Σελήνη: Συνήλθε από το κώμα η ιαπωνική αποστολή SLIM
Με την αλλαγή των συνθηκών φωτισμού οι ηλιακοί συλλέκτες εκτέθηκαν στη λιακάδα για να γεμίσουν τις μπαταρίες.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Το ρομποτικό σκάφος SLIM με το οποίο η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα που πατά στη Σελήνη επανήλθε σε κανονική λειτουργία εννέα μέρες αφότου τέθηκε σε κατάσταση αναμονής, ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία.
H JAXA ενεργοποίησε τα συστήματα που είχαν απενεργοποιηθεί για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η σεληνάκατος προσεδαφίστηκε με το πλάι και οι ηλιακοί συλλέκτες παρέμεναν στη σκιά.
Όπως φαίνεται όμως τα πάνελ εκτέθηκαν στη λιακάδα χάρη στην αλλαγή της γωνίας με την οποία πέφτει πλέον το φως του Ήλιου, ανέφερε η υπηρεσία.
Ακόμα όμως κι αν η επαφή με το SLIM χανόταν για πάντα, η αποστολή θα θεωρούταν επιτυχής: η σεληνάκατος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα οπτικό σύστημα πλοήγησης χάρη στο οποίο προσεδαφίστηκε σε απόσταση μόλις 55 μέτρων από το προκαθορισμένο σημείο.
Σε προηγούμενες αποστολές, η απόκλιση έφτανε τα αρκετά χιλιόμετρα.
Ορυκτοί πόροι
Μέχρι την προσσελήνωση της Ιαπωνίας, οι μόνες άλλες χώρες που έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και, πιο πρόσφατα, η Ινδία.
Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η τεχνολογία ακριβούς προσσελήνωσης θα διευκολύνει την εξερεύνηση του ανώμαλου εδάφους στον νότιο πόλο, όπου έχουν ανακαλυφθεί κρατήρες των οποίων ο πυθμένας παραμένει βυθισμένος σε αιώνιο σκοτάδι.
Μέσα τους πιστεύεται ότι κρύβονται μεγάλες ποσότητες πάγου, οι οποίες εκτός από νερό για τις μελλοντικές αποικίες μπορεί να διασπαστεί με ηλεκτρόλυση και να δώσει οξυγόνο και υδρογόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.
Το SLIM βρίσκεται στην εξωτερική πλαγιά του κρατήρα Shioli, ο οποίος βρίσκεται λίγο νότια του ισημερινού της Σελήνης και έχει διάμετρο κάτω από 300 μέτρα.
Τη Δευτέρα το SLIM συνεχίζει το επιστημονικό σκέλος της αποστολής εξετάζοντας τα πετρώματα ολιβίνη με την πολυφασματική του κάμερα.
Η σεληνάκατος απελευθέρωσε επίσης δύο μικρά ρομπότ που την φωτογράφησαν από απόσταση.
Παραμένει ωστόσο ασαφές για πόσο χρόνο θα λειτουργήσει το σκάφος. Σύμφωνα με τη JAΧΑ, το SLIM δεν έχει σχεδιαστεί να αντέξει το σκοτάδι και τις χαμηλές θερμοκρασίες της σεληνιακής νύχτας, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες.
Η επόμενη νύχτα αρχίζει την Πέμπτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις