Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες χώρες απαγορεύουν συγκεκριμένες ράτσες σκύλων – Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Ποιες χώρες απαγορεύουν συγκεκριμένες ράτσες σκύλων – Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Κάποιες χώρες απαγορεύουν την κατοχή συγκεκριμένων ρατσών σκύλων εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς τους που συχνά είναι λόγος να τραυματιστούν σοβαρά άνθρωποι και άλλα σκυλιά - Πού ισχύει αυτό

Ιδιαίτερη ανησυχία είχε προκληθεί στους ιδιοκτήτες σκύλων ράτσας American XL bully ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη ράτσα θα απαγορευόταν ως το τέλος της χρονιάς.

Σε δήλωση του είχε αναφέρει πως κατανοεί την φρίκη που νιώθει το έθνος του από τις επιθέσεις σκύλων προς τους ανθρώπους και για αυτό εργάζεται για να βρει τρόπους να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Η ιδέα είναι ότι με την απαγόρευση της ιδιοκτησίας δυνητικά επικίνδυνων φυλών, τα σκυλιά αυτά δεν θα μπορούν να τραυματίζουν τους ιδιοκτήτες τους, άλλους ανθρώπους ή άλλα σκυλιά.

Αποτέλεσμα η εισαγωγή νέων κανόνων για την κατοχή σκύλων American XL bully στην Αγγλία και στην Ουαλία, ενώ στα ίδια χνάρια φαίνεται να ακολουθεί και η Σκωτία, ύστερα από τη μεγάλη εισροή σκύλων που εγκαταλείφθηκαν βόρεια των συνόρων.

Οι ιδιοκτήτες σκυλιών της εν λόγω ράτσας υποχρεούνται να τα κυκλοφορούν με λουρί και φίμωτρο στους δημόσιους χώρους, ενώ από τις 31 Δεκεμβρίου 2023, είναι παράνομο να πωλούνται, να χαρίζονται, να εγκαταλείπονται ή να αναπαράγονται τα σκυλιά XL bully.

Από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι παράνομη η κατοχή ενός τέτοιου σκύλου χωρίς πιστοποιητικό εξαίρεσης.

Η αστυνομία μπορεί να κατάσχει τα παράνομα σκυλιά και οι ιδιοκτήτες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το ποινικό μητρώο και ένα υπέρογκο πρόστιμο.

Η κατοχή σκύλων American bully XL περιορίζεται βάσει του νόμου περί επικίνδυνων σκύλων του 1991.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου αντιδρούν έντονα σε αυτήν την απόφαση και διαμαρτύρονται για αλλαγή της νομοθεσίας:

@lifewithreginald Please stand with us bullys we need you now more than ever!! Follow @Save Our Bullies on instagram to see up to date meets #saveourbullysuk #saveourbullys #fyp #xlbully ♬ original sound – Life with Reggie

Γιατί οι χώρες απαγορεύουν συγκεκριμένες ράτσες

Οι σκύλοι από τότε που εξημερώθηκαν έγιναν το πιο δημοφιλές ζώο συντροφιάς.

Ωστόσο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των κατοικίδιων σκύλων ζει αρμονικά με τις ανθρώπινες οικογένειές τους, μια μικρή μειοψηφία θεωρείται αρκετά επικίνδυνη.

Με αποτέλεσμα να τίθενται περιορισμοί στην ιδιοκτησία τους.

Η νομοθεσία, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις – καθώς και οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την επιβολή τους – είναι πολύπλοκο θέμα.

Οι περισσότεροι νόμοι που απαγορεύουν την ιδιοκτησία συγκεκριμένων φυλών σκύλων γίνονται, τουλάχιστον θεωρητικά, με γνώμονα την προστασία του πληθυσμού.

Η ιδέα είναι ότι με την απαγόρευση της ιδιοκτησίας δυνητικά επικίνδυνων φυλών, τα σκυλιά αυτά δεν θα μπορούν να τραυματίζουν τους ιδιοκτήτες τους, άλλους ανθρώπους ή άλλα ζώα.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις και αντίθετες απόψεις. Ποιος ακριβώς αποφασίζει ποιες φυλές είναι ασφαλείς και ποιες όχι; Πόσο αξιόπιστες είναι οι γενετικές εξετάσεις και ποιο είναι το όριο για τον ορισμό του τι είναι στην πραγματικότητα μια συγκεκριμένη ράτσα;

Και τι γίνεται με τα υπάκουα, εκπαιδευμένα σκυλιά τα οποία χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα μόνο και μόνο λόγω της φήμης της ράτσας τους;

Αυστηροί περιορισμοί ανά χώρα

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρα από την απαγόρευση των American XL Bully, απαγορεύεται η κατοχή, πώληση και αναπαραγωγή των Japanese Tosa, Pit Bull Terrier, Dogo Argentino και Fila Brasileiro.

Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι σύμφωνα με της οδηγίες που εμφανίζονται στο Gov.uk το αν ο σκύλος θα θεωρηθεί επικίνδυνος και ότι ανήκει σε μια απαγορευμένη ράτσα εξαρτάται από την εμφάνιση του και όχι τόσο από το όνομα της δηλωμένης ράτσας του.

Για παράδειγμα, αν ο σκύλος εμφανίζει πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός Pit Bull Terrier, μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος.

Αυτή η μη σαφής προσέγγιση αφήνει στην διακριτική ευχέρεια των αρχών επιβολής του νόμου ή των τοπικών φυλάκων σκύλων την απόφαση αν μια φυλή βρίσκεται στον απαγορευμένο κατάλογο.

Κουτάβι Pit Bull Terrier

Γερμανία

Στη Γερμανία απαγορεύονται τα American Staffordshire Terrier, τα Bull Terrier, τα Pit Bull Terrier και τα Staffordshire Terrier.

Τα κρατίδια της Γερμανίας έχουν επίσης τους δικούς τους περιορισμούς για φυλές σκύλων, πράγμα που σημαίνει ότι ανάλογα με το πού ζει κανείς ράτσες, όπως τα Cane Carsos, τα Dogues de Bordeaux και τα Neapolitan Mastiffs μπορεί να απαγορεύονται.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις για τους ιδιοκτήτες σκύλων ώστε να παρακάμπτουν την απαγόρευση.

Για παράδειγμα, οι σκύλοι που μένουν στη Γερμανία για λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες εξαιρούνται από την απαγόρευση, όπως και οι απαγορευμένοι σκύλοι που λειτουργούν ως σκύλοι υπηρεσίας ή προστασίας.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσκομίσουν εκτενή έγγραφα για να πληρούν τα κριτήρια της εξαίρεσης.

Σκύλος Cane Carsos

Ισπανία

Στην Ισπανία δεν υπάρχει κατάλογος που να απαγορεύει την κατοχή συγκεκριμένων ρατσών σκύλων.

Ωστόσο, υπάρχει μια λίστα με «δυνητικά επικίνδυνους σκύλους», με τους ιδιοκτήτες αυτών των ειδών να πρέπει να διαθέτουν άδεια για να τους έχουν.

Οι ράτσες αυτές είναι: Pit Bull Terrier, Rottweiler, Staffordshire Bull Terrier , American Staffordshire Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Akita Inu

Διάφορες αυτόνομες κοινότητες εντός της Ισπανίας έχουν εισαγάγει επιπλέον σκύλους στον παραπάνω βασικό κατάλογο.

Για να αποκτήσουν την άδεια, οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να χειριστούν και να ελέγξουν έναν δυνητικά επικίνδυνο σκύλο.

Staffordshire Bull Terrier

Γαλλία

Στη Γαλλία διακρίνουν τους σκύλους σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά στις απαγορευμένες ράτσες και η δεύτερη σε ράτσες με κάποιους περιορισμούς.

Οι ράτσες που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι τα Staffordshire Terrier, τα Pit Bull Terrier,τα Tosa Inu και τα Boerbull Mastiff.

Δεν επιτρέπεται η αγορά ή η πώληση οποιασδήποτε από τις παραπάνω ράτσες.

Από την άλλη, στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν σκυλιά, όπως τα Rottweiller, που κατατάσσονται στην κατηγορία καθαρόαιμοι σκύλοι προστασίας.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια και στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε ένα σεμινάριο εκπαίδευσης για να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να χειριστούν το σκύλο.

Αυστραλία

Το πρόβλημα στην Αυστραλία είναι οι κυνομαχίες και αυτό σημαίνει πως τα σκυλιά που θεωρούνται απαγορευμένα είναι αυτά που συνήθως συμμετάσχουν σε αυτές.

Οι ράτσες αυτές είναι τα Pit Bull Terrier (συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Pit Bull Terrier), τα Dogo Argentino, τα Fila Brasileiro, τα Japanese Tosa, τα Perro de Presa Canario.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων που μετακομίζουν στην Αυστραλία πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι η ράτσα του σκύλου τους δεν περιλαμβάνεται στον απαγορευμένο κατάλογο.

Must in

Πότε έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό o Νέιθαν Μενσά

Στην τελική ευθεία μπαίνει η άφιξη του Νέιθαν Μενσά, στην Ελλάδα, για τον Ολυμπιακό – Πότε θα ενσωματωθεί στις προπονήσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο