Διαδικτυακά οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια – Δυσαρέσκεια των πρυτάνεων για την εισαγγελική παρέμβαση
Υπό κατάληψη βρίσκονται περισσότερες από εκατό πανεπιστημιακές σχολές στη χώρα με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να αποφασίζει ψηφιακές εξετάσεις για να μην χαθεί το εξάμηνο. Δεν κάνουν πίσω οι φοιτητές.
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει προκαλέσει αναβρασμό και έντονο προβληματισμό σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα με τις καταλήψεις σε πολλές σχολές να συνεχίζονται και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να αποφασίζει να διεξαχθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις και τα μαθήματα όπου δεν συμπληρώθηκαν 13 εβδομάδες.
Οι πρυτάνεις, μετά τη συνεδρίασή τους που πραγματοποιήθηκε έπειτα από το αίτημα του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, έλαβαν την παραπάνω απόφαση για να μη χαθεί το εξάμηνο, καθώς υπό κατάληψη τελούν πολλές σχολές, με τους φοιτητές να αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, στην επίσημη ανακοίνωσή τους δεν έκρυψαν τη τη δυσαρέσκειά τους για τη στοχοποίησή τους, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συνόδου:
«Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα “Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια” με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.
Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.
Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.
Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».
Η εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε αντιδράσεις
Την έντονη αντίδραση των πρυτάνεων προκάλεσε η εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριάνου, για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Η ποινική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση για τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος.
Συγκέντρωση φοιτητών στο υπουργείο Δικαιοσύνης – Απαντούν στην εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις
Ο εισαγγελικός λειτουργός θα αναζητήσει τόσο ευθύνες εκείνων που συμμετέχουν στις καταλήψεις , όσο και τυχόν ευθύνες άλλων προσώπων.
Αντίδραση προκλήθηκε και στις τάξεις των φοιτητών που προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας την απόφαση να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στις σχολές.
Σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταματήσει τον αγώνα μας με ψέματα, απειλές και εκβιασμούς για »χαμένες εξεταστικές», τώρα επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή! Η κυβέρνηση της ΝΔ που κάνει την αδικία νόμο, την ίδια ώρα παρουσιάζει ως παράνομες τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις» και καταλήγει: «Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών είμαστε αποφασισμένοι και απαιτούμε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο! Ότι και να κάνει η κυβέρνηση δεν μας τρομοκρατεί! Ο αγώνας μας θα δυναμώσει!».
Νέο μεγάλο συλλαλητήριο
Το εκρηκτικό κοκτέιλ που αναζωπυρώνουν ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων απειλεί να βάλει «φωτιά» στην «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να κρατά χαμηλούς τόνους αλλά να αρνείται να κάνει διάλογο με τους φοιτητές που προετοιμάζονται να δώσουν τις απαντήσεις τους στο δρόμο σε νέο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο Συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας ανακοίνωσε πως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωρούν σε νέο μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη, 1 Φλεβάρη, στις 12 μ., στα Προπύλαια και νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα όπου όλοι οι σύλλογοι θα αποφασίσουν την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα θέματα στις αντιδράσεις που υπάρχουν για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέροντας ότι η μεταρρύθμιση είναι «λογικό να προκαλεί, όπως κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, αντιδράσεις» και παραδέχθηκε ότι «έχει οδηγήσει σε σχετική αναταραχή στον χώρο των πανεπιστημίων».
Χαμηλοί τόνοι από τον πρωθυπουργό αλλά καμία διάθεση να ακούσει τις αγωνίες των φοιτητών
Πρόσθεσε όμως ότι στόχος δεν είναι μόνο να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και «να ενισχύσουμε ουσιαστικά και το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως έχουμε κάνει ουσιαστικά εδώ και 4,5 χρόνια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις