F-35 και F-16 μπορούν να γίνουν αφορμή για επιστροφή στις αερομαχίες στο Αιγαίο;
Οι εγκρίσεις από τις ΗΠΑ για τα ελληνικά F-35, αλλά και για τα τουρκικά F-16, έφεραν τους πρώτους τριγμούς. Τι σχολιάζουν στο in διπλωματικές πηγές
Το 2023 ήταν χρονικά εθνικών εκλογών για την Ελλάδα και την Τουρκία. Η διπλωματία των σεισμών έδωσε την ευκαιρία να πέσουν οι τόνοι και με αφορμή την ηρεμία που επικράτησε να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας. Ένας διάλογος που όλοι προειδοποιούσαν και επιμένουν ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Και αυτό γιατί η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει ουδέποτε των διεκδικήσεων και των θέσεων της, ενώ σταθερή στις δικές της θέσεις παραμένει και η Ελλάδα.
Διπλωματικές πηγές τόνιζαν στο in ότι η διαδικασία του διαλόγου θα ξεκινήσει – όπως και γίνεται – από ζητήματα όπως η μετανάστευση όπου η συνεννόηση είναι πιο εύκολη και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ζητήματα όπως η «Γαλάζια Πατρίδα» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο που αποτελούν «κόκκινες γραμμές».
Η Διακήρυξη των Αθηνών, που αποτελεί μία πολιτική δήλωση – δέσμευση των Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί αποφυγής εντάσεων άρχισε να δέχεται τις πρώτες της πιέσεις και μάλιστα ενώ Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται για μία ακόμα φορά μπροστά σε εκλογές. Η Τουρκία έχει την αναμέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές το Μάρτιο και η Ελλάδα για τις ευρωεκλογές το καλοκαίρι.
F-35 και F-16
Οι εγκρίσεις από τις ΗΠΑ για τα ελληνικά F-35, με την LOA, να είναι ήδη στο γραφείο του Νίκου Δένδια, αλλά και για τα τουρκικά F-16, έφεραν τους πρώτους τριγμούς. Αφού η απάντηση στο ελληνικό αίτημα συνοδεύτηκε και με ένα ευρύτερο πακέτο αμυντικών εξοπλισμών που οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να πουλήσουν στην Ελλάδα.
Στην Τουρκία οι αντιδράσεις των στρατιωτικών για τα F-35 κυρίως και για την «υπεροχή» που εμφανίζεται να αποκτά η Ελλάδα έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με την υποδοχή της απάντησης για τα τουρκικά F-16 να είναι κάπως «χλιαρή», αν και πολύ καιρό αναμενόμενη.
Προεκλογική περίοδος
Στο πλαίσιο του προεκλογικού πυρετού που στην Τουρκία έχει ανάψει λίγο περισσότερο, αφού ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη και να επικρατήσει στις μεγάλες πόλεις.
Οι εχθροί που έπεσαν στη θάλασσα
Ενδεικτικό του προεκλογικού πυρετού, πως μερικές μέρες πριν ο Ερντογάν θυμήθηκε σε πριν μερικές μέρες πως «ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντας τον στην θάλασσα στη Σμύρνη πριν 100 χρόνια».
«Οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου είναι τα εδάφη όπου φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι, τα πρώτα θεμέλια και τα πρώτα βήματα της χιλιόχρονης ύπαρξής μας» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Αθήνα, ενώ «ψυχραιμία» αποφεύγοντας την οποιαδήποτε απάντηση τηρεί το ΥΠΕΞ. Καθώς τέτοιες δηλώσεις αποδίδονται στην προσπάθεια ισορροπιών στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή το τουρκικό ΥΠΕΞ με μία ανάρτηση του φροντίζει να υπενθυμίσει ότι οι τουρκικές θέσεις παραμένουν και όσον αφορά το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Σε σχετική ανάρτηση, με αφορμή την αποκαλούμενη ως «Ημέρα Ανεξαρτησίας των Τούρκων της Δ. Θράκης» το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι: «Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα της για την αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας. Η Τουρκία θα συνεχίσει την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα με αποφασιστικότητα και θα στηρίζει πάντα τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».
Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να θεωρηθεί καινούριο. Όλα ωστόσο αποδεικνύουν το πόσο εύθραυστη είναι μία «ηρεμία» χωρίς λύσεις, που απειλείται από κάθε δήλωση ακόμα και για εσωτερική κατανάλωση.
Παραβιάσεις και υπερπτήσεις
Με το ερώτημα να είναι για πόσο ακόμα υπερπτήσεις και παραβιάσεις θα συνεχίσουν να είναι στο μηδέν.
- Πρώτες δοκιμές στην Cosmote για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρων
- Τραμπ: Εξαπολύει πυρά για υπερβολικές χρεώσεις και ζητεί πίσω τη Διώρυγα του Παναμά
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι