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα στη Χαν Γιουνίς και στόχευσε ένα τανκ με εκρηκτικό μηχανισμό.

Η ομάδα δήλωσε επίσης ότι εκτόξευσε βλήματα όλμου εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της επικράτειας.

18:22 Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα λέει ότι συσσωρεύονται ιατρικά απόβλητα στο νοσοκομείο Νάσερ

Το υπουργείο λέει ότι τα ιατρικά και μη ιατρικά απόβλητα συσσωρεύονται παντού μέσα στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, το οποίο πολιορκείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Τα ιατρικά απόβλητα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι τοξικά, μπορεί να συμβάλουν στην εξάπλωση των ασθενειών εν μέσω των ήδη επιδεινούμενων συνθηκών δημόσιας υγείας στη νότια Γάζα.

18:16 Νεκροί και τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα από ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο ένα διαμέρισμα κατοικιών ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat στο κέντρο της Γάζας.

18:04 Σε 48 ώρες σκοτώθηκαν 350 άμαχοι στη Χαν Γιουνίς

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός «διέπραξε 38 σφαγές τις τελευταίες 48 ώρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 350 άμαχοι» στη Χαν Γιουνίς.

17:58 Η Ιορδανία καλεί τις χώρες να αποκαταστήσουν τα κονδύλια για την UNRWA

Ο Ayman Safadi, υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του βασιλείου, δήλωσε ότι η πιθανή συμμετοχή 12 υπαλλήλων της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου δεν δικαιολογεί μέτρα λιμοκτονίας ενός ολόκληρου έθνους.

«Η UNRWA είναι η σανίδα σωτηρίας για πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν πείνα στη Γάζα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

«Δεν θα έπρεπε να τιμωρείται συλλογικά μετά από ισχυρισμούς εναντίον 12 ατόμων από το 13.000 μέλη προσωπικού της. Η UNRWA ενήργησε υπεύθυνα και ξεκίνησε έρευνα. Καλούμε τις χώρες που ανέστειλαν τα κονδύλια να ανακαλέσουν την απόφασή τους».

17:47 Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η πολιτική τους για το Ισραήλ παραμένει αμετάβλητη μετά το δημοσίευμα του NBC News

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον δεν αλλάζει την υποστήριξή της προς το Ισραήλ μετά την αναφορά του NBC News ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ ως μοχλό πίεσης για να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση να μειώσει την επίθεσή της στη Γάζα.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί απέναντι στην απειλή της Χαμάς, τηρώντας παράλληλα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και προστατεύοντας τις ζωές των αμάχων, και παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε το Ισραήλ στον αγώνα του κατά της Χαμάς. Το έχουμε κάνει από τις 7 Οκτωβρίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν έχει υπάρξει αλλαγή στην πολιτική μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

17:33 Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Βρετανία καταγγέλλει ισραηλινή εκστρατεία λάσπης εναντίον του

Ο Husam Zomlot δήλωσε ότι το Ισραήλ ενορχηστρώνει μια «εκστρατεία συκοφαντίας και δυσφήμισης» εναντίον του για σχόλια που έκανε σχετικά με το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» στο πλαίσιο του πολέμου του στη Γάζα.

«Το Ισραήλ επιδίδεται σε μια πράξη καταπίεσης του κατεχόμενου, αποικιοκρατούμενου και πολιορκημένου παλαιστινιακού λαού επί δεκαετίες. Η αυτοάμυνα δεν μπορεί να αποτελεί κάλυψη για γενοκτονία. Η αυτοάμυνα ισχύει για τους κατεχόμενους και όχι για τον εμπόλεμο κατακτητή. Αυτό είναι το διεθνές δίκαιο», έγραψε στο Χ.

17:25  Συνεχίζονται οι συναντήσεις για την επίτευξη διαπραγματεύσεων στο Παρίσι

Οι γαλλικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με αξιωματούχους από την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ με στόχο να διαπραγματευτούν την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσαν πηγές στο AFP.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε την Παρασκευή στο AFP ότι ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ «τις επόμενες ημέρες».

17:12 Το Ιράν καταγγέλλει το πάγωμα των κονδυλίων της UNRWA με πρόσχημα τους ισχυρισμούς του Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά ορισμένων υπαλλήλων της UNRWA αποσκοπούν μόνο στο να «δικαιολογήσουν τα περιοριστικά μέτρα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των ανθρωπιστικών οργανώσεων».

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τη συμπεριφορά εννέα χωρών δυτικές κατά κύριο λόγο να περικόψουν τη βοήθεια προς την UNRWA με πρόσχημα τους ισχυρισμούς του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον υπαλλήλων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Νασέρ Κανάνι, σε δήλωσή του στο Telegram.

«Οι χώρες αυτές θα έπρεπε να είχαν σταματήσει να βοηθούν το σιωνιστικό καθεστώς με όπλα και πολιτική υποστήριξη αντί να αναστείλουν τη βοήθειά τους προς την UNRWA», πρόσθεσε.

17:00 Ισραηλινό χτύπημα σε πύργο κατοικιών στην πόλη της Γάζας

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ χτύπησε ένα διαμέρισμα στον πύργο του Μουσά Αραφάτ στην πόλη της Γάζας.

16:42 Νετανιάχου στη WSJ: Ο πόλεμος στη Γάζα εξελίσσεται «καλύτερα από το αναμενόμενο»

Ο πόλεμος στη Γάζα εξελίσσεται «καλύτερα από το αναμενόμενο» παρά τις δύσκολες μέρες που πέρασαν

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει στη Wall Street Journal σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα πηγαίνει «καλύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν».

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρειάστηκαν εννέα μήνες για να νικήσουν τις ριζοσπαστικές δυνάμεις στη Μοσούλη», λέει στη WSJ για τον πόλεμο του 2016-2017 κατά του ISIS στο Ιράκ.

«Η Μοσούλη είναι μικρότερη από τη Γάζα και δεν είχε την τεράστια υπόγεια υποδομή τρομοκρατίας. Διανύουμε τώρα τον τέταρτο μήνα, αλλά είχαμε δύσκολες μέρες».

Ο ίδιος προσθέτει ότι, παρά το γεγονός ότι μπορεί να φαίνεται απ’ έξω, πιστεύει ότι εκπροσωπεί τις απόψεις της πλειοψηφίας των Ισραηλινών όσον αφορά την επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο στη Γάζα και το μέλλον των Παλαιστινίων.

«Ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το εμπόδιο για την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους είμαι εγώ», λέει στη WSJ. «Δεν συνειδητοποιούν ότι αντικατοπτρίζω την άποψη των περισσότερων Ισραηλινών».

16:36 Η Τουρκία ελπίζει σε επανεξέταση της δέσμευσης των κονδυλίων της UNRWA από πολλές χώρες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αρκετά κράτη που ανακοίνωσαν την παύση της χρηματοδότησής τους προς την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή θα επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους.

«Η αναστολή της βοήθειας προς την UNRWA λόγω ορισμένων ισχυρισμών εναντίον ενός μικρού αριθμού μελών της θα βλάψει πρωτίστως τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε.

16:29 «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει απτόητο μετά την επίθεση των Χούθι»

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Shapps, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «απτόητο» μετά την επίθεση των Χούθι στο HMS Diamond στην Ερυθρά Θάλασσα κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου επιθέσεων.

Το πλήρωμα του πλοίου κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε αναπτύξει η ομάδα με έδρα την Υεμένη, η οποία φαίνεται να μην πτοείται παρά τη στρατιωτική δράση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κατά των ανταρτών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Shapps έγραψε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει απτόητο μετά τη χθεσινή παράνομη επίθεση στο HMS Diamond από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθις. Η δέσμευσή μας να προστατεύσουμε αθώες ζωές και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι απολύτως ακλόνητη».

16:16 NBC: Οι ΗΠΑ σκέφτονται να επιβραδύνουν την παράδοση ορισμένων όπλων στο Ισραήλ για να πιέσουν τον Νετανιάχου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC news, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο «να χρησιμοποιήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ ως μοχλό πίεσης για να πείσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εισακούσει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να μειώσει τη στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν και το Πεντάγωνο εξετάζει τα αιτήματα του Ισραήλ για όπλα, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Πηγές φέρεται να δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ συζητούν την επιβράδυνση ή την παύση της παράδοσης «ορισμένων όπλων».

Τα όπλα που συζητούνται για να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης, σύμφωνα με το NBC, είναι βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών και κοινά πυρομαχικά άμεσης επίθεσης (JDAMs).

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενέκρινε τον περασμένο μήνα την πώληση στο Ισραήλ βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών και συναφούς εξοπλισμού ύψους σχεδόν 150 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς έλεγχο από το Κογκρέσο, επικαλούμενος μια υφιστάμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεχόμενος ευρεία κριτική από τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

Ομοίως, οι ΗΠΑ άρχισαν να επιταχύνουν την παράδοση των JDAM στο Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου και το Ισραήλ τα έχει επανειλημμένα συμπεριλάβει στον κατάλογο των βασικών όπλων που χρειάζεται από τις ΗΠΑ.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν πρόσφατα τις αμερικανικής κατασκευής JDAM ότι χρησιμοποιήθηκαν σε πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα – συγκεκριμένα σε δύο ξεχωριστά πλήγματα στη Γάζα τον Οκτώβριο.

16:01 Στη Γάζα γκρεμίζουν σπίτια, αλλά στο Ισραήλ ζητάνε οικοδόμους – Η κατάντια της ισραηλινής οικονομίας

Μετά τον Οκτώβριο του 2023, το Ισραήλ κινητοποίησε περίπου 360.000 εφέδρους, ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού, ώστε να εκτοξεύσει την πιο πολύπλοκη στρατιωτική επίθεση στην ιστορία του. Το Τελ Αβίβ, όμως δεν κατέστρεψε μόνο την οικονομία της Λωρίδας της Γάζας, αλλά έχει ήδη πριονίσει την ισραηλινή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:54 IDF: 39 στρατιώτες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση – 6 στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με τις IDF, 39 στρατιώτες που τραυματίστηκαν σε μάχη κατά τη διάρκεια του πολέμου νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε σοβαρή κατάσταση. 240 στρατιώτες που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται επί του παρόντος σε μέτρια κατάσταση.

Έξι επιπλέον στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά τις τελευταίες 24 ώρες στη Γάζα.

Από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, 258 στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και 427 μέτρια.

15:44 Προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή παιδιού από τους ήχους των βομβαρδισμών στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δημοσίευσε ένα βίντεο από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ-Άμαλ στην πόλη Χαν Γιουνίς, καταγράφοντας μια συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ δύο μελών της ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης και ενός παιδιού εν μέσω των ήχων των συγκρούσεων γύρω τους.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανάρτησή της ότι προσπάθησαν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού από τους ήχους των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων με έναν ωραίο διάλογο στον οποίο το παιδί εξέφρασε τις ευχές του για το τέλος του πολέμου.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

Το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και μέρες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις αναγκάζουν τα συνεργεία της Ερυθράς Ημισελήνου να παραμείνουν μέσα στο νοσοκομείο αφού άρματα βρίσκονται έξω από αυτό.

15:35 Και η Γαλλία διακόπτει τη χρηματοδότηση στην UNRWA

Το Παρίσι δηλώνει ότι αναστέλλει τη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNRWA μετά τις κατηγορίες για συμμετοχή μελών του προσωπικού της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά των κοινοτήτων του νότιου Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς.

«Η Γαλλία δεν έχει προγραμματίσει νέα πληρωμή για το πρώτο εξάμηνο του 2024 και θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα για τη δράση που θα αναλάβει από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη και τους κύριους δωρητές», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «εξαιρετικά σοβαρές».

Σχετική ανάρτηση στο Al Arabiya:

Η UNRWA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέλυσε έναν αριθμό υπαλλήλων της λόγω των κατηγοριών για την εμπλοκή ορισμένων από το προσωπικό της στην καταστροφική επίθεση.

Δωρητές, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Αυστραλία και η Φινλανδία, ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν την πρόσθετη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία λόγω των κατηγοριών αυτών.

15:25 Σειρήνες στη Σντερότ, εκτοξεύτηκαν δύο ρουκέτες προς την πόλη

Σειρήνες ακούστηκαν στη Σντερότ, σύμφωνα με τις IDF.

Μία ρουκέτα καταρρίφθηκε, ενώ μία άλλη έπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή έξω από την πόλη.

Σύμφωνα με τον τοπικό δήμο, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

15:16 Ο διευθυντής του νεκροτομείου του νοσοκομείου Νάσερ απευθύνει έκκληση για τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Βίντεο δείχνει το προσωπικό και τους κατοίκους του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιουνίς να σκάβουν έναν νέο ομαδικό τάφο για να θάψουν 14 ανθρώπους που βρίσκονταν για μέρες μέσα στο ψυγείο του νεκροτομείου του νοσοκομείου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ο διευθυντής του νεκροτομείου του νοσοκομείου Νάσερ δήλωσε ότι οι ταφές γίνονταν χωρίς την παρουσία των οικογενειών τους λόγω του εκτοπισμού τους.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της πολιορκίας του νοσοκομείου, λέγοντας: «Δεν είναι λογικό να θάβετε μάρτυρες στην άμμο, πρέπει να σταθείτε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα ή σάβανα, η ζωή έχει γίνει ανύπαρκτη στο Νάσερ».

«Είμαστε παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο και από τις τέσσερις πλευρές», πρόσθεσε.

Αυτός είναι ο δεύτερος ομαδικός τάφος που σκάβεται μέσα στο νοσοκομείο Νάσερ λόγω της πολιορκίας του νοσοκομείου από ισραηλινά οχήματα και της αδυναμίας των πολιτών να φτάσουν στα νεκροταφεία της πόλης.

Άλλες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών που θάφτηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ σε 30.

15:06 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Ο εκτοπισμός στη Γάζα είναι «ντροπή για την ανθρωπότητα»

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών στρέφει την προσοχή στη δυσχερή θέση περίπου 1,9 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα, καθώς ο κύριος οργανισμός του ΟΗΕ που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, η UNRWA, χάνει την οικονομική του υποστήριξη.

«Οι εικόνες των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Πάνω από μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Χαν Γιουνίς έλαβαν εντολή από τις κατοχικές δυνάμεις να εκκενώσουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, σε μια σκληρή επέκταση και εμβάθυνση του αναγκαστικού εκτοπισμού από τις νότιες περιοχές», αναφέρει το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ.

Η σχετική ανάρτηση του παλαιστινιακού ΥΠΕΞ:

14:57 Πάπας: Καταστροφή για τους λαούς και ήττα για την ανθρωπότητα οι πόλεμοι

Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε σε σεβασμό των αμάχων στις περιοχές συγκρούσεων και δήλωσε ότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τους πολέμους, τους οποίους χαρακτήρισε «καταστροφή για τους λαούς και ήττα για την ανθρωπότητα».

Μετά την εβδομαδιαία προσευχή Αγγέλου του Κυρίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας είπε ότι ο πληθυσμός πρέπει να γίνει σεβαστός και στη Μέση Ανατολή, που πλήττεται από τον πόλεμο στη Γάζα.

14:47 Επίθεση σε Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη «φρίκη» της Χαν Γιουνίς

Ο Χάνι Μαχμούντ, ανταποκριτής του Al Jazeera, μεταδίδει από τη Ράφα: «Ολόκληρη η πόλη Χαν Γιουνίς συνεχίζει να πλήττεται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαταχθεί να απομακρυνθούν και περνούν από σημεία ελέγχου ασφαλείας με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Οι γυναίκες και τα παιδιά χωρίζονται από τους άνδρες. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει συλληφθεί και έχει εξευτελιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Βίντεο δείχνει ότι καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φρίκη σε διάφορες διαδρομές μακριά από τους βομβαρδισμούς, έγιναν στόχος βλημάτων αρμάτων μάχης και πυροβολικού και πυρών μικρών όπλων, καθώς και ισραηλινών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αιωρούνταν χαμηλά πάνω από την πόλη. Υπάρχουν αναφορές για πολλούς νεκρούς.

Έντονες μάχες διεξάγονται τώρα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνίς στα όρια της πόλης Ράφα».

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον νότο της Γάζας. Πηγή: Al Jazeera

14:38 Το αντρικό brand της μόδας που έκλεισε το σόου του με ένα ισχυρό μήνυμα για την Παλαιστίνη

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, καθώς ξεκινούσε η σεζόν AW22 της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, η Ρωσία ξεκίνησε πόλεμο στην Ουκρανία.

Καθώς η βία εξερράγη σε ολόκληρη τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης και οι άνθρωποι στην περιοχή άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εν μέσω νυχτερινών βομβαρδισμών, η μόδα αντέδρασε με ειλικρινείς δηλώσεις αλληλεγγύης, γεμίζοντας τις επιδείξεις με μηνύματα υποστήριξης, ακυρώνοντας πάρτι και μειώνοντας τα show για να δείξουν σεβασμό στην κατάσταση.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

14:28 Ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για «επιτυχή» κατάρριψη drone των Χούθι

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρει ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι, καθώς επιχείρησε να επιτεθεί στο πολεμικό πλοίο HMS Diamond.

Οι Χούθι της Υεμένης έχει εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου ως απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:19 Σειρήνες ακούστηκαν στην Κιριάτ Σμόνα

Σύμφωνα με τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές (MDA), σειρήνες ακούστηκαν στην Κιριάτ Σμόνα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ρίψη ρουκετών ή τραυματισμούς.

14:09 Παράταση των αδειών οπλοφορίας για τους Ισραηλινούς πολίτες υπέγραψε ο Μπεν-Γκβιρ

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε κανονισμούς που θα παρατείνουν την ισχύ των αδειών οπλοφορίας των Ισραηλινών κατά έξι μήνες.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε ότι οι άδειες οπλοφορίας επρόκειτο να λήξουν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί πολίτες οπλίστηκαν σε αριθμό ρεκόρ, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση εργάστηκε για τη χαλάρωση των απαιτήσεων για την έκδοση αδειών οπλοφορίας.

13:59 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν απαγωγές πολιτών στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και ο Σύλλογος Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Κοινωνίας καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ απήγαγε 22 πολίτες από τη Δυτική Όχθη τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, ένα τραυματισμένο παιδί και έναν πατέρα με τους τέσσερις γιους του.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

13:50 Η Χαμάς λέει ότι τέσσερα ισραηλινά άρματα μάχης χτυπήθηκαν από ρουκέτες στη Χαν Γιουνίς

Παλαιστίνιοι μαχητές έβαλαν στο στόχαστρο τέσσερα ισραηλινά άρματα μάχης κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη νότια Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, δήλωσαν ότι μαχητές στόχευσαν επιτυχώς δύο άρματα μάχης Merkava  στην περιοχή Τζουράτ αλ-Άκαντ, δυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς.

Δύο άλλα άρματα μάχης Merkava χτυπήθηκαν από RPG στη συνοικία Αλ-Άμαλ, όπου διεξάγονται μερικές από τις πιο σοβαρές μάχες στο έδαφος.

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο το βράδυ του Σαββάτου που δείχνει στρατιώτες της να επιτίθενται σε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες.

13:40 «Εχθρός που σκοτώνει χωρίς λόγο»: Εκτοπισμένος άνδρας θρηνεί τον αδελφό του που σκοτώθηκε από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή

Σύμφωνα με το Al Jazeera, βίντεο δείχνει τις σορούς οκτώ ανθρώπων στο νοσοκομείο Αμπού Γιούσεφ Αλ-Νατζάρ στη Ράφα, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις.

Ο Σαμς αλ-Ντιν αλ-Ματζνταλάουι, ένας από τους αδελφούς των θυμάτων, δήλωσε ότι εκτοπίστηκαν από τη βόρεια Γάζα στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Το θύμα σκοτώθηκε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή στη Χαν Γιουνίς.

«Ο αδελφός μου σκοτώθηκε άδικα. Ήταν άριστος στις σπουδές του. Η μητέρα μου φοβόταν γι’ αυτόν και πριν από αυτόν η θεία μου και ο γιος της μαρτύρησαν», δήλωσε ο αλ-Ματζνταλάουι.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτή την τραγωδία. Ο αδελφός μου ήταν μαζί μου 24 ώρες την ημέρα. Αυτό δεν είναι κατοχή. Πρόκειται για έναν εχθρό που σκοτώνει χωρίς λόγο», πρόσθεσε.

13:31 Έφτασε στο Παρίσι ο επικεφαλής της Μοσάντ για τη συνάντηση για νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων – κρατουμένων

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα έφτασε στο Παρίσι για συνομιλίες με τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο σχετικά με μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων – κρατουμένων, αναφέρει το Sky News Arabic.

O Νταβίντ Μπαρνέα.

Η συνάντηση θα γίνει σήμερα το βράδυ.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο σε μια πιθανή συμφωνία βάσει της οποίας το Ισραήλ θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα για δύο μήνες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Κανάλι 12, υποβάθμισαν τις προσδοκίες, λέγοντας ότι η Χαμάς εμμένει πεισματικά στις απαιτήσεις να τερματίσει το Ισραήλ εντελώς τον πόλεμο, επιτρέποντας στην ένοπλη οργάνωση να παραμείνει στην εξουσία στη Γάζα.

13:21 Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων: Μη διακόψετε τα κονδύλια στην UNRWA για τις «αμαρτίες μερικών μεμονωμένων βοηθών»

Ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, Γιαν Έγκελαντ παρακάλεσε τους δωρητές της UNRWA να μην αναστείλουν τη χρηματοδότηση μετά τις κατηγορίες για συμμετοχή μελών του προσωπικού στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, το γραφείο εκπροσώπησης της Νορβηγίας στην Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε: «Η Νορβηγία συνεχίζει την υποστήριξή της προς τον παλαιστινιακό λαό μέσω της UNRWA. Η διεθνής υποστήριξη για την Παλαιστίνη είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:12 UNICEF: Τα παιδιά της Δυτικής Όχθης ζουν σε «συνεχή φόβο και θλίψη»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF λέει ότι τα παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ζουν σε «συνεχή φόβο και θλίψη», καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επιτίθεται στην περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου του κατά της Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

«Οι δρόμοι ήταν καλοί και στρωμένοι, αλλά καταστράφηκαν όταν έφτασε ο στρατός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 11χρονος Χουσάμ, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

13:02 Τιμωρήθηκε έφεδρος που πρωταγωνίστησε σε διαμαρτυρία για την αποχώρηση στρατευμάτων από τη Γάζα

Οι IDF θέτουν σε διαθεσιμότητα τον έφεδρο που ηγήθηκε αυτοκινητοπομπής στρατιωτικών οχημάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:53 Μικρό σκάφος προσέγγισε «επιθετικά» πλοίο στον Κόλπο του Άντεν – Απομακρύνθηκε μετά από πυροβολισμούς

Η βρετανική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations αναφέρει ότι ένα μικρό σκάφος προσέγγισε «επιθετικά» πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, αλλά εμποδίστηκε από προειδοποιητικές βολές από μια ομάδα ασφαλείας επί του πλοίου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου 70 ναυτικά μίλια (130 χιλιόμετρα) βορειοδυτικά της Μπουσάσο, στη Σομαλία, με ένα μονοκινητήριο σκάφος στο οποίο επέβαιναν πέντε ένοπλοι και μη ένστολοι να πλησιάζει σε απόσταση 400 μέτρων ένα μη κατονομαζόμενο πλοίο.

«Η ένοπλη ομάδα ασφαλείας έριξε δύο προειδοποιητικές βολές και το μικρό σκάφος διέκοψε την προσέγγισή του. Ο πλοίαρχος αναφέρει ότι το σκάφος και όλο το πλήρωμα είναι ασφαλή και (σ.σ. το πλοίο) συνεχίζει για τον επόμενο λιμένα προσέγγισης».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:44 Διαβάστε περισσότερα για το ρεπορτάζ της Wall Street Journal σχετικά με τα τούνελ της Χαμάς που δεν έχει καταφέρει να καταστρέψει το Ισραήλ

Θα μπορούσε ένας στρατός, που δαπανά το 4,5% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες -περίπου 23,4 δισ. δολάρια- να υποτάξει στρατιωτικά ένα μέρος σαν την… Άνδρο; Φαίνεται ότι ο ισραηλινός δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά προς το παρόν.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

12:34 Αυξήθηκε η ποινή φυλάκισης για Ισραηλινό που κατηγορείται για λαθρεμπόριο για λογαριασμό της Χεζμπολάχ

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε την πρόταση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα να αυξήσει την ποινή του Ισραηλινού πολίτη από τριάμισι χρόνια σε έξι χρόνια.

Ο Ράντι Σάμι κατηγορείται για απόπειρα λαθρεμπορίας όπλων και ναρκωτικών στο Ισραήλ για λογαριασμό της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σάμι στρατολογήθηκε από έναν πράκτορα της Χεζμπολάχ το 2021. Η Haaretz ανέφερε ότι του είχε ανατεθεί να βρει «παραθυράκια» στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πράκτορας και ο Σάμι προσπάθησαν να περάσουν λαθραία όπλα στο Ισραήλ μέσω Ιορδανίας, αλλά τα όπλα κατασχέθηκαν στα σύνορα.

12:25 New York Times: Η Χαμάς κατασκεύασε όπλα από μη ανατιναγμένα ισραηλινά πυρομαχικά

Το Ισραήλ κατηγόρησε τις υπόγειες διαδρομές λαθρεμπορίου για το πόσο καλά εξοπλισμένοι έχουν γίνει η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές παρά τον 17χρονο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο, πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαμάς μπόρεσε να κατασκευάσει πολλούς από τους πυραύλους και τα αντιαρματικά της όπλα από μια απίθανη πηγή – μη ανατιναγμένα ισραηλινά πυρομαχικά που έπεφταν στη Γάζα επί πολλά χρόνια.

Σε δημοσίευμα των New York Times αναφέρονται ειδικοί σε θέματα όπλων που λένε ότι το ποσοστό αποτυχίας ορισμένων από τα όπλα που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ μπορεί να φτάνει το 15%, παρέχοντας στη Χαμάς μια σημαντική πηγή όπλων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

12:15 Νέες κηδείες για θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στη Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιουνίς με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι νεκροί άμαχοι.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 165 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 290 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο στη Γάζα.

Δείτε βίντεο από νέες κηδείες στη Χαν Γιουνίς:

12:06 Η Ουγκάντα «αδειάζει» τη δικαστή της στο Διεθνές Δικαστήριο που ψήφισε σε όλα υπέρ του Ισραήλ

Η Ουγκάντα πήρε αποστάσεις από τη γνώμη που έγραψε η δικαστής της στο Διεθνές Δικαστήριο, η οποία διαφώνησε με την απόφαση της έδρας στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ και δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Ουγκάντας.

Η Τζούλια Σεμπουτίντε ήταν η μόνη δικαστής στο 17μελές πάνελ του ΔΔΔ που ψήφισε κατά και των έξι μέτρων που υιοθέτησε το δικαστήριο σε μια απόφαση που διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την αποτροπή πράξεων γενοκτονίας καθώς πολεμά τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η θέση που έλαβε η δικαστής Σεμπουτίντε είναι η δική της προσωπική και ανεξάρτητη γνώμη και δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τη θέση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ουγκάντας», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το Σάββατο.

11:56 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι έπληξαν δύο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ

Πριν από λίγο, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στις πόλεις Ζιμπκίν και Χούλα στον Λίβανο.

Επιπλέον, το πυροβολικό των IDF έπληξε διάφορες περιοχές στον νότιο Λίβανο προκειμένου να απομακρύνει μια απειλή, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.

11:47 Πού υπάρχουν ομαδικοί τάφοι Παλαιστινίων στη Γάζα

Οι Times of Gaza παρουσιάζουν βίντεο με τα σημεία όπου έχουν ταφεί Παλαιστίνιοι αγνώστων στοιχείων σε ομαδικούς τάφους μετά από ισραηλινές επιθέσεις.

«Στη Γάζα, η ταφή των νεκρών έχει αποδειχθεί επικίνδυνη υπόθεση.

Από σχολεία μέχρι αίθουσες γάμων – ο συνεχιζόμενος ισραηλινός βομβαρδισμός έχει οδηγήσει στο να θάβονται παντού πτώματα αγνώστων στοιχείων», αναφέρει σε ανάρτησή του το παλαιστινιακό Μέσο.

11:37 «Εγκληματίας πολέμου»: Οι Άραβες Αμερικανοί αποδοκιμάζουν την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν σχετικά με τη Γάζα

Οι Άραβες Αμερικανοί είναι θυμωμένοι και το γνωστοποίησαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να προσπαθούμε να μιλήσουμε για εκλογική πολιτική ενώ εξελίσσεται μια γενοκτονία», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Χαμούντ, δήμαρχος του Ντίαρμπορν, ενός προαστίου του Ντιτρόιτ.

«Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για πολιτική. Είναι η ώρα να αναγνωριστεί η ανθρωπιά μας και να καθίσουμε μαζί με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να μιλήσουμε για την αλλαγή πορείας των όσων εκτυλίσσονται στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο ίδιος, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Al Jazeera.

11:28 Τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Άμαλ μετά από ισραηλινή επίθεση

Επτά τραυματίες έφτασαν στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ εξαιτίας ισραηλινής επίθεσης σε σπίτι κοντά σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της Ερυθράς Ημισελήνου:

11:18 Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ καταδικάζει τα «άθλια διπλά στάνταρ» εν μέσω της διαμάχης για την UNRWA

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τα «διπλά στάνταρ», αφού οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους για την UNRWA.

«Η αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA και η συνέχιση της υποστήριξης του Ισραήλ στη γενοκτονία του λαού μας είναι συλλογικές τιμωρίες και άθλια διπλά στάνταρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η διακοπή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εν μέσω μιας εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

11:09 Οι υποδομές που έχουν καταστραφεί στη Λωρίδα της Γάζας

Το Al Jazeera σε γράφημά του παρουσιάζει την έκταση των καταστροφών στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.

Πηγή: Al Jazeera

10:59 Σκηνές εκτοπισμένων βρίσκονται πλέον κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο

Σκηνές εκτοπισμένων βρίσκονται πλέον κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο μετά που χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την πόλη της Χαν Γιουνίς μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού.

Δείτε βίντεο:

10:50 Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα οξυγόνου στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι τα αποθέματα οξυγόνου έχουν εξαντληθεί στο πολιορκημένο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Ισραηλινά τανκς και στρατεύματα μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα με το Ισραήλ να λέει ότι η πόλη στη νότια Λωρίδα είναι πλέον το κύριο αρχηγείο της Χαμάς.

Οι μάχες γύρω από τα νοσοκομεία έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη την παροχή ιατρικής φροντίδας και έχουν σταματήσει τις περισσότερες υπηρεσίες ασθενοφόρων, αποκόπτοντας τους τραυματίες από την ιατρική περίθαλψη.

Το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, όπως και όλα τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα, δέχεται επίσης έντονες επιθέσεις καθώς φιλοξενεί χιλιάδες τρομοκρατημένους πολίτες.

10:40 Ιρανός ΥΠΕΞ: Ο πόλεμος στη Γάζα αποτελεί δοκιμασία των συνθημάτων περί ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε σε συνέδριο εξωτερικής πολιτικής στην Τεχεράνη ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει οδηγήσει σε μια «μεγάλη κρίση» ηθικής και αποτελεσματικότητας για την παγκόσμια κοινότητα.

«Πρόκειται για μια κρίση που θα χρησιμεύσει ως δοκιμασία για τα συνθήματα περί ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πρόσφατου αιώνα και μένει να δούμε πώς η παγκόσμια κοινότητα θα βγει από αυτή τη δοκιμασία», είπε.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τεχεράνης δήλωσε ότι «εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου» διαπράττονται από το Ισραήλ εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες και ο κόσμος έχει γίνει άμεσα μάρτυρας σφαγών, μαζικών εκτοπίσεων και «γενοκτονίας».

«Κάθε ελεύθερος άνθρωπος πρέπει να αναρωτηθεί, και φυσικά οι ηγέτες της παγκόσμιας τάξης, ‘τι έχουν επιτύχει οι διεθνείς οργανισμοί για την επίλυση αυτής της κρίσης;’», σημείωσε ο Αμιραμπντολαχιάν.

10:31 Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα – Τουλάχιστον 26.422 τα θύματα

Τουλάχιστον 26.422 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 65.087 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται περισσότερα από 11.000 παιδιά και 7.500 γυναίκες.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 165 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 290 τραυματίστηκαν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις της πολιορκημένης περιοχής και έχει εκτοπίσει σχεδόν το 85% του πληθυσμού της.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας, με τις IDF να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στη Χαν Γιουνίς.

10:21 Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εμποδίζουν διαδηλωτές να μπλοκάρουν την είσοδο βοήθειας στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εμποδίζουν τους διαδηλωτές να μπλοκάρουν την είσοδο των φορτηγών με τη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε βίντεο που καταγράφηκε από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, οι δυνάμεις φαίνονται να απωθούν τους διαδηλωτές καθώς περνούν τα φορτηγά με τις βοήθειες που κατευθύνονται προς τη Γάζα.

Το Ισραήλ προχωράει σε αυτή την κίνηση μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που το διέταξε να πάρει μέτρα για την αποτροπή της διάπραξης γενοκτονίας στη Γάζα.

Ανάμεσα σε αυτά, είναι να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Λωρίδα.

10:12 Bloomberg: Μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων η χρηματοδότηση της Χαμάς

Η Χαμάς λαμβάνει 8 έως 12 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα μέσω διαδικτυακών δωρεών, εκτιμούν Iσραηλινοί αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος του ποσού αυτού προέρχεται από οργανώσεις που παρουσιάζονται ως φιλανθρωπικές για να βοηθήσουν τους πολίτες στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:57 «Παιδιά πεθαίνουν»: 20.000 διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας κατά του πολέμου στη Γάζα

Περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Πολλοί κρατούσαν πανό και πλακάτ που κατήγγειλαν τη «γενοκτονία» στη Γάζα.

Ορισμένοι κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα που καταδίκαζαν το Ισραήλ.

Άλλοι κρατούσαν πλακάτ που ευχαριστούσαν τη Νότια Αφρική για την παραπομπή της υπόθεσης γενοκτονίας κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ).

09:48 Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και του Κατάρ για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και του Κατάρ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν τις προσπάθειες να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, καθώς οι πολυμερείς συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της Ντόχας για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς φέρονται να προχωρούν.

Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών επιβεβαίωσαν αργά το Σάββατο ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ο ομόλογός του από το Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι μίλησαν για τους τρόπους τερματισμού της καταστροφικής σύγκρουσης.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών επιβεβαίωσαν ότι η πλειοψηφία των πολιτικών παραγόντων δίνει έμφαση στο να σταματήσει ο πόλεμος και να επικεντρωθεί σοβαρά σε μια πολιτική λύση», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:39 Νέα εντολή εκκένωσης για περιοχές της Χαν Γιουνίς από τον ισραηλινό στρατό

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε άλλη μια διαταγή για την εκκένωση πολλών γειτονιών της Χαν Γιουνίς, καθώς εντείνει τις επιθέσεις του στην περιοχή.

Ο Αβιχάι Αντράεε, αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στις γειτονιές αλ-Νασρ και αλ-Άμαλ, μαζί με εκείνους του προσφυγικού καταυλισμού της περιοχής και του κέντρου της πόλης πρέπει να απομακρυνθούν «αμέσως».

Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών καλούνται να πάνε στην αλ-Μαουάσι, όπου εκατοντάδες χιλιάδες είχαν αναγκαστεί προηγουμένως να μετακινηθούν εκεί.

Η πολεμική αεροπορία του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε επίσης ότι «σφοδρές μάχες» συνεχίζονται στη Χαν Γιουνίς και ότι πραγματοποίησε πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του αραβόφωνου εκπροσώπου των IDF:

09:30 Οι IDF λένε ότι εξολόθρευσαν «τρομοκράτες» στη Γάζα, κατέστρεψαν δίκτυο τούνελ στον βορρά

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, μια «τρομοκρατική ομάδα» οπλισμένη με RPG εξουδετερώθηκε στη Χαν Γιουνίς αφού εντοπίστηκε από τους μαχητές της μονάδας Νουτ.

Παράλληλα, οι μαχητές της μονάδας Μαγκελάν «εξουδετέρωσαν» αρκετούς «τρομοκράτες» και βρήκαν όπλα στην περιοχή, ενώ μαχητές της ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών «εξουδετέρωσαν τρομοκράτες» στην πόλη και βρήκαν πολλά όπλα.

Μαζί με τους αλεξιπτωτιστές, η Πολεμική Αεροπορία – σε συνεργασία με το συγκρότημα πυρόσβεσης της 7ης Ταξιαρχίας – εξουδετέρωσε δύο «τρομοκράτες» στην περιοχή.

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στρατιώτες της 5ης Ταξιαρχίας εντόπισαν μια διαδρομή σήραγγας στην περιοχή και την κατέστρεψαν, ενώ εξουδετέρωσαν επίσης «τρομοκράτες» και εντόπισαν όπλα. Στο κέντρο της Λωρίδας, η ταξιαρχία Ναχάλ, «εξουδετέρωσε έναν τρομοκράτη» που βρισκόταν κοντά τους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:20 Στα σκαριά νέο deal για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα – Τι αναφέρει το αμερικανικό προσχέδιο

Η διασφάλιση κατάπαυσης πυρός και η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:11 Πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες αγνοούσε επί χρόνια τα στοιχεία για την υποστήριξη της UNRWA, την εμπλοκή της στην υποκίνηση και την τρομοκρατία

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν απαντώντας στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τις χώρες-χορηγούς να ανανεώσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, δήλωσε:

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι ζωές και η ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ δεν είναι πραγματικά σημαντικές γι’ αυτόν. Μετά από χρόνια κατά τα οποία αγνόησε τα στοιχεία που του παρουσιάστηκαν προσωπικά για την υποστήριξη και την εμπλοκή της UNRWA στην υποκίνηση και την τρομοκρατία και πριν διεξάγει μια ολοκληρωμένη έρευνα για τον εντοπισμό όλων των τρομοκρατών και δολοφόνων της Χαμάς εντός της UNRWA, εστιάζει στην συγκέντρωση χρημάτων για την οργάνωση της δολοφονίας και της τρομοκρατίας.

Κάθε χώρα που συνεχίζει να χρηματοδοτεί την UNRWA πριν από μια ολοκληρωμένη έρευνα για την οργάνωση θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα χρήματά της θα χρησιμοποιηθούν για την τρομοκρατία και ότι η βοήθεια που θα μεταφερθεί στην UNRWA μπορεί να φτάσει στους τρομοκράτες της Χαμάς αντί για τον πληθυσμό της Γάζας.

Καλώ όλες τις χώρες-χορηγούς να παγώσουν την υποστήριξή τους και να απαιτήσουν μια σε βάθος έρευνα για όλους τους υπαλλήλους της οργάνωσης».

Η σχετική ανάρτηση του Γκιλάντ Ερντάν:

09:01 Wall Street Journal: Οι περισσότερες σήραγγες της Χαμάς κάτω από τη Γάζα παραμένουν άθικτες

Η πλειονότητα των εκατοντάδων χιλιομέτρων σηράγγων που έχει σκάψει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα παραμένουν ανέγγιχτες και δύσκολα προσβάσιμες από τον ισραηλινό στρατό.

Καθώς ο πόλεμος κατά της Γάζας πλησιάζει στο τέλος του τέταρτου μήνα του, ο ισραηλινός στρατός έχει καταφέρει να καταστρέψει ή να καταστήσει μη λειτουργικό περίπου το 20% έως 40% του τεράστιου υπόγειου δικτύου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται πολλούς ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αυτό συμβαίνει ενώ το Ισραήλ έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής διάφορες μεθόδους για να εκκαθαρίσει τις σήραγγες, συμπεριλαμβανομένης της πλημμύρισής τους με νερό από τη Μεσόγειο και το Ισραήλ, αγνοώντας τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο στα αποθέματα γλυκού νερού της Γάζας και στις υπέργειες υποδομές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα χρειαστεί πολύ περισσότερους εκπαιδευμένους στρατιώτες για να εκκαθαρίσει τις υπόλοιπες σήραγγες, στις οποίες φαίνεται να βρίσκονται ηγέτες και αιχμάλωτοι της Χαμάς.

08:51 Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν να βιντεοσκοπούν τις πράξεις καταστροφής στη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν να βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους σχεδόν καθημερινά καθώς καταστρέφουν τη Γάζα και κοροϊδεύουν τους Παλαιστίνιους και δημοσιεύουν τα βίντεο σε δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο που δημοσιεύτηκαν από την πολιορκημένη Λωρίδα, ένας στρατιώτης πανηγυρίζει και χαμογελάει καθώς άλλη μια γειτονιά ανατινάζεται από εκρηκτικά που έχουν τοποθετηθεί μέσα σε σπίτια από τον ισραηλινό στρατό.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Σε ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok, το οποίο φαίνεται να έχει τραβηχτεί από ένα τεθωρακισμένο όχημα, μια ισραηλινή μπουλντόζα φαίνεται να καταστρέφει ένα σπίτι με μια λευκή σημαία μπροστά του.

08:42 Γκουτέρες: Θα λογοδοτήσει «όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα λογοδοτήσει «όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες» ύστερα από τις καταγγελίες ότι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εμπλέκονταν στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο ο Γκουτέρες έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά την απόφαση αρκετών χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότησή τους.

«Όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων και μέσω ποινικής δίωξης», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε δήλωση. «Η Γραμματεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αρμόδια αρχή που θα μπορεί να ασκήσει διώξεις σε βάρος των προσώπων σύμφωνα με τις συνήθειες διαδικασίες της Γραμματείας για τέτοιου είδους συνεργασία».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «Οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

Στα πρώτα άμεσα σχόλιά του για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής του ΟΗΕ έδωσε λεπτομέρειες για τους εργαζομένους της UNRWA που εμπλέκονται στις «αποτροπιαστικές, καταγγελλόμενες ενέργειες». Από τους 12 εμπλεκόμενους, δήλωσε, η συνεργασία με τους εννέα έχει τερματιστεί, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο.

Ποιες χώρες διέκοψαν τη χρηματοδότηση

Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία ακολούθησαν χθες το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής, μια σημαντική πηγή στήριξης για τους κατοίκους της Γάζας, μετά τις καταγγελίες από το Ισραήλ.

«Ενώ κατανοώ τις ανησυχίες τους – και σε μένα προκάλεσαν αποτροπιασμό οι κατηγορίες αυτές – κάνω ισχυρή έκκληση προς τις κυβερνήσεις που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους να διασφαλίσουν, τουλάχιστον, τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της UNRWA», δήλωσε ο Γκουτέρες.

08:35 Το Ιράν εκτόξευσε τρεις στρατιωτικούς δορυφόρους

Το Ιράν εκτόξευσε ταυτόχρονα τρεις στρατιωτικούς δορυφόρους την Κυριακή χρησιμοποιώντας τον πύραυλο μεταφοράς δορυφόρων Simorgh (Φοίνικας) που αναπτύχθηκε από το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων The Young Journalists Club.

08:28 Αξιωματούχος του ΟΗΕ: Η διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA θα μπορούσε να είναι «παραβίαση της Σύμβασης για Γενοκτονία»

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι τα κράτη που περικόπτουν τη χρηματοδότηση της UNRWA μπορεί να «παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».

«Την επομένη του συμπεράσματος του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) ότι το Ισραήλ είναι εύλογο να διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, ορισμένα κράτη αποφάσισαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση της UNRWA», ανέφερε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αλμπανέζε χαρακτήρισε επίσης την απόφαση που έλαβαν αρκετοί δωρητές της UNWRA ως «συλλογική τιμωρία εκατομμυρίων Παλαιστινίων την πιο κρίσιμη στιγμή».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:20 Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή με τον πόλεμο στη Λωρίδα να συνεχίζεται για 114 ημέρες.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024