Αγρότες: Κατέλαβαν συμβολικά την Εθνική Οδό στον Πλατύκαμπο – Συντονισμός και κλιμάκωση του αγώνα
Τον τόνο των διεκδικήσεων σε όλη τη χώρα δίνει ο θεσσαλικός κάμπος, ο οποίος αποτελεί και το κεντρικό «στρατηγείο» των αποφάσεων.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ενισχύουν το μπλόκο Πλατυκάμπου οι αγρότες της Λάρισας και συνεχίζουν τον αγώνα τους για μείωση του κόστους παραγωγής (αγροτικό ρεύμα, πετρέλαιο) και των αποζημιώσεων από την κακοκαιρία «Daniel». Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Λάρισας το κομβόι τρακτέρ κατευθύνθηκε στον Πλατύκαμπο για την ενίσχυση του μπλόκου με τις αστυνομικές δυνάμεις παρατεταγμένες να εμποδίζουν το κλείσιμο της εθνικής οδού. Μετά από μικρής έκτασης ένταση αποφασίστηκε συμβολικός αποκλεισμός της κεντρικής οδικής αρτηρίας χωρίς την παρουσία τρακτέρ.
Τον τόνο των διεκδικήσεων σε όλη τη χώρα δίνει ο θεσσαλικός κάμπος, ο οποίος αποτελεί και το κεντρικό «στρατηγείο» των αποφάσεων, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν καθημερινά αγρότες από τον Έβρο έως την Κρήτη.
Στη Θεσσαλία δεκάδες τρακτέρ παρατάχθηκαν τόσο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας όσο και στην οδό Παπαναστασίου στο πλαίσιο της 24ωρης κινητοποίησης. Παραγωγή έχυσαν γάλα πάνω στις κατεστραμμένες από τις πλημμύρες αχυρένιες μπάλες στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις τους.
Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας αποφάσισε να καλέσει και τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή (Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου Μαγνησίας και Αλμυρού Μαγνησίας) σε πανθεσσαλική σύσκεψη συντονισμού το απόγευμα της Τρίτης (30/01) στον Παλαμά Καρδίτσας, προκειμένου να γίνουν βήματα συντονισμού και κλιμάκωσης του αγώνα τους.
Τα μπλόκα σε όλη τη χώρα
«Ραντεβού» στην Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου, δίνουν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας ζητώντας άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ώστε να παραμείνουν στην παραγωγή.
Με νέα τρακτέρ ενισχύουν το μπλόκο στη διασταύρωση της πόλης, αγρότες στη Νάουσα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στηθεί ένα κεντρικό μπλόκο από κοινού με τους αγρότες και από τις άλλες περιοχές της Ημαθίας.
Στα Γιαννιτσά οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στον Πλατανότοπο.
Σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού έχουν παρατάξει τα τρακτέρ του οι αγρότες του Λαγκαδά, ενώ σε κινητοποιήσεις προχώρησαν ακόμα οι αγρότες της Επανωμής και των Κουφαλίων.
Αγρότες έχουν παραταχθεί με τα τρακτέρ τους και στις Σέρρες.
Οι αγρότες της Λαμίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Ανθήλης, ενώ στο στην παλιά εθνική οδό Λαμίας – Λάρισας, στην είσοδο του χωριού Νέο Μοναστήρι παραμένουν οι αγρότες της Θεσσαλιώτιδας.
Επίσης, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου αναμένεται να στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης, δίπλα από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας αγρότες από τα χωριά της Λοκρίδας, ενώ στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του κόμβου του Αϊ Γιάννη, έστησαν βρίσκονται αγρότες από τα χωριά της Λιβαδειάς.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις, μπλόκα και μηχανοκίνητες πορείες πραγματοποιούνται σε Κρήτη, Λέσβο, Πελοπόννησο, Φθιώτιδα, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Έβρο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο.
«Οι πόρτες είναι ανοιχτές»
Την ίδια στιγμή ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες. Είμαστε πιστοί και συνεπείς σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια. Αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία και ενεργειακό κόστος. Αυτά είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι άνθρωποι αγωνιούν για το αύριο. Δεν λένε κάτι εξωπραγματικό».
Τι διεκδικούν
Τα αιτήμα, που έχουν βγάλει τους αγρότες στο δρόμο επικεντρώνονται στα εξής:
– Αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες και κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, καθώς και για την προστασία από την ξηρασία και εξασφάλιση της άρδευσης.
– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
– Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
– ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
– Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις