Τεχνητή νοημοσύνη: Δεκάδες μοντέλα πήραν άδεια από την κινεζική κυβέρνηση
Οι κινεζικές επιχειρήσεις τεχνολογίας μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι της ΑΙ μετά την εκρηκτική επιτυχία του ChatGPT.
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Περισσότερα από 40 μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έλαβαν άδεια στην Κίνα για χρήση από το ευρύ κοινό, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσπαθεί να προφτάσει τις ΗΠΑ.
Μόνο την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ενέκρινε 14 μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), αναφέρει η τοπική εφημερίδα Securities Times.
Είναι ο τέταρτος γύρος αδειοδότησης μοντέλων ΑΙ, μετά τις άδειες που είχαν δοθεί νωρίτερα σε εταιρείες όπως η Xiaomi, η 4Paradigm και η 01.ΑΙ, αναμεταδίδει το Reuters.
Από τον περασμένο Αύγουστο οι εταιρείες που αναπτύσσουν μοντέλα ΑΙ είναι υποχρεωμένες να ζητούν άδεια πριν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινό, καθώς η Κίνα θέλει να διασφαλίσει ότι τα εργαλεία ΑΙ σέβονται τις αξίες της χώρας.
Αν και η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει λίστα των εγκεκριμένων μοντέλων, η Securities Times ανέφερε πως είναι πάνω από 40.
Δεύτερη μετά τις ΗΠΑ
Οι κινεζικές επιχειρήσεις τεχνολογίας μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι της ΑΙ μετά την εκρηκτική επιτυχία του ChatGPT της OpenAI μετά το ντεμπούτο του το 2022.
Μέχρι εκείνη τη χρονιά είχαν αναπτυχθεί στην Κίνα 130 LLM, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% του παγκόσμιου συνόλου και φέρνει τη χώρα δεύτερη μετά τις ΗΠΑ που είχαν μερίδιο 50%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας CLSA.
Το δημοφιλέστερο chatbot στην Κίνα είναι σήμερα το Erni της Baidu, το οποίο συγκέντρωσε τον Δεκέμβριο 100 εκατ. χρήστες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις