Βόλτα σε σκύλο – πάρκο: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Προτού πάτε τον σκυλάκο σας σε πάρκο σκύλων θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και κάποιοι «κανόνες» σωστής συμπεριφοράς
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- «Δεν είμαι έτοιμη να σας αφήσω» - Το αντίο της Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο Stranger Things ήταν δακρύβρεχτο
Τα πάρκα σκύλων είναι ένας χώρος όπου ο αγαπημένος μας φίλος μπορεί να τρέξει και να παίξει με τους ομοίους. Είναι η παιδική χαρά των σκύλων.
Όμως, όλοι σκύλοι δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και κάθε σκύλος έχει τις ιδιαιτερότητές του.
Γι΄ αυτό, προτού επισκεφτείτε ένα πάρκο σκύλων θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα.
Είναι λοιπόν, καλή ιδέα να πάτε τον τετράποδο φίλο σας σε πάρκο σκύλων;
«Ναι, αλλά θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.
Όπως ξέρουμε όλοι, πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες ευζωίας του σκύλου μας.
Ειδικά, το κομμάτι της εκτόνωσης – παιχνίδι. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα καθώς κρατά την ενέργεια του σκύλου μας σε χαμηλά επίπεδα. Τον βοηθά να σκέφτεται και να αντιδρά σωστά σε ό,τι κι αν συμβεί. Είναι ένας ισορροπημένος σκύλος.
Όταν λοιπόν, επισκεφτούμε ένα πάρκο σκύλων πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε ορισμένα πράγματα» επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης.
Ποια είναι; Ο κ. Μπούζης τα αναλύει:
1) Δεν πάμε ποτέ σε ένα πάρκο σκύλων έναν φοβικό ή επιθετικό σκύλο. Εκτός κι αν δεν υπάρχει άλλος σκύλος μέσα στο πάρκο εκείνη τη στιγμή. Κι αν υπάρχει να είναι ένας σκύλος που τον γνωρίζει και μπορεί να παίξει μαζί του χωρίς πρόβλημα.
Ο σκύλος που φοβάται τους δυνατούς κρότους, τους σκύλους που τον πλησιάζουν ή άνθρωποι, ή έχει οποιαδήποτε άλλη φοβία, μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.
Το σοβαρότερο είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για να του επιτεθούν ή να επιτεθεί εκείνος σε κάποιον άλλον σκύλο. Ή να επιτεθεί σε ενήλικα και, ακόμα χειρότερα, σε κάποιο παιδάκι.
Το ίδιο ισχύει και για έναν σκύλο επιθετικό. Ο σκύλος κοινωνικοποιείται και επικοινωνεί με άλλους σκύλους με τη «γλώσσα σώματός» του.
Έτσι λοιπόν, η στάση των φοβικών και επιθετικών σκύλων, αλλά και η αρνητική ενέργεια που βγάζουν προς τους υπόλοιπους, αρκούν για να προκαλέσουν ένα ατύχημα.
2) Πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο που αλληλεπιδρά – παίζει ο σκύλος μας με τους άλλους σκύλους. Δηλαδή, παίζει δυναμικά ή είναι ευγενικός με τις κινήσεις του; Είναι κυριαρχικός στο παιχνίδι ή είναι πιο υποτακτικός;
Υπάρχουν επίσης, κάποιοι σκύλοι που είναι κυριαρχικοί μόνο στο ίδιο φύλο. Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε. Αν φέρουμε σε επαφή δύο κυριαρχικούς σκύλους για να παίξουν, θα δημιουργηθεί ένταση και μπορεί να γίνει κάποιο ατύχημα.
Επίσης, εάν ο σκύλος μας παίζει δυναμικά, είναι λίγο ατσούμπαλος δηλαδή, τότε δεν μπορεί να παίξει σωστά με έναν σκύλο, ο οποίος είναι πιο μαλακός στις κινήσεις του.
Μπορεί να τον τρομάξει και να του δημιουργήσει φοβία.
Δεν πάμε ποτέ σε ένα πάρκο σκύλων έναν φοβικό ή επιθετικό σκύλο
3) Στη φύση ενός σκύλου δεν είναι να μοιράζεται πράγματα και φαγητό.
Γι΄ αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν οι υπόλοιποι σκύλοι που θα φέρουμε σε επαφή τον δικό μας, μπορούν να μοιραστούν παιχνίδια ή φαγητό.
Γιατί εμείς μπορεί να έχουμε μάθει στον σκύλο μας να μοιράζεται, αλλά κάποιοι άλλοι κηδεμόνες σκύλων να μην έχουν εκπαιδεύσει τους δικούς τους.
Μόνο τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Όταν οι σκύλοι δεν είναι κτητικοί με τα πράγματά τους και, κυρίως, με το φαγητό τους.
Εάν σε ένα από τα δύο ή και στα δύο έχουν πρόβλημα τότε απλά δεν τα φέρνουμε σε επαφή.
4) Δεν χαϊδεύουμε όλους τους σκύλους του πάρκου ή εκείνους που θα πλησιάσουν τον σκύλο μας, χωρίς να πάρουμε την άδεια, και τη συμβουλή, του ιδιοκτήτη – κηδεμόνα τους.
Μπορεί με αυτήν την κίνηση μας να δημιουργήσουμε ένταση και πρόβλημα στην αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Κι΄ αυτό γιατί ένας σκύλος μπορεί να είναι φοβικός με τους ανθρώπους. Ή, απλά, να είναι ανεξάρτητος και στην προσπάθειά μας να τον χαϊδέψουμε, να δημιουργηθεί ένταση και να μαλώσουν μεταξύ τους.
Δεν χαϊδεύουμε άλλον σκύλο εάν ο σκύλος μας ζηλεύει.
5) Πρέπει να προσέχουμε τον αριθμό των σκύλων που παίζουν μαζί στο πάρκο. Αυτό πρέπει να γίνει διότι, όπως ξέρουμε, οι σκύλοι είναι αγελαία ζώα. Και προφανώς θα δημιουργήσουν μία αγέλη παίζοντας μεταξύ τους.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε οποιονδήποτε νέο σκύλο προσπαθήσει να μπει σε αυτή την αγέλη.
Μπορεί να του κάνουν μπούλινγκ ή και κάποια επίθεση. Ή απλά να τρομάξει αν πάνε όλοι οι σκύλοι κατά πάνω του για να τον μυρίσουν.
Πρέπει λοιπόν, να είμαστε βέβαιοι ότι ο σκύλος μας, όπως και οι υπόλοιποι με τους οποίους θα παίξει είναι σωστά κοινωνικοποιημένοι. Και ότι συμπεριφέρονται σωστά σε κάθε νέο σκύλο που μπαίνει στην αγέλη.
Όσο λιγότεροι σκύλοι είναι σε ένα πάρκο τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να δημιουργούν εντάσεις.
6) Το επίπεδο της εκπαίδευσης του σκύλου μας καθορίζει εάν θα μπούμε στο πάρκο για να παίξει με τα άλλα σκυλιά. Όπως και οι συνθήκες που επικρατούν στον χώρο.
Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ καλούν τους σκύλους τους να έρθουν για να φύγουν, εκείνοι δεν τους ακούνε. Και συνεχίζουν το παιχνίδι τους. Αμέσως, τους βάζουν τις φωνές και δημιουργούν ένταση.
Αυτό σίγουρα, επηρεάζει τη συμπεριφορά των σκύλων.
Επίσης, θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο σκύλος μας δεν θα δημιουργήσει ή δεν θα ξεκινήσει έναν καυγά. Κι εάν βρεθεί στην κατάσταση να αμυνθεί τότε να γνωρίζει μία εντολή για να απεμπλακεί.
Τέλος, όλα τα προβλήματα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του σκύλου μας μπορούν να λυθούν με τη συμβολή ενός σωστού επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Έτσι ώστε, να είναι ελεύθερος και ισορροπημένος για να μπορεί να συμμετέχει με ασφάλεια σε όποια δραστηριότητα κι αν θελήσουμε. Συμπεριλαμβάνοντας και τα πάρκα σκύλων».
* Ο κ. Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways και συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του, παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων.
Η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας, η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου, αλλά και η συνεχής υποστήριξή τους, είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δημιουργία μίας Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων στη Λάρισα.
Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα εκδηλώθηκε από τη μικρή μου ηλικία. Η αδυναμία μου, όμως, για τους σκύλους «γεννήθηκε» όταν γνώρισα τη Λίζα, τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό του παππού μου, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη μου και η ενασχόληση με τα σκυλιά από μικρή ηλικία, με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων».
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις